Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Το Σαββατοκύριακο το 30ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας

Το Σάββατο 23/2 και την Κυριακή 24/2 θα γίνει το 30ό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, στη Χαλκίδα. Η έναρξή τους το Σάββατο, στις 11 π.μ., θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Ομοσπονδίας στο ΥouΤube.

Το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας έχει απευθύνει κάλεσμα στα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, πέρα από τα επιχειρησιακά σωματεία σε μια σειρά χώρους («Κελαϊδίτης ΑΕ», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «Παλίρροια», «Νηρέας», «Ζούρας») που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους, απευθύνει κάλεσμα και σε άλλα σωματεία («Αλλατίνη», ΣΥΝΚΟ) να παρακολουθήσουν τις εργασίες ως καλεσμένοι.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
 • «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα»: Η ομιλία του Γ. Μελισσάρη στην εκδήλωση που οργάνωσαν στις 6/2 το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ
 • Πωλητές - οδηγοί κλάδου Τροφίμων - Ποτών: Εντατικοποίηση της εργασίας με καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης από την εργοδοσία
 • ΔΗΠΑΚ Γιατρών: Διακήρυξη για τις επικείμενες αρχαιρεσίες στην ΕΙΝΑΠ
ΠΩΛΗΤΕΣ - ΟΔΗΓΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
Εντατικοποίηση της εργασίας κάτω από το άγρυπνο μάτι της εργοδοσίας...

Κάτω από τη διαρκή παρακολούθηση της εργοδοσίας, τη χρονομέτρηση και την καταγραφή τους, είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, ιδιαίτερα εργαζόμενοι στις ειδικότητες των πωλητών και των οδηγών.

Οπως εξηγεί στον «Ριζοσπάστη» ο Βασίλης Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, πρόκειται για μια επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και συστήματα, στην οποία οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν απάντηση με την οργάνωση και την πάλη τους.

***

-- Με ποια μέσα διαμορφώνει η εργοδοσία συνθήκες εργασίας κάτω από καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης;

-- Στο ζήτημα της παρακολούθησης των εργαζομένων, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από μια κάμερα που βλέπει τι ώρα μπαίνει και τι ώρα φεύγει ο εργαζόμενος, μια κάμερα στην αποθήκη και τη γραμμή παραγωγής. Χωρίς υπερβολή, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θυμίζει «Μεγάλο Αδελφό», με τους εργοδότες να χρησιμοποιούν μία σειρά από μέσα: Από κλειστά κυκλώματα επιτήρησης και βιντεοσκόπησης χώρων, έλεγχο των υπηρεσιακών τηλεφώνων και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέχρι την παρακολούθηση της χρήσης των υπολογιστών και της πλοήγησης στο διαδίκτυο, την παράνομη αποθήκευση και αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων, τη χρήση συσκευών γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) στα αυτοκίνητα και τις συσκευές (κινητά τηλέφωνα, tablet) που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι.

Ετσι, οι εργαζόμενοι του κλάδου, εκτός από την επίθεση σε μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, αντιμετωπίζουν επίσης επίθεση στα προσωπικά τους δεδομένα. Ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση πως στο πλαίσιο του καπιταλισμού η τεχνολογική ανάπτυξη αντί να βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας, τις χειροτερεύει, καθώς χρησιμοποιείται ως εργαλείο εντατικοποίησης της δουλειάς, ενίσχυσης της δυνατότητας της εργοδοσίας να επιβάλει «αξιολογήσεις» και «ποινές».

Να σημειωθεί ότι σε πολλές επιχειρήσεις, ειδικά όπου δεν υπάρχει συνδικαλιστική παρέμβαση, οι εργοδότες δεν ενημερώνουν καν τους εργαζόμενους ότι βρίσκονται υπό καθεστώς παρακολούθησης μέσα από τις συσκευές που χρησιμοποιούν ως εργαλεία.

