Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αντιμέτωποι με τον νέο γύρο μειώσεων προσωπικού και κλεισίματος καταστημάτων

Από παρέμβαση αντιπροσωπείας του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στο πλαίσιο της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Από παρέμβαση αντιπροσωπείας του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στο πλαίσιο της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Τον Δεκέμβρη του 2019, η Τράπεζα της Ελλάδας σημείωνε στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες: «Τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν οριακά σε ετήσια βάση (...). Τα λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν περαιτέρω υποχώρηση, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης του προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ενισχύθηκαν τα λειτουργικά κέρδη το α' εξάμηνο του 2019 και βελτιώθηκε ο δείκτης αποτελεσματικότητας (λόγος λειτουργικών εξόδων προς έσοδα) των ελληνικών τραπεζών».

Τα ίδια ακριβώς διαπιστώνει και η Εκθεση του Ιούλη του 2020. Τα στοιχεία που δίνει, δείχνουν ότι το 2018, το 52,8% της μείωσης των λειτουργικών εξόδων προήλθε από τη μείωση των δαπανών προσωπικού. Το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51,43%.

Η διαπίστωση είναι προφανής: Το κλείσιμο καταστημάτων και η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού αποτελούν βασική πηγή για την ενίσχυση στα λειτουργικά κέρδη των τραπεζών στις σημερινές συνθήκες, γι' αυτό και είναι πάγια τακτική τους την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, το 2009 οι τράπεζες διέθεταν 4.163 καταστήματα και απασχολούσαν 66.969 εργαζόμενους, ενώ το 2019 διέθεταν μόλις 1.838 καταστήματα και 37.734 εργαζόμενους. Με άλλα λόγια, μείωσαν τα καταστήματα κατά 55,7% και το προσωπικό κατά 43,65%!

Την περίοδο που διανύουμε, η Εθνική Τράπεζα κλείνει 41 καταστήματα και υλοποιεί νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» με στόχο να διώξει 1.000 εργαζόμενους, η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει πάνω από 45 καταστήματα και διώχνει άλλους τόσους εργαζόμενους με τον ίδιο τρόπο. Αντίστοιχα, πριν δύο μήνες η Eurobank μείωσε το προσωπικό της κατά 750 εργαζόμενους, ενώ η Alpha Bank έχει ξεκινήσει διαδικασία μεταφοράς εκατοντάδων εργαζομένων σε εταιρεία που έχει αναλάβει τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Και αυτές οι τράπεζες κλείνουν καταστήματα.

Εκβιασμοί και πιέσεις στους εργαζόμενους

Η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, σχολιάζοντας στον «Ριζοσπάστη» τις εξελίξεις, αναφέρεται στους λόγους μείωσης του προσωπικού και καταγγέλλει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται οι εργαζόμενοι:

«"Εθελούσιες", αποσχίσεις, κλεισίματα καταστημάτων ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές ή μετακινήσεις του προσωπικού σε υπηρεσίες και καταστήματα που είναι για κλείσιμο, συνθέτουν το σύγχρονο σκηνικό μείωσης του προσωπικού των τραπεζών. Σε αυτά προστέθηκαν οι πιέσεις για συμμετοχή στην "εθελούσια", οι "παραινέσεις" και συμβουλές των διευθυντών, ακόμη και οι συμφωνίες μεταξύ ηγεσιών σωματείων και τραπεζών για υποχρεωτική τηλεργασία επ' άπειρον λόγω έλλειψης θέσεων εργασίας!

Ολα ξεκίνησαν με τις "δεσμεύσεις" που έχουν αναλάβει οι τράπεζες απέναντι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για "εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό", λιγότερα κόστη, μεγαλύτερη "ευελιξία" στις εργασιακές σχέσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που είχαμε τις αποσχίσεις στις τράπεζες Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank το προηγούμενο διάστημα, τις "εθελούσιες" σε όλες τις τράπεζες, ακόμη και το φαινόμενο να μένουν χωρίς αντικείμενο εκατοντάδες υπάλληλοι που κλείνουν τα καταστήματά τους και δεν γνωρίζουν πού θα βρεθούν την επόμενη μέρα. Κάποιοι από αυτούς πριμοδοτούνται για να παραιτηθούν, άλλοι λαμβάνουν μπιλιετάκια ότι μπορεί να βρεθούν στην άλλη άκρη της χώρας, αν είναι "τυχεροί" και τους δεχτούν σε μια από τις λίγες θέσεις που είναι διαθέσιμες. Αλλιώς, θα βρίσκονται σε τηλεργασία μέχρι να ανοίξουν θέσεις, ενώ όσοι παραμένουν στην τράπεζα και δεν ωθούνται σε παραίτηση - απόλυση, έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη εντατικοποίηση».

Πρεμούρα για συνολικό χτύπημα των δικαιωμάτων

Δείχνοντας ποιους εξυπηρετεί το κλείσιμο καταστημάτων και η μείωση προσωπικού, τις επιπτώσεις τους συνολικά στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και σε λαϊκά στρώματα του πληθυσμού, η Ε. Χαλιού επισημαίνει:

«Εχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια ότι οι "εθελούσιες", η μείωση του προσωπικού, τα κλεισίματα των καταστημάτων συμφέρουν αποκλειστικά και μόνο τις τράπεζες, που παρά την κρίση και την πανδημία εξακολουθούν να παρουσιάζουν εκατομμύρια κέρδη στους ισολογισμούς τους. Μάλιστα, είναι τέτοια η πρεμούρα τους για κέρδος και για μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού τους, που την ίδια στιγμή που διώχνουν υπαλλήλους με συγκροτημένα δικαιώματα, προκηρύσσουν θέσεις εργασίας για υπαλλήλους μέσω τρίτων εταιρειών, που θα εργάζονται ως ταμίες των τραπεζών, χωρίς όμως να έχουν και τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, τις συμβάσεις τους κ.ά.

