Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλίες στο τρίπτυχο εργασία - μητρότητα - ελεύθερος χρόνος

Eurokinissi

Στον άξονα που θέτει το τρίπτυχο εργασία - μητρότητα - ελεύθερος χρόνος η ΟΓΕ προετοιμάζει καμπάνια, με πολύμορφες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, κινητοποίησης και διεκδίκησης. Η καμπάνια πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο Φλεβάρη, όπως αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Τη συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (3/12) απασχόλησε το περιεχόμενο, οι στόχοι της καμπάνιας, η καλή προετοιμασία από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ και από τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων και των Ομάδων της. Ο σχεδιασμός της πολύμορφης δράσης μπορεί να συνενώνει τις δράσεις ενημέρωσης, διαφώτισης, την πολυμορφία των εκδηλώσεων επικοινωνίας και σύνδεσης με τις γυναίκες με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δράσεις πίεσης, αντίδρασης, επιθετικής διεκδίκησης. Δηλαδή, με οργανωμένες διαμαρτυρίες, τόσο κεντρικά από την ΟΓΕ, όσο και από τους Συλλόγους και τις Ομάδες, είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία μεταξύ τους όταν αυτοί ανήκουν σε όμορους Δήμους. Τονίστηκε η ανάγκη για πρωτοβουλίες προετοιμασμένες με μεράκι, ώστε να συγκινούν, να τραβούν την προσοχή, να φθάνει το μήνυμα οργάνωσης, συμμετοχής, αντεπίθεσης σε περισσότερες γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες περιμένουν να ακούσουν μια αγωνιστική φωνή για να αναθαρρήσουν.


Να πάρουν το χαρακτήρα παραστάσεων διαμαρτυρίας, υπομνημάτων, «ημερών διαμαρτυρίας» σε κυβερνητικούς και εργοδοτικούς φορείς για ζητήματα που αφορούν απολύσεις εγκύων και μητέρων, απλήρωτη εργασία, άσχημες συνθήκες δουλειάς που επιβαρύνουν τον γυναικείο οργανισμό, για τα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας, αλλά και μαζικών εξορμήσεων με εφημερίδες τοίχου, με κινητοποιήσεις έξω από σχολεία, παιδικούς σταθμούς, μετρό, άλλους χώρους που συγκεντρώνουν κόσμο.

Μέσα από τη δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί, η ΟΓΕ επιδιώκει να φωτίσει τις σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας, να αναδείξει τις ρίζες του φαινομένου που βρίσκονται στην εκμεταλλευτική κοινωνία, να προβάλει τα αιτήματα που διεκδικεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών. Μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για να έρθουν σε επαφή περισσότερες γυναίκες με τη συλλογική αγωνιστική δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, με προσανατολισμό στη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, να ωριμάζει στη συνείδηση και δράση περισσότερων γυναικών η ανάγκη οργάνωσης και συμμετοχής. Μέσα από κάθε πλευρά της καμπάνιας να αναδεικνύεται ότι για την πλειοψηφία των γυναικών, τα προβλήματα δεν λύνονται με ατομικό τρόπο, αλλά κοινωνικά - πολιτικά.

Στο επίκεντρο οι προϋποθέσεις για τον αρμονικό συνδυασμό εργασίας και μητρότητας

«Στο επίκεντρο όλης της δραστηριότητάς μας χρειάζεται να είναι οι κοινωνικές - οικονομικές προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας», σημειώνει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ.

Κριτήριο για τις αγωνιστικές διεκδικήσεις της ΟΓΕ είναι πώς μπορεί να συνδυαστεί η μητρότητα με τη συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική παραγωγή, πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ένα επίπεδο ζωής που επιτρέπει στη γυναίκα να αφοσιωθεί με τρόπο ικανοποιητικό σε καθήκοντα της κοινωνικής δράσης, ποιο είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο, και όχι περιορισμένα, στενά χρονικά, της σχέσης της μητέρας με τα παιδιά.