-- Ποιες είναι ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές καταγγελίες που έχουν γίνει στην Ομοσπονδία;

-- Σχετικές καταγγελίες έχουμε δεχτεί από όλους τους υποκλάδους, κυρίως από οδηγούς και πωλητές.

Στα Τρόφιμα, η πιο πρόσφατη καταγγελία αφορά τη βιομηχανία τροφίμων «Ohonos Snack ABE» στη Βόρεια Ελλάδα. Η εργοδοσία έχει ήδη ενσωματωμένο και σε μόνιμη λειτουργία το GPS στα tablet που χρησιμοποιούν οι πωλητές, χωρίς να έχουν ενημερωθεί επίσημα, ενώ έχει ανάλογα σχέδια για τα φορτηγά και τους οδηγούς. Τη συγκεκριμένη επιχείρηση είχε επισκεφτεί στο παρελθόν η υπουργός Εργασίας, δηλώνοντας πως πρόκειται για παράδειγμα «υγιούς επιχειρηματικότητας» που έχει στο επίκεντρό του την «αξιοπρεπή εργασία»! Ανάλογες καταγγελίες πωλητών είχαμε και από τη «Nestle», η οποία εκτός από το μόνιμα ενεργοποιημένο GPS στα tablet, εφαρμόζει σύστημα παρακολούθησης και στα κινητά. Το εν λόγω σύστημα, όπως διαφημίζουν οι δημιουργοί του, «επιτρέπει στους managers των πωλήσεων να ελέγχουν ακόμα καλύτερα τους πωλητές τους», αφού παρέχει «ακριβείς μετρήσεις» για τον χρόνο που περνούν «στο χώρο του πελάτη, στο σπίτι (!) και στο ταξίδι».

Στα Αναψυκτικά, η... πρωτοπόρος στις αντεργατικές ανατροπές «Coca Cola» δεν θα μπορούσε να μην πρωταγωνιστεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οπως καταγγέλλουν οι πωλητές, το μόνιμα ανοιχτό GPS στα tablet που χρησιμοποιούν, καταγράφει την ώρα που μπαίνουν και την ώρα που βγαίνουν από το σημείο πώλησης, ενώ με ειδικό πομπό που έχει τοποθετηθεί στα ψυγεία της εταιρείας, καταγράφεται η διάρκεια της παρουσίας τους στο σημείο πώλησης, ακόμη και το πόσες φορές άνοιξαν την πόρτα του ψυγείου (!) για να τοποθετήσουν προϊόντα. Αξιο αναφοράς επίσης είναι ότι οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται ως πωλητές, πέρα από τη σύμβαση που υπογράφουν, αποδέχονται με σχετικό έγγραφο «κάθε μορφή ελέγχου» των συστημάτων που χρησιμοποιούν, ακόμα και την υποκλοπή των επικοινωνιών τους!

Στο Γάλα, στην εταιρεία «Ολυμπος», συνάδελφος που διαμαρτυρήθηκε για την παρακολούθηση μέσα από GPS στα αυτοκίνητα και τα tablet των πωλητών, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει ενημέρωση και αποδοχή, πήρε την απάντηση από διευθυντικό στέλεχος πως η εταιρεία έχει δικαίωμα να παρακολουθεί και πότε πάνε στην τουαλέτα...

Στη Ζυθοποιία, μια σειρά επιχειρήσεις όπως η «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» («Μύθος», «FIX») και η «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης» (ΕΖΑ) υποχρεώνουν τους πωλητές να δίνουν στίγμα μέσω GPS για τη γεωγραφική τους θέση όταν κλείνουν την επίσκεψη στο σημείο πώλησης, χωρίς, όπως μας έχουν καταγγείλει οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι να έχουν δηλώσει αποδοχή για αυτό. Να σημειωθεί ότι η ΕΖΑ κάθε χρόνο ενισχύει τη θέση και τα μερίδιά της στην αγορά μπύρας. Αντί όμως να γίνεται κουβέντα για αναπλήρωση των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι με τη λήξη της κλαδικής σύμβασης το 2012 (οι μειώσεις μισθών έφτασαν μέχρι το 20%), στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η εισαγωγή συστημάτων παρακολούθησής τους. Δηλαδή, από τη μια ανάπτυξη και κέρδη για τους μετόχους, από την άλλη παρακολούθηση για τους εργαζόμενους...

