Κυριακή 25 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό και με μειωμένους μισθούς και προσωπικό

Η αντιδασική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διατηρεί και οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων που τρέχουν να σβήσουν κάθε καλοκαίρι τις φωτιές

Πριν 3 χρόνια, η φυσική και πολιτική ηγεσία της Πυροσβεστικής στήριζε τις ελπίδες της για αίσια αντιπυρική περίοδο στο... φιλότιμο των πυροσβεστών. Αποτέλεσμα; Το 2007 κάηκαν 2,6 εκατομμύρια στρέμματα, κυρίως σε Ηλεία, Πάρνηθα και Εύβοια και έχασαν τη ζωή τους 66 άνθρωποι, το 2008 περίπου 800.000 στρέμματα και το 2009, μόνο στην Αττική, αποτεφρώθηκαν περισσότερα από 200.000 στρέμματα.

Και αντί όλα αυτά να γίνουν μάθημα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εμπαίζει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τόσο τους εποχικούς πυροσβέστες, όσο και τους μόνιμους. Στηριζόμενη στην αντιδασική πολιτική της ΝΔ (η οποία ήταν συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη) όχι μόνο έχει αφήσει στην τύχη τους, τους άνδρες του Σώματος, αλλά προσπαθεί να τους πείσει κιόλας πως κάνει τα πάντα γι' αυτούς και για τη... σωτηρία των δασών. Το μόνο που κατάφεραν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την πολιτική τους ήταν να οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών και να συνεχίζεται απρόσκοπτα η εμπορευματοποίηση της γης και του δημόσιου δασικού πλούτου σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Κι αν οι πυροσβέστες δίνουν τα πάντα την ώρα της φωτιάς, προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορούν με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν, η πολιτική ηγεσία τους τάζει λαγούς με πετραχήλια. Τι μηχανοκίνητα τμήματα που θα περιπολούν, τι προσλήψεις, τι ειδικά σώματα Πολιτικής Προστασίας... Ολα τα είπαν. Παρ' όλα αυτά, τίποτα δεν άλλαξε και οι εργαζόμενοι στην Πυροσβεστική καλούνται να ξεπεράσουν όλα τα προβλήματα, πάλι με μόνο όπλο το φιλότιμο.

Μόνιμα τα προβλήματα για τους μόνιμους πυροσβέστες


Icon

Οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα καλούνται να αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα. Παλιά υλικοτεχνικά μέσα και τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγια, οι κενές οργανικές θέσεις σε προσωπικό φέτος φτάνουν τις 3.820. Για το λόγο αυτό, οι πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες για ακόμα ένα συνάδελφό τους παραπάνω, προσπαθώντας να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο. Εχουν όμως να χρησιμοποιήσουν, για άλλη μια χρονιά, οχήματα ηλικίας από 15 έως και 30 χρόνων, τα οποία δεν αποσύρονται, μέχρι να «μείνουν» την κρίσιμη στιγμή και να καούν ή να καταλήξουν σε γκρεμό.

Εκτός αυτού, εξαντλημένοι από την κούραση και τις ακραίες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν, οι εργαζόμενοι ξέρουν πως δεν πρόκειται να έχουν, από την πρώτη στιγμή την ιατρική φροντίδα που τους αναλογεί. Είναι γνωστό πως το προσωπικό υποστήριξης της Υγειονομικής Υπηρεσίας είναι ελάχιστο. Πως από τα 12 καινούργια ασθενοφόρα, μόνο το 1 είναι επιχειρησιακά ενεργό, αφού παρουσιάζεται έλλειψη σε ειδικευμένο προσωπικό. Οτι τα πεζοπόρα τμήματα, αλλά και τα πληρώματα των οχημάτων, δεν έχουν προμηθευτεί βασικό υγειονομικό υλικό πρώτων βοηθειών, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας και επιχειρησιακής εμπλοκής του Σώματος με το ΕΚΑΒ για την υγειονομική υποστήριξη των πυροσβεστικών επιχειρήσεων. Επίσης, λόγω έλλειψης υποστήριξης, δεν υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης και επεξεργασίας χρήσιμων στοιχείων για τις επαγγελματικές ασθένειες των πυροσβεστών.