Κι ενώ οι χιλιάδες άνεργοι τραπεζοϋπάλληλοι των τελευταίων ετών συνωστίζονται με άλλους χιλιάδες ανέργων, οι τράπεζες εξακολουθούν να κερδοσκοπούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Με τους νόμους που απλόχερα τους πρόσφεραν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, εξακολουθούν να βάζουν χέρι στη λαϊκή περιουσία και κατοικία, να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, να επιβάλουν τον νέο πτωχευτικό νόμο.

Και φυσικά, δεν συγκινεί στο ελάχιστο τις διοικήσεις των τραπεζών το γεγονός ότι το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των τραπεζών σε επαρχιακές πόλεις δυσκολεύει τη ζωή των συνταξιούχων, αγροτών, μικροεπαγγελματιών, που ούτε εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική είναι, ούτε και μπορούν να αντέξουν το κόστος της μετακίνησης για να πηγαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι σε άλλη πόλη για να ρυθμίζουν τις υποθέσεις τους με την τράπεζα. Οσο για την κυβέρνηση, πέρα από το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει διασφαλίσει με τους προκατόχους της για να "τρέχει" αυτή η διαδικασία, είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια από τις δεκάδες περιπτώσεις λαϊκών αντιδράσεων που είχαμε σε τοπικό επίπεδο για το κλείσιμο καταστήματος, στα Δίκαια Εβρου, επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στον Αγροτικό Σύλλογο που τόλμησε να αναρτήσει πανό!».

Με τις «πλάτες» του εργατοπατερισμού

Χαρακτηριστική όμως είναι και η στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στην Ομοσπονδία (ΟΤΟΕ) και σε επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Η πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου σημειώνει σχετικά:

«Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και των επιχειρησιακών σωματείων στις τράπεζες συντεταγμένα απέκρουσαν όσες αγωνιστικές φωνές εκφράστηκαν όλο αυτό το διάστημα ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών. Είναι χαρακτηριστική η στάση τους στην τελευταία απεργία, το περιεχόμενο της οποίας λόγω και της εξέλιξης στις τράπεζες με τα κλεισίματα των καταστημάτων εμπλουτίστηκε με το αίτημα "Καμία διαθεσιμότητα - καμία απόλυση". Αντί απεργιακής απόφασης, η Ομοσπονδία αντέταξε τη διαπραγμάτευση που κατέληξε στη συμφωνία: Αντί διαθεσιμότητας και απόλυσης, να μπορούν οι εργαζόμενοι να επιλέγουν την τηλεργασία για όσο καιρό χρειαστεί!

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που δεν ξόδεψαν ούτε μελάνι για να γράψει η ΟΤΟΕ έστω ένα δελτίο Τύπου, όταν ψηφιζόταν ο νέος πτωχευτικός νόμος, που δεν έχουν οργανώσει ούτε μια κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό α' κατοικίας ή λαϊκής περιουσίας, που δεν στηρίζουν τους Αγροτικούς Συλλόγους που διαμαρτύρονται στα κλεισίματα των τραπεζών της περιοχής τους, που καλούν τα επιχειρησιακά σωματεία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, να συμβάλουν ώστε να καλυφθούν τα κενά θέσεων που υπάρχουν ανά την Ελλάδα με όσο το δυνατόν αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια.

Το ίδιο έπραξαν ένα χρόνο πριν, με την υπόθεση της απόσχισης στην Τράπεζα Πειραιώς, το ίδιο κάνουν σε όλες τις τράπεζες. Συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων των αφεντικών και κρατούν στο ρελαντί τις αγωνιστικές διαθέσεις, λέγοντας ότι μες στην πανδημία δεν είναι ρεαλιστικό να οργανωθούν αγώνες».

Στην αντίπερα όχθη, τα συνδικάτα και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν σε ενίσχυση του αγώνα, απαιτώντας μεταξύ άλλων: Οχι στους εκβιασμούς και στις απολύσεις με οποιαδήποτε μορφή («εθελούσιες», αποσχίσεις κ.ο.κ.). Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Οχι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς της στοχοθεσίας και της αξιολόγησης που μεγαλώνει την εντατικοποίηση. Οχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οχι στο κλείσιμο καταστημάτων, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας και σε επιβαρυμένες περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, που έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται δεκάδες τραπεζοϋπάλληλοι και πελάτες σε λίγα τετραγωνικά. Οι συντάξεις, με ευθύνη του κράτους, να αποδίδονται στα σπίτια. Αναστολή πληρωμών χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε όσους δεν μπορούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.ά.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Να μην κλείσουν καταστήματα τραπεζών και μη χαθεί κανένα δικαίωμα των εργαζομένων, να σταματήσουν οι πιέσεις που δέχονται για τη συμμετοχή σε προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «Οι τράπεζες, παράλληλα με τα προγράμματα "εθελούσιας" εξόδου, που τρέχουν εδώ και μέρες, ωθώντας στην ανεργία το τακτικό προσωπικό τους εν μέσω απειλών για τις αλλαγές που επέρχονται στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και εν μέσω πανδημίας, προωθούν σχέδιο συρρίκνωσης των δικτύων τους σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους». Επιπλέον, από την πρακτική αυτή, «σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν συνταξιούχοι, αγρότες, αλιείς και άλλοι μικροεπαγγελματίες».