Ασφαλώς οι παραπάνω περιπτώσεις είναι ενδεικτικές, καθώς υπάρχουν πολλές ακόμα αντίστοιχες. Οι σχετικές καταγγελίες θα απασχολήσουν προφανώς και τις εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

-- Τα προηγούμενα χρόνια, οι εργαζόμενοι στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» είχαν αποτρέψει την εισαγωγή παρόμοιου συστήματος...

-- Πράγματι, το 2016, το Σωματείο Εργαζομένων της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» Αθήνας, μετά από σειρά παρεμβάσεων στην εργοδοσία και προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είχε καταφέρει να αποτρέψει τη χρήση GPS στα tablet των πωλητών. Πρόσφατα η εταιρεία επανήλθε, ενημερώνοντας τα σωματεία για την πρόθεσή της να θέσει σε εφαρμογή μέσα στο 2019 ένα ανάλογο σύστημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα που εφαρμόζεται παγκόσμια από τον όμιλο «Heineken», στον οποίο ανήκει, επικαλούμενη ...την «ασφάλεια» όσων τα οδηγούν. Τα σωματεία της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης έχουν δηλώσει με κοινή τους επιστολή την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του συστήματος, εκτιμώντας ότι, παρά τους εργοδοτικούς ισχυρισμούς, πρόκειται για σύστημα παρακολούθησης των εργαζομένων. Η κοινή στάση των τριών σωματείων διαμορφώνει προϋποθέσεις ώστε να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι με αξιώσεις τα εργοδοτικά σχέδια.

-- Ποια είναι η απάντηση που καλεί η Ομοσπονδία τούς εργαζόμενους να δώσουν στις πρακτικές αυτές;

-- Στο μέτωπο που έχουμε ανοίξει, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις που έχει η χρησιμοποίηση των παραπάνω μέσων στους εργαζόμενους. Η συνεχής παρακολούθηση, που αποσκοπεί στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μέσω της έντασης της εκμετάλλευσης, ισοπεδώνει τους εργαζόμενους. Τους αναγκάζει να δουλεύουν κάτω από μόνιμο άγχος και να επιστρέφουν το βράδυ στο σπίτι τους εξαντλημένοι και εξουθενωμένοι, αλλά και ταπεινωμένοι από την αυταρχικότητα της εργοδοσίας...

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία απευθύνει κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου, εργάτη παραγωγής, αποθηκάριο, πωλητή, οδηγό, να έρχεται σε επαφή μαζί της και να καταγγέλλει τέτοιες περιπτώσεις παρακολούθησης. Η εργοδοσία δεν είναι ανίκητη. Υπάρχουν περιπτώσεις που όχι μόνο αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τα συστήματα αυτά, αλλά και να καταστρέψει τα αρχεία με τα δεδομένα που είχε συλλέξει μέχρι τότε.

Είναι αναγκαίο σήμερα να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση ενός θεσμικού πλαισίου προστασίας, που να διασφαλίζει ότι η εργοδοσία, σε κάθε κλάδο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει από τη χρήση αυτών των συστημάτων για αξιολογήσεις, πειθαρχικές διώξεις, αλλά και να παλέψουμε για τη νομοθετική απαγόρευση της χρήσης τέτοιων συστημάτων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πούμε «ως εδώ» και να οργανώσουμε τον αγώνα ενάντια στη βία της εργοδοσίας, όπως κι αν εκφράζεται αυτή.

