Κυριακή 3 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Θυμούνται το Σούλι μόνο στις γιορτές!

Το κάστρο της Κιάφας συνεχίζει να καταρρέει, καθώς οι κυβερνώντες το έχουν εγκαταλείψει - όπως και τα άλλα ιστορικά μνημεία του Σουλίου - στην τύχη του

Αποψη από την κατάρρευση του Κάστρου της Κιάφας, στη βόρεια πλευρά που βλέπει προς Τζαβέλαινα - εκβολές Αχέροντα
Αποψη από την κατάρρευση του Κάστρου της Κιάφας, στη βόρεια πλευρά που βλέπει προς Τζαβέλαινα - εκβολές Αχέροντα
Ενα ακόμη από τα ιστορικά μνημεία του ηρωικού Σουλίου - το κάστρο της Κιάφας - βιώνει τις συνέπειες της εγκατάλειψης από την επίσημη πολιτεία. Το κάστρο της Κιάφας χτίστηκε από τον Αλή Πασά μετά το 1822, για να εμποδιστεί η επιστροφή των Σουλιωτών (είχαν φύγει το 1803 προς Πάργα και άλλες περιοχές της Ελλάδας μετά την πτώση του Σουλίου από τον Αλή) στα πάτρια εδάφη. Στις πολλές πληγές που άφησε το πέρασμα του χρόνου στο κάστρο της Κιάφας - όπως και σε πολλά άλλα ιστορικά μνημεία του Σουλίου - προστέθηκε και μια νέα. Και η νέα πληγή - που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα - είναι η κατάρρευση του τοίχου του Κάστρου της Κιάφας και από τη δυτική πλευρά, που βλέπει προς τις εκβολές του Αχέροντα και την Αχερουσία λίμνη, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 12 Απρίλη 2007.

Η επίσημη πολιτεία θυμάται το Σούλι, τους αγώνες των Σουλιωτών - και τους λίγους κατοίκους που έχουν απομείνει σ' αυτόν τον ιστορικό τόπο - μια φορά το χρόνο, με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις που γίνονται τελευταία Κυριακή του Μάη. Στις εκδηλώσεις αυτές, παραβρίσκονται εκπρόσωποι της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του κυβέρνησης (συχνά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός), των πολιτικών κομμάτων, των τοπικών αρχών και άλλων φορέων. Φέτος, είναι η 204η επέτειος από τη χρονιά (Δεκέμβρης του 1803) που ο καλόγερος Σαμουήλ άναψε το φιτίλι της μπαρουταποθήκης των Σουλιωτών στο Κούγκι (στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής) και ανατινάχτηκε μαζί με τους πέντε νομάτους που του είχαν απομείνει, ενώ σκοτώθηκαν και πολλοί Τούρκοι στρατιώτες.

Οι επίσημοι εκπρόσωποι της πολιτείας, που θα παραβρεθούν σήμερα στις εκδηλώσεις αναπαράστασης της ανατίναξης στο Κούγκι, θα βρουν το Σούλι με τις γνωστές - για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και όσους αγαπούν το Σούλι - παλιές πληγές που το είχαν αφήσει πέρσι, όπως το κακό οδικό δίκτυο και τη σύνδεσή του με τα άλλα 3 χωριά του τετραχωρίου (Σαμωνίβα, Κιάφα, Αβαρίκο). Για παράδειγμα:

  • Δεν μπορεί να φτάσει κανείς με πούλμαν από το Σούλι μέχρι τη Σαμωνίβα και την Κιάφα, ενώ δύσκολη είναι η μετάβαση στην Κιάφα με ΙΧ μετά τη Σαμωνίβα.
  • Δεν υπάρχει βατός δρόμος από την Κιάφα προς το Κάστρο, παρά μόνον ένα μονοπάτι για ...κατσίκια.
  • Το Κάστρο - ήταν και παραμένει αφύλακτο - συνεχίζει να καταρρέει.
  • Το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι στο Ντάλα (κατέρρευσε από τις πλημμύρες πριν από 4 χρόνια) εξακολουθεί να παραμένει γκρεμισμένο κλπ.
  • Ο ξενώνας που λειτουργούσε στο Σούλι έκλεισε πριν από 3-4 χρόνια.

Δεξιά, φαίνεται ό,τι απέμεινε από το πέτρινα γεφύρι στου Ντάλα, που συνδέει τον Τσαγγαριώτικο με τον Αχέροντα
Δεξιά, φαίνεται ό,τι απέμεινε από το πέτρινα γεφύρι στου Ντάλα, που συνδέει τον Τσαγγαριώτικο με τον Αχέροντα
Οσον αφορά την πληγή της κατάρρευσης του κάστρου, αυτή χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει. Η ρίζα του κακού βρίσκεται στο γεγονός ότι το Κάστρο έχει αφεθεί στην τύχη του από την απελευθέρωση της Ηπείρου μέχρι σήμερα (δε διαθέτει φύλακα, δεν έχει γίνει καμιά εργασία για τη συντήρησή του κλπ., η πρόσβαση από την Κιάφα γίνεται μέσα από ένα μονοπατάκι - κατσικόδρομο κλπ.). Και εύλογα αναρωτιέται κανείς: Οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας δε βλέπουν, ή, μήπως, κλείνουν σκόπιμα τα μάτια τους για να μη δουν τις χρόνιες πληγές του ηρωικού Σουλίου; Ως πότε θα παραμένουν απλοί θεατές στη συντελούμενη υποβάθμιση του Σουλίου, των ιστορικών του μνημείων και των προβλημάτων που ταλανίζουν τους λιγοστούς κατοίκους του;


Αποψη της γέφυρας του Αχέροντα, στη θέση Ντάλα - συνδέει τα Σουλιωτοχώρια με τη Γλυκή - μετά τις πλημμύρες του 2003
Αποψη της γέφυρας του Αχέροντα, στη θέση Ντάλα - συνδέει τα Σουλιωτοχώρια με τη Γλυκή - μετά τις πλημμύρες του 2003

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