Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κάλεσμα απόστρατων αστυνομικών

Κάλεσμα στους συναδέλφους τους αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς να πυκνώσουν τις γραμμές της «Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην Κοινωνική Ασφάλιση» απευθύνουν απόστρατοι αστυνομικοί. Την πρωτοβουλία παίρνουν οι Γιώργος Καραμάνης, οργανωτικός γραμματέας της Ενωσης Αποστράτων Αστυνομικών Αττικής, Δημήτρης Μαντζιάρας, αναπληρωτής ταμίας της ίδιας Ενωσης, και ο β' αντιπρόεδρός της, Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος. Οπως τονίζουν, χρειάζεται ξεσηκωμός από αποστράτους και εν ενεργεία αστυνομικούς ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, «που ισοπεδώνει ό,τι δεν πρόλαβαν να γκρεμίσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα». Σημειώνουν ακόμα ότι είναι η ώρα «να αγωνιστούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, για να μην έρθει το νομοσχέδιο - λαιμητόμος στη Βουλή, να το πάρει πίσω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών οργάνωσαν, χτες, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα, Τετάρτη, μέρα γενικής εφημερίας, το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» προχωρά σε αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου, ώστε να μην πληρώνουν οι ασθενείς.

Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Υγειονομικών και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, τους μισθωτούς γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε σύσκεψη για το Ασφαλιστικό την Κυριακή 31/1 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Στο μεταξύ, μαζική διαδήλωση έκαναν χτες στη Θεσσαλονίκη δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί και δικαστικοί επιμελητές από τους νομούς της Μακεδονίας, με πρωτοβουλία των επιστημονικών τους συλλόγων. Συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία του Λευκού Πύργου και με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Απεργία σήμερα και αύριο στα καράβια

Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα τα ξημερώματα οι ναυτεργάτες. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, από τις 6 π.μ. σήμερα μέχρι τις 6 π.μ. της Παρασκευής. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων ΕΝ και Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ καλούν στη 48ωρη απεργία και στην απεργιακή προσυγκέντρωση σήμερα Τετάρτη, στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας έγινε χτες σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Πορεία διαμαρτυρίας με τα ταξί

Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο των αυτοκινητιστών ταξί
Από παλιότερη κινητοποίηση στον κλάδο των αυτοκινητιστών ταξί
Πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας θα κάνουν την Παρασκευή οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ, με αίτημα την απόσυρση του αντιασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης. Οι οδηγοί ΤΑΞΙ θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στη συμβολή των οδών Σπύρου Πάτση και Καβάλας, και στη συνέχεια θα φτάσουν με πορεία με τα αυτοκίνητά τους στο υπουργείο Εργασίας. «Το έκτρωμα της κυβέρνησης δεν βελτιώνεται. Τώρα να αποσυρθεί», τονίζουν οι Επιτροπές Αγώνα στην ανακοίνωσή τους. Ακόμα, σημειώνουν: «Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για εμάς που παλεύουμε μια ζωή στο μεροκάματο. Η περίθαλψη, η σύνταξη είναι δικαίωμα, δεν μας το χάρισαν, το κερδίσαμε με τους αγώνες μας. Δεν θα δεχθούμε να μείνουμε στην ψάθα μόνο και μόνο για να θησαυρίζει το κεφάλαιο και τα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών. Μόνο με τη συσπείρωση στις επιτροπές αγώνα και τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους».

Αυξήσεις ορίων ηλικίας και στους ΕΒΕ

Τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που επέβαλε το 3ο μνημόνιο και στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, εξειδικεύει σχετική εγκύκλιος του Οργανισμού. Αν και οι ασφαλισμένοι του Ταμείου είχαν ήδη υψηλά ηλικιακά όρια (35ετία και το 60ό έτος ή στα 67 με λιγότερα χρόνια), εντούτοις σε ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων επιβάλλονται ακόμα χειρότεροι όροι. Ετσι, για ασφαλισμένους που μέχρι τις 18/8/2015 είχαν τον προβλεπόμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν ήταν 60 ετών, το νέο όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 62ο έτος. Οσοι μέχρι το 2012 δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία, το νέο όριο ορίζεται στα 62, υπό την προϋπόθεση βέβαια των 40 ετών ασφάλισης. Διαφορετικά, όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος. Για τη συνταξιοδότηση των γονέων, συζύγων και αδελφών αναπήρων με 25ετία, ενώ πριν δεν προβλεπόταν όριο ηλικίας, τώρα θεσμοθετείται για το 2015 το 55ο, το οποίο αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 62ο έτος, με βάση και την κλιμάκωση που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Αύξηση επιβάλλεται και στις γυναίκες και μητέρες ανηλίκων του ΤΑΝΤΠ (Τομέας Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων) και γυναίκες του πρώην ΤΣΑ (αυτοκινητιστές), οι οποίες συνταξιοδοτούνταν με χρόνο μικρότερο της 35ετίας και δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως και τις 18/8/2015. Οι ασφαλισμένες αυτές έχουν σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας με καταληκτικό όριο το 67ο το 2022.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις - συσκέψεις για το Ασφαλιστικό