Σαν να μην φτάνουν αυτά τα προβλήματα, οι πυροσβέστες βλέπουν και τους μισθούς τους - όπως όλων των εργαζομένων - αλλά και τα επιδόματά τους να συρρικνώνονται. Η αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης από τα 15 στα 60 χιλιόμετρα για την καταβολή της εκτός έδρας αποζημίωσης, η αλλαγή του ωραρίου από 12 σε 8 ώρες έρχονται να προστεθούν στην οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων. Οπως αναφέρει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» σε πρόσφατη ανακοίνωση, επιβλήθηκε «αποκλειστικά στους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος ακόμη μία επιπρόσθετη μείωση 1.500 ευρώ για τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς». Αλλωστε, συνεχίζει, το επίδομα άδειας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων μετατράπηκαν σε επίδομα «αλληλεγγύης», ενώ η περικοπή σε μηνιαία βάση από τις αποδοχές τους έφτασε το 20%. Για αυτά τα προβλήματα, στα μέσα του Ιούλη, πέντε βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τη χορήγηση του δασικού επιδόματος, αλλά και την εκτός έδρας αποζημίωση για τις δασικές πυρκαγιές και περιπολίες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική είναι φέτος μειωμένα κατά 30 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με πέρσι. Υπενθυμίζουμε ότι και ο προϋπολογισμός του 2009 ήταν μειωμένος κατά 69 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2008...

Στην ίδια και χειρότερη μοίρα οι συμβασιούχοι πυροσβέστες

Από τον εμπαιγμό της κυβέρνησης δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν οι εποχικοί πυροσβέστες. Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης είχε προχωρήσει σε πανηγυρικές εξαγγελίες για συνέχιση της 8μηνης εργασίας τους το 2010. Είχε επίσης συμπληρώσει πως θα ξεκινούσε και η διαβούλευση για την εύρεση μόνιμης λύσης για το εργασιακό καθεστώς των 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών. Με το που έφτασε ο Απρίλης, όπου και θα αναλάμβαναν τυπικά τα καθήκοντά τους, φάνηκε η κυβερνητική κοροϊδία προς το πρόσωπό τους.

Οπως και πέρσι επί ΝΔ, η εντολή για την πρόσληψη των 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών δόθηκε το απόγευμα της 31ης Μάρτη, από τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη. Μία μέρα δηλαδή πριν πιάσουν δουλειά, ενώ ανήμερα της πρώτης μέρας εργασίας υπογράφηκε η διαταγή από τον αρχηγό του Σώματος, Στυλιανό Στεφανίδη.

Χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας της Πυροσβεστικής φέτος, είναι η εντολή του υφυπουργού Οικονομικών προς το Αρχηγείο του Σώματος «να επαναπροσδιορίσετε τις προτεραιότητές σας και να αναμορφώσετε τον επιχειρησιακό σας σχεδιασμό με γνώμονα την πλήρη κάλυψη των σχετικών αναγκών σας στο ύψος των εγγεγραμμένων σχετικών πιστώσεων του εκτελούμενου προϋπολογισμού σας, χωρίς καμία υπέρβαση». Να καταστέλλει δηλαδή τις πυρκαγιές με κύριο γνώμονα τα χρήματα που έχουν δοθεί στο Σώμα! Μάλιστα, συμπληρώνει πως τα πρόσθετα έξοδα να καλύπτονται «με αντίστοιχη μείωση άλλων πιστώσεων του προϋπολογισμού σας, που ενδεχομένως καλύπτουν ανάγκες λιγότερο επιτακτικές».

Λίγες μέρες μετά, οι συμβασιούχοι ενημερώνονται πως αντί για οκτώ μήνες θα εργάζονται επτά, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών - Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Ραγκούσης, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ ξεκαθάριζε πως όχι μόνο δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, αλλά θα γυρίσουν σε πρότερη κατάσταση, αυτή της 5μηνης σύμβασης.

Οι ευθύνες των Ομοσπονδιών

Αμοιρες ευθυνών δεν είναι οι Ομοσπονδίες τόσο των μονίμων, όσο και των συμβασιούχων πυροσβεστών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) πραγματοποίησε μία κινητοποίηση στις 23 Μάρτη και, παρά τις επίμονες φωνές των εργαζομένων αλλά και της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», δε συνέχισε τους αγώνες για επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν το Σώμα. Παράλληλα, άφησε να περάσουν χωρίς αντίδραση όλες οι αλλαγές στα εργασιακά και οικονομικά θέματα των εργαζομένων.

Η αντίστοιχη Ομοσπονδία των συμβασιούχων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυρόσβεσης Διάσωσης), πανηγύριζε μετά τις εξαγγελίες του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και αργότερα άφηνε τις ιστοσελίδες (blogs) μελών προεδρείων Σωματείων των συμβασιούχων να καλούν για τηλεφωνική πίεση ώστε να προσληφθούν! Προσπάθησε τέλος να αποδείξει πως το δικαίωμα για δουλειά κατακτιέται με «εκλογικές πιέσεις» προς τους υπουργούς και όχι με αγώνες και κινητοποιήσεις για το αυτονόητο: Μόνιμη και σταθερή δουλειά.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣΕυρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