Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιδραστική αρθρογραφία...

«Ο πολιτικός αγώνας των συντεχνιών...» τιτλοφορείται το άρθρο του Δ. Χρήστου στην «Αυγή» και δικαιώνει απόλυτα την προσπάθεια της εφημερίδας να αποτελέσει την προμετωπίδα της κυβέρνησης στη συκοφάντηση και το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό την άθλια κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στο κίνημα παλιός και νέος εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ετσι, λοιπόν, μαθαίνουμε από την «Αυγή» ότι οι απεργίες που προβάλλουν αιτήματα «αδύνατον να ικανοποιηθούν» δεν πρέπει να γίνονται. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, οι απεργίες που εξήγγειλε (και ανέστειλε την ίδια ώρα...) η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ ενάντια στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων και την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «αν θεωρητικά νικήσουν, η χρεοκοπημένη μας χώρα χάνει τη συμφωνία αναχρηματοδότησης και καταρρέει ανοίγοντας για τα καλά θέμα Grexit, αφού η συμφωνία έχει υπογραφεί και είναι προαπαιτούμενο, από την προηγούμενη κυβέρνηση μάλιστα». Αντίστοιχα, «αδικαιολόγητες» είναι και οι απεργίες των λιμενεργατών, επειδή η σύμβαση με την «Cosco» «είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί να ακυρωθεί χωρίς ανυπολόγιστο οικονομικό και πολιτικό κόστος, και μάλιστα για μια χώρα που έχει ανάγκη τις ξένες επενδύσεις και τα αντισταθμιστικά οφέλη».

... με επιχειρήματα ΣΕΒ

Σύμφωνα με την «Αυγή», «απεργίες κατά της συμφωνίας, γίνονται πριν τη συμφωνία. Μετά, δεν είναι συνδικαλιστικός αγώνας. Είναι απόλυτα πολιτικός». Επομένως, ό,τι ψηφίστηκε, ψηφίστηκε και ό,τι υπογράφτηκε, υπογράφτηκε. Από εκεί και πέρα, τα κεφάλια μέσα και όλοι να δουλέψουμε για την «ανάκαμψη». Και προπάντων, όχι πολιτικά αιτήματα στις απεργίες, αλλά μόνο οικονομικά, ωσάν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα άλλα μέτρα να έπεσαν από τον ουρανό και να μην είναι στρατηγικές πολιτικές αποφάσεις υπέρ του κεφαλαίου. Είναι να αναρωτιέται κανείς σε ποια σχολή του ΣΕΒ φοίτησαν οι αρθρογράφοι της «Αυγής», οι οποίοι τολμούν να πιάνουν στο στόμα τους το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» για να νομιμοποιήσουν τις αντιδραστικές απόψεις τους.

Κοινό συμφέρον;

«Πάνω από όλα, όμως, αναμένω να συμπράξετε με τους εργαζόμενους για την επίτευξη όλων όσων ανέφερα (σ.σ.: αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας κ.λπ.). Είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί ότι το συμφέρον εργαζομένων - επιχειρηματιών είναι κατά βάση κοινό». Μιλώντας, χτες, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, δε θα μπορούσε να μην καταφύγει σε τέτοια ιδεολογήματα του κεφαλαίου, περί τάχα ταύτισης συμφερόντων του εκμεταλλευόμενου και του εκμεταλλευτή του. Οσο η υπόθεση της αναθέρμανσης της καπιταλιστικής οικονομίας θα δυσκολεύει παραπέρα, τόσο θα ζητούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα, τη σκληρότητα των οποίων θα επιχειρούν να κρύψουν πίσω από τέτοια παραμύθια, ώστε ο λαός να σκύψει κεφάλι και να στοιχηθεί πίσω από το κεφάλαιο, αναμένοντας ως ανταμοιβή κάποια ψίχουλα από το φαγοπότι που στήνουν με τον ιδρώτα του.

Κάνει ότι δεν ξέρει...

Ο Λ. Σταυρόπουλος του «Βήματος» βρήκε ξανά ευκαιρία να συκοφαντήσει το ΚΚΕ. Αφορμή, αυτή τη φορά, η δημιουργία των δύο ιστοσελίδων, η μία για το Αρχείο του ΚΚΕ και η άλλη για τα 70χρονα του ΔΣΕ. Γράφει λοιπόν («Το Βήμα», 18/6/2016): «Το αρχείο του ΚΚΕ, παρά το διαδικτυακό "άνοιγμα" που επιχειρείται, παραμένει ερμητικά κλειστό (...)