Συνεχίζονται οι πολύμορφες δραστηριότητες της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό. Με κεντρικό σύνθημα «Ξεσηκωμός. Να μην περάσει το έγκλημα κυβέρνησης - κεφαλαίου στην Κοινωνική Ασφάλιση», η ΚΟ Αττικής οργανώνει συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί:

  • Σήμερα, Τετάρτη 27/1:

-- Στις 6 π.μ., ο Θανάσης Κοτσαμπασάκης, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα μιλήσει σε εργαζόμενους στο Δήμο Ρέντη.

-- Στις 8.30 π.μ., στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», με ομιλήτρια την Ολγα Σιάντου, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 11 π.μ., στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, με ομιλητή τον Γιώργο Κρητικό, μέλος της ΕΠ.

-- Στις 11 π.μ., η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του Κόμματος, θα μιλήσει σε εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο».

-- Στη 1 μ.μ., στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Ανω Λιοσίων θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ.

  • Αύριο, Πέμπτη 28/1:

-- Στις 9.00 π.μ., ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος Γραφείου της ΕΠ Αττικής, θα μιλήσει σε εργαζόμενους στο Τελωνείο Κερατσινίου.

-- Στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

  • Την Κυριακή 31/01:

-- Στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

Δυο διαφορετικές εικόνες

Δύο εικόνες από το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Από την Πανεπιστημίου προσεγγίζουν τη Βουλή οι χιλιάδες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, με τα πανό και τις σημαίες των σωματείων, των συνδικάτων, των επιτροπών αγώνα και των Λαϊκών Επιτροπών από τις γειτονιές. Την ίδια στιγμή, από την οδό Σταδίου φτάνει στο Σύνταγμα ένα πανό της ΑΔΕΔΥ, πίσω από το οποίο μάταια θα αναζητούσε κάποιος να βρει διαδηλωτές με πανό συλλόγων ή σωματείων εργαζομένων. Με το ζόρι 150 άτομα, κουνώντας σημαιάκια της Λαϊκής Ενότητας, του «ΜΕΤΑ» και ενός «Συντονισμού ενάντια στα μνημόνια», που ...συντόνιζε περίπου δέκα ανθρώπους με μια ντουντούκα. Η εικόνα αυτή δίνει μια καλή εξήγηση γιατί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με το πλαίσιο πάλης που καταθέτουν, είναι οι μόνες ικανές να ενώσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, κόντρα στις δυνάμεις της διαχείρισης και της ενσωμάτωσης. Δίνει επίσης σαφή απάντηση σε εκείνους τους συνδικαλιστές που σε κάθε χώρο δουλειάς ασταμάτητα ρίχνουν λάσπη στο ΠΑΜΕ, για να «βρεθούν» τελικά στο δρόμο σχηματίζοντας τη θλιβερή εικόνα που περιγράψαμε πιο πάνω. Κόντρα στη μιζέρια και την απογοήτευση που σπέρνουν, οι χιλιάδες διαδηλωτές χθες, δείχνουν ότι οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη ενάντια στον αντιασφαλιστικό όλεθρο διευρύνονται ενόψει της πανελλαδικής απεργίας, που θα αποτελέσει κρίσιμο σταθμό κλιμάκωσης της πάλης.