Το ΚΚΕ ζητά μέτρα από την κυβέρνηση ώστε: Να μην κλείσουν τα καταστήματα των τραπεζών, ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Να μη χάσουν κανένα εργασιακό, μισθολογικό ή ασφαλιστικό δικαίωμα οι εργαζόμενοι και να σταματήσουν οι πιέσεις που δέχονται για συμμετοχή στα προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου. Να μη βγουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι που δεν δέχονται να συμμετέχουν στις εθελούσιες. Να συνεχίσει να εξυπηρετείται από τα συγκεκριμένα υποκαταστήματα ο κόσμος, που είναι κυρίως αγρότες, ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, κτηνοτρόφοι και αλιείς, κάτοικοι των γύρω περιοχών.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Εργαζόμενοι στις τράπεζες: Αντιμέτωποι με τον νέο γύρο μειώσεων προσωπικού και κλεισίματος καταστημάτων
  • Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Εντατικοποίηση και έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας «μαυρίζουν» τη ζωή των εργαζομένων
  • Βιοπαλαιστές αγρότες: Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστικά μέτρα στήριξης
  • Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία: Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα που εντάθηκαν μέσα στην πανδημία
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Εντατικοποίηση και έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας «μαυρίζουν» τη ζωή των εργαζομένων

Από τη δράση του κλαδικού ΣΕΤΤΑ τη μέρα της απεργίας
Από τη δράση του κλαδικού ΣΕΤΤΑ τη μέρα της απεργίας
«Μαύρη» για χιλιάδες εργαζόμενους στο Εμπόριο και στις Ταχυμεταφορές αποδείχθηκε για μια ακόμα χρονιά η περασμένη Παρασκευή, η μέρα προσφορών που είναι γνωστή ως «Black Friday». Συνολικότερα αυτήν την περίοδο και σε συνέχεια της προηγούμενης καραντίνας, με τα καταστήματα στο μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου να παραμένουν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, οι πωλήσεις μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο καταγράφουν σημαντική αύξηση, φέρνοντας ενισχυμένο τζίρο στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλη εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους. Η εντατικοποίηση αυτή βέβαια δεν αρχίζει με την «Black Friday» ούτε τελειώνει με αυτήν, ειδικά ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ έρχεται να προστεθεί στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας τους στους χώρους δουλειάς.

Αλυσίδες εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών, πολυκαταστήματα, μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σούπερ μάρκετ λειτουργούν «στο φουλ» τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν φροντίσει, δίπλα σε αυτά, να δέχονται και τηλεφωνικές παραγγελίες. Με διαφημίσεις και προωθητικές ενέργειες άπλωσαν την «Black Friday» σε όλες τις μέρες της βδομάδας και ακόμα παραπέρα, ενώ δεν έχασαν χρόνο καλώντας το καταναλωτικό κοινό να συνεχίσει τις αγορές του τη Δευτέρα, με «προσφορές» στο πλαίσιο της «Cyber Monday».

Η δουλειά στα καταστήματα συνεχίζεται πίσω από τα κατεβασμένα ρολά, το ίδιο και η δράση των σωματείων
Η δουλειά στα καταστήματα συνεχίζεται πίσω από τα κατεβασμένα ρολά, το ίδιο και η δράση των σωματείων
Οπως εξηγούν όμως εργαζόμενοι που μίλησαν στον «Ριζοσπάστη», με αφορμή τις μέρες και τις βδομάδες «προσφορών» και «ευκαιριών», αυτό που βγαίνει πραγματικά «στο σφυρί» είναι τα δικαιώματα και η υγεία τους.

«Ιστορικό υψηλό» για πωλήσεις και τζίρους, στο... γνωστό σκηνικό της δουλειάς χωρίς ανάσα

«Ιστορικό υψηλό» για τις ηλεκτρονικές αγορές κατέγραψε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA). Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αποτυπώνουν άνοδο 154,9% στην αξία των on line αγορών για τη βδομάδα 21/11 έως 27/11, σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 8 βδομάδων του έτους (μέσα Σεπτέμβρη - μέσα Νοέμβρη 2020). Ο τζίρος που καταγράφηκε ήταν φέτος αυξημένος κατά 43,6% την περασμένη Παρασκευή και κατά 73,5% σε επίπεδο βδομάδας, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο κύκλος εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να διπλασιαστεί σε 15 δισ. ευρώ για το 2020. Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι την εντυπωσιακή αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων καρπώθηκαν κατά κύριο λόγο οι μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου. Ενδεικτικό είναι ότι τις πρώτες μέρες μετά την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά καταστήματα μεγάλων αλυσίδων «έπεσαν» από την κίνηση και αναγκάστηκαν να «κλείσουν» προσωρινά προκειμένου να διαχειριστούν τον όγκο των παραγγελιών που δέχθηκαν.

Για τους εμποροϋπαλλήλους τα παραπάνω μεταφράστηκαν σε εντατικοποίηση, καθημερινές υπερωρίες, δουλειά σε ακατάλληλες συνθήκες μέσα σε καταστήματα - αποθήκες. Για τους εργαζόμενους στις εταιρείες Ταχυμεταφορών, αποτέλεσαν το επόμενο επεισόδιο στους φρενήρεις και πιεστικούς ρυθμούς δουλειάς που αντιμετωπίζουν μέσα στην πανδημία.

