Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η ΔΕΗ εκβιάζει τους αγρότες για τις γεωτρήσεις

Με χαρτιά που στέλνει αυτές τις μέρες, η ΔΕΗ ζητάει από τους κατόχους αγροτικών γεωτρήσεων να επικαιροποιήσουν τη χρήση τους (δελτίο Νο1) μέχρι την 31η Ιούλη 2014, ώστε να συνεχίσουν να ποτίζουν τα χωράφια τους με τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος. Ταυτόχρονα, προχωρεί σε μαζικές διακοπές ρεύματος στις γεωτρήσεις σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα τιμολόγια - πάνω από 200 διακοπές βρίσκονται σε εξέλιξη στα Φάρσαλα - που συνεχώς αυξάνονται και αποτελούν αιμορραγία για το κόστος παραγωγής.

Σχετικά με το χρονικό όριο που θέτει η ΔΕΗ για την επικαιροποίηση των γεωτρήσεων, σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας επισημαίνει ότι «είναι αδύνατο, χρονικά, η πλειοψηφία των αγροτών να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αφού η διαδικασία αδειοδότησης είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο για να εκδοθούν οι άδειες χρήσης νερού από τις υπηρεσίες». Τονίζει, ακόμα, ότι «αυτό λειτουργεί και εκβιαστικά στους αγρότες για να αναγκαστούν να πληρώσουν το χαράτσι για τις γεωτρήσεις, που ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ».

Σε ό,τι αφορά στις διακοπές ρεύματος στις γεωτρήσεις, η ΕΟΑΣΛ υπενθυμίζει ότι στα μπλόκα του 2013 και μετά τη συνάντηση που είχε η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων με κλιμάκιο υπουργών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δόθηκε υπόσχεση για μειωμένα τιμολόγια νυχτερινού ρεύματος, η οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Υπογραμμίζει ακόμα ότι «η κυβέρνηση και η ΔΕΗ με αυτή την απόφασή τους οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα».

Η ΕΟΑΣΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούν να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε γεώτρηση κατά την καλλιεργητική περίοδο, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να παράγουν και να εισοδέψουν και έτσι να αποπληρώσουν τη ΔΕΗ μέσα από διακανονισμό. Κανένας αγρότης να μη στερηθεί το νερό άρδευσης για το χωράφι του. Καμιά δικαστική δίωξη που θα οδηγήσει σε κατασχέσεις και καταδίκες. Πραγματικό φτηνό αγροτικό ρεύμα στους αγρότες με άμεση μείωση των υψηλών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 50%. Ολες οι γεωτρήσεις να ηλεκτροδοτούνται με αγροτικά τιμολόγια, ώσπου να ολοκληρωθεί η έκδοση αδειών χρήσης.

Σε απεργία διαρκείας από Δευτέρα

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική απεργία διαρκείας που ξεκινάει από Δευτέρα. Καλεί, επίσης, στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα 28/4 στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και την Τρίτη 29/4 στις 11 π.μ. στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη.

Κάθετα αντίθετο στο νομοσχέδιο το ΚΚΕ

Συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με τον τίτλο «Ασκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», που αφορά στις λαϊκές αγορές. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο το ΚΚΕ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά επί της αρχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν, ενώ η ΔΗΜΑΡ το βρήκε θετικό.

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει την αυστηροποίηση των όρων για τη χορήγηση αδειών, καθώς απαιτείται πλέον φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, όταν η πλειοψηφία των φτωχών αγροτών και μικροπωλητών είναι υπερχρεωμένοι. Οι θέσεις των πάγκων θα ρυθμίζονται με σύστημα ηλεκτρονικής κλήρωσης μία φορά το χρόνο, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Ενώ διαχωρίζονται οι θέσεις των αγροτοπαραγωγών από τους επαγγελματίες - πωλητές.

Οι δήμοι θα αποφασίζουν για τον ανώτερο αριθμό θέσεων στις λαϊκές αγορές, οπότε τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που ο δήμος αποφασίσει λιγότερες θέσεις από αυτές που ήδη υπάρχουν. Επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές, ακόμα και για μικροπαραβάσεις, όταν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπονται απλές συστάσεις, σε περίπτωση που παραβιάζουν κανόνες που αφορούν την δημόσια υγεία.

