Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δίκαια αιτήματα για ουσιαστική προστασία του εισοδήματος

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων απέστειλε ξανά τα αιτήματα που διεκδικούν οι αγρότες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και καλεί να δοθούν άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντα που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής, παρότι φτάνουν στην κατανάλωση 5-10 φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιές από καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κ.λπ. Βαμβάκι: Αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος.

-- Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος, μήλα, ροδάκινα - νεκταρίνια, κάστανα, και να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια, που σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής φέτος, και η σταφίδα. Η αναπλήρωση σε όλα τα παραπάνω προϊόντα να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος παραγωγής και για όλες τις ποικιλίες, για να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν την καλλιέργεια και τη νέα χρονιά.

-- Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ το στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι επιλεκτικά, όπως έγινε.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι 7-9 μήνες μετά τις ζημιές δεν έχουν φτάσει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων στα χέρια των παραγωγών και με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων.

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις - αποζημιώσεις.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δυναμώνουν τη μάχη για την επιβίωσή τους, κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία
  • Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα απευθύνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
  • Σε δεκάδες χωριά παραμένουν παραταγμένα τα τρακτέρ ενώ συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις

Από τις κινητοποιήσεις στα Τρίκαλα την περασμένη Δεύτερα
Από τις κινητοποιήσεις στα Τρίκαλα την περασμένη Δεύτερα
Με τα τρακτέρ να παραμένουν παραταγμένα σε δεκάδες χωριά όλης της χώρας, με συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια κι άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνουν καθημερινά οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων της, που κάνει ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, συρρικνώνει το ήδη ισχνό εισόδημά τους.

«Να βουλιάξουν τα χωριά από τα τρακτέρ», καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης και έβγαλαν τα τρακτέρ τους στις πλατείες χωριών, σε κόμβους, σε μαζικά συλλαλητήρια σε κωμοπόλεις, αλλά και σε μπλόκα που ήδη στήθηκαν χαιρετίζει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Αφού τονίζει ότι «η μαζική συμμετοχή είναι το πρώτο δείγμα της ενότητας και της αποφασιστικότητάς μας να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε θέσει επανειλημμένα προς την κυβέρνηση», καλεί τους αγρότες «να βουλιάξουν τα χωριά από τρακτέρ, να βγουν σε νέες περιοχές, να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα τρακτέρ. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πως μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας και τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Να πιστέψουν όχι μόνο στο δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά και στη δύναμη του αγώνα μας που ενισχύεται από τον αριθμό των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Είναι ευθύνη του καθένα να παλέψει για τη ζωή του, την επιβίωση της οικογένειάς του, τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρήματα που περιμένουν να τα διεκδικήσουμε και να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην τα δώσει πάλι στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά στους αγρότες και κτηνοτρόφους!».

Γυρτώνη: Σε απόγνωση οι καστανάδες λόγω της απώλειας της παραγωγής τους
Γυρτώνη: Σε απόγνωση οι καστανάδες λόγω της απώλειας της παραγωγής τους
Απαντώντας στα ερωτήματα που τεχνηέντως κάποιοι προβάλλουν, όπως «πού θα βρει τα χρήματα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», η Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει: «Από τα ίδια ταμεία που βρήκε 370 εκατ. να δώσει επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, που βρήκε 120 εκατ. για την "Aegean", που βρήκε 32 δισ. ευρώ να δώσει για κορονοενίσχυση στις επιχειρήσεις και τώρα στους παρόχους Ενέργειας, από το Ταμείο Ανάκαμψης με δισ. ευρώ και το αποθεματικό κρίσης που ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό».

Αντίστοιχα, σε όσους καθησυχάζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους με το επιχείρημα «εκλογές έρχονται, όλο και κάτι θα μας δώσουν», τονίζει ότι «δεν θέλουμε να ζούμε με ψίχουλα, με επιδόματα, με voucher και με τα διάφορα pass. Εχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για το σήμερα, αλλά και για το αύριο, μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας».

Αλλά και σε όσους πιπιλάνε την καραμέλα «της αναποτελεσματικότητας των αγώνων» υπενθυμίζει κατακτήσεις του αγροτικού κινήματος, όπως «το αφορολόγητο, το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακόμη πιο πρόσφατα την κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα μήλα υπό την ασφυκτική πίεση των αγώνων μας και της ενότητάς μας».

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές δράσεις με επίκεντρο τη Θεσσαλία

Παραταγμένα τα τρακτέρ στο Παγγαίο
Παραταγμένα τα τρακτέρ στο Παγγαίο
Στη Θεσσαλία, εκατοντάδες είναι τα τρακτέρ που παραμένουν στις πλατείες, κύρια του νομού Καρδίτσας, ενώ πραγματοποιούνται περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά με στόχο να βγουν στον δρόμο κι άλλοι αγρότες. Παράλληλα, προετοιμάζεται η πανθεσσαλική σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή 27 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στον Παλαμά, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα σε επίπεδο περιοχής.

