Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών οι αγρότες της Λέσβου

Στην αναμονή για μήνες, προκειμένου να αποζημιωθούν και αυτό αν πληρούν τα απαράδεκτα κριτήρια που θέτουν ο ΕΛΓΑ και τα Προγράμματα Εκτάκτων Αναγκών, θα πρέπει να μείνουν οι αγρότες της Λέσβου που είδαν το μόχθο και το βιος τους σε ελαιόδεντρα, ζώα και υποδομές να χάνεται από τον τελευταίο χιονιά που ήρθε να τους δώσει τη χαριστική βολή μετά τις πλημμύρες του Νοέμβρη.

Αυτά προκύπτουν από όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Τσιρώνης, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Τάσσου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να αναφέρει με σαφή τρόπο τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση «ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών άμεσα και να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί στο φυτικό, στο ζωικό κεφάλαιο, στις υποδομές και στη χαμένη παραγωγή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου». Επισήμανε, παράλληλα, ότι οι αγρότες διαμαρτύρονται καθώς ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί κυρίως σε εισπρακτικό οργανισμό, αφού ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων οι αποζημιώσεις που καταβάλλει είναι μειωμένες και με καθυστέρηση.

Η απάντηση του Γ. Τσιρώνη ήταν ότι γίνονται προσπάθειες καταγραφής και επιδιώκεται οι αποζημιώσεις να αρχίσουν να δίνονται μετά από 4 μήνες και όχι 7 που ίσχυε μέχρι τώρα. Δεν προσδιόρισε, ωστόσο, χρονοδιάγραμμα έναρξης της καταγραφής. Οσο για τον ΕΛΓΑ, αρκέστηκε να τον χαρακτηρίσει «υγιή οργανισμό» και πως πέρα από τον οργανισμό αυτό υπάρχουν και τα Προγράμματα Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ), δηλαδή κάποια ψίχουλα από προγράμματα της ΕΕ που και όταν δίνονται είναι μετά από πολύ καιρό.

Εφτασε, μάλιστα, να παρουσιάσει την ΕΕ, τη λυκοσυμμαχία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ως... «μια μεγάλη υπερεθνική οντότητα που μπορεί να αντισταθεί στις πολυεθνικές»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού είναι χαρακτηριστικό δείγμα της κυβερνητικής πολιτικής, που επιδιώκει, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης στα χέρια των αγροτοκαπιταλιστών, οδηγώντας σε σταδιακό ξεκλήρισμα τους μικρούς αγρότες. Εφερε ως παράδειγμα το αφορολόγητο των 8.500 ευρώ που με κομπασμό ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι ισχύει για τους αγρότες. Οπως σημείωσε ο Στ. Τάσσος το αφορολόγητο ισχύει «μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι μόνο το 1/3 από τους περίπου 800.000 αγρότες που αυτήν τη στιγμή παίρνουν κάποιας μορφής επιδοτήσεις». Δηλαδή «500.000 περίπου αγρότες είναι προς ξεκλήρισμα. Γιατί όχι μόνον θα πληρώνουν 22% φόρο από το πρώτο ευρώ, συν βέβαια τις ασφαλιστικές εισφορές που φτάνουν στο 70% του εισοδήματός τους, αλλά από πάνω θα τους μειώσουν παραπέρα τις επιδοτήσεις»...

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Νέα δύναμη στο δίκαιο αγώνα τους με το στήσιμο του μπλόκου της Νίκαιας

Εκατοντάδες τρακτέρ παρατάχθηκαν χτες στο ισχυρό μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών

Συγκέντρωση υποδοχής οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Eurokinissi

Συγκέντρωση υποδοχής οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Με το στήσιμο, χτες, του ισχυρού μπλόκου των Θεσσαλών αγροτών, με εκατοντάδες τρακτέρ, στον κόμβο της Νίκαιας και με την ενίσχυση των άλλων μπλόκων σ' όλη τη χώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους εξοντώνει.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, τις επόμενες μέρες κι άλλα τρακτέρ θα φτάσουν με οργανωμένο τρόπο στα μπλόκα, ενώ προγραμματίζεται να στηθούν και νέα. Ταυτόχρονα, κλιμάκια Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα που ενεργοποιούνται στα πλαίσια των σχετικών αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συνεχίζουν τις περιοδείες στα χωριά, καλώντας τους αγρότες που μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν ή έχουν ακόμα κάποιες αναστολές, να μπουν κι αυτοί στη μάχη.

Στόχος του αγροτικού κινήματος είναι τα μπλόκα να γίνουν υπόθεση όλων των μικρομεσαίων αγροτών, μαζικά και δυναμικά, ώστε να ασκούν ισχυρή αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που προβάλλει η αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά προς την κυβέρνηση.