10ωρα, δουλειά την Κυριακή, επικίνδυνες συνθήκες

Με καθημερινές υπερωρίες δούλεψαν όλη την περασμένη βδομάδα εργαζόμενοι στις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών. Οπως εξηγούν, ο αριθμός των παραγγελιών που διαχειρίζονται καθημερινά πολλαπλασιάστηκε, ενώ ο φόρτος δουλειάς συνεχίστηκε καθώς τη σκυτάλη από την «Black Friday» πήρε η «Cyber Monday». Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα μόλις κατάστημα οι παραγγελίες που έγιναν μέσα σε μια μέρα έφτασαν τις 600, αριθμός δεκαπλάσιος σε σύγκριση με τις παραγγελίες του προηγούμενου διαστήματος. Την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι συνάδελφοί τους έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους, οι εμποροϋπάλληλοι που παρέμειναν στο πόστο τους για να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο φορτώθηκαν τον παραπάνω όγκο δουλειάς.

Το καθημερινό ωράριο έφτανε συνήθως τις 10 ώρες, ενώ η Κυριακή μετατράπηκε σε μια ακόμα εργάσιμη μέρα. «Με λιγότερο προσωπικό, αφού πάρα πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή, με λιγότερα λειτουργικά έξοδα, αφού τα καταστήματα δεν ανεβάζουν ρολά και στο προσωπικό των γραφείων εφαρμόζεται καθεστώς τηλεργασίας», σχολιάζουν εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις «θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν» τους περσινούς τους τζίρους.

Στις αποθήκες των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι είδαν επίσης τη βάρδιά τους να παρατείνεται για 2, 3, ακόμα και 4 ώρες. Οπως εξηγούν, δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο: Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, το διάστημα των Χριστουγέννων, οι περίοδοι εκπτώσεων και προσφορών πολλαπλασιάζουν πάντα τον φόρτο εργασίας, επιμηκύνουν το ωράριο, χειροτερεύουν τις συνθήκες δουλειάς. Συχνά διάδρομοι και χώροι της αποθήκης μπορεί να «πήξουν» και να χρειαστεί πολλοί εργαζόμενοι να δουλέψουν στο ίδιο σημείο για να «σπρώξουν» τις παραγγελίες. Ανάμεσα στο προσωπικό περιλαμβάνονται πολλοί εργολαβικοί εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου όταν η δουλειά χτυπάει «κόκκινο» και πληρώνουν με την επιστροφή τους στην ανεργία την πρώτη κάμψη της εμπορικής κίνησης.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό που περιγράφουν οι εμποροϋπάλληλοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ένδυσης - υπόδησης και σε πολυκαταστήματα.

Επιπλέον, σε μια σειρά περιπτώσεων οι χώροι των καταστημάτων μετατράπηκαν πρακτικά σε αποθήκες, με ένα τεράστιο στοκ εμπορευμάτων να συσσωρεύεται σε αυτά. Μπροστά στην πίεση να εξυπηρετηθεί ο τεράστιος όγκος παραγγελιών τα μέτρα προστασίας «πάνε περίπατο», οι εργαζόμενοι τρέχουν να προλάβουν, δουλεύοντας ο ένας δίπλα στον άλλον, ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας, στριμωγμένοι ανάμεσα σε κούτες και κιβώτια, ανεβασμένοι σε σκάλες, με κλειστές ή φρακαρισμένες ακόμα και τις εξόδους κινδύνου!

Στο φόντο αυτό, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αμέσως μετά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, έδωσε συνέχεια με παρέμβαση σε μεγάλο κατάστημα στο Σύνταγμα, καταγγέλλοντας τις συνθήκες δουλειάς και απαιτώντας από την εργοδοσία να ανοίξει τις εξόδους κινδύνου.

«Διαμηνύουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, απέναντι στην εργασιακή γαλέρα που έχει τη σφραγίδα τόσο της ΝΔ όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της υγείας μας, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας», τονίζει ο Σύλλογος.

Εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει "Black Friday" κάθε μέρα της δουλειάς και της ζωής μας!»

Σε ρυθμούς «Black Friday» δουλεύει εδώ και έναν χρόνο το προσωπικό στις εταιρείες του κλάδου των Ταχυμεταφορών. Από την περσινή αντίστοιχη μέρα τη σκυτάλη πήρε η περίοδος των Χριστουγέννων, στη συνέχεια η καραντίνα του περασμένου Μάρτη και η δουλειά παρέμεινε έκτοτε στο «κόκκινο». Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εργαζόμενοι στερήθηκαν ακόμα και τη θερινή τους άδεια ή αναγκάστηκαν να αρκεστούν σε ελάχιστες μέρες ανάπαυσης, επειδή «τώρα έχει δουλειά»...

Η εκτίναξη του ηλεκτρονικού εμπορίου τις τελευταίες μέρες πρόσθεσε «όχι απλά το κερασάκι στην τούρτα» της δουλειάς χωρίς ανάσα, όπως λένε οι ίδιοι, αλλά «μια ολόκληρη τούρτα ακόμα». Κέντρα διαλογής και πρακτορεία «έπηξαν» από τις παραγγελίες. Οι εργαζόμενοι δούλεψαν ήδη ένα Σαββατοκύριακο και εκτιμούν πως θα κληθούν να πιάσουν δουλειά και το επόμενο. Το ωράριο αρχίζει και τελειώνει με τις παραλαβές και τις παραδόσεις και ο διακαής πόθος της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να γίνει κανόνας το 10ωρο «προβάρεται» στον κλάδο.

