Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το μοναδικό τους πρόβλημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Εδώ κι ενάμιση περίπου μήνα, από τη μέρα, που ο Κ. Σημίτης τοποθέτησε τις βουλευτικές εκλογές για την 7η Μαρτίου - για να μην αναφερθούμε στα παλιότερα - ολόκληρη η Ελλάδα έχει γίνει μάρτυρας της πλέον ωμής και χυδαίας παραβίασης κάθε ιδέας πολιτικής πολυφωνίας και δημοκρατικής ενημέρωσης από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Ολόκληρη η Ελλάδα έχει γίνει μάρτυρας των πολύωρων εκπομπών «αγιοποίησης» του Γ. Παπανδρέου, των ατέλειωτων δικομματικών ζευγαριών (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ) στα δελτία ειδήσεων και τις διάφορες άλλες εκπομπές, των ανούσιων και εν πολλοίς αποπροσανατολιστικών συζητήσεων και συνεντεύξεων, της περιθωριοποίησης, διαστρέβλωσης έως και απόλυτης αποσιώπησης των θέσεων και της δραστηριότητας του ΚΚΕ και των υπολοίπων, λεγομένων μικρών κομμάτων.

Εναντι, λοιπόν, αυτής της βαθιάς αντιδημοκρατικής πρακτικής, της εξόφθαλμης και προκλητικής επιχείρησης χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, οι καναλάρχες επιχείρησαν προχτές, για μια ακόμη φορά, να κάνουν το μαύρο άσπρο και να κάνουν μια ακόμη, προκλητική επίδειξη διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Εστησαν ολόκληρη διακαναλική συζήτηση και έβαλαν τα ακριβοπληρωμένα στελέχη τους, να παραστήσουν τους δημοσιογράφους και να λένε, ότι το... μέγα πρόβλημα είναι οι ζητούμενες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καθημερινές εκθέσεις.

Ας είναι σίγουροι, λοιπόν, ότι οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Οσοι άντεξαν και παρακολούθησαν την προχτεσινή διακαναλική φιέστα τους κατάλαβαν ότι η ακόμη μεγαλύτερη ασυδοσία και μόνον είναι το μοναδικό τους πρόβλημα.

Μαϊντανοί...

Δε γνωρίζουμε, εάν και πόσο έψαξαν και πόσο προσπάθησαν οι καναλάρχες, τα στελέχη και τα επιτελεία τους να βρουν κάποιους «μαϊντανούς» για την προχτεσινή διακαναλική εκπομπή τους, ενάντια στην «αστυνόμευση της ενημέρωσης», αλλά η ουσία είναι ότι τελικά τους βρήκαν και, βέβαια, πήραν μέρος στη «συζήτηση». Και σε ό,τι αφορά, τη σκοπιμότητα της συμμετοχής του Φοίβου Ιωαννίδη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, την καταλαβαίνουμε. Επρεπε, με κάποιο τρόπο, να γίνει φανερή η ευλογία και η κάλυψη της κυβέρνησης στην προκλητική επίδειξη «δύναμης» των καναλαρχών. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν είναι μικρή η βοήθεια που της δίνουν οι τελευταίοι, χώρια οι πολύμορφοι «δεσμοί», που τη συνδέουν μαζί τους. Αυτή, που δεν καταλάβαμε, ήταν η σκοπιμότητα της συμμετοχής του Ν. Καϊμάκη, διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ. Εκτός και ο τελευταίος ήθελε, σώνει και καλά, να μη λείπει από την «πρωτοφανή επίδειξη ισχύος προς το πολιτικό σύστημα», όπως γράφει και η χτεσινή «Αυγή»...

ΑντιΚΚΕ ΣΥΝδιοίκηση...