Απεργιακές αποφάσεις φοιτητών - σπουδαστών

Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία στις 4 Φλεβάρη έχουν πάρει, μέχρι χτες, 34 Φοιτητικοί Σύλλογοι: Οικότροφοι ΤΕΙ Λάρισας, Ιχθυολογία ΤΕΙ Λαμίας, Δίκτυα Πανεπιστημίου Βόλου, Φιλοσοφική Ρεθύμνου, Ψυχολογία Ρεθύμνου, ΤΕΙ Χανίων, Οικότροφοι Εστιών Χανίων, Ιατρική Ηρακλείου, Μαθηματικό ΑΠΘ, Φυσικό ΑΠΘ, Γεωλογικό ΑΠΘ, Φιλοσοφική και Παιδαγωγική ΑΠΘ, Γαλλική Φιλολογία ΑΠΘ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, Οικότροφοι ΤΕΙ Χαλκίδας, Φαρμακευτική Πάτρας, Μαθηματικό Πάτρας, Χημικό Ιωαννίνων, Οικότροφοι Εστιών Ρεθύμνου, Τμήμα Μηχανικών και Πληροφορικής Πανεπιστημίου Κρήτης, ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών) ΕΚΠΑ, ΠΤΔΕ (Δασκάλων) ΕΚΠΑ, Ιστορικό - Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Μαθηματικό ΕΚΠΑ, Νοσηλευτική ΑΕΙ ΕΚΠΑ, Οδοντιατρική ΕΚΠΑ, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτική ΤΕΙ Αθήνας, Φοιτητική Εστία Αθηνών, Νέα Φοιτητική Εστία ΕΜΠ.

Κινητοποίηση ανέργων την Τρίτη

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει την Τρίτη 2 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., η Επιτροπή Ανέργων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αιχμή την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Καλεί τους ανέργους του κλάδου να πάρουν μέρος και να διεκδικήσουν: Πλήρη Ασφάλιση για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία. Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Επίδομα ανεργίας. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ανέργων τονίζει πως το Ασφαλιστικό όχι απλά αφορά τους ανέργους, αλλά τα μέτρα που σχεδιάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδοσία αποτελούν διπλό χτύπημα γι' αυτούς: «Ποιος άνεργος θα μπορεί να συμπληρώσει 15 ή 20 χρόνια εργασίας, προκειμένου να κατοχυρώσει το δικαίωμα σύνταξης, ακόμα και γι' αυτά τα 384 ευρώ που θα δίνονται με την εθνική σύνταξη;», τονίζει μεταξύ άλλων.

Συντονισμός αυτοαπασχολούμενων στα Χανιά

Απόφαση για κινητοποιήσεις πήρε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων στην τελευταία του συνεδρίαση, συντονίζοντας παράλληλα τη δράση του με άλλους συλλόγους εμποροβιοτεχνών ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση. Με πρωτοβουλία του, έγινε σύσκεψη οκτώ συνδικαλιστικών οργάνων εμποροβιοτεχνών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σε αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα να κλείσουν μαγαζιά και επιχειρήσεις τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη. Εκτός από τον Εμπορικό Σύλλογο, στη σύσκεψη συμμετείχαν η Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών και οι Σύλλογοι Κρεοπωλών, Κομμωτών, Μηχανικών αυτοκινήτων, Θερμοϋδραυλικών, Φοροτεχνικών και Λογιστών και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Ακόμα, ο Εμπορικός Σύλλογος, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή του, συμμετέχει στην κινητοποίηση των αγροτών που γίνεται σήμερα, στις 11 το πρωί, στη Δημοτική Αγορά. Την Παρασκευή, στις 8.30 το πρωί, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Ανείσπρακτων Οφειλών.

Σύσκεψη σωματείων

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Ν. Αττικής καλούν σε ευρεία σύσκεψη τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου την Κυριακή 31 Γενάρη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β και Μάρνης), με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα και τα οργανωτικά μέτρα για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη. Επίσης, σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., οι Λαϊκές Επιτροπές Β' Πειραιά και εργαζόμενοι του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας πραγματοποιούν εξόρμηση για το Ασφαλιστικό στο προσωπικό και τους ασθενείς του νοσοκομείου.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο! Απεργούμε όλοι στις 4 Φλεβάρη

Καμιά διόρθωση δεν παίρνει το έκτρωμα της κυβέρνησης, διαμήνυσαν χτες χιλιάδες διαδηλωτές, απαιτώντας την απόσυρσή του

Εξω από τη Βουλή, όπου εκείνη την ώρα διεξαγόταν η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό, κατέληξε χτες βράδυ η μαζική παναττική διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, για να καταγγείλει τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, απαιτώντας την απόσυρση του νόμου - λαιμητόμου.