Κόντρα στην κακοκαιρία και τη μεθοδευμένη προσπάθεια υπονόμευσης

Στη Θεσσαλία, το αγροτικό κίνημα στην προσπάθειά του να στήσει ένα ισχυρό μπλόκο, το οποίο και φέτος θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, είχε ν' αντιμετωπίσει... «θεούς και δαίμονες».

Εκατοντάδες τρακτέρ πήραν θέση στον κόμβο της Νίκαιας
Εκατοντάδες τρακτέρ πήραν θέση στον κόμβο της Νίκαιας
Από τη μια, η σφοδρή κακοκαιρία που διαρκεί πάνω από 15 μέρες και συνεχίστηκε με ένταση και χτες, η οποία προκάλεσε πολλά προβλήματα και στην προετοιμασία και στο ξεκίνημα της κινητοποίησης.

Από την άλλη, μια μεθοδευμένη προσπάθεια υπονόμευσης των αγωνιστικών διαθέσεων του αγροτικού κόσμου, στην οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «δίνει τα ρέστα της». Χτες, μάλιστα, τη σκυτάλη από πλευράς κυβέρνησης πήρε ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ο οποίος, ευρισκόμενος στη Λάρισα, δήλωσε ότι στα μπλόκα βρίσκονται μόνο λίγοι αγρότες που ανήκουν στο ΚΚΕ, ενώ οι πολλοί δεν βγήκαν γιατί η κυβέρνηση παλεύει τάχα να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Αμεση και αποστομωτική ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος από το μπλόκο της Νίκαιας τόνισε: Αν όλοι οι αγρότες που είναι στα μπλόκα ήταν ΚΚΕ, τότε ο Καμμένος δεν θα ήταν υπουργός και δεν θα γινόταν συνεργός στο κάψιμο των αγροτών...

Εκτός, όμως, από την κυβέρνηση, στην υπονομευτική προσπάθεια μετέχει πολύ ενεργά και η ΝΔ, με τους «δικούς» της να τριγυρνάνε στα χωριά και να ψιθυρίζουν στ' αυτιά των αγροτών ότι τα προβλήματά τους δεν θα λυθούν με τα μπλόκα, αλλά με τις εκλογές. Το ρόλο προβοκάτορα παίζει εξάλλου η φασιστική Χρυσή Αυγή, εξακοντίζοντας συκοφαντίες ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα και τους αγώνες του.

Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την πολιτική που μας ξεκληρίζει, τονίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες
Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την πολιτική που μας ξεκληρίζει, τονίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες
Αψηφώντας τις καιρικές δυσκολίες και ξεπερνώντας τα υπονομευτικά εμπόδια, ωστόσο, οι αγρότες της Θεσσαλίας πήραν τα τρακτέρ τους και βγήκαν στον αγώνα.

Στα χωριά του Νομού Καρδίτσας, το συνεχές χιονόνερο, η αφόρητη υγρασία και το δριμύ ψύχος δεν στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τους ξωμάχους. Από νωρίς το πρωί έβαλαν μπροστά τις μηχανές των τρακτέρ και από τις 11.30 π.μ. άρχισαν να φτάνουν στον κόμβο της Ιτέας, στην Εθνική Οδό Καρδίτσας - Λάρισας, που είχε οριστεί ως σημείο προσυγκέντρωσης. Στις 12.45 μ.μ. τα τρακτέρ ξεκίνησαν, σε κομβόι, για τον κόμβο της Νίκαιας.

Τα τρακτέρ από το Νομό Τρικάλων προσυγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Ζάρκου κι από κει κίνησαν προς το μπλόκο. Προς τα εκεί κατευθύνθηκαν και τα τρακτέρ από την επαρχία Φαρσάλων, από την περιοχή του Πλατύκαμπου, του Δήμου Κιλελέρ κι άλλων χωριών της Λάρισας.

Αγωνιστική υποδοχή από τους εργάτες

Λίγο μετά τις 2.15 μ.μ., όλα μαζί τα τρακτέρ, σ' ένα μακρύ κομβόι, άρχισαν να φτάνουν, με τα φώτα αναμμένα και κορνάροντας, στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Εκεί τους υποδέχτηκαν, με συνθήματα υπέρ της συμμαχίας εργατιάς - αγροτιάς, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι που πήραν μέρος στη συγκέντρωση υποδοχής στους αγωνιζόμενους αγρότες, την οποία οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

Στη συνέχεια, οι εργάτες με πορεία συνόδεψαν τα τρακτέρ των αγροτών που έφτασαν στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού, όπου και παρατάχθηκαν.