Το παράδειγμα της δημοτικής αρχής Μεταμόρφωσης και Καισαριανής αποφάσισαν να μιμηθούν οι ΣΥΝδιοικούντες το Δήμο Καλλιθέας, που επιδίδονται στο «σπορ» της εξαφάνισης των πανό του ΚΚΕ. Η ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ καταγγέλλει με δριμύτητα την «αντιδημοκρατική και προκλητική στάση της ΣΥΝδιοίκησης του δήμου Καλλιθέας κατά του ΚΚΕ», αφού όπως τονίζει: «Ο δήμαρχος Καλλιθέας για δεύτερη φορά, μέσα σε δέκα μέρες, κατέβασε τα πανό του ΚΚΕ και μόνο, ενώ δεν άγγιξε άλλων πολιτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, συμπληρώνοντας τοπικά το έργο της κυβέρνησης που υπηρετεί. Δηλαδή την επιχείρηση φίμωσης της "ενοχλητικής" φωνής του ΚΚΕ, που αποκαλύπτει τους ελιγμούς και την αντιλαϊκή - αντιδραστική πολιτική του δικομματισμού».

Σοβάδες και σχολεία... σούπερ μάρκετ

Μπορεί να παίρνουν θέσεις σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων οι διαφημίσεις των σχολείων - σούπερ μάρκετ με τα internet cafe και τις μεταλλικές μπάλες για αίθουσες διδασκαλίας, μπορεί να διαφημίζονται τα έργα της ΟΣΚ ΑΕ για τη σχολική στέγη, αλλά τα σχολικά κτίρια της σημερινής πραγματικότητας είναι ικανά να γκρεμίσουν τις μεγαλεπήβολες φιέστες του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, που ο Γ. Παπανδρέου παρουσίαζε το πρόγραμμα του κόμματός του για την παιδεία, την περασμένη Παρασκευή, το πρωί, έπεσε ένας σοβάς στο 2ο όροφο του 26ου Λυκείου (παλιό κτίριο επί της οδού Μαρασλή) και τραυμάτισε μια καθηγήτρια, η οποία μεταφέρθηκε για ράμματα και τις πρώτες βοήθειες γενικότερα στο νοσοκομείο.

Μάθαμε καθυστερημένα το γεγονός, αλλά νομίζουμε πως η σκοπιμότητα της αναφοράς του είναι ολοφάνερη...

Τα γκέτο της επιχειρηματικότητας

Τρόμος. Η λέξη αυτή ταιριάζει για να αποδώσει κανείς τις πολιτικές θέσεις και απόψεις που εκφράζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου για τα θέματα της οικονομίας. Και δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για να κρύψουν απόψεις βαθιά αντιδραστικές, οι οποίες, πρέπει να το επισημάνουμε εδώ, επωάστηκαν στο θερμοκήπιο του «παλιού εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη. Και το «νέο» ΠΑΣΟΚ, της «συμμετοχικής αντίδρασης», απλώς έκανε το επόμενο βήμα, να σπάσει το αυγό...

Τρόμο πρέπει να αισθάνθηκαν όλοι όσοι διάβασαν το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, διά χειρός νεοφιλελεύθερου Αλ. Παπαδόπουλου. Με τη σύμφωνη γνώμη - εννοείται - της νέας ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Οχι ότι η παλιά «εκσυγχρονιστική» ηγεσία θα είχε προβάλει ενστάσεις και αντιρρήσεις.

Δε θα σταθούμε στα επιμέρους σημεία του οικονομικού προγράμματος. Αρκεί να διαβάσει κανείς τις πρώτες εισαγωγικές της σελίδες. Οπου ο συντάκτης του προγράμματος αναλύει την έννοια «επιχειρηματικότητα» και την ιδεολογία της. Οι πάντες και τα πάντα, όλες οι κοινωνικές ομάδες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, άνεργοι, βιοτέχνες, μαθητές, διανοούμενοι, θα πρέπει να υποταχθούν και να υπηρετούν το ένα και μοναδικό θεό. Την επιχειρηματικότητα. Η οποία μάλιστα θα διδάσκεται και σαν μάθημα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα υπεραντιδραστικό ιδεολόγημα, κατευθείαν από τη σχολή του Σικάγου. Οχι πλέον ο Μάνος και ο Ανδριανόπουλος, αλλά ο ίδιος ο γηραιός υπεραντιδραστικός Μίλτος Φρίντμαν γίνεται ο ιδεολογικός ηγήτορας του ΠΑΣΟΚ. Η παραγωγή της υπεραξίας, του καπιταλιστικού κέρδους, θα πρέπει να απαλλαγεί από όλα τα «ενοχλητικά βαρίδια» που φρενάρουν την αύξησή της. Η πλήρης απορύθμιση όλων των αγορών, και της αγοράς εργασίας, η «απελευθέρωση» του εμπορίου, η ανατροπή των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Παιδείας, αποτελούν δομικά στοιχεία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.

