Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ηχώ » του Κ. Σημίτη

Ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, τόσο για το σχέδιο Ανάν όσο και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Στις δηλώσεις που έκανε χτες μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι επισήμανε στον Ρ. Πρόντι «πως, αυτήν την ώρα, προέχει η διεύρυνση και η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς όρους, υποσημειώσεις και πακετοποιήσεις της τελευταίας στιγμής». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η επικείμενη επανένωση της Ευρώπης, με την είσοδο 10 νέων κρατών - μελών, πρέπει να οδηγήσει στην ενδυνάμωση, στην ενίσχυση και όχι στην αποδυνάμωση της Ενωσης».

Οσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επανέλαβε ότι υποστηρίζει «μια διαδικασία, που θα ενθαρρύνει την Τουρκία να ενισχύσει την ευρωπαϊκή της συμπεριφορά, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και απέναντι στους γείτονές της, την εξωτερική, δηλαδή, συμπεριφορά της». Με άλλα λόγια, κατέληξε, ο ρυθμός του ευρωπαϊκού βηματισμού της Τουρκίας, πριν απ' όλα, εξαρτάται από την ίδια.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕ - ΚΟ ΠΑΣΟΚ
Κλίμα αποδοχής του «σχεδίου Ανάν»
  • Χωρίς ουσιαστικές αμφισβητήσεις η χτεσινή ομιλία του Κ.Σημίτη
  • Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν Πάγκαλος - Αρσένης

Eurokinissi

Η χτεσινή κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν επιφύλασσε εκπλήξεις, παρά τα έως χτες θρυλούμενα περί «δυναμικής παρέμβασης» των διαφωνούντων με το «σχέδιο Ανάν» για το Κυπριακό. Οι διαφωνίες που εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους οι Στ. Παπαθεμελής και Γ. Καψής (σήμερα αναμένεται να πάρουν το λόγο οι Θ.Πάγκαλος και Γερ. Αρσένης) δε μετέβαλαν το κλίμα που θέλησε να επιβάλει η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα συνεργάτες του Κ. Σημίτη να μιλούν χτες για «υγιεινό περίπατο» του πρωθυπουργού στην ΚΕ...

Ο Κ. Σημίτης, στις 8 από τις 13 σελίδες της ομιλίας του στη συνεδρίαση, επανέλαβε τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις για το «σχέδιο Ανάν». Οπως ισχυρίστηκε, πρόκειται για «ευκαιρία μιας εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης», ενώ δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά «επιτυχία» της κυβέρνησης, είναι «αποτέλεσμα δικού μας σχεδιασμού» (!), όπως είπε, για να συμπληρώσει ότι τα «τετελεσμένα» της κατοχής άρχισαν «να αμφισβητούνται αποτελεσματικά στην πράξη μόνο μετά το 1994» (!) και η απόδειξη περί αυτού είναι το «σχέδιο Ανάν»...

Ο πρωθυπουργός την ίδια ώρα που... περηφανευόταν για το «σχέδιο Ανάν» δε δίστασε να συνεχίσει να υποκρίνεται, λέγοντας ότι, πάντως, «το σχέδιο λύσης δεν είναι λύση»... Εριξε, δε, το μπαλάκι για μια ακόμα φορά στην Κύπρο, αναφέροντας ότι «τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά» με την υποσημείωση ότι «θα τους στηρίξουμε, θα έχουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας»... Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι η άποψη για απόρριψη του σχεδίου «θα αποδυνάμωνε τη στρατηγική μας για την επίλυση του προβλήματος», προσθέτοντας ότι «ο διάλογος είναι πάγια αρχή την οποία ασπαζόμαστε»...


Eurokinissi

Μιλώντας, ενόψει της Κοπεγχάγης, ο Κ.Σημίτης είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι και θα πετύχουμε την καθαρή λύση της ένταξης» της Κύπρου στην ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι «η ένταξη δεν απαιτεί την επίλυση του πολιτικού προβλήματος», συνεχίζοντας έτσι να διαβάζει τις αποφάσεις του Ελσίνκι κατά το δοκούν της ελληνικής πλευράς...

Στα αξιοσημείωτα της τοποθέτησης του πρωθυπουργού θα μπορούσε να καταγραφεί η προσπάθειά του να επιβληθεί ένα καθεστώς «σιωπητηρίου» στο εσωτερικό της χώρας και τούτο υπό το μανδύα της «εθνικής ευθύνης» και της «εθνικής ομοψυχίας»... Οπως ισχυρίστηκε «η άποψη ότι μια έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» και αντέτεινε την εκτίμηση ότι «θα αγγίξουμε το μέγιστο δυνατό των δυνατοτήτων μας αν βαδίσουμε το δρόμο της ομοψυχίας και της ενότητας»...

