Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 22.11.09 ώρα 9.30 π.μ. στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Γλυκά Νερά Αττικής γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του συντρόφου ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ του Νικολάου.

Συνέλευση Μακρονησιωτών

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί, οριστικά, την (εξ αναβολής) απολογιστική του συνέλευση, την Τετάρτη 25 Νοέμβρη, ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

«ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ»
Από το κακό στο χειρότερο

Αντί να βελτιώνεται, όλο και χειρότερη γίνεται η κατάσταση στον «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο», εξαιτίας των έργων ανακαίνισης της γραμμής. Σήμερα, ο «ηλεκτρικός» δε θα λειτουργήσει στα τμήματα Ειρήνη - Κηφισιά και Φάληρο - Ταύρος. Το δεύτερο μάλιστα τμήμα, θα παραμείνει κλειστό για τρεις βδομάδες, έως και τις 16 Δεκέμβρη 2009. Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, η μετακίνηση του επιβατικού κοινού στα τμήματα του «ηλεκτρικού σιδηρόδρομου» που θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας, θα γίνεται με αστικά λεωφορεία των γραμμών Χ5 (Ειρήνη - Κηφισιά) και Χ6 (Φάληρο - Ταύρος).

Επίσης, από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκε ότι από αύριο Δευτέρα, αναστέλλεται η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών «εξπρές» Ε1 Πειραιάς - Βούλα, Ε7 Κάνιγγος - Κηφισιά και Ε16 Πλ. Κουμουνδούρου - Ελευσίνα, λόγω μειωμένης επιβατικής κίνησης.

Προσφορές

-- Στη μνήμη της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΒΑΛΣΑΜΗ, τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουμε στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ, και για την ανέγερση του Μνημείου των ηρωικών τιμημένων νεκρών του ΔΣΕ στη Φλώρινα ακόμα 1.000 ευρώ.

-- Ο αγωνιστής Γεώργιος Νταουλάς, από το Μυξόρρουμα Ν. Ρεθύμνης, προσφέρει στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

-- Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, φίλος του Κόμματος, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Καλλιθέας, 100 ευρώ.

-- Οι σ. Γραμμένος Κλέαρχος και Βασιλείου Γεώργιος προσφέρουν στο ΚΚΕ 40 ευρώ, στη μνήμη των φίλων και συντρόφων ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΟΡΕΣΤΗ και ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΤΑΣΟΥ, από τη Λυτή Δήμου Μηγδονίας.

-- Ο αγωνιστής Κώστας Βίζγας, από Φέρες Εβρου, προσφέρει 500 ευρώ για το Μνημείο του ΔΣΕ και 100 ευρώ στο ηρωικό ΚΚΕ «που στέκει ακλόνητο, φάρος μέσα στη ζούγκλα που ζούμε, και καθοδηγεί τους εργαζόμενους στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

-- Ο Παπαχρήστος Δημήτριος, στη μνήμη ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΜΟΥ (Πλάτανου), λοχαγού του ΔΣΕ, για την ανέγερση του Μνημείου στη Φλώρινα, προσφέρει 200 ευρώ, μέσω ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

-- Η Αυγητίδου Παρθένα για το Μνημείο στη Φλώρινα προσφέρει 100 ευρώ, μέσω ΚΟ «Π. Μελά» Πολίχνης.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Την άλλη Κυριακή η εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) πραγματοποιεί, την Κυριακή 29 Νοέμβρη 2009 και ώρα 11.30 το πρωί, την εκδήλωση στο Γοργοπόταμο, για την 67η επέτειο από την ανατίναξη της Γέφυρας. Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα μέλη της και κάθε αγωνιστή να δώσουν το «παρών», «για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς μας της ομώνυμης μάχης και των άλλων λαϊκών αγώνων και να δώσουμε υπόσχεση ότι συνεχίζουμε τον αγώνα».

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση, τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν. Αναχώρηση το Σάββατο 28 Νοέμβρη, από πλατεία Κάνιγγος, ώρα 9 το πρωί. Ακολούθως, επίσκεψη στο Χάνι της Γραβιάς, στην Καλοσκοπή, Μαυρολιθάρι, όπου και θα τιμηθεί ο ηρωικός αγωνιστής του ΕΛΑΣ Καλίας. Επίσκεψη στην Παύλιανη και στη συνέχεια στη Λαμία για διανυκτέρευση. Την επομένη το πρωί, μετάβαση στο Γοργοπόταμο και μετά επιστροφή στην Αθήνα. Πληροφορίες στα τηλ.: 210-8831368 και 210-8225407.

