Κυριακή 26 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είδες η ΔΕΗ;

Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, από 1/1/2015 προχωράει σε μειώσεις από 2% έως 5,5% στην τιμή του ρεύματος για 30.000 εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους, με παροχές στη χαμηλή και μέση τάση, οι οποίοι καταναλώνουν τουλάχιστον 1Gwh (γιγαβατώρα) ή 1.000 Μwh (μεγαβατώρες) το χρόνο. Οι παροχές αυτές αφορούν κατά βάση σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε τράπεζες και τα καταστήματά τους, σε μεγάλα συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ. Πρόκειται, δηλαδή, για νέες καραμπινάτες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος για τους επιχειρηματίες, όταν τα λαϊκά νοικοκυριά «τρώνε στο κεφάλι» τη μια αύξηση μετά την άλλη και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά δεν έχουν ρεύμα, επειδή τους κόπηκε λόγω χρεών. Οι μειώσεις για τις μεγαλοεταιρείες υπηρετούν την τόνωση της «επιχειρηματικότητας», την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα. Ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητάει φτηνότερο ρεύμα ακόμα και για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα 421 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,7 δισ. ευρώ, που είναι τα χρέη της ΔΕΗ, προέρχονται από τη χονδρική κατανάλωση ρεύματος. Τα 312 εκατ. ευρώ από αυτά, τα οφείλουν τρεις ηλεκτροβόρες ιδιωτικές εταιρείες και η «κρατική» ΛΑΡΚΟ...

Πριν και μετά...

Μία μικρή ανθολογία από σκληρές και αποφασιστικές δηλώσεις της περιφερειάρχη Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, παραθέτουμε παρακάτω.

12 Μάη 2014 (πριν τον α' γύρο των περιφερειακών εκλογών): Να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο της πλήρους ευθυγράμμισης της περιφερειακής διοίκησης με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της μνημονιακής κυβέρνησης.

14 Μάη 2014: Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ανατροπής της σημερινής πολιτικής και το μήνυμα της ανάγκης να αποκτήσει ξανά η Τοπική Αυτοδιοίκηση τον ρόλο που οφείλει να παίζει, με ανεξαρτησία και πόρους. Εξ ου και το διπλό μήνυμα της Αττικής: Να τελειώνουμε με τα μνημόνια, για να αρχίσει ξανά να ζει η Αττική!

23 Μάη 2014 (πριν το β' γύρο με αντίπαλο τον Γ. Σγουρό): Στην Αττική βλέπει κανείς, σαν σε μικρογραφία, την ακτινογραφία του μεταπολιτευτικού κράτους των εργολάβων που χρεοκόπησε την πατρίδα μας. Το πάρτι στις πλάτες των πολιτών της Αττικής τελείωσε.

25 Μάη 2014 (το βράδυ της νίκης): Αύριο ξεκινά ο πόλεμος με τα συμφέροντα.

27 Μάη 2014 (δύο μέρες μετά τη νίκη): Για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να δώσουμε έναν σπουδαίο πόλεμο, κόντρα όχι μόνο στις προβλέψεις που εν πολλοίς αυτές τις πετύχαμε πια, αλλά και κόντρα στα συμφέροντα. Ετοιμάζουμε λοιπόν ομάδες ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση 1η Σεπτεμβρίου να διαχειριστούμε ειλημμένες αποφάσεις.

Αυτά πριν. Γιατί μετά, στις 23 Οκτώβρη 2014, η περιφερειακή αρχή της Ρένας Δούρου «κατέβασε» για ψήφιση τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του προκατόχου της, Γ. Σγουρού. Και τον ψήφισαν μαζί και οι δύο...

Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του...

Εχουν το μαχαίρι και το πεπόνι

Η δυστυχία, δυστυχία, αλλά και η ναυλαγορά, ναυλαγορά. Δε πα' να καίγεται ο τόπος. Δε πα' να καταστρέφονται κατά μάζες ανθρώποι... Υπάρχει μια κατηγορία καπιταλιστών που δε χαμπαριάζουν. Οχι όλοι, σίγουρα όμως οι περισσότεροι και ειδικά αυτοί που βαράνε το ζουρνά. Ο τίτλος στο σχετικό ρεπορτάζ του ειδικού Τύπου τα λέει όλα: «"Αφηνίασε" η ναυλαγορά». Και όπως εξηγεί το σχετικό ρεπορτάζ, «με τον δείκτη βαρόμετρο των διεθνών ναυλαγορών Baltic Dry Index να σημειώνει κέρδη μεγαλύτερα του 20% μέσα σε τέσσερις εργάσιμες μέρες δυναμική είναι και η ανάκαμψη των μετοχών εισηγμένων ναυτιλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά ξηρού φορτίου αλλά και στους άλλους κλάδους». Εχει αυτό κάποιο ειδικό ενδιαφέρον για την ελληνική πραγματικότητα; Οπως καταγράφουν οι αναλυτές, «σε αυτό το περιβάλλον μετοχές ναυτιλιακών που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή, πολλές εκ των οποίων ελληνικών συμφερόντων, σημειώνουν σημαντικότατες ανόδους». Αφορά, δηλαδή, όλους αυτούς που - κατά το υπουργείο Ναυτιλίας - λόγω του «υψηλού ναυτεργατικού κόστους» δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στον διεθνή στίβο.

Κι επειδή αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν μόνα τους, ούτε βεβαίως γιατί υποκινούνται από το περίφημο «εφοπλιστικό δαιμόνιο», η εξήγηση είναι απλή: «Στην κίνησή τους αυτή υψηλότερα (σ.σ. των μετοχών) συνέβαλε και το μπαράζ εκθέσεων επενδυτικών οίκων όπως οι Barclays Capital, RS Platou Markets, Arctic Securities, Bimco και Clarkson Securities που χαρακτηρίζουν σε γενικές γραμμές τις αποτιμήσεις για επιλεγμένες επιχειρήσεις ελκυστικές και τις προοπτικές για τα κέρδη των πλοίων αλλά και τις αξίες τους θετικές». Δηλαδή, «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». `Η, σε πιο απλά ελληνικά, η σύμφυση του εφοπλιστικού κεφαλαίου με το χρηματιστηριακό έκανε και πάλι το θαύμα της. Βοηθούσης, βεβαίως, και μιας ναυτιλιακής πολιτικής που εξασφαλίζει στους Ελληνες εφοπλιστές φτηνό κι ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