Εκτίμησε, τέλος, ότι στην παρούσα φάση «η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας», θέλοντας να εννοηθεί ότι αυτός που πλεονεκτεί είναι η ελληνική πλευρά...

Προϋπολογισμός - Εκλογές

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Κ.Σημίτης αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι αν και συντάχτηκε «σε μια συγκυρία υψηλής αβεβαιότητας», εν τούτοις «εγγυάται» υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ είναι και ...φιλολαϊκός, αφού, όπως ισχυρίστηκε, «ο πραγματικός μισθός θα αυξηθεί περίπου κατά 2,1%, δηλαδή τρεις φορές πάνω από την αύξηση του πραγματικού μισθού στην ΕΕ»... Σε αυτό το ρεσιτάλ θράσους πρόσθεσε αργότερα και τις αναφορές του για τους αγρότες. Θέλησε μάλιστα να εμφανίσει τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ για κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων σαν «επιτυχία» (!), λέγοντας ότι η κυβέρνηση «πέτυχε» να συνεχιστούν μέχρι το 2013. Υποστήριξε επίσης ότι με το νέο φορολογικό σύστημα «οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις»! Παρ' όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι τελικά δεν κατάφερε να αποφύγει την ομολογία ότι πρόκειται για έναν ακόμα προϋπολογισμό λιτότητας: «Με τον προϋπολογισμό του 2003 συνεχίζουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες εκλογές σε Δήμους και Νομαρχίες, αν και ομολόγησε ότι «ασφαλώς θα θέλαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», εν τούτοις υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «διατηρεί ακέραια τη δυνατότητα μιας 4ης νίκης το 2004», επαναλαμβάνοντας τις γνωστές... συστάσεις προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην επιδοθούν σε προσωπικές στρατηγικές στους 18 μήνες που απομένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές.

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Πρώτα η ένταξη...

Διαφοροποιούνται οι προτεραιότητες για την ελληνική πλευρά, καθώς διαπιστώνεται πλέον ότι τα χρονικά περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση και λύση πριν από την Κοπεγχάγη έχουν εξανεμιστεί.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ανέθεσαν στον Πρόεδρο Κληρίδη να χειριστεί το θέμα αναφορικά με την επιστολή Ανάν και τα νέα χρονοδιαγράμματα. Η απόφαση λήφθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία τα μέλη του συζήτησαν τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στον Κόφι Ανάν, ιδιαίτερα όσον αφορά στα θέματα στα οποία η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει διευκρινίσεις και σε εκείνα στα οποία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί.

Το Εθνικό Συμβούλιο δεν ολοκλήρωσε τη συζήτηση και θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα και πάλι. Ωστόσο, όπως δήλωσε μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίας του Σώματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, αποφασίστηκε να αφεθεί στον Πρόεδρο Κληρίδη να χειριστεί το θέμα.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Σήμερα, όπως είπε, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Αλβαρο Ντε Σότο, από τον οποίο θα ζητήσει κάποιες διευκρινίσεις.

Κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ο Μ. Παπαπέτρου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις επί του Κυπριακού και την επιστολή Ανάν.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να πει κατά πόσον η εξουσιοδότηση που έδωσαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στον Πρόεδρο Κληρίδη είναι για να χειριστεί εν λευκώ το θέμα όπως επίσης και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει από τον Αλβαρο Ντε Σότο, σήμερα, παράταση στην επίδοση της απάντησής του, αφού η προθεσμία που έχει δοθεί λήγει αύριο, Σάββατο.

Ο Μ. Παπαπέτρου πρόσθεσε ότι τα κόμματα θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους τη Δευτέρα για τα σημεία του «σχεδίου Ανάν» που πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης.

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Χρήστος Παναγόπουλος, ενώ παρέμειναν εκεί για κάποια ώρα ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

Δήλωση Κληρίδη

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος προχωρεί τώρα για την ένταξη, όταν ρωτήθηκε εάν θα απαντήσει σήμερα στη νέα επιστολή του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος ζητεί από τα δύο μέρη να του γνωστοποιήσουν σε ποια σημεία του σχεδίου του επιθυμούν διαπραγμάτευση και σε ποια θέλουν διευκρινίσεις.

Γίνεται φανερό ότι η κυπριακή κυβέρνηση σκέφτεται να «προσπεράσει» την τελεσιγραφική ημερομηνία της 30ής του Νοέμβρη που έθεσε ο Κόφι Ανάν.