Μετά τα μαζικά συλλαλητήρια του Σαββάτου σε όλη τη χώρα, η χτεσινή διαδήλωση αποτέλεσε μια ακόμα παρέμβαση του ταξικού κινήματος, που δίνει απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Το χτεσινό συλλαλητήριο ξεκίνησε από την Ομόνοια. Συνδικάτα, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Ανέργων, Λαϊκές Επιτροπές, επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, φοιτητικοί και σπουδαστικοί Σύλλογοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, έδωσαν μαχητικό «παρών», φωνάζοντας με μια φωνή: «Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο».

Το ίδιο σύνθημα ήταν γραμμένο και στην πλάτη της εξέδρας, μαζί με το κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία της άλλης Πέμπτης. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

Η πορεία στην Πανεπιστημίου
Η πορεία στην Πανεπιστημίου
«Στέλνουμε μήνυμα ότι αυτό το σχέδιο δεν παίρνει καμιά διόρθωση, καμιά αλλαγή. Να αποσυρθεί τώρα, να μην φτάσει στη Βουλή! Στέλνουμε επίσης μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι όχι μόνο δεν θα ανεχθούμε άλλες θυσίες, άλλα βάρη στις πλάτες μας, αλλά θα βγούμε μπροστά διεκδικώντας να πάρουμε πίσω ό,τι μας έχουν κλέψει.

Δεν τους χαρίζουμε τα κλεμμένα, να επιστραφούν τώρα τα αποθεματικά των Ταμείων με ευθύνη του κράτους, να παλέψουμε για Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική. Αυτό επιτάσσει το δικό μας συμφέρον και είναι σήμερα εφικτό, με τον τεράστιο πλούτο που παράγουμε.

Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός συνέβαλε σε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές. Εβαλε πλάτη να εφαρμοστούν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, "σπρώχνει" την ιδιωτική ασφάλιση, προσπαθεί να δημιουργήσει επαγγελματικά Ταμεία, κάνει ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να εφαρμοστεί και να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων η αντιασφαλιστική πολιτική.

Ακόμα και αυτή τη στιγμή προτάσσουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τους κάλεσε στο διάλογο, λες και δεν ξέρουν τι έχει υπογραφεί στο μνημόνιο, δεν ξέρουν τις πολιτικές της ΕΕ που τόσο λαύρα υποστηρίζουν και που ξήλωσαν το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης σε όλες τις χώρες - μέλη της. Θέλουν να συμμετέχουν σε έναν διάλογο για να αποφασιστεί αν θα μας σφάξουν με το μαχαίρι ή με το τσεκούρι.

Η κεφαλή της πορείας

Eurokinissi

Η κεφαλή της πορείας
Πρέπει να μπει τώρα τέλος στις αυταπάτες. `Η με τα μονοπώλια ή με το λαό, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες. Να μην αφήσουμε χώρο δουλειάς που να μην γίνει συνέλευση για την προετοιμασία της απεργίας στις 4 Φλεβάρη. Να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δράση, να μην υπάρξει γειτονιά που να μην εκφραστεί η δυσαρέσκεια, η αντίθεση του λαού στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στους νέους. Δεν είναι αυτό το μέλλον που μας αξίζει. Εχει αποδειχθεί στην πράξη, τίποτα δεν μας χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται. Ολοι μαζί εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι και γυναίκες μπορούμε να τους σταματήσουμε και ταυτόχρονα να δημιουργούμε προϋποθέσεις για μια κοινωνία που θα λειτουργεί με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών μας και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών».


Η μαζική διαδήλωση φτάνει στο Σύνταγμα
Η μαζική διαδήλωση φτάνει στο Σύνταγμα
Τα μπλόκα που συμμετείχαν