Η ενοποίηση των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας στόχο έχει τη βίαιη προσαρμογή μαθητών, εργαζομένων και ανέργων στις άμεσες ανάγκες των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα έχουν λόγο στα προγράμματα κατάρτισης και στην εκπαιδευτική ύλη. Το συνδικαλιστικό κίνημα δαιμονοποιείται, κατηγορείται ότι προωθεί συντεχνιακά συμφέροντα, ότι νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό... Αλλωστε, η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία είναι λάτρης της ατομικότητας και εχθρός κάθε συλλογικότητας. Μικρό δείγμα του «νέου» τύπου κοινωνίας μάς έδωσε ο ίδιος ο Παπανδρέου, με τις εξαγγελίες που έκανε από το Λαύριο - την πόλη της ανεργίας - για την ανασφάλιστη εργασία των νέων. Τρόμος και δέος. Ο καπιταλισμός του 21ου αιώνα απαιτεί επιστροφή του ασφαλιστικού συστήματος στο 19ο αιώνα. Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων θέλει να μας πάει πίσω και από το 1844, όταν η αγγλική Βουλή ψήφισε το υποχρεωτικό 10ωρο για τις γυναίκες και τα παιδιά που δούλευαν στις βιομηχανίες.

θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. θέλουν να μας μετατρέψουν σε μεταλλαγμένους ανθρώπους, χωρίς κοινωνική συνείδηση και χωρίς ιστορική μνήμη, μαντρωμένους στα «γκέτο της επιχειρηματικότητας». Εχουμε απέναντί μας πολιτικούς που εκφράζουν την «παραφροσύνη» ενός ξεπερασμένου κοινωνικού συστήματος.

Να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να αντεπιτεθούμε, να τους ανατρέψουμε. Και το πρώτο, ελάχιστο βήμα η υπερψήφιση στις 7 του Μάρτη του ΚΚΕ.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Τα επιχειρηματικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ για ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία - όπως και σε όλους τους τομείς - τα «ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας». Την ίδια φράση, άλλωστε, χρησιμοποίησαν, τόσο ο Παπανδρέου, όσο και ο Καραμανλής μιλώντας σε «γυναικείες» συγκεντρώσεις.

Ετσι που μας τα λένε, μάλλον ευτυχισμένες πρέπει να είναι, για παράδειγμα, οι εργάτριες της ΠΑΛΚΟ ή οι εργαζόμενες στα «Υβόννη Στορς» με την ...απόλυσή τους. Ως απολυμένες, πλέον, τους δίνεται η ευκαιρία να ανοιχτούν στον τομέα των επιχειρήσεων...

Μάλλον οι εν λόγω πολιτικοί αρχηγοί βλέπουν ...πολλές σαπουνόπερες (όπου κυρίες με ταγεράκια διοικούν πολυεθνικές) και, το χειρότερο, με βάση αυτές εκπονούν τις πολιτικές τους θέσεις. Μόνον που η πραγματική ζωή αρχίζει, όταν τελειώνει η σαπουνόπερα...

«ΕΥΕΛΙΞΙΑ στην αγορά εργασίας», «τολμηρές ιδιωτικοποιήσεις» και «επίλυση του Ασφαλιστικού», είναι το τρίπτυχο των συστάσεων προς τους «νικητές της 7ης Μαρτίου» κατά τον πρόεδρο της Αλφα Μπανκ, σε χτεσινή του συνέντευξη. Να είστε σίγουροι ότι τα λόγια του δεν είναι ...στο βρόντο.