Χτες, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο της Γυρτώνης του νομού Λάρισας, από τους καστανοπαραγωγούς και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς Καρίτσας, Αμπελακίων, Στομίου, Σκήτης και Ποταμιάς.

Οι καστανοπαραγωγοί, που συμβολικά έριξαν στο οδόστρωμα κάστανα, διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματός τους, καθώς το 80% της παραγωγής τους έχει καταστραφεί, από την προσβολή της σφήκας της καστανιάς, έντομο που προκαλεί μείωση της παραγωγής κάστανων (60-85%), μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων.

Καταγγέλλουν ότι τα 150 ευρώ ανά στρέμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες δεν επαρκούν ούτε για τα καλλιεργητικά τους έξοδα και ζητάνε τουλάχιστον 400 ευρώ ανά στρέμμα για αναπλήρωση εισοδήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία. Χτες το πρωί οι αγρότες της Ημαθίας πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, αντιδρώντας για τις σχεδόν μηδενικές εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό του Μάρτη που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν, αλλά και για τα παιχνίδια που παίζουν κυβέρνηση και ΕΛΓΑ σχετικά με τις αποζημιώσεις στις ποικιλίες των ροδάκινων λόγω των παρατεταμένων και άκαιρων βροχοπτώσεων.

Οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στη διασταύρωση της Νάουσας και στο Αγγελοχώρι και μέσα από περιοδείες και συσκέψεις προετοιμάζουν την ενίσχυση των μπλόκων.

Στην Πέλλα, σήμερα το πρωί, προγραμματίζουν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας προς την Αντιπεριφέρεια, όπου και θα επιδώσουν το ψήφισμά τους. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν αγρότες από τη Σκύδρα, τους Γαλατάδες, το Μεσημέρι, το Γυψοχώρι και άλλες περιοχές.

Τις επόμενες μέρες προετοιμάζουν επίσης μπλόκα σε κομβικά σημεία του νομού.

Οι δε αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης παραμένουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα απέναντι από τον συνεταιρισμό Βασιλικών, εκεί που το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποίησαν σύσκεψη με στόχο την κλιμάκωση. Αντίστοιχη σύσκεψη προγραμματίζεται αύριο Πέμπτη στην Επανομή.

«Στο πόδι» όλη η ύπαιθρος

Σε θέση μάχης παραμένουν οι αγρότες στη Λοκρίδα και τη Δυτική Φθιώτιδα, οργανώνοντας την ενίσχυση των μπλόκων που έχουν στήσει και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οργανωμένοι στους Συλλόγους τους, παραμένουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα στην είσοδο της πόλης της Αταλάντης, στο Καστρί Μακρακώμης και στην Αμφίκλεια, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και απευθύνουν κάλεσμα στους συναδέλφους τους για ενίσχυση του αγώνα.

Επίσης, σύσκεψη διοργανώνουν οι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Ευρυτανίας την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 11 π.μ., στις Κορυσχάδες προκειμένου να συντονίσουν τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στην Καβάλα, οι αγρότες του Παγγαίου παραμένουν σε διαρκείς κινητοποιήσεις στα χωριά της περιοχής, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στις πλατείες του Ποδοχωρίου, του Μυρτόφυτου, του Πλατανότοπου και άλλων χωριών. Διεκδικούν μεταξύ άλλων να πληρωθούν σε όλα τα χωριά οι αποζημιώσεις αλλά και οι πληρωμές de minimis του 2020 και του 2021, να πληρωθούν de minimis στις καλλιέργειες ακτινιδίων, σπαραγγιών, αμυγδάλων και μήλων της Καβάλας.

Με σκοπό τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλεί σε σύσκεψη αύριο, Πέμπτη, στο Πελόπιο στις 8 μ.μ. (Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο).

Στη συγκέντρωση καλούν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελοπίου και Περιχώρων, Χελιδονίου και Καυκονίας, προκειμένου να συντονιστεί η δράση τους και το επόμενο διάστημα, από κοινού με την Ομοσπονδία, αλλά και με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους απασχολούν επίσης τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, αφού ακόμη μετρούν τις πληγές τους, απαιτώντας μέτρα για την πλήρη αποκατάστασή τους.

Στην Αιτωλοακαρνανία, ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11 π.μ. στην πλατεία του χωριού. Την κινητοποίηση στηρίζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τρίπολη οργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει Αγροτικοί Σύλλογοι απ' τη Μεσσηνία, τη Λακωνία και την Αργολίδα. Η Ομοσπονδία καλεί παράλληλα τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες την Κυριακή 29 Γενάρη.