Στη χτεσινή σύσκεψη στη Νίκαια συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα παρακάτω μπλόκα: Νίκαιας (Καρδίτσα - Λάρισα - Τρίκαλα), Δαμασίου (Λάρισας), Τυρνάβου (Λάρισας), Μελούνας (Ελασσόνα), Ελευθεροχωρίου (Ελασσόνα), Γερακαρίου (Αγιά Λάρισας), Αερινού (Μαγνησίας), Καστανιών (Εβρος), Κορνοφωλιά (Εβρος), Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης (Εβρος), Προμαχώνα (Σέρρες), Γυψοχωρίου (Πέλλα), Νάουσας (Ημαθία), Αργους Ορεστικού (Καστοριά), Διοδίων Πολυμύλου (Κοζάνη), Κόμβου Νεάπολης (Κοζάνη), Αγιάς Κυριακής (Κοζάνη), Γρεβενών, Τελωνείου Νίκης (Φλώρινα), Τελωνείου Κρυσταλοπηγής (Φλώρινα), Αμύνταιου (Φλώρινα), Κατερίνης (Πιερία), Δομοκού (Φθιώτιδα), Δρούγου (Φθιώτιδα), Ανθήλης (Φθιώτιδα), Λοκρίδας (Φθιώτιδα), Ιστιαίας (Εύβοια), Βόνιτσας (Αιτωλοακαρνανία), Κάστρου (Βοιωτία), Αρτας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Αιγίου (Αχαΐα), Δαλαμανάρα (Αργολίδα), Μεσσήνης, Μεσσηνίας, Αρκαδίας. Οι αγρότες των Χανίων έστειλαν χαιρετιστήριο μήνυμα.

Σύσκεψη στη Σίνδο

Στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χτες εκπρόσωποι από διάφορα μπλόκα, μεταξύ αυτών και το μπλόκο των Τεμπών. Ωστόσο, λίγο αργότερα οι εκπρόσωποί του αποχώρησαν, επικαλούμενοι διαφωνίες επί της διαδικασίας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν μετά, αποφασίστηκε επέκταση του χρόνου που κλείνουν οι δρόμοι στα μπλόκα, κινητοποίηση την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica, και άρνηση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αν πρώτα δεν αποσύρει η κυβέρνηση τις προτάσεις για Ασφαλιστικό - Φορολογικό.

Ενισχύονται και πληθαίνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

Στον Εβρο
Στον Εβρο
Με τον «αέρα» των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης που έγινε χτες στη Νίκαια, τα μπλόκα που συντονίζονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων συνεχίζουν και ενισχύονται, ενώ κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, στην Αρκαδία συνεχίστηκε για 2η μέρα η κατάληψη των γραφείων του ΟΓΑ Τρίπολης από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Αρκαδίας, στην οποία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος. Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη. Στη Μεσσηνία, το μπλόκο στον κόμβο του Ασπροχώματος ενισχύθηκε με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα αγροτών του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, ενώ πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας. Γίνονται, επίσης, αποκλεισμοί του κόμβου κατά διαστήματα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, συνεχίζεται για 4η μέρα το μπλόκο στον Αγιο Νικόλαο Βόνιτσας, το οποίο καθημερινά ενισχύεται, ενώ θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί του κόμβου στη βάση των αποφάσεων της σύσκεψης στη Νίκαια, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι του μπλόκου. Στην Αρτα, στο μπλόκο που στήθηκε στη γέφυρα της πόλης, καθημερινά εκφράζεται η αλληλεγγύη και η συμπαράταξη με τον αγώνα των αγροτών από σωματεία και φορείς της Αρτας.

Στη Βόνιτσα
Στη Βόνιτσα
Στα Γιάννενα, σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια (Νομαρχία) σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί καλούν ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας και Επιτροπές Αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων. Στο Ηράκλειο, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων έκανε χτες συγκέντρωση αγροτών στον κόμβο των Πραιτωρίων, όπου στήθηκε μπλόκο. Οι αγρότες χαιρετίζουν τη χτεσινή σύσκεψη στη Νίκαια και σήμερα οργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία στο Ηράκλειο.

Κάλεσμα σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους των Χανίων να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς απευθύνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της περιοχής.