Σίγουρα, αν μπει στον κόπο να ρίξει μια μάτια στα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα μείνει απολύτως ικανοποιημένος. Κι αν οι τραπεζίτες (μετά τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές) κάνουν από τώρα συστάσεις, φανταστείτε τι έχει να γίνει μετεκλογικά.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ των παραπάνω το ότι μέχρι και την τελευταία (προεκλογική) στιγμή γίνονται ιδιωτικοποιήσεις. Ηδη, υπογράφτηκε συμφωνία για την πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ και περιμένει την έγκριση της επόμενης κυβέρνησης...

Το αν θα υπάρξει η έγκριση για την παραχώρηση μετοχικού πακέτου της προαναφερόμενης δημόσιας επιχείρησης στη συγκεκριμένη ισπανική εταιρία, που αναφέρει η συμφωνία, δεν το ξέρουμε. Το βέβαιο είναι πως, σε κάθε περίπτωση, η ιδιωτικοποίηση θα γίνει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εκτός πια αν ...βγει οριακά το ΠΑΣΟΚ και ασκήσουν βέτο οι Μάνος και Ανδριανόπουλος, απειλώντας να ρίξουν την κυβέρνηση! (Εχουμε φαντασία ε...).

Αποκαλυπτική ειλικρίνεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

«-- Θα μπορούσε να κατέλθει ενωμένη στις εκλογές;

-- Δεν το νομίζω. Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Σκεφτείτε την Ευρώπη, σκεφτείτε τις νεοσταλινικές υποκρισίες, τον δογματικό (μονό)λογο.

-- Γι' αυτό δεν έγινε;

-- Διότι με αυτούς τους όρους δεν μπορούσε».

Οι προηγούμενες ερωταπαντήσεις είναι ένα μέρος από τη συνέντευξη του Φίλ. Ηλιού, υποψήφιου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Β' Αθήνας, που δημοσιεύτηκε προχτές στην εφημερίδα «Τα Νέα». Και τα σημειώνουμε για δυο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί είναι ειλικρινή και στέκονται με συνέπεια έναντι των σχετικών κατευθύνσεων του ΣΥΝ (π.χ. αυτά ακριβώς λένε και οι αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου του). Δεύτερον, γιατί αποκαλύπτουν τη μέγιστη υποκρισία και ψηφοθηρία της ηγεσίας του ΣΥΝ και το δήθεν καημό της, για την ενότητα της Αριστεράς.

ΥΓ: Σε ό,τι αφορά στους αντι-ΚΚΕ αφορισμούς του κ. Ηλιού, δεν ασχολούμαστε. Τους παραδίδουμε σε όσους ψηφοφόρους του ΣΥΝ θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς.

Ο Παπανδρέου αποφάσισε...

«Ντιμπέιτ με όλους αποφάσισε ο Παπανδρέου» (τίτλος από το χτεσινό «ΒΗΜΑ»).

Μα ποιος είναι τελικά ο Παπανδρέου ο Βου που αποφάσισε; Ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης, ο Ιούλιος Καίσαρας ή ο συνεχιστής της οικογένειας των Πεισιστρατιδών; Για να μην πούμε τίποτα χειρότερο, γιατί τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» τα έχουμε ακούσει και στην πολύ πιο πρόσφατη ελληνική ιστορία. Ακου αποφάσισε...

Κατά τ' άλλα, προσπαθήσαμε να έρθουμε στη θέση των αναγνωστών του «Βήματος», που μέχρι προχτές διαβάζανε, πως «δύο είναι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί και, επομένως, ανάλογο πρέπει να είναι και το ντιμπέιτ», ενώ, χτες, «μάθανε» πως ο Γ. Παπανδρέου δίνει αποστομωτική «απάντηση στις "κατηγορίες για αντιδημοκρατική συμπεριφορά"», αλλά δεν τα καταφέραμε. Φανταζόμαστε, πως οι αναγνώστες της ναυαρχίδας του συγκροτήματος - αρκετοί τουλάχιστον - θα βγάζουν τα συμπεράσματά τους...