Στη Μεσσήνη, ο Αγροτοκτηνοτροφκός Σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ και οχήματα, αύριο, Πέμπτη 26 Γενάρη στις 11 π.μ. στον σταθμό του ΟΣΕ. Παράλληλα, πραγματοποιεί περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά.

Επίσης, σήμερα, Τετάρτη, σε σύσκεψη καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», στις 7 μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Την Παρασκευή: σύσκεψη οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Αννας.

Την Τρίτη 31 Γενάρη, στην Κέρκυρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε μοτοπορεία, στις 11 π.μ., που θα ξεκινήσει από το αεροδρόμιο και θα καταλήξει στο νοσοκομείο του νησιού.

Από σήμερα βγαίνουν στους δρόμους και στα Χανιά

Στις 11 π.μ. το αγωνιστικό ραντεβού στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου βγαίνουν στους δρόμους από σήμερα Τετάρτη όπως ανακοίνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχθές.

Οι αγρότες δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, με τον Μανούσο Σταυριανουδάκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας, να αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη ότι η κυβέρνηση και στο θέμα των επιδοτήσεων λειτουργεί με τη λογική «διαίρει και βασίλευε». Ανέδειξε ακόμα ότι ειδικά «η ΚΑΠ του 2023 προβλέπει μείωση σε όλη την Κρήτη κατά 20% και πάνω. Στην άλλη Ελλάδα λέει ότι τις επιδοτήσεις τις παίρνουν στα νησιά, εδώ πέρα μας πουλάει το παραμύθι ότι παίρνει η ΚΑΠ την επιδότηση, γι' αυτό σε σας είναι μειωμένη. Είναι η ΚΑΠ που έχουν συμφωνήσει όλες οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τον αγροτικό κόσμο», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κατσαρός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πρώην Δήμου Αρμένων, έδωσε απάντηση στα περί αυξημένης τιμής του ελαιόλαδου, αναδεικνύοντας ότι τα έσοδα από αυτήν την τιμή πήγαν για την κάλυψη του κόστους παραγωγής. «Κάναμε χαρές για το λάδι που πήγε 4,5 και 5 ευρώ. Γελούσαν και τα μπατζάκια μας. Στο τέλος ξέρετε τι πήραμε; Την αύξηση την έφαγαν τα ρεύματα, η ακρίβεια αλλά και τα λιπάσματα», ανέφερε, μεταφέροντας και το αίτημα να ξεκινά νωρίς και να τελειώνει αργά η δακοκτονία.

Ο Γιάννης Ξανθουδάκης, μέλος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, μίλησε για τη μειωμένη παραγωγή γάλακτος φέτος, αφού όπως είπε οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ταΐζουν πιο λίγο τα ζώα, λόγω της ακρίβειας. «Οι ζωοτροφές έχουν πάει τουλάχιστον 50% - 60% πάνω. Είπαν ότι θα δώσουν κάτι για τις ζωοτροφές, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι. Είπαν ότι θα δώσουν κάτι και για τις μετακινήσεις, ούτε εκεί έχει γίνει κάτι», ανέφερε.

«Οι κυβερνώντες, οι σημερινοί και οι προηγούμενοι, να μας δουλεύουν λιγότερο εμάς τους αγρότες εάν θέλουν να τρώνε ένα σωστό προϊόν», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσεπέτης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Βουκολιών. Μίλησε με στοιχεία για τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί, αν και οι καταναλωτές αγοράζουν τα προϊόντα πανάκριβα, αλλά και για τα κόλπα των μεγαλεμπόρων και των μεσαζόντων, όπως με «το μεγάλο αίσχος που γίνεται με τα αβοκάντο. Αλλος κάνει διαλογή και το βγάζει 50% δεύτερης ποιότητας για να σου ρίξει την τιμή, και άλλος σου λέει "πήγαινε για λάδι και θα στα πληρώσω μισό ευρώ"», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Απέναντι στις συκοφαντίες και την παραπλάνηση

Η μαζική έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες την προηγούμενη Κυριακή, όπως ήταν αναμενόμενο, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να υψώσει εμπόδια στην επέκταση και στο δυνάμωμα των κινητοποιήσεων, να πλήξει τον αγώνα της αγροτιάς που παλεύει για να ζει από το χωράφι της, που δεν αποδέχεται τα ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων».

Ετσι, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την οικονομία, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, τις παρουσίασε περίπου ως ...εποχιακό φαινόμενο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε Ιανουάριο και Φεβρουάριο γίνεται κουβέντα για κινητοποιήσεις», ενώ αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα ισχυρίστηκε ότι «φέτος σε μια σειρά προϊόντων έχουμε πολύ καλές τιμές».