Εμπρακτη αλληλεγγύη

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα οργανώσει κινητοποίηση αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, στα γραφεία του ΟΓΑ, σήμερα Τετάρτη, στις 11 το πρωί. Επίσης, με ψήφισμά του, το ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξή του στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Μπαράζ από δίκες τον επόμενο μήνα

Την ώρα που η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, βρίσκονται στους δρόμους, οι διώξεις και οι δίκες «καλά κρατούν» και με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Tην Τετάρτη 10 Φλεβάρη, δικάζονται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, οι πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας Βαγγέλης Μπούτας και Ρίζος Μαρούδας κι άλλοι τέσσερις αγροτοσυνδικαλιστές, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2014. Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚ Λάρισας απαιτεί να σταματήσουν αμέσως οι δίκες και κάθε άλλου είδους διώξεις συνδικαλιστών εργαζομένων, αγροτών, για τη συνδικαλιστική τους δράση και τους αγώνες. Σε άλλη δίκη που έχει οριστεί για τις 24 Φλεβάρη κι αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2013, κατηγορούμενοι θα είναι πάλι οι Β. Μπούτας, Ρ. Μαρούδας κι άλλοι 7 αγροτοσυνδικαλιστές. Σε επόμενη δίκη, πάλι για τις κινητοποιήσεις του 2013, θα δικαστούν 14 αγροτοσυνδικαλιστές, ανάμεσά τους και πάλι οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
Κλιμάκωση και συντονισμός για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων

Εκπρόσωποι από 37 μπλόκα επιβεβαίωσαν το πλαίσιο πάλης και κατέληξαν σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, με ορόσημο την απεργία στις 4 Φλεβάρη

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων γέμισαν την αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας

Eurokinissi

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων γέμισαν την αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας
Κλιμάκωση της πάλης βήμα το βήμα, για μεγαλύτερη αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση και πανελλαδικός συντονισμός της δράσης των μπλόκων αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που συγκάλεσε, χτες, στη Νίκαια της Λάρισας, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από 37 μπλόκα απ' όλη τη χώρα, οι οποίοι, στη συζήτηση που έγινε, τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ του πλαισίου αιτημάτων, όπως έχει καθοριστεί στις μαζικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Μετέφεραν ταυτόχρονα τη θέληση και την απόφαση των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, αναφέρθηκε εν συντομία στο πλαίσιο των αιτημάτων, τονίζοντας ότι εκφράζει όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας που απειλούνται με ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη στάση που τηρεί η κυβέρνηση απέναντι στον αγώνα και τα δίκαια αγροτικά αιτήματα, επισήμανε ότι τα κυβερνητικά στελέχη εκτοξεύουν λάσπη κατά των αγροτών κι επιχειρούν να υποκινήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» εναντίον τους.

Ο Βαγγέλης Μπούτας

Eurokinissi

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Οπως είπε, «θέλουν να στρέψουν την κοινωνία εναντίον μας, να εφαρμόσουν το "διαίρει και βασίλευε". Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Στην επίθεση λάσπης που δεχόμαστε θα απαντήσουμε ψύχραιμα, με τα πολλά και συγκεκριμένα επιχειρήματα που έχουμε κι ενδυναμώνοντας τον αγώνα μας. Ετσι θα απαντήσουμε και στην "επίθεση φιλίας", στα "ελάτε να κουβεντιάσουμε" και στις "μαλαγανιές" ότι τάχα θέλουν και θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματά μας».

Στη σύσκεψη πήραν το λόγο, καταθέτοντας προτάσεις για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η κλιμάκωση του αγώνα, εκπρόσωποι από τα μπλόκα που έχουν στηθεί στους Νομούς Καστοριάς, Πέλλας, Φλώρινας, Σερρών, Ημαθίας, Λάρισας, Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Αργολίδας και Μεσσηνίας.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη αναφέρεται: «Η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Γενάρη στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 37 μπλόκα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, χαιρετίζει τον πανελλαδικό αγωνιστικό ξεσηκωμό των μικρομεσαίων αγροτών. Ολους τους εργαζόμενους που αντιδρούν στην καταιγίδα του Ασφαλιστικού, του Φορολογικού κ.ά. Τους δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα έχουν στήσει μπλόκα σ' όλη τη χώρα. Καλούμε όσους συναδέλφους δεν έχουν βγει ακόμα στον αγώνα να συστρατευθούν μαζί μας για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρά τα μπλόκα.