Από αυτήν τη σκοπιά, η ΟΓΕ οργανώνει τη διαπάλη με την αστική στρατηγική, με κυβέρνηση και αστικά κόμματα, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, αλλά και με τις γυναικείες οργανώσεις ή και με εργατικές οργανώσεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού, με άλλους αστικούς θεσμούς όπως το εκπαιδευτικό σύστημα, τα προγράμματα της Τοπικής Διοίκησης μέσω ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, εθελοντισμού κ.λπ.

Πρώτον, σχετικά με την πλευρά που έχει να κάνει με το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία: «Προσεγγίζοντας την εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν οι νέες εργαζόμενες, να αναδείξουμε γιατί προωθούνται οι νέες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, πώς συνδέονται με τη στρατηγική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων για "συγκερασμό οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων". Τι κερδίζουν από την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης και επιμένουν σ' αυτήν και με ποιους όρους. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στη ζωή των νέων γυναικών, στη δημιουργία οικογένειας. Ποιες είναι οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας για τις εργαζόμενες γυναίκες (μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες) και πώς επιδρούν στη ζωή τους (π.χ. υπογονιμότητα, μυοσκελετικά προβλήματα, μείωση του προσδόκιμου ζωής). Ποια είναι τα δικαιώματα της εργαζόμενης με "μπλοκάκι"», αναφέρει στην απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η μητρότητα δεν είναι ατομική υπόθεση

«Η προστασία της μητρότητας από την εγκυμοσύνη μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού βρίσκεται στις πλάτες της νέας μητέρας, του νέου ζευγαριού», υπογραμμίζει το Διοικητικό Συμβούλιο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα αξιοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα υλικά της ΟΓΕ από την παλιότερη καμπάνια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και την ημερίδα για την Προσχολική Αγωγή. Οσον αφορά τη μητρότητα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σημειώνει: «Να αποκαλύψουμε την υποκρισία όλων εκείνων που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την υπογεννητικότητα, αλλά υλοποιούν μια πολιτική όπου η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, η προστασία της μητρότητας είναι ατομική υπόθεση της γυναίκας και επομένως κάνουν ολοένα και πιο δύσκολο για μια νέα γυναίκα να αποφασίσει και να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Η κατάργηση του κέρδους σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής της γυναίκας είναι προϋπόθεση για την πλήρη και αποκλειστική κρατική κοινωνική προστασία της μητρότητας, με δωρεάν σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης όλων των αναγκών της γυναίκας, σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής της. Με εξασφάλιση του δικαιώματός της στην εργασία, στη μόρφωση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, με τη δυνατότητα να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο της και με την οικογένειά της».

Η τρίτη πτυχή της καμπάνιας αφορά τον ελεύθερο χρόνο. Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου για ενημέρωση, μελέτη, συμμετοχή στην κοινωνική δράση κάνει τις γυναίκες πιο διστακτικές απέναντι στην οργάνωση, στον αγώνα. Ταυτόχρονα, επιδρούν απόψεις που αναπαράγουν αντιδραστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Παρουσιάζουν ότι η μάνα έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, για την απόδοσή του στο σχολείο, ότι η σωματική - πνευματική - ψυχική ανάπτυξη του παιδιού είναι κυρίως υπόθεση της οικογένειας, όχι της κοινωνίας. Παρατηρείται ότι οι γυναίκες αφιερώνουν πιο εύκολα χρόνο σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το παιδί π.χ. σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων αλλά συνήθως όχι με χαρακτήρα διεκδίκησης αλλά υποκατάστασης των ελλείψεων, των κενών που αφήνει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πρωτοβουλίες, στην ουσία τους κατευθυνόμενες που «...ωθούν τη γυναίκα να συμμετέχει σε διαδικτυακές κινήσεις με αμφίβολο περιεχόμενο, που μπορούν να οδηγήσουν τη δημιουργικότητα, τη διάθεση συμμετοχής σε ανώδυνα για το εκμεταλλευτικό σύστημα μονοπάτια (π.χ. blog μαμάδων, πρωτοβουλία για το θηλασμό κ.ά.). Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΟΓΕ επιδιώκει να ανοίξει «τη συζήτηση γύρω από τη δική μας αντίληψη για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, για την κοινωνική δράση που αποτελεί στοιχείο της ανάπτυξης της προσωπικότητας της γυναίκας».


Ι. Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