Οι προτεραιότητες για την ελληνική πλευρά διαφάνηκαν και από τις δηλώσεις του πρεσβευτή της Ελλάδας, Χρήστου Παναγόπουλου, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα καθιστούν πλέον μη ρεαλιστικό στόχο τη λύση του Κυπριακού πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά θα προχωρήσουν για την ένταξη. Ο Ελληνας πρεσβευτής δήλωσε, ακόμη, ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει ούτε τυπική διαπραγμάτευση, καθώς εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει χρόνος. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, μετέφερε τη θέση αυτή στον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, στη συνάντησή τους (προχτές).

Αλλες δηλώσεις

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι δεν ήταν δυνατό να ανέμενε κανείς πως μέχρι το Σάββατο μπορεί να ολοκληρωθεί το στάδιο των διευκρινίσεων και η καταγραφή των διαφόρων απόψεων, ώστε να δοθεί απάντηση στον Κόφι Ανάν όσον αφορά στα σημεία του σχεδίου του για τα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί διαπραγμάτευση.

Ο Τ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι η χρονική σύμπτωση της απόφασης της συνόδου της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου και επίτευξης προόδου στο Κυπριακό δεν μπορεί να υλοποιηθεί εκ των πραγμάτων και όχι από υπαιτιότητα της δικής μας πλευράς.

Πρόσθεσε ότι κανένας δεν μπορεί να στερήσει οποιαδήποτε πλευρά από το δικαίωμα να διαπραγματευτεί τις θέσεις της.

Οι διαπραγματεύσεις, είπε, θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, αρκεί αυτό να μην αποτελεί όρο για την ένταξη της Κύπρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, δήλωσε ότι είναι πλέον εκτός πραγματικότητας να αναμένεται πως ο Ντενκτάς θα καθορίσει τη θέση του μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Πρόσθεσε ότι εκείνο που χρειάζεται τώρα είναι, χωρίς να υπάρξει διακοπή των διαδικασιών επί του «σχεδίου Ανάν», να επικεντρωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στα θέματα της ένταξης και στις πιθανές επιπτώσεις ή περιπλοκές που θα συναντήσει στην Κοπεγχάγη από αντίδραση της Τουρκίας και άλλων. Ο Ν. Κουτσού εξέφρασε διαφωνία με τη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας πως το «σχέδιο Ανάν» είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο έχουμε και θα πρέπει να το δούμε ως την ευκαιρία που θα λύσει το πρόβλημα που ταλανίζει τον ελληνισμό για δεκαετίες. Επέκρινε τον Κ. Σημίτη ότι δημιουργεί στην Ελλάδα ένα κλίμα αρνητικό για το Κυπριακό.

Παρατήρησε εξάλλου ότι η ενταξιακή πορεία έδωσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ένα στρατηγικό επιχείρημα ώστε, εάν απορρίψει το «σχέδιο Ανάν», να μπορεί να συνεχίσει αυτή την πορεία και συνέχιση του διαλόγου κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες για πιο σωστή, δίκαιη και λειτουργική λύση.

ΚΕ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Δε συναινούμε σε ενδεχόμενο τετελεσμένο γεγονός

Ολοκληρώθηκαν προχτές αργά το βράδυ οι εργασίες της ολομέλειας της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Μετά το πέρας της συνεδρίασης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ στη σημερινή της συνεδρία συζήτησε το σχέδιο Ανάν και γενικότερα τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συζήτηση έγινε στη βάση ανάλυσης του σχεδίου που ετοίμασε η Επιτροπή Μελέτης του Κυπριακού της ΚΕ και που ενέκρινε το Πολιτικό Γραφείο.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ ενέκρινε τους χειρισμούς της Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου και καθόρισε τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθούν οι εκπρόσωποι του Κόμματος στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η Ολομέλεια διακηρύττει για άλλη μια φορά τη σταθερή θέληση του ΑΚΕΛ να συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και επιμονή για την επίλυση του Κυπριακού, που είναι ο κύριος στρατηγικός μας στόχος. Επιθυμούμε διακαώς την εξεύρεση, το συντομότερο δυνατό, δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δυο κοινότητες, που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τους έποικους, θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε. Παράλληλα το σχέδιο Ανάν περιέχει στοιχεία που δέχονται διαφορετικές ερμηνείες και τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν, καθώς και σοβαρά αρνητικά στοιχεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ζημιώνουν την υπόθεση της Κύπρου όσοι επιχειρούν να ωραιοποιήσουν το σχέδιο Ανάν και να το προβάλουν ως την έσχατη ευκαιρία λύσης του Κυπριακού. Ζημιά προκαλούν επίσης εκείνοι που εκκινώντας από υπαρκτά αρνητικά στοιχεία του σχεδίου σπεύδουν να το απορρίψουν πριν καν συζητηθεί και καταλήγουν στην άρνηση αυτής τούτης της λύσης ομοσπονδίας. Για το ΑΚΕΛ η μη λύση δεν είναι λύση. Δε δεχόμαστε το δίλημμα διχοτόμηση ή κακή λύση. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια σωστή λύση του Κυπριακού.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τη λύση του Κυπριακού μακριά από απαγορευτικά χρονοδιαγράμματα και εκβιαστικά διλήμματα. Στις κρίσιμες ώρες που περνά η πατρίδα μας επιβάλλεται σύνεση, υπευθυνότητα και ψυχραιμία. Επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η συλλογική διαχείριση του Κυπριακού στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και σε συνεργασία και συνεννόηση με την Ελλάδα.