Ενα αποκαλυπτικό πανόραμα των βασικών αντεργατικών ανατροπών από το 2010 μέχρι σήμερα

Η ομιλία του Γ. Μελισσάρη, δικηγόρου του ΕΚΑ, στην εκδήλωση που οργάνωσαν το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των ομιλιών από την εκδήλωση που οργάνωσαν στις 6 Φλεβάρη το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα», ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα την ομιλία του Γιώργου Μελισσάρη, δικηγόρου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

***

Κατά την περίοδο των μνημονίων, οπότε και το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα μπήκε στο ψυγείο, υπήρξαν τρία μνημόνια τα οποία συνοδεύονταν από τους εφαρμοστικούς τους νόμους. Στο σύνολό τους οι εκτελεστικοί νόμοι των διαδοχικών μνημονίων διέπονται από τη λογική ότι το πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως μάλιστα τούτο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, θα αντιμετωπιστεί μέσω της επονομαζόμενης «εσωτερικής υποτίμησης», της μείωσης δηλαδή του εργατικού κόστους, κυρίως με την περικοπή των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και με τον στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων. Περιττό να σημειωθεί ότι η λογική αυτή προϋποθέτει την τελείως αβάσιμη παραδοχή ότι το επίπεδο των μισθών και των εργασιακών όρων συνιστούν τον καθοριστικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Επομένως, κατά την ίδια αυτή λογική, τόσο η ισχύουσα εργατική νομοθεσία όσο και το σύστημα των εργασιακών σχέσεων, που υφίσταται σε μια χαμηλής ανταγωνιστικότητας οικονομία, πρέπει το δίχως άλλο να αναμορφωθούν, προκειμένου να πάψουν να αποτελούν εμπόδιο.

Από την εκδήλωση του Κόμματος στις 6 Φλεβάρη
Από την εκδήλωση του Κόμματος στις 6 Φλεβάρη
Στη βάση της λογικής της «εσωτερικής υποτίμησης», τα μέτρα που έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά από το 2010 μέχρι και σήμερα, αποδομούν μια σειρά κοινωνικών κατακτήσεων, με στόχο την περαιτέρω συμπίεση του εργασιακού κόστους και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (διευκόλυνση απολύσεων, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και «ενοικίασης» εργαζομένων, μείωση αμοιβής υπερωριακής εργασίας και υπερεργασίας, προσλήψεις νέων με μισθούς κατώτερους από αυτούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές του μνημονίου επιχειρούν χωρίς τη συναίνεση του λαού μια ριζική ανατροπή του Συντάγματος προς μια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, αντίθετη με βασικές θεμελιώδεις διατάξεις του. Διότι, σε επίπεδο συνταγματικής τάξης, η αρχή του κοινωνικού κράτους αποτυπώθηκε στο συνταγματικό κείμενο, ακριβώς για να δεσμεύσει τη δημόσια εξουσία, κυρίως τη νομοθετική, αλλά και τη δικαστική και την εκτελεστική, προς την κατεύθυνση της πραγμάτωσης της πληρέστερης δυνατής κοινωνικής προστασίας στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος.

Είναι αναμφισβήτητο ότι στις σημερινές συνθήκες επικρατεί ακραίος ταξικός πόλεμος, τον οποίο βιώνουν πρωτίστως οι εργαζόμενοι αλλά και γενικά όλοι οι πολίτες της χώρας αυτής, πόλεμο τον οποίο εμείς, οι οποίοι προσπαθούμε ακόμα να διακονήσουμε το Εργατικό Δίκαιο ή να παλέψουμε το «εργοδοτικό δίκαιο», όπως έχει ουσιαστικά μετατραπεί το πλέγμα των άλλοτε προστατευτικών για τους εργαζόμενους διατάξεων, βλέπουμε να μαίνεται καθημερινά σε όλα τα πεδία.