Βγήκαμε στους δρόμους ν' αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Να αντιπαλέψουμε την πολιτική που θέλει να μας ξεπαστρέψει, να μας πετάξει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, της ΕΕ. Για να μην περάσουν τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα του τρίτου μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ και ψήφισε μαζί με άλλα κόμματα. Αυτά τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά μας επιτίθεται, εξακοντίζοντας εναντίον μας όχι μόνο συκοφαντίες, βρισιές και χυδαιότητες περί φοροδιαφυγής, αλλά και χημικά. Κι ύστερα μας καλεί σε συναντήσεις και σε "διάλογο". Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα ενός "διαλόγου" που δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που αποφασίσαμε. Καμιά συνάντηση αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το Ασφαλιστικό, αν δεν καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Καλούμε όλα τα μπλόκα σε κλιμάκωση της πάλης, στη βάση του πλαισίου αιτημάτων μας, όπως έχουν διαμορφωθεί, ως το ελάχιστο για να επιβιώσουμε και να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καταλήξαμε σε πανελλαδική δράση, όλα τα μπλόκα να προχωρήσουμε σε συντονισμένο κλείσιμο, για περισσότερες ώρες, δρόμων, τελωνείων, λιμανιών κ.ά. Κάθε μπλόκο να οργανώσει και τις δικές του αγωνιστικές παρεμβάσεις, π.χ. στα γραφεία του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε τράπεζες, δικαστήρια για τις διώξεις κ.ά.

Στόχος των ενεργειών μας είναι να εκφράζεται η αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα μας. Να ενισχύονται η ενότητα και η κλιμάκωση του αγώνα.

Επόμενος βασικός σταθμός της αγωνιστικής μας πορείας θα είναι η πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Πάμε με όλους όσοι στοχεύουν μαζί μας τον ίδιο αντίπαλο. Καλούμε τους αγρότες των μπλόκων να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις και μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν την ίδια με μας αγωνιστική στόχευση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων, να διαδηλώσουμε την αγωνιστική αντίστασή μας σ' αυτή την πολιτική που μας καταστρέφει.

Κοινός αγώνας όλων των παραγωγών του πλούτου, μικρομεσαίων αγροτών, βιοτεχνών, εμποροϋπαλλήλων ενάντια στους ληστές του μόχθου, απέναντι στην κερδοφορία της εκμετάλλευσης, του ιδρώτα μας».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στις κυβερνητικές προκλήσεις για την ΚΑΠ

Ανακοίνωση, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ΕΕ, την ΚΑΠ και τη φτωχομεσαία αγροτιά δίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Κάθε προπαγανδιστικό ψέμα επιστρατεύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να χτυπήσει τους εξελισσόμενους αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς και να τους διασπάσει.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, αφού τονίζει ότι η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει "διά πυρός και σιδήρου" το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που διαμορφώνει μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ και παρουσιάζει προκλητικά τον οδοστρωτήρα της ΚΑΠ και τα δεσμά της ΕΕ που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες σαν ...ευλογία.

Οπως είπε ο υπουργός της συγκυβέρνησης, "η ΕΕ στηρίζει τον αγρότη (...) Για τους Ελληνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους, διασφαλίζεται μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική ένα ποσό (...) έχουμε μια συμφωνία, την οποία πρέπει να την υπηρετήσουμε, να την υλοποιήσουμε (...) είναι αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, 3,5 δισ. είναι ανάγκη κάθε χρόνο να εισρέουν στον αγροτικό χώρο".

Πρόκειται για προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν σήμερα τεράστια πείρα από την ΚΑΠ και τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Η ΚΑΠ της ΕΕ τους μόνους που υπηρετεί είναι τους μεγαλοαγρότες. Τα στοιχεία από την εφαρμογή της αποδεικνύουν ότι το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων και το 20% των αγροτών απολαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων, ευνοούνται οι μεγάλοι να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι.

Ειδικά με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020, 90.000 δικαιούχοι της πενιχρής επιδότησης έμειναν εκτός, είτε επειδή έχουν καλλιέργειες κάτω από 4 στρέμματα, είτε επειδή η επιδότησή τους ήταν κάτω των 250 ευρώ και είχε διοικητικό κόστος η διανομή της. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν διαχρονικά όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που με τη φοροληστεία, το αντιασφαλιστικό τερατούργημα και μια σειρά μέτρα όπως η κατάργηση του αφορολόγητου πετρελαίου και της επιστροφής του ΦΠΑ κ.λπ., δίνει τη χαριστική βολή στη φτωχομεσαία αγροτιά».

Τέλος, στην ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισυνάπτει την Ερώτηση που κατέθεσε από τον περασμένο Δεκέμβρη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνέπειες της ΚΑΠ στη μικρομεσαία αγροτιά, με την υπόμνηση ότι η Κομισιόν δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org