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να δημοσιοποιηθούν οι φάκελοι ιστορικών προσωπικοτήτων που γλίτωσαν από την πυρά της υψικαμίνου τον Αύγουστο του 1989 (...) μεταξύ των οποίων και κορυφαίων στελεχών του ΚΚΕ - ο Περισσός επιλέγει να κάνει ένα διαδικτυακό "άνοιγμα" προς "όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια", όχι όμως ρίχνοντας φως στις σκιές που βαραίνουν την ιστορία του τόπου - και του ίδιου του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας (...) Το ερώτημα που εγείρεται μετά και τη διαδικτυακή "αντεπίθεση" του Περισσού είναι γιατί παραμένει αναξιοποίητο το κομματικό αρχείο».

Ας μάθει ο κ. Λαμπρόπουλος ότι από το «ερμητικά κλειστό αναξιοποίητο αρχείο», εκτός από τον πρόσφατο διαδικτυακό ιστότοπο, ήδη ένα αρκετά μεγάλο μέρος του βρίσκεται στο Επιμορφωτικό Κέντρο ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ», ανοιχτό για κάθε ερευνητή, μελετητή, ιστορικό. Το ξέρει αλλά σκόπιμα το αποσιωπά, γιατί θέλει να καλλιεργήσει αρνητικούς συνειρμούς απέναντι στο ΚΚΕ αντιπαραθέτοντας το «άνοιγμα των φακέλων» από την κυβέρνηση και γράφοντας για «σκιές» που θέλουν «φως». Ασχολούνται με το Αρχείο όχι από ενδιαφέρον για την Ιστορία του εργατικού κινήματος αλλά για να συκοφαντήσουν για άλλη μια φορά το ΚΚΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1633 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει τον Γαλιλαίο σε φυλάκιση ως αιρετικό, επειδή είχε υποστηρίξει ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ηλιο.

1837 Γεννιέται ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ, ο οποίος σχεδίασε πάνω από 500 κτίρια στην Αθήνα και τα περίχωρα.

1920 Πραγματοποιείται το Α' (ιδρυτικό) Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ιράν στο Ενζελί.

1921 Αρχίζει στη Μόσχα το 3ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (22/6 - 12/7/1921). Σε αυτό πήραν μέρος 605 αντιπρόσωποι από 52 χώρες. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο συζήτησε για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα νέα καθήκοντα της Διεθνούς, την τακτική, την οργανωτική οικοδόμηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, τις μεθόδους και το περιεχόμενο της δουλειάς τους, την εμπειρία από την ταξική πάλη σε Γερμανία και Ιταλία, κ.ά. Ο Β. Ι. Λένιν στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενός αποφασιστικού αγώνα εναντίον κάθε λογής οπορτουνισμού, ενός αγώνα που δίχως αυτόν ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί ένα πραγματικά επαναστατικό, μονολιθικό κόμμα.

1933 Τρεις μήνες μετά την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (14/3/1933) οι ναζί θέτουν εκτός νόμου και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

1940 Επειτα από μόλις 6 βδομάδες πολεμικών συγκρούσεων η Γαλλία - μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως - παραδίδεται στη ναζιστική Γερμανία.

1941 Οι δυνάμεις του «Αξονα» αρχίζουν την επίθεσή τους κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»). Οι επιτιθέμενοι (συνολικά 7 χώρες: Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κροατία και Φινλανδία) παρατάσσουν 3,8 εκατομμύρια στρατιώτες στη μάχη, απέναντι σε μόλις 2,7 εκατομμύρια Σοβιετικούς. Ξεκινά ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος.

Την ίδια μέρα, δακτυλογραφείται σε ένα εργοστάσιο στην Κοκκινιά τρικ του ΚΚΕ που καλούσε τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του κατά των δυνάμεων Κατοχής και να υπερασπιστεί το φρούριο των λαών, τη Σοβιετική Ενωση.

1955 Συνέρχεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ειρήνη (22 - 29/6/1955).

1969 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζούντι Γκάρλαντ (πραγματικό όνομα Φράνσις Ιθελ Γκαμ).

1997 Πεθαίνει ο πιανίστας Γιώργος Θέμελης, ο οποίος, παρότι εκ γενετής τυφλός, σπούδασε μουσική με τη μέθοδο «Μπράιγ» και διέπρεψε διεθνώς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