Προβλέπονται ακόμα όροι λειτουργίας των βιολογικών αγορών, ότι το 10% του αποθεματικού του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών θα διατίθεται για την ενίσχυση απόρων και ανέργων, όταν αυτό θα πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και μείωση των ημερών από 7 σε 3 των εμποροπανηγύρεων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης είπε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται «να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγαλεμπόρων και να παραδώσει και αυτήν τη δραστηριότητα, όπως και άλλους τομείς της οικονομίας, στο μεγάλο κεφάλαιο». Σημείωσε ότι προωθείται «η εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους από αυτούς που σήμερα βγάζουν ένα μεροκάματο στις λαϊκές αγορές και στο υπαίθριο εμπόριο και η αντικατάστασή τους από μεγαλέμπορους και αλυσίδες σουπερμάρκετ που θα καταλάβουν τους πάγκους και θα εγκαταστήσουν μισθωτούς των 300 ή 400 ευρώ τον μήνα και ίσως λέω πολλά».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την αυστηροποίηση των όρων για τις άδειες σημειώνοντας: «Απαιτείτε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα τη στιγμή που η πλειοψηφία των πολιτών αλλά και των αγροτών, που οι μεν είναι στον ΟΑΕΕ και οι δε στον ΟΓΑ, είναι υπερχρεωμένοι ειδικά στην επαρχία και δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά και μένουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Το γνωρίζετε και με αυτόν τον τρόπο θα αναγκάσετε χιλιάδες πωλητές σε βίαιη έξοδο από το επάγγελμα. Αυτό συμβαίνει όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι μια από τις πληγές για την αγροτιά είναι ο μεσάζοντας που απομυζά τον κόπο του αγρότη, ένας τρόπος διεξόδου για την παράκαμψη των μεσαζόντων, για όσους αγρότες έχουν όχημα, είναι οι λαϊκές αγορές».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δείχνοντας τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι πρόκειται για «αναδιαρθρώσεις» στο υπαίθριο εμπόριο αντίστοιχες «με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές», προκειμένου «η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Στηρίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μικροπαραγωγους στις λαϊκές αγορές

Καταγγέλλει το νέο νόμο, που ευνοεί τους μεγαλέμπορους και τους επιχειρηματίες

Σε απεργία προχωράνε από Δευτέρα οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροπαραγωγοί στις λαϊκές αγορές

Eurokinissi

Σε απεργία προχωράνε από Δευτέρα οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροπαραγωγοί στις λαϊκές αγορές
Σε ανακοίνωσή της για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, η Πανελλαδική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ σημειώνει:

«Η ΠΑΣΕΒΕ στηρίζει την κοινή απεργιακή κινητοποίηση, που ξεκινούν τη Δευτέρα, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες πωλητές και οι μικροαγροτοπαραγωγοί στις λαϊκές αγορές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο "Για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος". Με μια σειρά μέτρα που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό, δημιουργούνται οι όροι για το σταδιακό εκτοπισμό από τις λαϊκές αγορές των ανθρώπων του μεροκάματου, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των εμπορικών αλυσίδων, που ετοιμάζονται να καταλάβουν τους πάγκους και θα εκμεταλλεύονται μισθωτούς των 400 ευρώ το μήνα:

1. Οι άδειες θα εκδίδονται για χρονική περίοδο 3 ετών και θα ανανεώνονται κάθε τριετία, με προαπαιτούμενο τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Ομως, η πλειοψηφία των πωλητών, αλλά και των αγροτών, είναι ήδη υπερχρεωμένοι σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ετσι, όχι μόνο θα παραμένουν ανασφάλιστοι αυτοί και οι οικογένειές τους, στα χέρια των εκβιασμών της εφορίας και του ΟΑΕΕ, αλλά θα αναγκαστούν να χάσουν τη δουλειά τους και οι παραγωγοί την τελευταία ελπίδα να πουλήσουν αυτοί τα προϊόντα τους έχοντας έναν πάγκο στις λαϊκές αγορές και μοιραία θα υποκύψουν στους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων - μεσαζόντων.

2. Εισάγει εξοντωτικά πρόστιμα άμεσης είσπραξης, κάποια εκ των οποίων γίνονται και ποινικό αδίκημα, ενώ στους μεγαλέμπορους και επιχειρηματίες κάνουν μέχρι και τρεις φορές συστάσεις και προειδοποιήσεις για παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως προβλέφθηκε με τον ν.4235/2014 του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

3. Οι θέσεις των πωλητών θα παραχωρούνται με κλήρωση κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να πρέπει ο κάθε επαγγελματίας να ξαναστήνει την πελατεία του από την αρχή. Ετσι, θα ευνοηθούν μόνο όσοι αργότερα θα έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν πολλά πόστα μέσα στη λαϊκή.

4. Στο πνεύμα του "Καλλικράτη" μεταφέρουν στους οικείους δήμους και την αρμοδιότητα να αποφασίζουν για τον ανώτερο αριθμό θέσεων όλων των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στη χωρική τους αρμοδιότητα. Δημιουργούν, έτσι, άμεση σύνδεση των μικροπαραγωγών - μικροεπαγγελματιών με τη δόκανο του δήμου που προσβλέπει σε ρουσφέτια και ανταποδοτικά τέλη. Πολύ πιθανό λοιπόν κάποιοι αργά ή γρήγορα να περισσεύουν. Ποιοι θα είναι αυτοί και με τι κριτήρια;

Ολα δείχνουν ότι είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ που ακουμπά στην "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ, το λεγόμενο υγιή ανταγωνισμό και την "απελευθέρωση των επαγγελμάτων" που υπερασπίζεται η ΕΕ, με μόνο στόχο τη μονοπώληση του εμπορίου. Προφανώς ετοιμάζουν και συνέχεια και πρέπει οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροαγροτοπαραγωγοί να οργανώσουν τον αγώνα τους σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, που υπερασπίζεται τα μονοπώλια σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org