Παρότι η δουλειά έχει πολλαπλασιαστεί και οι εταιρείες καταγράφουν ενισχυμένα κέρδη δεν προχωρούν σε προσλήψεις ούτε μετατρέπουν σε αορίστου χρόνου τους συμβασιούχους και τους εργολαβικούς, αλλά διατηρούν τις άθλιες αυτές εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα, αξιοποιούν ταξί, μισθωμένα οχήματα, εργαζόμενους λίγων ημερών, προκειμένου να ανταποκριθούν στον φόρτο δουλειάς, διατηρώντας το προσωπικό στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Ανάλογη στάση κρατούν όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.

Οι διανομείς, οι εργαζόμενοι στις αποθήκες, στα κέντρα διαλογής και στην εξυπηρέτηση δουλεύουν μέσα στην πανδημία, εκτεθειμένοι στον ιό, έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους και δέματα. Παρά τον κίνδυνο για την υγεία τους, οι απολυμάνσεις στους χώρους δουλειάς γίνονται με το σταγονόμετρο, αποκλειστικά και μόνο εκεί που επιβεβαιώνονται κρούσματα. Αντίστοιχα, τα προληπτικά τεστ κρίνονται πολύ κοστοβόρα για την εργοδοσία, όχι μόνο από τις ιδιωτικές εταιρείες αλλά και από τη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση των ΕΛΤΑ.

«Μας αποκάλεσαν "ήρωες" στο πρώτο κύμα της πανδημίας και μας φόρτωσαν με παραπάνω δουλειά, μας "έκοψαν" την άδεια και συνεχίζουν να εκθέτουν καθημερινά την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας σε κίνδυνο», τονίζουν οι εργαζόμενοι και υπογραμμίζουν ότι συνάδελφός τους που προσβλήθηκε από τον ιό νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Η απάντηση στην παραπάνω κατάσταση δόθηκε με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 26/11, που είχαν προκηρύξει, δίπλα σε εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Την παραμονή της «Black Friday» και παρά τις πιέσεις της εργοδοσίας, των προϊσταμένων και των διευθυντών, η απεργία είχε αυξημένη συμμετοχή στην εταιρεία «Speedex», ενώ απεργοί καταγράφηκαν σε όλες τις εταιρείες κούριερ.

«Λέμε "όχι" στη μετατροπή της δουλειάς και της ζωής μας σε μια ατελείωτη "Black Friday"»: Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι απεργοί σε εργοδοσία και κυβέρνηση, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα και την προστασία της υγείας τους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ενισχυθούν άμεσα οι παραγωγοί που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο

Την ανάγκη στήριξης των Ελλήνων παραγωγών που πλήττονται από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Ως απάντηση στις κυρώσεις που είχαν επιβάλει ΕΕ και ΗΠΑ στη Ρωσία το 2014 και διαρκώς ανανεώνονται από τότε, παρατάθηκε με νέο πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα μέχρι το τέλος του 2021 το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από την ΕΕ.

Οπως επισημαίνει η Ερώτηση, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Ελλάδας πληρώνουν βαρύ το τίμημα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στην περιοχή μας αλλά και διεθνώς.

Το ρωσικό εμπάργκο δημιούργησε σοβαρά εμπόδια στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών (κυρίως πυρηνόκαρπων, ακτινιδίων, εσπεριδοειδών και κηπευτικών), οι οποίες πριν την επιβολή του ξεπερνούσαν τα 160 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, προκαλώντας μεγάλες απώλειες εισοδήματος στους αγροτοπαραγωγούς. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η αντιστάθμιση των συγκεκριμένων απωλειών, καθώς η παραγωγή αρκετών τομέων οπωροκηπευτικών της Ελλάδας ήταν επί δεκαετίες προσανατολισμένη στις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Επιπλέον, κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των αγροτοπαραγωγών και αναπλήρωσης χαμένου εισοδήματος δεν έχει ληφθεί και οι όποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί (π.χ. λιγότερα από 50 εκατομμύρια για de minimis όλη την περίοδο 2014-2020) από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ δεν ήταν παρά ασπιρίνες, που δεν αντιμετώπισαν την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 40% των απωλειών αφορούν στον τομέα των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα), στον οποίο δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 30.000 καλλιεργητές. Οι συνολικές απώλειές τους την εξαετία 2014-2019 ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε μέση απώλεια ανά παραγωγό πάνω από 13.000 ευρώ.

Σε αυτές τις απώλειες έρχεται να προστεθεί και η περαιτέρω συμπίεση του εισοδήματός τους, καθώς το ρώσικο εμπάργκο, η πανδημία Covid-19 αλλά και άλλες εξελίξεις (π.χ. οι δασμοί Τραμπ στα κονσερβοποιημένα ροδάκινα) έδωσαν αφορμή σε βιομήχανους και μεγαλεμπόρους να εντείνουν τους εκβιασμούς, ώστε να αρπάζουν την αγροτική παραγωγή σε τιμές κάτω του κόστους.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή, που έχει τεράστια ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος και για τη διαιώνισή του μέχρι σήμερα, για:

1. Στην άμεση άρση της παραπάνω απόφασης που παρατείνει τις δυσκολίες στις εξαγωγές;

2. Στο αίτημα σχετικά με την πραγματική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των Ελλήνων αγροτοπαραγωγών με την πρόβλεψη συγκεκριμένου κονδυλίου για το σκοπό αυτό από το νέο ΠΔΠ και τον επικείμενο πακτωλό δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που προορίζονται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τους βιοπαλαιστές αγρότες και την άμεση ανακούφισή τους;».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών

Eurokinissi

Με παρεμβάσεις στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες Κομματικών Οργανώσεων, το ΚΚΕ αναδεικνύει με κάθε τρόπο τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και απαιτεί ουσιαστικές λύσεις.