Τα συμπεράσματα δικά σας

Ξέρετε γιατί τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν τις συνήθως ανούσιες τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, βάζοντας στο περιθώριο τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως, επίσης, το ΚΚΕ και τ' άλλα λεγόμενα μικρά κόμματα; Γνωρίζετε, για παράδειγμα, γιατί διοργανώνουν συζητήσεις για τα ...κρίσιμα «επικοινωνιακά» προβλήματα των εκλογών, το ...συμβολισμό του κασκόλ ή του κοστουμιού χωρίς γραβάτα, κλπ., κλπ.; Ξέρετε γιατί πραγματοποιούν αλλεπάλληλα και ακριβοπληρωμένα γκάλοπ και ακόμη περισσότερες εκπομπές, για τα όποια αποτελέσματά τους, μετατρέποντας το προεκλογικό κλίμα σ' ένα κακέκτυπο ...μαντείο των Δελφών; Γνωρίζετε, με δυο λόγια, γιατί τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια παρουσιάζουν την πολύ χειρότερη - κατά κοινή ομολογία - εικόνα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, απ' ό,τι προηγούμενα;

Σύμφωνα με όσα είπε χτες στο ρ/σ «ΣΚΑΪ» ο Στ. Μαλέλης, διευθυντής ειδήσεων του «ΣΤΑΡ» και ...δημοσιογράφος, επειδή είναι υποχρεωμένα να προβάλλουν όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από το αν λένε κάτι ουσιαστικό ή όχι. Επειδή δεν είναι ελεύθεροι να κάνουν τη δουλιά τους όπως θα ήθελαν και είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τους κανόνες του ΕΣΡ...

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας, τόσο για τους ισχυρισμούς του κ. Μαλέλη, όσο και για το τι θα γίνει, εάν οι καναλάρχες αφεθούν εντελώς ασύδοτοι...

Οι... νέες, παμπάλαιες μέθοδοι

Χτες, είχαμε άλλη μια απόδειξη του... καινούριου, του... νέου, κλπ., κλπ., από τον Γ. Παπανδρέου και τα επιτελεία του. Περισσότερα από 150 πούλμαν μετρήσαμε σε μια μεριά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Σε άλλα σημεία του λιμανιού, αλλά και σε άλλα περιφερειακά σημεία της πόλης, ήταν σταθμευμένα ακόμη περισσότερα. Η χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους ήταν μια μάζωξη μεταφερομένων οπαδών από τη Φλώρινα, τη Νάουσα και την Κατερίνη, μέχρι την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Και, βέβαια, ήταν κατάλληλα διατεταγμένη, ώστε να δείχνει πολύ μεγάλη στις σχετικές τηλεοπτικές εικόνες. Οσοι την περνοδιάβηκαν ψύχραιμοι, αναρωτιούνταν ποιον κορόιδευαν οι εκφωνητές των συνθημάτων -ελάχιστα πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου - που ισχυρίζονταν απ' τα μεγάφωνα πως τα όριά της ήταν πολύ μεγαλύτερα, από την πραγματικότητα...

Προφανώς, όλ' αυτά γίνονται στα πλαίσια της «συμμετοχικής δημοκρατίας», στα πλαίσια του «νέου ύφους και ήθους» και, πάντα, με την ανάλογη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, των κομματαρχών και των κάθε λογής υποσχέσεων και εκβιασμών.

Κατά τ' άλλα, να σημειώσουμε ότι ανάλογη ήταν και η συγκέντρωση της ΝΔ στην Καλαμάτα, όπου, βέβαια, δεν πήραν μέρος μόνον Μεσσήνιοι, αλλά η μισή Πελοπόννησος. Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού μοιάζουν πλέον σαν δυο σταγόνες νερό...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρόκληση η πολιτική στην Παιδεία