Ο Γ. Μελισσάρης
Ο Γ. Μελισσάρης
Από το 2010 και μετά υπήρξαν τόσο μεγάλες και σαρωτικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, οι οποίες αλλοιώνουν τη βασική αρχή της εύνοιας υπέρ του εργαζόμενου και καθιστούν ανενεργό οποιονδήποτε προστατευτικό χαρακτήρα του Εργατικού Δικαίου, ώστε σήμερα να έχουμε οδηγηθεί στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όλες οι αλλαγές - «μεταρρυθμίσεις», όπως ωραιοποιημένα ονομάστηκαν - έγιναν με χειρουργική ακρίβεια, υπό την έννοια ότι υπήρξε ένας προφανής σχεδιασμός για τη σταδιακή φαλκίδευση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα το σημερινό ζοφερό τοπίο.

Θα γέμιζε κανείς δεκάδες σελίδες αν ήθελε να απαριθμήσει μία προς μία τις μεταβολές αυτές, τόσο στον τομέα των ατομικών σχέσεων εργασίας (ατομικές συμβάσεις, όροι παροχής της εργασίας κ.λπ.), όσο και στον τομέα των συλλογικών εργασιακών σχέσεων (Συλλογικές Συμβάσεις, μεσολάβηση/διαιτησία, δίκαιο απεργίας κ.λπ.).

Προκειμένου να πάρουμε μία σύντομη ιδέα για τα εμπόδια που ορθώθηκαν στη διάρκεια των εννέα αυτών ετών και για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων την ίδια περίοδο, θα κάνουμε μία πολύ συνοπτική αναφορά στις πολύ βασικές αλλαγές - «μεταρρυθμίσεις», θα επικεντρωθούμε δε σε μία εξ αυτών, που, κατά τη γνώμη μου, διαμορφώνει χαρακτηριστικά το ρημαγμένο τοπίο στα εργασιακά δικαιώματα.

Μέτρα πριν από το πρώτο μνημόνιο (Μάρτης 2010)

α) Ν.3833/2010

-- Απαγόρευση και κατάργηση των ΣΣΕ και ατομικών συμβάσεων στον δημόσιο τομέα, που ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική (αρ. 3, παρ. 1).

-- Κατίσχυση των διατάξεων για τη μείωση των αποδοχών στον δημόσιο τομέα έναντι των ισχυουσών ΣΣΕ (αρ. 1, παρ. 5).

-- Μείωση κατά 30% του 13ου και 14ου μισθού στο σύνολο του δημόσιου τομέα (αρ. 1, παρ. 2).

-- Μείωση κατά 12% του συνόλου των επιδομάτων στο σύνολο του δημόσιου τομέα (αρ. 1, παρ. 2).

-- Μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 7% (αρ. 1, παρ. 7).

-- Μείωση κατά 30% του ανώτατου ορίου των υπερωριών στον δημόσιο τομέα (αρ. 6).

Νομοθεσία στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου (2010 - '11)

α) Ν.3845/2010

-- Περαιτέρω μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 3% (αρ 3, παρ. 4).

-- Καθορισμός του 13ου και του 14ου μισθού σε 500 ευρώ αντίστοιχα για το σύνολο των εργαζομένων του δημόσιου τομέα που αμείβονται με μηνιαίες αποδοχές κάτω από τα 3.000 ευρώ (αρ. 3, παρ. 6).

-- Περαιτέρω μείωση των επιδομάτων κατά 8% στο σύνολο του δημόσιου τομέα (αρ. 3, παρ. 1).

-- Αρση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης υπέρ των μισθωτών σε περίπτωση συρροής στις ΣΣΕ με δυνατότητα αρνητικής απόκλισης των ειδικότερων ΣΣΕ έναντι των γενικών, ακόμη και έναντι της ΕΓΣΣΕ (αρ. 2, παρ. 7).

-- Καθιέρωση της δυνατότητας πρόσληψης νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας ηλικίας 18-24 ετών με αμοιβή το 84% του γενικού κατώτατου μισθού και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ (αρ. 74, παρ. 8).

-- Μείωση κατά 20% του κόστους της υπερεργασίας και κάθε μορφής υπερωριακής απασχόλησης (αρ. 74, παρ. 10).

