Σάββατο 27 Οχτώβρη 2012 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα «άκρα»

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκδήλωση για τη βία, το κράτος δικαίου και την κοινωνική συνοχή διοργάνωσε ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) στο αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Σε αυτήν την εκδήλωση διατυπώθηκαν αρκετές απόψεις, όμως απ' ό,τι φαίνεται προβλήθηκε δεόντως το ζήτημα των «άκρων», που στην ουσία εξισώνει τις δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών εργατών ή τις επιθέσεις σε ηθοποιούς και συντελεστές παράστασης που δεν έχει το περιεχόμενο που επιθυμούν τα φασιστοειδή της «Χρυσής Αυγής», με τη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει στην εξαθλίωση εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους.

Μάλιστα, ο γνωστός για τις αντικομμουνιστικές και αντιΚΚΕ απόψεις Ν. Μαραντζίδης έκανε αναφορά στη συγκεκριμένη εκδήλωση στην «άρνηση του ΚΚΕ να αναγνωρίσει ακόμη και σήμερα σφαγές όπως του Κατίν στην Πολωνία». Πέραν του ότι το συγκεκριμένο γεγονός ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι το έκαναν οι ναζί, είναι φανερό ότι και μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις φουντώνουν τη «θεωρία των άκρων» και χρησιμοποιούν τη «Χρυσή Αυγή», τις μεθόδους της και τη δράση της για να πουν ότι όπως πρέπει να καταδικαστεί αυτή έτσι πρέπει να καταδικάζονται και οι εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν στη συνείδηση του λαού ότι το ναζιστικό μόρφωμα, που είναι στήριγμα του καπιταλισμού και που αυτό γεννά τα μνημόνια και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, είναι το ίδιο με το ΚΚΕ, το οποίο παλεύει για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ή τα ταξικά σωματεία, που παλεύουν στο χώρο δουλειάς ενάντια στα αφεντικά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πουν «όχι» στην απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια στους χρυσαυγίτες, στην ιδεολογία τους και την πρακτική τους.

Στηρίζει (και) τους τραπεζίτες

Εξετάσεις στους μεγαλοτραπεζίτες έδωσε την Τετάρτη στη Βουλή η νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή». Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο βουλευτής της Ηλ. Παναγιώταρος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, έδειξε μέγα πόνο για τα ...ζόρια που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες: «(...) Αυτοί που διέλυσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βουλιάζει, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται (...) αυτοί που διέλυσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι οι ίδιοι που τους έχετε κάνει υπουργούς, πρωθυπουργούς».

Ακολούθως αποφάνθηκε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ο κακός δημόσιος τομέας και ο κακός ιδιωτικός τομέας» αλλά τα «λαμόγια», βγάζοντας λάδι τους καπιταλιστές, που βάζουν στο χέρι ό,τι παράγεται με ιδρώτα του λαού. Ο ίδιος αναγνώρισε το δημόσιο χρέος ως χρέος του λαού που πρέπει να το πληρώσει, ζητώντας μόνο λογιστικό έλεγχό του για «να δούμε πόσο είναι το τοκογλυφικό κομμάτι του», λες και το υπόλοιπο αφορά τα πλατιά λαϊκά στρώματα που δεκάρα δεν είδαν τόσα χρόνια από όσα τους ζητούν τώρα πίσω κάθε λογής πιστωτές.

Τέλος, ζήτησε κι αυτός, όπως τα κόμματα της συγκυβέρνησης, να γίνουν «διαρθρωτικές αλλαγές» και ταυτίστηκε πάλι με τη μεγαλοεργοδοσία τασσόμενος ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, λέγοντας ότι έχουν μείνει «ανέγγιχτοι όλοι οι εργατοπατέρες (...) το πραγματικό καρκίνωμα είναι αλώβητο». Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της «Χρυσής Αυγής», που πρέπει να αντιμετωπιστεί οργανωμένα και ταξικά από το εργατικό κίνημα: Στήριγμα του συστήματος, αποκούμπι του κεφαλαίου στον πόλεμο που κλιμακώνει σε βάρος του λαού.

Αγριο πετσόκομμα για την αγροτιά

Στο άγριο φοροχαράτσωμα της αγροτιάς έρχεται να προστεθεί και το άγριο πετσόκομμα της επιστροφής του ΦΠΑ και της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου. Η τρικομματική κυβέρνηση και η τρόικα συμφώνησαν να μειωθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από το 11% στο 6% και η επιστροφή πετρελαίου μειώνεται σχεδόν κατά 50% (από 0,391 ευρώ το λίτρο σε 0,264 ευρώ το λίτρο). Παράλληλα, πετσοκόβονται τα δώρα στις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ. Η ακολουθούμενη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, της τρόικας και των μνημονίων μόνο δεινά επιφέρει στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η ολέθρια αυτή πολιτική οδηγεί τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε απόγνωση, όπως και τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους. Πολλές χιλιάδες καταχρεωμένοι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι στον «αέρα» και κινδυνεύουν όχι μόνο να βγούνε εκτός παραγωγής, αλλά να χάσουν τα χωράφια τους, τα σπίτια τους, το βιος τους και να καταλήξουν άνεργοι και απόκληροι. Η φτωχομεσαία αγροτιά δεν αντέχει άλλες περικοπές και άλλα φορολογικά βάρη. Μετά και τα τελευταία μέτρα, που θα γίνουν πράξη από το μνημόνιο 3, έχει έναν ακόμα λόγο να αντιδράσει αγωνιστικά και να παλέψει μαζικά σε κοινό μέτωπο, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Συστηματική επίθεση στους μικρούς ΕΒΕ

