Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στον Καιάδα!

Ακουσον, άκουσον! Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει και ειδική επιτροπή μελετά την εφαρμογή του εξής μέτρου: Να επιτραπεί στις ασφαλιστικές εταιρίες, να προσφεύγουν στη χρήση γενετικών τεστ, τα οποία δείχνουν την προδιάθεση εκδήλωσης κληρονομικών ασθενειών στους πελάτες τους, ώστε να προσαρμόζουν ανάλογα τα ασφάλιστρα ή να μην ασφαλίζουν καν άτομο που είναι ύποπτο να νοσήσει περισσότερο από το επιτρεπόμενο..!

Νεκτάριε, Τήνιε, το ακούτε;

Σίγουρα το ακούνε! Ηδη στα προχτεσινά «Νέα» διαβάζουμε δηλώσεις του διευθυντή της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, σύμφωνα με τον οποίο, προς το παρόν δεν έχει γίνει στη χώρα μας συζήτηση πάνω σ' αυτό το θέμα, αλλά «θα ήταν πολύ πρόωρο να υποστηρίξει κανείς το τι θα συμβεί μελλοντικά...»!

Αλλωστε, όπως ο ίδιος επισημαίνει, «αν μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχωρήσει στη θέσπιση τέτοιας νομοθεσίας, τότε το θέμα αυτό σίγουρα θα απασχολήσει τα όργανα της Ενωσης, τα οποία με τη σειρά τους θα εκδώσουν και κάποιες οδηγίες...»!!!

Λέτε να το δούμε κι αυτό από τους... οραματιστές του σύγχρονου Καιάδα; Το σίγουρο είναι ότι προς τα εκεί μας πάνε και γι' αυτό, εξάλλου, σπεύδουν να ξεμπερδεύουν με τα δημόσια συστήματα κοινωνικής ασφάλισης!

Κακότεχνη προβοκάτσια

Παλιά τους τέχνη κόσκινο... Θορυβήθηκαν από την ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, που σημείωσε η πρόσφατη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κεφαλονιά και βάλανε σε λειτουργία τα... μεγάλα μέσα. «Μυστικά τετ α τετ Αλέκας - Ματσούκη» (ο τελευταίος είναι υποψήφιος της ΝΔ στο νησί), ήταν ο τίτλος της τοπικής φίλο-ΠΑΣΟΚικής εφημερίδας «Ημερήσιος», επιχειρώντας να στήσει μια ακόμη, κακότεχνη προβοκάτσια, περί «ανίερων συμμαχιών» και να νεκραναστήσει ψεύτικα και τεχνητά διλήμματα.

Απόλυτα δικαιολογημένη η ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της, ανάμεσα σε άλλα: «Ο λαός των νησιών μας θα δώσει την απάντηση, καταδικάζοντας τους προβοκατόρικους κύκλους και τους εμπνευστές του δημοσιεύματος. Θα καταδικάσει και με την ψήφο του το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σαν συνυπεύθυνους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Ελεος, με το κουτόχορτο

Στη Λισαβόνα συζητούν εν ψυχρώ και χωρίς προσχήματα για το πώς θα υλοποιηθεί η μόνη πολιτική που είναι ανεκτή από το διευθυντήριο των πολυεθνικών, δηλαδή για την πολιτική που καταργεί το ελάχιστο μεροκάματο, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, καταργεί την κατώτερη σύνταξη και περιέχει μια σειρά ακόμα τέτοιου προσανατολισμού μέτρα. Πώς βλέπει η «Αυγή» και ο ΣΥΝ τη σύνοδο της Λισαβόνας; Κάνοντας την... πάπια. Ακόμα χειρότερα. Η χτεσινή «Αυγή» στο πρώτο της θέμα γράφει: «Στη Λισαβόνα άνοιξε η συζήτηση για την ανάγκη προσανατολισμού της Ευρώπης στη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού μοντέλου».

Δηλαδή; Δεν έχει ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό το μοντέλο αυτό; Γαργάρα. Αμέσως μετά η κριτική αφορά την ελληνική κυβέρνηση γιατί δήθεν η πολιτική της είναι προσανατολισμένη αντίθετα με τον προσανατολισμό της Ευρώπης. Δηλαδή; Εκεί στην ΕΕ τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση, εδώ πάνε στραβά λόγω κακής κυβέρνησης.

Ε, φτάνει πια. Οσοι παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι στην κενολογία του ΣΥΝ, ας ρωτήσουν ευθέως την ηγεσία του. Τάσσεται υπέρ ή κατά των προτάσεων της Επιτροπής στο Συμβούλιο της Λισαβόνας; Κι ας αποφασίσουν τώρα, έγκαιρα σε ποιον θα εμπιστευτούν την ψήφο τους. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται. Καθαρές κουβέντες από τώρα.