-- Διευκόλυνση των ατομικών απολύσεων με τη μείωση μέχρι και κατά 3/4 του χρόνου προειδοποίησης (από 24 σε 6 μήνες), που συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος απόλυσης (αρ. 74, παρ. 2).

-- Διευκόλυνση των ατομικών απολύσεων με τον περιορισμό του ποσού προκαταβολής της αποζημίωσης από 6 σε 2 μισθούς, με την επέκταση των δόσεων από 3 τριμηνιαίες κατά ανώτατο όριο σε διμηνιαίες και με τη μείωση των ποσών των δόσεων από αντιστοιχία 3 μισθών σε 2 (αρ.74, παρ. 2).

β) Ν. 3871/2010

-- Κατάργηση του περιεχομένου των διαιτητικών αποφάσεων που για την περίοδο 2010-'12 προβλέπουν μισθολογικές αυξήσεις πέραν των οριζόμενων από την ΕΓΣΣΕ της αντίστοιχης περιόδου (αρ. 51).

γ) Ν. 3899/2010

-- Επέκταση της συνολικής ανώτατης διάρκειας δανεισμού εργαζομένων από τους 18 στους 36 μήνες (αρ. 17, παρ. 4).

-- Επέκταση της ανώτατης διάρκειας της επιβαλλόμενης εκ περιτροπής εργασίας από 6 σε 9 μήνες ανά ημερολογιακό έτος (αρ. 17, παρ. 3).

-- Εισαγωγή των ειδικών επιχειρησιακών ΣΣΕ με περιεχόμενο διάβρωσης του κατώτατου κλαδικού μισθού (αρ. 13).

-- Αναγνώριση της ίδιας δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και στον εργοδότη όπως και στην εργατική πλευρά (αρ. 14).

-- Η διαιτησία είναι πλέον αρμόδια μόνο για τους βασικούς μισθούς, αντί για το σύνολο της συλλογικής διαφοράς (αρ. 14).

-- Επισήμανση της ιδιαίτερης έμφασης των αποφάσεων στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ στην οικονομική κατάσταση, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα του κρινόμενου πεδίου της συλλογικής διαφοράς (αρ. 14).

δ) Ν. 3920/2011

-- Κατάργηση των ισχυουσών ΣΣΕ και των κανονισμών προσωπικού στους φορείς των αστικών συγκοινωνιών (αρ. 12, παρ. 1).

ε) Ν. 3986/2011

-- Παροχή της δυνατότητας συμφωνιών για ελαστική διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου στις επιχειρήσεις, όταν απουσιάζουν τα συνδικάτα και τα συμβούλια εργαζομένων, και με ενώσεις προσώπων στις οποίες συμμετέχει το 20% των εργαζομένων για τις επιχειρήσεις άνω των 20 εργαζομένων και το 15% αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις κάτω των 20 εργαζομένων (αρ. 42, παρ. 6).

στ) Ν.4024/2011

-- Εισαγωγή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με όρους συνολικής υποβάθμισης (αρ. 12-32).

-- Κατίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ σε περίπτωση συρροής και ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους με την τυπική κατάργηση αλλά την ουσιαστική διατήρηση του περιεχομένου αρνητικής απόκλισης των ειδικών επιχειρησιακών ΣΣΕ (αρ. 37, παρ. 5).

-- Αναγνώριση της δυνατότητας υπογραφής επιχειρησιακών ΣΣΕ σε περίπτωση απουσίας σωματείου και από ένωση προσώπων που εκπροσωπεί τα 3/5 του προσωπικού της επιχείρησης (αρ. 37, παρ. 1).

-- Αναστολή της επέκτασης εφαρμογής των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ μέχρι το τέλος του 2013 (αρ. 37, παρ. 6).