Οι αγρότες όμως δεν βγαίνουν στους δρόμους από συνήθεια, αλλά γιατί είναι εδώ τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματά τους. Αυτά τους υποκινούν και τους βγάζουν ξανά στον δρόμο του αγώνα. Αγωνίζονται ενάντια στη στρατηγική θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων, της ΚΑΠ και της ΕΕ. Μια πολιτική που έχει «συνέχεια» από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι κανένα συμφέρον δεν έχουν οι αγρότες να αναμένουν «σωτηρία» από κυβερνητικές εναλλαγές.

Αλλά και οι νέες κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας που ανέπτυξαν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες με συντονισμένες δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας για τα προβλήματα που αφορούσαν τους ροδακινοπαραγωγούς, τους μηλοπαραγωγούς, τους σταφιδοπαραγωγούς, όπως το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, οι κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, το μπλόκο που έστησαν οι Καρδιτσιώτες αγρότες για 12 μέρες στις αρχές Δεκέμβρη, καθώς και άλλες παρεμβάσεις στον ΕΛΓΑ, σε Περιφέρειες κ.ά.

Οι αγωνιστικές τους αποφάσεις αυτές λαμβάνονται μέσα από τις διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Ετσι, οι σημερινές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 8 Γενάρη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 12 Ομοσπονδιών και άνω των 100 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, ενώ ακολούθησαν διεξοδικές συζητήσεις στα καφενεία και στις πλατείες των χωριών, συνεδριάσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, νέες συσκέψεις σε επίπεδο νομών και περιοχών.

Οσο για τις «υψηλές τιμές» που τσαμπουνάει ο πρωθυπουργός, ενδεικτικές είναι οι τιμές με τις οποίες πουλήθηκαν το 2022 ορισμένα προϊόντα σε σχέση με το 2021: Τα μήλα πουλήθηκαν από 0,15 έως 0,25 ευρώ το κιλό (από 0,4 ευρώ πέρσι), τα κεράσια 1 ευρώ (από 1,35), τα ροδάκινα 0,30 ευρώ (από 0,38), τα δαμάσκηνα 0,1 ευρώ (από 0,6), τα αχλάδια 0,3 ευρώ (από 0,6), τα ακτινίδια 0,45 ευρώ (από 0,7). Αλλά και βασικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι και το σιτάρι, εδώ και δύο μήνες πουλιούνται σε χαμηλότερες τιμές από πέρσι.

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα φτάνουν στο ράφι και τη λαϊκή κατανάλωση πολλές φορές ακριβότερα, εξαιτίας του κυνηγιού του κέρδους από εμπόρους και μεσάζοντες. Ενδεικτικά: Πορτοκάλια: 0,3 ευρώ τιμή παραγωγού - 0,89 ευρώ στο σούπερ μάρκετ. Ντομάτες: 0,5 ευρώ τιμή παραγωγού - 2 ευρώ στη λιανική. Μήλα: 0,25 ευρώ τιμή παραγωγού - 1,5 έως 2 ευρώ στη λιανική. Πατάτες: 0,7 ευρώ τιμή παραγωγού - 1,4 στη λιανική.

Η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» για να μην υλοποιεί το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» π.χ. στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, ή στα μονοπώλια της Ενέργειας που απολαμβάνουν όλες τις εγγυήσεις ότι θα συνεχίσουν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και συγκυρίες της αγοράς και επιδοτούνται με παχυλά προνόμια και «ζεστό» κρατικό χρήμα για τις «πράσινες» επενδύσεις τους.

Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την τελευταία χρονιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ακριβό πετρέλαιο, με την τιμή του να βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο κοντά στα 2 ευρώ, το πανάκριβο ρεύμα, όπου η τιμή του από 0,07 ευρώ/KWh το καλοκαίρι του 2021, έφτασε κάποια στιγμή τα 0,21 ευρώ/KWh, ενώ σήμερα είναι περίπου 0,16 ευρώ/KWh, ενώ μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.

Οσο για την προσπάθεια να αποδοθεί το υψηλό κόστος παραγωγής σε «συγκυριακούς» λόγους και εξωγενείς παράγοντες, δεν μπορεί να κρυφτεί ότι η ουσιαστική αιτία πίσω από τις τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, γενικότερα στην Ενέργεια, είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης», η πολιτική δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ενέργεια την οποία υπηρέτησαν πιστά όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν την προηγούμενη περίοδο. Ανάλογα διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής στα ύψη τα μονοπώλια που ελέγχουν αγροτικά μέσα, εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα.

Η μαζικοποίηση των πολύμορφων δράσεων και η έξοδος κι άλλων τρακτέρ στις πλατείες, το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης και η κοινή δράση των αγροτών με τους εργατοϋπαλλήλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στην προπαγάνδα που τη συνοδεύει, μπορούν να στριμώξουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθούν δίκαια αιτήματα.

Αυτός είναι ο δρόμος που δίνει διέξοδο και όχι οι λογικές της αναμονής που καλλιεργούν επίδοξοι - παλιοί και νέοι - κυβερνητικοί «σωτήρες».


Γ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org