Συστηματική και μεθοδευμένη είναι η επίθεση που δέχονται σε όλα τα μέτωπα οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι από τη συγκυβέρνηση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων, που περνούν και μέσα από το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων ΕΒΕ. Τα αλλεπάλληλα μέτρα που παίρνονται όλο το τελευταίο διάστημα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, είτε αφορούν στη φορολογία, είτε στη λειτουργία της αγοράς. Ετσι, από κοντά στην πτώση του τζίρου και στην αναδουλειά που φέρνουν οι συνεχιζόμενες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων, στον άγριο ανταγωνισμό που χρόνια τώρα υφίστανται από τα πολυκαταστήματα και τα μονοπώλια της αγοράς, έρχεται το τέλος επιτηδεύματος, ο κεφαλικός φόρος. Προχτές ανακοινώθηκε ότι τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πουλάνε Τύπο και τσιγάρα, ότι η κυβέρνηση ξαναμαγείρεψε τη διάταξη με βάση την οποία το βρεφικό γάλα μπαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τρόπο ώστε να παρακάμψει την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, ενώ μαγειρεύονται και αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των εκπτώσεων προς την κατεύθυνση που οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι μια χούφτα πολυκαταστήματα. Να πώς γίνεται η «ενίσχυση του ανταγωνισμού» προς όφελος των ...«υγιών» επιχειρήσεων, δηλαδή το ξαναμοίρασμα της αγοράς με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλίων και τη διαιώνιση της κυριαρχίας τους.

Η ΕΑΜική Αντίσταση στην περιοχή Σερβίων Κοζάνης

Το βιβλίο της Μαρίας Παπαδοπούλου - Ζιώγα αναφέρεται στο Νομό της Κοζάνης, στηρίζεται στις αναμνήσεις της, σε συνδυασμό με γραπτές ιστορικές πηγές, ενώ περιέχει και υλικό μαρτυριών και συνεντεύξεων που συνέλεξε στη δεκαετία του 1980 από κατοίκους της περιοχής. Σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του ΚΚΕ στη συγκρότηση και τη διεξαγωγή του αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περιοχή. Επίσης, τα γεγονότα τονίζουν ότι η ταξική πάλη και σύγκρουση δε σταμάτησε ούτε στιγμή. Στο βιβλίο υπάρχει αναφορά στη δεκαετία του 1930, που δίνει μια σύντομη και περιεκτική σκιαγραφία της δράσης του ΚΚΕ στην περιοχή, τους αγωνιστικούς δεσμούς του με το λαό της περιοχής και ιδιαίτερα με το προσφυγικό στοιχείο.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται η συνέχεια του αστικού κράτους, του οποίου βασικοί μηχανισμοί συνέχισαν να λειτουργούν αυτοτελώς σε συνεργασία με τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα.

Η συγγραφέας θέλοντας να αποτυπώσει τη δράση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή απευθύνθηκε στους αγωνιστές αυτούς και σε δεκάδες άλλους στα χωριά, ανεξάρτητα από τη σημερινή τους πολιτική τοποθέτηση, για «να μη θαφτεί η αλήθεια, η νέα Ιστορία του λαού, που την έγραψε με αίμα, πόνο και δάκρυα στα ερείπια των Σερβίων, για να μη γραφτεί από ανθρώπους που ήταν απόντες και ίσως εσκεμμένα θελήσουν να παραχαράξουν την ιστορική αλήθεια αυτοπροβάλλοντας παράλληλα τον εαυτό τους». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Χαμάντ μπιν Κχαλίφα Αλ Θάνι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τετράωρη επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησε την Τρίτη ο εμίρης του Κατάρ, σεΐκ Χαμάντ μπιν Κχαλίφα αλ Θάνι, και έγινε έτσι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται το αποκλεισμένο από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τμήμα αυτό του παλαιστινιακού κράτους από το 2007. Η κίνηση αυτή του αλ Θάνι έχει εξέχουσα συμβολική σημασία, καθώς ερμηνεύεται ως ένδειξη στήριξης προς τη «Χαμάς» και ως μια πρώτη «περιθωριοποίηση» της Π. Αρχής, υπό τον Πρόεδρο Αμπάς, που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Εκτός από την 50μελή αντιπροσωπεία του, ο αλ Θάνι κόμισε στη Γάζα επενδύσεις από επιχειρήσεις του Κατάρ ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων κυρίως σε έργα υποδομής και κατασκευαστικά, την ώρα που η συνολική βοήθεια που λαμβάνει η Λωρίδα από το εξωτερικό δεν ξεπερνά ετησίως τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να μην εκληφθεί ως σαφής επέκταση και εδραίωση της πολιτικής επιρροής του εμιράτου στη Λωρίδα της Γάζας σε οικονομική βάση. Και μάλιστα σε μια στιγμή που το Κατάρ έχει πλέον αναλάβει σημαίνοντα ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, αναβαθμίζοντας και το δικό του ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ συμμετείχε ενεργά στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση ανατροπής του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη, προωθεί ανοιχτά την ενίσχυση των σχέσεών του με τις ισλαμιστικές δυνάμεις των «Αδελφών Μουσουλμάνων», παρακλάδι των οποίων είναι και η «Χαμάς», σε σειρά αραβικών χωρών, και έχει «υιοθετήσει» τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία, τις οποίες, σχεδόν ανοιχτά, στηρίζει οικονομικά και εξοπλίζει.


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