-- Πούλμαν για την εκδήλωση, βάζουν, επίσης, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κι ανάμεσά τους:

-- Πειραιά, με αναχώρηση 7.10 π.μ., από Αγ. Τριάδα (τηλ.: 210-4124696 και 210-4517569).

-- Ηλιούπολης (πληροφορίες: 210- 9923590).

-- Δάφνης Αττικής (δωρεάν μετακίνηση - τηλ.: 210-9701630).

-- Αργυρούπολης (δωρεάν μετακίνηση), αναχώρηση 7 π.μ., από το Δημαρχείο της πόλης.

-- Περιστερίου, με αναχώρηση 7.30 π.μ. από Ευαγγελίστρια (δωρεάν μετακίνηση).

-- Αιγάλεω, με αναχώρηση 7.30 π.μ. της Κυριακής 29/11, από πλατεία Εσταυρωμένου.

-- Χαϊδαρίου, αναχώρηση ώρα 7 π.μ., από Παλατάκι (δωρεάν).

-- Νέου Ηρακλείου Αττικής, με αναχώρηση 7.15 π.μ. της 29/11, από τον κιν/φο «Τρία Αστέρια».

-- Bύρωνα, με αναχώρηση από πλατεία Εθν. Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο), ώρα 7.30 π.μ. (τηλ.: 210-7656874 - 210- 7654415 - 210-7656629).

-- Νέας Σμύρνης, με αναχώρηση πούλμαν (δωρεάν) στις 7 π.μ., από οδό Ομήρου 68.

-- Παραρτήματα Ν. Αιτωλοακαρνανίας, με αναχώρηση πούλμαν (δωρεάν) από Γαβαλού, ώρα 6 π.μ.

-- ΠΕΣΑΘΕΑ (Λυκούργου 9, Αθήνα - δωρεάν μετακίνηση). Καλεί τα μέλη της να δηλώσουν, μέχρι τις 27/11, τη συμμετοχή τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι σήμερα στη γενική συνέλευση

Στις 8.30 π.μ. στο θέατρο «Βεάκη»

Οι οικοδόμοι καλούνται σήμερα να σχεδιάσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα ενόψει και της πανοικοδομικής απεργίας στις 17/12
Οι οικοδόμοι καλούνται σήμερα να σχεδιάσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα ενόψει και της πανοικοδομικής απεργίας στις 17/12
Ολοι οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, καλούνται σήμερα να βρεθούν στη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στις 8.30 π.μ. στο θέατρο «Βεάκη» (Στουρνάρη 32).

Η γενική συνέλευση πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, με την εργατική τάξη να δέχεται αντεργατική ομοβροντία από εργοδοσία, κυβέρνηση και ΕΕ. Στη γενική συνέλευση, θα συζητηθούν τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στους οικοδόμους για την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, με την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας να έχει οριστεί στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Ταυτόχρονα όμως και ενώ η ανεργία οργιάζει στην οικοδομή, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγώνα για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την ανεργία και την προστασία της εργασίας, καθώς και για την ουσιαστική αναθέρμανση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών (λαϊκή στέγη, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα κλπ.)

Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς γίνεται όλο και χειρότερη. Τα εργατικά «ατυχήματα» πολλαπλασιάζονται. Η μεγάλη ανεργία και η εργοδοτική τρομοκρατία συμβάλλουν σε αυτό, αφού οι εργαζόμενοι υπό το φόβο της απόλυσης και της βέβαιης ανεργίας, δέχονται την εντατικοποίηση της εργασίας που αξιώνουν οι μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοκατασκευαστές. Μόνο από την αρχή του 2009, οι οικοδόμοι μετρούν 30 νεκρούς συναδέλφους τους, ενώ την τελευταία δεκαετία οι νεκροί φτάνουν τους 650. Σε αυτό τον αριθμό πρέπει να συνυπολογιστούν και οι χιλιάδες εργάτες στις κατασκευές που τα τελευταία χρόνια έχουν σακατευτεί στους τόπους δουλειάς.

Οι οικοδόμοι τονίζουν πως είναι πρόκληση για τους εργάτες να ελέγχονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς από τον εργοδότη, μέσω του τεχνικού ασφαλείας και απαιτούν, να είναι κάτω από τη δικαιοδοσία του κράτους και όχι του εργοδότη. Απαιτούν, επίσης, την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή των Ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ. Επίσης απαιτούν αυστηρούς ελέγχους από τους μηχανισμούς του ΚΕΠΕΚ στους χώρους δουλειάς, με διακοπή εργασιών όταν δεν υπάρχουν μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org