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να συναινέσει σε ενδεχόμενο τετελεσμένο γεγονός. Το ΑΚΕΛ απευθύνει έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όσους δηλώνουν ότι εργάζονται για λύση του Κυπριακού να στραφούν επιτέλους προς την πλευρά της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και να ασκήσουν την επιρροή και τις πιέσεις τους ώστε η τουρκική πολιτική να διαφοροποιηθεί ριζικά και να ευθυγραμμιστεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που αγωνίζονται για ειρηνική επανένωση της Κύπρου. Μέσα από τον κοινό αγώνα, θα επιτύχουμε τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Λευκωσία, 27 Νοεμβρίου 2002»

ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ
Εκδήλωση για το Κυπριακό

Η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η Πατριωτική Κίνηση Πολιτών, ο Δήμος Νέας Αρτάκης, σωματεία και φορείς της πόλης, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Κυπριακό και σχέδιο Ανάν», σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Επιμελητηρίου.

Συμμετέχουν: Λευτέρης Βερυβάκης, πρώην υπουργός, Δημήτρης Δήμου, αντιστράτηγος ε.α. - πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου, Παναγιώτης Ηφαιστος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ - δημοσιογράφος, Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης ε.τ.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Συγκέντρωση - συζήτηση για το σχέδιο ΑΝΑΝ

«Κυπριακό, σχέδιο Ανάν» ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης που διοργάνωσε προχτές το βράδυ η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, σε συνεργασία με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και τους μαζικούς φορείς «ΟΦΟΝ» και «Αγία Τριάδα».

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νίκαιας κύριοι ομιλητές ήταν ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδίων Κύπρου, αδελφοποιημένης πόλης με τη Νίκαια, Γιώργος Γεωργίου, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Φωτιάδης και ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος.

Το ρόλο των ΗΠΑ, της Αγγλίας και του ΝΑΤΟ από το 1950 μέχρι σήμερα και τις επιδιώξεις τους μέσα από το θέμα του Κυπριακού, επισήμανε στην ομιλία του ο Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. «Θα κάναμε λάθος, τόνισε, αν δε βλέπαμε τη γεωπολιτική στρατηγική των πετρελαίων σήμερα, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το ρόλο του ΝΑΤΟ που διατηρεί στην Κύπρο τη μεγαλύτερη στρατιωτική του βάση». Οι προτάσεις Ανάν, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να μη γίνουν αποδεκτές, γιατί η βάση διαπραγμάτευσης δε θα σταματήσει τη διχοτόμηση.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος δήμαρχος Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε πως το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου έχει αποφασίσει να συζητήσει το σχέδιο και να ζητήσει από τον Κόφι Ανάν να επιβεβαιώσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ στη βάση αυτού του εγγράφου. «Σαφώς πρόσθεσε, στην πορεία, αν υπάρχει λόγος, η Αριστερά θα ορθώσει το ανάστημά της».

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος αφού ανέλυσε το σχέδιο και επισήμανε όλες τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις που θα έχει για τον κυπριακό λαό, τόνισε πως «πρόκειται για έναν οδυνηρό συμβιβασμό», και πρόσθεσε: «Δύο επιλογές υπάρχουν. Η μία, Κύπρος υπό καθεστώς συγκαλυμμένης διχοτόμησης, υπό κηδεμονία και η άλλη, μία Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη και ελεύθερη. Τέτοια Κύπρος το σχέδιο Ανάν δεν προάγει». Τέλος, εξέφρασε την ευχή «στη δύσκολη στιγμή, όσοι σήμερα λένε ναι στις διαπραγματεύσεις, να έχουν το κουράγιο να πουν και το κρίσιμο όχι».