«Για ακόμα μια χρονιά, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας είναι εδώ», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τάσος Τσιαπλές,«στον κοινό αγώνα με τη μικρομεσαία αγροτιά. Γιατί η πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες είναι αυτή που καταδικάζει τους εργάτες στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Επομένως, η συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά, ο αγώνας ο κοινός είναι η κατεύθυνση που μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης και της αγροτιάς. Να καλέσουμε ακόμα μια φορά όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Εργατικού Κέντρου, αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων να είναι όλες τις μέρες στο μπλόκο της Νίκαιας».

Θα δυναμώσουμε κι άλλο τα μπλόκα

Από χτες το βράδυ, οι αγρότες του μπλόκου άρχισαν να στήνουν τις σκηνές και να ετοιμάζουν όλα όσα απαιτούνται για τη «ζωή» στο μπλόκο, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, από αύριο θα αρχίσουν οι προγραμματισμένοι αποκλεισμοί στην Εθνική Οδό, προκειμένου να ενημερώνεται ο κόσμος για τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών.

Την αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών να δυναμώσουν κι άλλο την πάλη τους τόνισαν, σε δηλώσεις τους, στελέχη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων.

Ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Καρδίτσας, είπε: «Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, το μπλόκο στήνεται και καλούμε όσους δεν μπόρεσαν να έρθουν σήμερα, να έρθουν αύριο, την άλλη μέρα. Πάντως, την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Ηδη από την Κρήτη έως τον Εβρο είναι στημένα μπλόκα. Θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Εμείς επιμένουμε ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και τα διεκδικούμε γιατί πρέπει να ζήσουμε. Αυτή την πολιτική που μας ξεκληρίζει, μας στοχοποιεί, δεν θα την αφήσουμε αναπάντητη».

«Ξεκινάμε σήμερα έναν ωραίο αγώνα», συμπλήρωσε ο Κώστας Τζέλλας, γγ της ίδιας Ομοσπονδίας, «Χιονίζει. Είναι άσχημη μέρα. Προβλέπονται άσχημα πράγματα για τους αγρότες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εφαρμόσει πολιτικές που μας διώχνουν από τα χωριά μας, δε μας επιτρέπουν να ζήσουμε, να καλλιεργήσουμε».

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Λάρισας, επισήμανε: «Να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους που αψήφησαν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κι όλη την πίεση που δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα και συμμετέχουν σήμερα στο μπλόκο της Νίκαιας. Ενα μπλόκο με το οποίο θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και στην πολιτική της κυβέρνησης και στα νέα μέτρα που ετοιμάζει. Είναι το μπλόκο που θα ανάψει τη φλόγα σε όλη την Ελλάδα και καλούμε όλους τους συναδέλφους που σήμερα δυσκολεύτηκαν με τον καιρό, να βγουν από αύριο και να ενισχύσουν αυτό το μπλόκο, όπως και τα μπλόκα σε όλη τη χώρα, και να δώσουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας».

Εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, στην περιοχή της Θεσσαλίας υπάρχουν άλλα τρία μπλόκα: Στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας), στη νέα Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης από τους αγρότες των επαρχιών Τυρνάβου και Ελασσόνας, στο χωριό Γερακάρι στο δρόμο Λάρισας - Αγιάς και στον κόμβο του Αερινού, από αγρότες της Μαγνησίας.

Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Παράλληλα με το χτεσινό στήσιμο του μπλόκου της Νίκαιας στη Θεσσαλία, οι μικρομεσαίοι αγρότες σε όλη τη χώρα ενισχύουν τα μπλόκα τους και παίρνουν αποφάσεις για πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα, για δεύτερη μέρα χτες οι αγρότες των Σερρών, επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή.

Οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα. Σε κάθε προσπάθεια να κινηθούν με κατεύθυνση τον Προμαχώνα, τα ΜΑΤ κλείνουν το δρόμο με κλούβες και παρατάσσονται μπροστά με πλήρη εξάρτυση. Και χτες, λίγο μετά τις 11 το πρωί, όταν οι αγρότες άναψαν τις μηχανές των τρακτέρ, τα ΜΑΤ έκλεισαν το δρόμο για περίπου δύο ώρες, εμποδίζοντας την κίνησή τους.

Οι αγρότες παραμένουν στη θέση τους, ενώ το μπλόκο καθημερινά ενισχύεται με νέες δυνάμεις.

Με νέες δυνάμεις ενισχύονται και τα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Ημαθία, στην Κουλούρα και στη διασταύρωση της Νάουσας, αλλά και στην Πέλλα στον κόμβο Γυψοχωρίου.