Νομοθεσία στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου (2012 - '14)

α) Ν.4046/2012 (ΠΥΣ ως εφαρμογή του αρθρ. 1, παρ. 6)

-- Μείωση του γενικού κατώτατου μισθού κατά 22% με νόμο και κατάργηση της ΕΓΣΣΕ 2010-'12 (ΠΥΣ αρ. 1, παρ. 1)

-- Μείωση του γενικού κατώτατου μισθού κατά 32% με νόμο για τους νέους μέχρι 25 ετών και για τους μαθητευόμενους (ΠΥΣ αρ. 1, παρ. 2)

-- Αμεση προσαρμογή στα νέα γενικά κατώτατα όρια των μισθών χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου (ΠΥΣ αρ. 1, παρ. 3)

-- Προσαρμογή της ΕΓΣΣΕ από τον Ιούλη του 2012 για τον κατώτατο μισθό με ευθυγράμμισή της με τα επίπεδα των συγκρίσιμων με την Ελλάδα χωρών (αρ. 1, παρ. 6 Ν.4046/12).

-- Μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% κατά τη διάρκεια ισχύος του μνημονίου (αρ. 1, παρ. 6 Ν.4046/12).

-- Μείωση του χρόνου μετενέργειας της ΣΣΕ, μετά από τη λήξη της, από 6 σε 3 μήνες, με διατήρηση πλέον μόνο του βασικού μισθού και των επιδομάτων ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας και με δυνατότητα διαπραγμάτευσής τους με ατομικές συμβάσεις και κατάργηση όλων των υπόλοιπων ρυθμίσεων της προηγούμενης ΣΣΕ χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου (ΠΥΣ αρ. 2, παρ. 4).

-- Κατάργηση του δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία μετά από την άρνηση της πρότασης του μεσολαβητή και καθιέρωση της από κοινού προσφυγής σε αυτήν (ΠΥΣ αρ. 3, παρ. 1).

-- Περιορισμός της διαιτητικής απόφασης στον καθορισμό του βασικού μισθού και ημερομισθίου με βάση τις οικονομικές συνθήκες, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάγκη μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά την περίοδο του δεύτερου μνημονίου (ΠΥΣ αρ. 3, παρ. 2, 3).

-- Κατάργηση των ρητρών που διατηρούν τους κανονιστικούς όρους προηγούμενων ΣΣΕ και ΔΑ (επιδόματα, παροχές) σε περίπτωση προσφυγής στη διαιτησία (ΠΥΣ αρ. 3, παρ. 2).

-- Πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς και ωριμάνσεις μέχρι τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα κάτω από το 10% (ΠΥΣ αρ. 4).

-- Καθιέρωση της τριετίας ως ανώτατης διάρκειας των ΣΣΕ (ΠΥΣ αρ. 2, παρ. 1).

-- Κατάργηση των νόμων, των κανονιστικών αποφάσεων, των ΣΣΕ, των κανονισμών εργασίας, των οργανισμών προσωπικού και των αποφάσεων διοίκησης που καθιερώνουν όρους ή ρήτρες μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΠΥΣ αρ. 5, παρ. 2).

β) Ν. 4093/2012 (αρθρ. 1)

-- Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο σύνολο του δημόσιου τομέα (υποπαρ. Γ1, εδ. 1).

-- Καθορισμός του γενικού κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση και κατάργηση της σχετικής αρμοδιότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (υποπαρ. ΙΑ. 11, εδ. 1).

-- Κατάργηση της καθολικότητας εφαρμογής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως προς τους μισθολογικούς όρους, οι οποίοι εφαρμόζονται μόνο στις επιχειρήσεις / μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που την προσυπογράφουν (υποπαρ. ΙΑ. 11, εδ. 2α).

-- Δυνατότητα διάβρωσης του περιεχομένου των μισθολογικών ορίων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με ειδικότερες συλλογικές συμβάσεις μέχρι τα όρια του γενικού κατώτατου μισθού που προσδιορίζεται με νόμο (υποπαρ. ΙΑ. 11, εδ. 2β, 2ζ).