Ούτε λέξη!

Το καταπληκτικό, όμως, με τη χτεσινή Αυγή είναι ό,τι αφορά την επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Ούτε μία λέξη για τη συγκλονιστική διαδήλωση προχτές το βράδυ στην Αθήνα. Ούτε μία λέξη για τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για χτες σ' όλη την Ελλάδα. Λέξη για την απαγόρευση από την ελληνική κυβέρνηση στην αντιπροσωπεία του Γιουγκοσλάβικου Ερυθρού Σταυρού να έρθει στη χώρα μας. Λέξη δε γράφουν ούτε καν για την εκδήλωση που ο ίδιος ο ΣΥΝ οργάνωνε για χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα. Τόσες ελλείψεις, δεν είναι λάθος. Είναι επιλογή κι ας μη βγουν αύριο να δηλώσουν ότι κι αυτοί ήταν ενάντια στην επέμβαση. Αρκετά πια!

Ο... εκσυγχρονισμένος παλαιοκομματισμός

Λυτούς και δεμένους έχουν βάλει τα πρωθυπουργικά επιτελεία προκειμένου να σημειώσει την ανάλογη επιτυχία η μεθαυριανή προεκλογική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, με τους ανθρώπους του πολιτισμού. Και δεν αρκούνται μόνο στην αποστολή μιας πρόσκλησης, άντε και σε μια τηλεφωνική επαφή. Εχουν ρίξει στη «μάχη» και τα... βαριά όπλα: Στελέχη της ΕΡΤ, εταιριών παραγωγής ταινιών και σίριαλ, ακόμη και του Μεγάρου Μουσικής, πολιορκούν φορτικά και με κάθε τρόπο ηθοποιούς και καλλιτέχνες, για να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Προφανώς, οι μέθοδοι αυτές αποτελούν μια επιπλέον απόδειξη του... εκσυγχρονισμένου ύφους και ήθους των κυβερνώντων και του «διαζυγίου», που δήθεν έχουν πάρει, από τον παλαιοκομματισμό και όσα το συνοδεύουν.

ΒΙΒΛΙΟ
«Αναβίωση» του Αλεξανδρινού ποιητή

«Πρώτα αναδύεται το ωραίο κεφάλι. Το άσπρο μέτωπο. Τ' αμυγδαλωτά μάτια στο χρώμα του μούστου. Κυματιστά φύκια η κόμη. Σφιχτά τα κατάμαυρα φρύδια. Κοραλλένιο το στόμα του έρωτα. Υστερα το σώμα σε αργή αποκάλυψη, αναδύεται απ' το νερό», σαν «ρήγας», σα νέος της αρχαίας Σιδώνας. Είναι ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής. Τον ακολουθούμε καθώς πορεύεται στην Πόλη, στο Λονδίνο, στην Αθήνα, κυρίως, στην Αλεξάνδρεια, από τα παιδικά του χρόνια ως το θάνατο, στα σπίτια του έρωτα και προπάντων στην ποίηση. «Οδηγός» μας, ο ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, ιστορικός Βασίλης Γεωργιάδης και «όχημα» το βιβλίο του «Κωνσταντίνος Π. Καβάφης -Ταξίδι στο πάθος». Μια, εξαιρετικά πρωτότυπης δομής και τολμηρής θεματικής, μυθιστορηματική βιογραφία, (εκδόσεις «Προσκήνιο»), κοσμημένη με πορτρέτα του Καβάφη, που πριν χρόνια φιλοτέχνησε η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, και με τρία σχέδια του ζωγράφου Αλέξανδρου Ισαρη και εμπλουτισμένη με πρόλογο του Κώστα Γεωργουσόπουλου και εισαγωγή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Το βιβλίο διαφέρει από τις συνήθεις μυθιστορηματικές βιογραφίες. Η πρωτοτυπία του συνίσταται στο ότι ο συγγραφέας παραλληλίζοντας τη βιο-εργογραφία του Καβάφη με ποιήματα -«τεκμήρια» του βίου του, αναδεικνύει τις μακραίωνες ελληνικές «ρίζες» της οικογένειας στη Μ. Ασία και την Αίγυπτο, μεθερμηνεύει την κοινωνικο - πολιτισμική «ύλη» των ιστοριογραφικών ποιημάτων του, ψυχογραφεί τον ερωτικό βίο και, κυρίως, «αναβιώνει» τον εσώτατο πνευματικό - ποιητικό «κόσμο» του Καβάφη.