Στην Πιερία, οι αγρότες εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην «Ελιά» και στη Βροντού, προκειμένου τις επόμενες μέρες να στήσουν μπλόκο στην εθνική οδό, ενώ στο Ροδολίβος των Σερρών, συνεχίζεται η συγκέντρωση των τρακτέρ με σκοπό να στηθεί μπλόκο στα Κερδύλλια.

Την ίδια ώρα, την κάθοδο σε επιλεγμένα μπλόκα προετοιμάζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι αγρότες της Καστοριάς αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο τη Δευτέρα 30/1 στο Αργος Ορεστικό, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας.

Οι αγρότες της περιοχής Βοΐου Κοζάνης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν από την Κυριακή να στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Αγίας Κυριακής, στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης - Ιωαννίνων.

Σήμερα προγραμματίζονται συσκέψεις στο Αμύνταιο της Φλώρινας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και στα Γρεβενά.

Αύριο, στις 7.30 μ.μ., θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και να οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ενισχύονται τα μπλόκα στην Πελοπόννησο

Την ίδια ώρα, με επιπλέον τρακτέρ ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών της Ηλείας στο Λατίφι Αμαλιάδας. Χτες προχώρησαν σε 3ωρη κατάληψη της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, ανταποκρινόμενοι στο σχετικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που προκύπτουν από τον αναρτημένο δασικό χάρτη της περιοχής.

Στο Αίγιο, οι αγρότες προχώρησαν χτες το απόγευμα σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο ύψος των βενζινάδικων. Νέες δυνάμεις ενισχύουν καθημερινά το μπλόκο, ενώ καθημερινές είναι οι περιοδείες στα γύρω χωριά.

Σταθερά παραμένουν στις θέσεις τους στη γέφυρα του Ινάχου, ενισχυμένοι και με νέα τρακτέρ, οι αγρότες της Αργολίδας. Το Σάββατο έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στο σημείο του μπλόκου, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

Στο σταθμό της Μεσσήνης παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Μεσσηνίας, ενώ μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού, προχτές βράδυ, αποφάσισαν τη διενέργεια κοινών κινητοποιήσεων και το στήσιμο ενιαίου μπλόκου στη Μεσσηνία, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα της Πύλου, τις επόμενες μέρες.

Επίσης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος να παραβρεθούν στη σύσκεψη που οργανώνει την Κυριακή 29/1 στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης, στις 7 μ.μ., με θέμα την οργάνωση του αγώνα.

Τρακτέρ και στον κόμβο Ανθήλης

Στη Φθιώτιδα, μικρομεσαίοι αγρότες από την Ανθήλη, τη Στυλίδα και την Πελασγία παρέταξαν χτες τα τρακτέρ στον κόμβο Ανθήλης και καλούν όλους τους αγρότες της περιοχής να πάρουν μέρος στον αγώνα. Το μπλόκο αναμένεται να ενισχυθεί και από αγρότες από την περιοχή του δήμου Μακρακώμης και Δομοκού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, στην Ηπειρο, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αρτας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο της Ιονίας Οδού στην Κυράτσα, ενώ στον Λούρο έχουν συγκεντρωθεί οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας, με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού να οργανώνει διαρκείς συσκέψεις και περιοδείες για την ενίσχυση του μπλόκου.

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Στην Κρήτη, ενισχύεται το μπλόκο Αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου στον κόμβο Πραιτωρίων, με νέα τρακτέρ να καταφθάνουν από τα γύρω χωριά. Μαζικοί φορείς καταφτάνουν στο μπλόκο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η μάχη της ενημέρωσης με εξορμήσεις και περιοδείες στα χωριά.

Αντίστοιχα ενισχύεται και το μπλόκο στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινοί ολιγόλεπτοι συμβολικοί αποκλεισμοί. Αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων, ενάντια στην υπουργική απόφαση που στέλνει στο ΚΕΑΟ και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε να προχωρήσουν οι αγρότες σε συγκέντρωση στην είσοδο του Οροπεδίου.

Στην Κέρκυρα, μπλόκα σε περιφερειακά σημεία του νησιού αποφάσισαν να στήσουν την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΟΑΣΚ). Επίσης, θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας στις 13/2, ενώ καθημερινή είναι η παρέμβαση της ΟΑΣΚ με περιοδείες και συσκέψεις.

Στη Σάμο, εξάλλου, ο Αγροτικός Σύλλογος προγραμματίζει συγκέντρωση την Κυριακή 29/1 στο Καρλόβασι.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org