Πλήθος ελαιοπαραγωγών αποκλεισμένοι από το δικαίωμα ενίσχυσης

Μέσω αυτών των παρεμβάσεων, αναδεικνύονται τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι αφήνονται απροστάτευτοι από τους μεσάζοντες και εμπόρους που θέλουν να πάρουν τον κόπο τους κοψοχρονιά. Ταυτόχρονα αποκλείονται από το δικαίωμα ενίσχυσης αρκετοί ελαιοπαραγωγοί που δεν εντάχθηκαν στο Μητρώο Αγροτών, αλλά και ετεροεπαγγελματίες.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και την ενίσχυση του ελαιολάδου, η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Το σχετικό πρόγραμμα το δικαιούνται μόνο όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή όσοι έχουν αγροτικό εισόδημα τουλάχιστον 50% του συνολικού, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει υποχρεωτικά αίτηση ΟΣΔΕ. Με τις προϋποθέσεις αυτές γίνεται κατανοητό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών, και ιδιαίτερα της Κέρκυρας, εξαιρείται από τα "ψίχουλα" των 30 ευρώ ανά στρέμμα που δεν καλύπτουν τη ζημιά, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν εποχιακά, κύρια στον Τουρισμό, που αποτελεί "μονοκαλλιέργεια" στην Κέρκυρα, για να συμπληρώσουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους».

Παρόμοια προβλήματα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, με Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου αναδεικνύουν πως σε εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς της περιφέρειας Θεσσαλίας δεν έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης που υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου, καθώς επίσης ότι έχουν αποκλειστεί αρκετοί που δεν εντάχθηκαν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

Οπως αναφέρουν στην Ερώτησή τους, «όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, πέρα από τους μη κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, και ένα μεγάλο μέρος των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει αίτηση, επειδή δεν βρίσκεται στο ΜΑΑΕ. Μεταξύ αυτών των παραγωγών είναι αρκετοί που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης που εξ ορισμού δέχονται μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η πρόσφατη βεβαίωση από το ΤΑΑΕ (αρμόδιος φορέας για την έκδοση βεβαιώσεων ΜΑΑΕ) αναφέρει ότι ο ελαιοπαραγωγός είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν έχουν κάνει ποτέ εγγραφή στο ΜΑΑΕ, το ΥΠΑΑΤ (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) όμως τους έχει καταχωρημένους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται πολλοί δικαιούχοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από το πρόγραμμα, λόγω ασυμφωνίας των στοιχείων του ΥΠΑΑΤ με την πραγματικότητα, αλλά και οι ετεροεπαγγελματίες».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει ώστε: Να δοθεί επαρκής χρονική παράταση για την υποβολή της αίτησης και ταυτόχρονα να κοινοποιηθεί νέα ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορεί να γίνει η εγγραφή των αγροτών με τα επίκαιρα στοιχεία στο ΜΑΑΕ για να έχει αντίκρισμα. Να δοθεί η ενίσχυση σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς (βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς), κατά κύριο επάγγελμα και μη.

Παρεμβάσεις για τους αγρότες του Εβρου

Με τη δέσμευση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη λύση του ζητήματος που αντιμετωπίζουν με τους τίτλους κυριότητας αγροτεμαχίων οι αγρότες στην περιοχή του βόρειου Εβρου, απάντησε στη σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το θέμα αφορά τη μη χορήγηση τίτλων κυριότητας σε αγρότες της περιοχής για αγροτεμάχια που τους διανεμήθηκαν πριν από 30 περίπου χρόνια. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η εκκρεμότητα αυτή οφείλεται σε «αμέλεια της διοίκησης» και δεσμεύτηκε να φέρει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους αγρότες να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση απόφασης μη προβολής δικαιωμάτων κυριότητας από το Δημόσιο και τον επανακαθαρισμό του τιμήματος.

Οι εξελίξεις αυτές δικαίωσαν τον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου, που εδώ και καιρό με ανακοινώσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις ανέδειξε το πρόβλημα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί με ανακοίνωσή του τους αγρότες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση: «Συνεχίζουμε τον αγώνα και διεκδικούμε τη δωρεάν χορήγηση τίτλων κυριότητας στους δικαιούχους αγρότες ή τον καθορισμό ενός συμβολικού τιμήματος που θα παίρνει υπόψη τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η μικρομεσαία αγροτιά. Παλεύουμε να κατατεθεί άμεσα η νομοθετική ρύθμιση και να λυθούν και τα υπόλοιπα παρόμοια προβλήματα τίτλων κυριότητας στην περιοχή», αναφέρει μεταξύ άλλων.

  • Στο μεταξύ, να παρέμβουν ώστε να σταματήσει η διαδικασία δημοπρασίας της δημόσιας αγροτικής γης και να διατεθεί στους καλλιεργητές που την καλλιεργούσαν τα προηγούμενα χρόνια, καλεί τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Τη Δευτέρα 30/11 πραγματοποιήθηκε, με βάση τις διατάξεις του νόμου 4061/2012, η πρώτη δημοπρασία αγροτικής γης στην περιοχή της Ρούσας Εβρου και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μέχρι τις 7/12. Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η εξέλιξη επιβεβαίωσε αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει, ότι δηλαδή για μια σειρά από αγροτεμάχια που η ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) για πολλά χρόνια διέθετε σε παραγωγούς για να τα καλλιεργούν, θα βρεθούν επιχειρηματικά αρπακτικά που θα τα διεκδικήσουν και πιθανόν θα τα πάρουν έναντι «πινακίου φακής». Ετσι, επισημαίνει, οι πραγματικοί αγρότες έχασαν τη γη που επί χρόνια καλλιεργούσαν στη βάση παραχώρησης για χρήση από την ΔΑΟΚ. Επίσης, πολλά από αυτά τα χωράφια έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας, έχουν δοθεί δικαιώματα κ.λπ., γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια όχι μόνο των αγροτεμαχίων αλλά και ποινές εξαιτίας μείωσης των εκτάσεων που καλλιεργούν.
Διαδικτυακή συζήτηση