Από τη δεύτερη σελίδα, «αρχίζει ο ωραίος χορός των στίχων» του Καβάφη και πλέκεται - αρμονικά, γοητευτικά, αισθαντικά, ηδονικά, με φτερωτή φαντασία και εξαίσια ποιητική γραφή - με τη γυμνή αλήθεια. Το ομοφυλοφιλικό πάθος του Καβάφη, αντακλάται σε πολλά ποιήματά του, δοσμένο όμως με ήθος, με σεβασμό, δίχως σκανδαλολογία, για τον άνθρωπο και «έρωτα» για τον ποιητή. Το βιβλίο δεν είναι απλά «καρπός» γνώσης της καβαφικής ποίησης, αλλά και αισθήματος «χρέους» απέναντί της. Ο συγγραφέας, σαν «Ερμής απ' τα Ηλύσια πεδία σταλμένος, τον ποιητή της Αλεξάνδρειας σε πομπές να συνοδέψει. Σε πομπές νεκρών τιμημένων προσώπων», με μικρά κεφάλαια και με αντιστοιχία ποιημάτων, «αναπαριστά», ψυχή τε και πνεύματι, τον Αλεξανδρινό. «Μεσίστια η σημαία της φαντασίας» του, σεργιανάει μαζί του «στα σοκάκια της Αισθησιακής Πόλης του», στο «μονήρες» σπίτι του με τα «κεριά» να φωτίζουν την πένα του, θαυμάζει την ιστορική γνώση του, «συνομιλεί» με ποιητές- φίλους του Καβάφη, τον συμπονά στα μεθύσια και στη «δαιμονία» της σάρκας του, λυπάται για το τέλος του, και υποκλίνεται στην ποίησή του.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μπιλ Κλίντον

Η ασιατική περιοδεία του Προέδρου των ΗΠΑ δικαιώνει όσους προειδοποιούσαν ότι ο Μπιλ Κλίντον δε θα πάει για «τουρισμό», ούτε για να βελτιώσει την πολιτική του εικόνα στο εσωτερικό, στο Νέο Δελχί, στο Ισλαμαμπάντ και την Ντάκα: αντίθετα, σκοπό εξ αρχής είχε να προωθήσει στρατηγικές επιδιώξεις της αμερικανικής διπλωματίας, στην ευαίσθητη για τα αμερικανικά συμφέροντα, περιοχή.

Στην περίπτωση της Ινδίας, επικεντρώθηκε σε δύο επιδιώξεις: η πρώτη είναι η οικονομική διείσδυση, με άμεσες και έμμεσες «επενδύσεις» και δάνεια - το οποίο μεταφράζεται σε μορφές οικονομικής βίας, όπως είναι οι εξαγορές - που πάει μαζί με την άντληση «εγκεφάλων» (δηλαδή φθηνού εργατικού δυναμικού για την αμερικανική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας). Με άλλα λόγια, η απολυτοποίηση της οικονομικής εξάρτησης της χώρας.

Η δεύτερη επιδίωξη είναι η προσπάθεια να περιοριστεί η στρατηγική σπουδαιότητα της Ινδίας, με την πίεση να μην συνεχιστεί η κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών. Παράλληλος στόχος είναι η προσπάθεια πειθαναγκασμού του άλλου εταίρου της πυρηνικής κούρσας, του Πακιστάν, να καθίσει στο τραπέζι των «συνομιλιών» υπό τους όρους - και ίσως τη μεσολάβηση - της Ουάσιγκτον. Σε ό,τι αφορά το Πακιστάν, αλλά και το Μπαγκλαντές, οι ΗΠΑ δε χρειάζεται να ανησυχούν για την παγίωση των σχέσεων εξάρτησης: αυτές είναι δεδομένες.

Πάντως, οι επιδιώξεις που «προώθησε» ο Κλίντον δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί ακόμη ως «ντε φάκτο» ισορροπίες. Ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις της Αριστεράς στην Ινδία, που επισημαίνει διαρκώς την επικίνδυνη ρότα που χαράσσει η κυβέρνηση Βάτζπαϊ, αλλά και στο Μπαγκλαντές, πρέπει να έστειλαν στους Αμερικανούς διπλωμάτες και στον επικεφαλής τους το μήνυμα: υπάρχει αντίπαλο δέος.


Μπ. Γ.

Επετειακό

Ξύπνα απ' τον

ύπνο σου, «ραγιά»

και πιάσ'

το «καριοφίλι»

και ρίξε «μαύρη»

«μπαταριά»

σαν ερθ'

η 9 Απρίλη!

######

Ξύπνα και πέσε

με ορμή

στους μπέηδες

του τόπου,

μες στις γραμμές

έλα και συ

του «Λαϊκού

Μετώπου»!

####

Ξύπνα απ' τον

ύπνο σου «ραγιά»

και πιάσ'

το «γιαταγάνι»,

φύτρα, θυμήσου

και μαγιά

είσαι

του Μακρυγιάννη!


Ο Οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