Το «νέο», το «ρηξικέλευθο», το «καινοτόμο» και στην Παιδεία είναι η «στάχτη που ρίχνεται στα μάτια των εργαζομένων», για να κρυφτεί η σκουριά της αντιδραστικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Η Παιδεία που πρέπει να έχει γενικό χαρακτήρα, να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους δε συμβαδίζει με τις «ανάγκες της αγοράς», δηλαδή τα συμφέροντα των ιδιωτών καπιταλιστών και του συλλογικού καπιταλιστή που είναι το κράτος. Γιατί δε θέλουν μορφωμένους εργαζόμενους, με σταθερή δουλιά και πλήρη δικαιώματα, αλλά απασχολήσιμους. Δηλαδή πιο φτηνούς εργάτες. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έρχεται να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτή την ανάγκη για το κεφάλαιο.

Η «νέα μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζεται ο Γ. Παπανδρέου, στηρίζεται στην αποδιάρθρωση της Παιδείας που προηγήθηκε, με το διαχωρισμό των μαθητών από τα 14 χρόνια τους με το διπλό δίκτυο Ενιαίο Λύκειο - ΤΕΕ. Τώρα προχωράει το ξεσκαρτάρισμα των μαθητών από το Δημοτικό. Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει: Η κατάργηση του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος, του ενιαίου βιβλίου και το πέρασμα της ευθύνης των σχολείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν όχι τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων; Αλλο σχολείο για περιοχές που έχουν υψηλές αποδοχές άλλο σχολείο για υποβαθμισμένες λαϊκές συνοικίες. Η τοπική κοινωνία, δηλαδή η τοπική οικονομία θα ρυθμίζει τα ζητήματα λειτουργίας, αλλά και την εξεύρεση πόρων, αναπτύσσοντας την επιχειρηματικότητα με επίκεντρο το σχολείο. Το κράτος θα απαλλαγεί από τη χρηματοδότηση, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος θα πέσει στους εργαζόμενους. Ετσι, αντικειμενικά τα πράγματα οδηγούνται σε σχολεία των χορηγών, στην αρχή μικρών και τοπικών και αργότερα μεγαλύτερων, στα σχολεία της ...Κόκα Κόλα.

Το διαφοροποιημένο αυτό, πιο ταξικό σχολείο δεν έρχεται από το πουθενά. Υπάρχουν τα παραδείγματα άλλων καπιταλιστικά «αναπτυγμένων» χωρών, όπου εκεί τα σχολεία που δεν εξασφαλίζουν χορηγούς οδηγούνται στο κλείσιμο. Το ίδιο μέλλον επιφυλάσσεται και για τα πανεπιστήμια, όπου οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού ανταγωνίζονται σε αντιδραστικότητα. Η ήδη εφαρμοζόμενη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης γίνεται ακόμα πιο απροκάλυπτη με τα λεγόμενα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» που σημαίνει την πλήρη πρόσδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά.

Σε αυτό το ζοφερό μέλλον της καπιταλιστικής βαρβαρότητας η νέα γενιά, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να απαντήσουν από τώρα και πριν είναι αργά. Η νέα αυτή πρόκληση δεν πρέπει να περάσει. Χρειάζεται να δυναμώσουν οι αγώνες, να χτυπηθεί η ηττοπάθεια, το κατέβασμα των απαιτήσεων - που δήθεν πρέπει να περιορίζονται σε αυτό που αντέχει η αγορά και να προταχθούν επιθετικά οι λαϊκές ανάγκες. Στις σημερινές συνθήκες αυτό σημαίνει για την Παιδεία, ενιαία βασική υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν 12χρονη εκπαίδευση, ως βάση για κάθε επαγγελματική εξέλιξη του νέου. Ταυτόχρονα, ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά τη βασική και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, που θα δίνει ολοκληρωμένους επιστήμονες. Ο αγώνας θα είναι διαρκής και οι εκλογές της 7 Μάρτη είναι ένα βήμα. Μόνο με ψαλιδισμένα τα φτερά του δικομματισμού και ισχυροποίηση της φωνής της αντίστασης και της αντεπίθεσης, του ΚΚΕ, μπορεί να υπάρξει όφελος για το λαό και τη νεολαία.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