Το Σάββατο 5 Δεκέμβρη στις 5.30 μ.μ. η ΣΕΑΑΝ οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Εθνικό Σχέδιο της κυβέρνησης για την Αναπηρία και οι θέσεις του αγωνιστικού αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος, με φόντο την πανδημία και το νέο πετσόκομμα που ετοιμάζει για τις κοινωνικές δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2021». Η συζήτηση θα γίνει μέσω της εφαρμογής Zoom (Meeting ID: 933 307 6881, Password: 48VxP2).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απολύει το 50% των επικουρικών από τις προνοιακές δομές

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση απολύει 130 επικουρικούς εργαζόμενους από τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, ΑμεΑ, παιδιών, καθώς σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της Προκήρυξης 7Κ/2019, το 50% των επικουρικών υπαλλήλων (νοσηλευτών, φροντιστών παιδιών και λοιπών κατηγοριών) μένει εκτός.

Το γεγονός καταγγέλλει η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών, επισημαίνοντας ότι την «ώρα που σε μια σειρά Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας υπάρχουν κρούσματα covid-19 τόσο σε περιθαλπόμενους όσο και σε εργαζόμενους, την ώρα που δημιουργούνται πτέρυγες covid-19 μέσα στις δομές, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο εποπτεύει αυτές τις δομές, επιλέγει να αφήσει στο δρόμο 130 εργαζόμενους και τα Κέντρα Πρόνοιας χωρίς προσωπικό».

Οπως τονίζει, «πρόκειται για συναδέλφους που θα βρεθούν άμεσα στο δρόμο, κάποιοι μετά από 6 χρόνια συνεχόμενης δουλειάς. Είναι οι συνάδελφοι που δούλεψαν τόσα χρόνια στις δομές με επαγγελματισμό, που έδωσαν την ψυχή τους, μεγάλωσαν παιδιά σαν να 'ταν γονείς, ήταν το στήριγμα και η οικογένεια για τους περιθαλπόμενους των Κέντρων. Είναι οι συνάδελφοι που μαζί με το μόνιμο προσωπικό δίνουν μάχη για την προστασία της ζωής, της υγείας των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας σε αυτές τις κρίσιμες ώρες. Οι δομές Κοινωνικής Πρόνοιας θα μείνουν χωρίς προσωπικό. Θα υπάρξει κενό, στις κρίσιμες αυτές ώρες. Δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Κουραστήκαμε να ακούμε ανακρίβειες για την πληρότητα προσωπικού των Κέντρων Πρόνοιας. Γνωρίζουμε καλύτερα από όλους ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν περισσεύει κανείς».

«Απολυόμαστε ενώ καλύπτουμε τραγικά κενά σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Ενώ εργαστήκαμε τόσα χρόνια με το άγχος και την ανασφάλεια της σύμβασης που έληγε. Αλλοι απλήρωτοι και άλλοι με μισό μισθό. Μείναμε τόσα χρόνια γιατί ήμασταν απαραίτητοι. Εμείς και άλλοι τόσοι που πρέπει να προσληφθούν, προκειμένου να παρθούν επαρκή μέτρα για την προστασία της ζωής των περιθαλπόμενων. Απολύονται συνάδελφοι που τώρα μπορεί να νοσούν ή να περιθάλπουν ασθενείς covid! Χτυπάμε τον κώδωνα του κινδύνου στους συναδέλφους των νοσοκομείων που ελπίζουν σε μονιμοποίηση με προκηρύξεις τύπου 7Κ/2019», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Επιτροπή και απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση και να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί.

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα, που εντάθηκαν μέσα στην πανδημία

Από συμβολική παρέμβαση στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στο πλαίσιο της απεργίας της περασμένης Πέμπτης
Από συμβολική παρέμβαση στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στο πλαίσιο της απεργίας της περασμένης Πέμπτης
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) προχωρούν σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Απαιτούν ουσιαστική προστασία από την πανδημία, αποφασιστική στήριξη των ΑμεΑ και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας.

Για σήμερα έχουν επίσης προγραμματιστεί αγωνιστικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (9 π.μ., Ιλιον), στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών (9.30 π.μ., Καλλιθέα), στο ΙΚΑ Περιστερίου (9 π.μ.), στον ΕΟΠΥΥ Πειραιά (9.30 π.μ.) και στα Ειδικά Σχολεία Μπραχαμίου (9.30 π.μ.).

Για τα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με εκπροσώπους γονιών, εργαζομένων και της ΣΕΑΑΝ.

Οξύνονται τα προβλήματα για τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες

«Οι γονείς και κηδεμόνες παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες βιώνουμε μια διαρκή και διαχρονική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας», επισημαίνει ο Γιάννης Καμαρινός, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής.