Στο τέλος της εκδήλωσης η τέως δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Κύπριο προσκεκλημένο δήμαρχο. Μεταξύ των παρευρισκομένων διακρίναμε τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο, τη νομαρχιακή σύμβουλο της ΝΑΣ Ελπίδα Παντελάκη κ.ά.

ΤΟΥΡΚΟΙ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
«Ηξεις - αφήξεις» για τις διαπραγματεύσεις

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ηγέτης Τουρκοκυπρίων, μιλώντας στο BBC για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, σημείωσε πως «το γεγονός ότι ο κύριος Ανάν εξωθεί τις δύο πλευρές να του δώσουν έως το τέλος αυτού του μήνα τα σημεία του σχεδίου στα οποία διαφωνούν, έτσι ώστε να ξεκινήσει διάλογος επί αυτών, υποδεικνύει πως καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει δεχτεί το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης, αλλά πως είναι πρόθυμες να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τους όρους του σχεδίου, έτσι ώστε να δημιουργήσουν αυτή τη βάση. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για τη δημιουργία μιας βάσης διαπραγμάτευσης, αφού προηγουμένως συγκεκριμενοποιήσουμε σε ποια θέματα διαφωνούμε και σε ποια συγκλίνουμε».

Σε ερώτηση για το πού έγκειται η διαφωνία του στο συνταγματικό ή στο εδαφικό, ο Ρ. Ντενκτάς δήλωσε: «Από τουρκοκυπριακής πλευράς, οι πολιτικές προτάσεις του σχεδίου Ανάν είναι χειρότερες από τις αποφάσεις παλαιοτέρων συμφωνιών που αναγνώριζαν την ύπαρξη δύο εθνικών κοινοτήτων. Ο λαός μου διαφωνεί κάθετα με αυτές τις προτάσεις που αφαιρούν το ισότιμο status της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τη μετατρέπουν σε μια προστατευόμενη μειοψηφία. Οσον αφορά τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν για το εδαφικό, θα τις χαρακτήριζα ανόητες. Είναι άδικες και μας βρίσκουν τελείως αντίθετους. Μπορώ να πω όμως πως είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το εδαφικό στον κατάλληλο χρόνο».

«Το πιο προχωρημένο σημείο»

H επιστολή που έστειλε στον γγ των Ηνωμένων Εθνών ο Ραούφ Ντενκτάς, «είναι το πιο προχωρημένο σημείο στο οποίο μπορεί να φθάσει», σχολίασε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, ο οποίος υποστήριξε ότι η στάση του κ. Ντενκτάς, καθορίζεται από τις ευθύνες του απέναντι στην τουρκοκυπριακή κοινή γνώμη.

Μεταξύ των απαιτήσεων του γγ του ΟΗΕ και των απόψεων που εκφράζονται στην επιστολή έχει δημιουργηθεί μια «καλή ισορροπία», είπε o Τούρκος υπουργός και προσέθεσε ότι «ελπίζουμε η ισορροπία αυτή να αποτελέσει αφετηρία για τις διαπραγματεύσεις από δω και στο εξής». Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αρχίσει μια κινητοποίηση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση αν η επιστολή Ντενκτάς βρίσκεται σε αντίθεση με τις απόψεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Γιακίς απάντησε ότι η επιστολή «εξηγεί αυτές τις απόψεις». «Το βήμα που κάνει ο κ. Ντενκτάς ετοιμάζει το απαραίτητο κλίμα για την αντιμετώπιση του εδαφικού προς την κατεύθυνση των τουρκικών επιθυμιών», είπε ακόμα ο Τούρκος υπουργός.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν, μετέβη από τη Νέα Υόρκη στην Τουρκία για διαβουλεύσεις σχετικά με τις προτάσεις και την απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη δεύτερη επιστολή του Κόφι Ανάν. Ο Εργκούν Ολγκούν δήλωσε ότι εκτελεί εντολές του Ραούφ Ντενκτάς και ότι θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Μετά το πέρας των επαφών του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Ολγκούν θα μεταβεί στα κατεχόμενα για επαφές με την ψευδοκυβέρνηση και ακολούθως θα μεταφέρει το σχέδιο απάντησης στον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ολγκούν ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πιθανό να αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη την ερχόμενη βδομάδα.

Στην Κύπρο ο ντε Σότο

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο έφθασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο από την Αγκυρα, όπου είχε επαφές με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο κύριος Ντε Σότο έφθασε στο αεροδρόμιο των Βάσεων Ακρωτηρίου με αεροσκάφος των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο του παραχωρήθηκε για να διευκολύνει τις εντατικές διαβουλεύσεις που έχει αυτό το διάστημα στο τρίγωνο Αθήνας-Αγκυρας - Λευκωσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