«Προβλήματα που οξύνονται, παίρνουν τραγικές διαστάσεις σε συνθήκες κρίσης και της πανδημίας», τονίζει. «Προβλήματα που είναι αναντίστοιχα με την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, της παιδαγωγικής και της τεχνολογίας, καθώς οι κατακτήσεις αυτές δεν είναι προσανατολισμένες στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών με δυσκολίες και των οικογενειών τους αλλά έχουν μετατραπεί σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα. Ετσι, η βαρύτητα μιας πάθησης έχει ταξικό πρόσημο, καθώς εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας».

«Η ύπαρξη ενός πανίσχυρου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, το οποίο θα στόχευε στην πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη εξειδικευμένη επιστημονική παρέμβαση, θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει και να μηδενίσει αρκετές παθήσεις», προσθέτει ο Γ. Καμαρινός. «Στον καπιταλισμό όμως η αναπηρία για το κράτος θεωρείται ένα δυσβάστακτο "κόστος", περιττή σπατάλη που πρέπει να περικοπεί. Ετσι, ακόμα και σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, συνθήκες πανδημίας, οι δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία περικόπτονται, οι δημόσιες δομές Ειδικής Αγωγής είναι ελάχιστες, με τα δημόσια Ειδικά Σχολεία να λειτουργούν υπεράριθμα, χωρίς επαρκές προσωπικό. Στην Ελλάδα του 2020, πάνω από 200.000 παιδιά που χρήζουν Ειδικής αγωγής είναι εκτός των δομών της».

«Γι' αυτό εμείς οι γονείς μέσα από τον Ενιαίο Σύλλογο ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή και τους μαχόμενους υγειονομικούς, για το μέλλον που πραγματικά αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας», καταλήγει.

Καθημερινή αγωνία και μάχη απέναντι σε απαράδεκτες συνθήκες

«Κάθε μέρα είναι μια μέρα αγωνίας για τους ανθρώπους με αναπηρία, τους χρονίως πάσχοντες, τις οικογένειές τους και εμάς τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή που τους προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας», υπογραμμίζει η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής.

«Στις 3 Δεκέμβρη δεν δίνουμε μόνο μάχη για κατάκτηση κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και μάχη για την ίδια μας τη ζωή», τονίζει. «Μαζί με το αγωνιστικό γονεϊκό και αναπηρικό κίνημα, δίνουμε αγώνα για να παρθούν ακόμα και τώρα τα μέτρα που έπρεπε να έχει πάρει η κυβέρνηση εδώ και μήνες ώστε να μη θρηνήσουμε κι άλλες ζωές, καθώς η κατάσταση για τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειές τους εν καιρώ πανδημίας είναι δραματική».

Οπως επισημαίνει η Γ. Κουρή, «είναι εγκληματικό να λειτουργούν οι χώροι Ειδικής Αγωγής χωρίς όρους και προϋποθέσεις ασφαλείας για την υγεία ΑμεΑ και εργαζομένων. Είναι εγκληματικό να μένουν πίσω θεραπείες ανθρώπων που τις έχουν ανάγκη ακόμα και για την επιβίωσή τους. Τα μέσα ατομικής προστασίας να δίνονται με το σταγονόμετρο. Είναι εγκληματικό στον 21ο αιώνα να πεθαίνουν άνθρωποι αβοήθητοι, μόνοι στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, χωρίς ιατρική περίθαλψη. Είναι ντροπή εμείς οι εργαζόμενοι να μην έχουμε τα μέσα που χρειαζόμαστε και τις προϋποθέσεις να βρεθούμε με ασφάλεια στο πλάι τους, για την εκπαίδευση, τη στήριξη, τη θεραπεία, τη φροντίδα που χρειάζονται. Είναι υποκρισία να μιλάνε οι τωρινοί και οι προηγούμενοι κυβερνώντες για τα "δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία", όταν έχουν οδηγήσει στην απαξίωση τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, Αποκατάστασης και Πρόνοιας, στέλνοντας τους ανθρώπους με αναπηρία και τους εργαζόμενους βορά στους επιχειρηματίες του χώρου».

Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση «διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας, νέους χώρους για αποσυγχρωτισμό, μαζικές προσλήψεις, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας - Πρόνοιας».

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις αθωράκιστες δομές

«Ο κορονοϊός χτύπησε πολλές δομές Υγείας και Πρόνοιας», αναφέρει ο Νίκος Σίμος από τη Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ. «Από την κλινική "Ταξιάρχαι", πολλά γηροκομεία, ιδιωτικές δομές πρόνοιας ΑμεΑ, μέχρι μονάδες τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Βόλου και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πέρα από τη διασπορά του ιού, να θρηνήσουμε πολλά θύματα από τις ευπαθείς ομάδες».

«Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης», τονίζει, καθώς «τα "πρωτόκολλα" που πήρε σε καμία περίπτωση δεν ήταν για τις ανάγκες του λαού, αλλά πάρθηκαν με βασικό σκοπό να μη χτυπηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας».

Οπως επισημαίνει, «το αναπηρικό κίνημα, εργατικά σωματεία και η ΟΕΝΓΕ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει και βάλαμε αιτήματα για την προστασία του λαού, όπως: Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, κάτω από κρατικό έλεγχο και όχι με δώρα στους κλινικάρχες. Ανοιγμα των πρωτοβάθμιων δημόσιων δομών Υγείας και των νοσοκομείων που έκλεισαν, με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η κατάσταση δεν πάει άλλο! Ο αγώνας μας υπερασπίζεται τις ζωές μας, τα δικαιώματά μας. Μέτρα προστασίας με γνώμονα τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών στην ιδιωτική Υγεία - Πρόνοια. Μετατρέπουμε την οργή μας σε αγώνα για την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία και αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