-- Περιορισμός των τριετιών κατά ανώτατο όριο σε τρεις, με ποσοστό 10% για κάθε τριετία (υποπαρ. ΙΑ. 11, εδ. 3γ).

-- Αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων τριετίας έως ότου η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10% (υποπαρ. ΙΑ. 11, εδ. στ).

-- Κατάργηση των επιδομάτων για τους κατώτατους μισθούς, εκτός από τα επιδόματα τριετίας που χορηγούνται υπό προϋποθέσεις (υποπαρ. ΙΑ. 11, εδ. ε).

-- Μείωση του χρόνου προειδοποίησης για τις απολύσεις στην περίπτωση των συμβάσεων αορίστου χρόνου, με ανώτατο όριο τους 4 μήνες (υποπαρ. ΙΑ.12. εδ. 1).

-- Μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης σε 12 μισθούς για προϋπηρεσία 16 ετών με έναν επιπλέον μισθό, υπό προϋποθέσεις, ανά επιπλέον έτος προϋπηρεσίας, με ανώτατο μηνιαίο όριο τα 2.000 ευρώ (υποπαρ. ΙΑ. 12, εδ. 2-3).

-- Κατάργηση του πενθήμερου στα καταστήματα και ρύθμιση της 5ήμερης και 6ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για συνολικό χρόνο 40 ωρών με συλλογικές συμβάσεις (υποπαρ. ΙΑ. 14, εδ. 1).

-- Μείωση του χρόνου ημερήσιας ανάπαυσης σε 11 συνεχείς ώρες σε συνολικό χρονικό διάστημα 24 ωρών (υποπαρ. ΙΑ. 14, εδ. 2).

γ) Ν. 4172/13

-- Θεσμοθέτηση των όρων διαμόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση μετά από τριμερή διαβούλευση (αρθρ. 103).

δ) Ν. 4303/2014

Νέα τροποποίηση στις ρυθμίσεις για τη μεσολάβηση και διαιτησία του ΟΜΕΔ, μετά την υπ' αριθμ. 2307/14 ΣτΕ, στις οποίες επαναφέρεται μεν η πρόβλεψη για μονομερή προσφυγή, θεσπίζεται όμως στάδιο έφεσης κατά της διαιτητικής απόφασης από Δευτεροβάθμια Πενταμελή Επιτροπή Διαιτησίας που αποτελείται από δύο ανώτατους δικαστικούς, έναν Σύμβουλο ΝΣΚ και δύο διαιτητές, ενώ ορίζεται ότι ο διαιτητής στην απόφασή του πρέπει να λάβει υπόψη του την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική κατάσταση των ασθενέστερων επιχειρήσεων της παραγωγικής δραστηριότητας, στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά (δηλαδή παράγοντες πιθανώς ξένους με την υπό εξέταση επιχείρηση), καθώς και την πρόοδο στη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας!

Νέα αντεργατικά χτυπήματα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου

Στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου έλαβαν σάρκα και οστά σημαντικές απορρυθμιστικές διατάξεις της ατομικής και συλλογικής εργατικής νομοθεσίας:

α) «Απελευθερώνεται» πλήρως η κυριακάτικη εργασία για έξι μήνες κάθε έτος σε γεωγραφικές περιοχές, όπου, ιδίως, την τουριστική περίοδο Μάη - Οκτώβρη απασχολείται η μεγάλη πλειοψηφία των εμποροϋπαλλήλων της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη).

β) Διευκολύνονται οι ομαδικές απολύσεις με την κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας και την παραπομπή του ζητήματος σε ειδικό τμήμα του ΑΣΕ με εργατική μειοψηφία στη σύνθεσή του και αρμοδιότητες ελέγχου αποκλειστικά της τυπικής διαδικασίας περί την πρότερη διαβούλευση του εργοδότη με την εργατική πλευρά στην επιχείρηση, εφόσον η εκπόνηση εναλλακτικού κοινωνικού πλάνου είναι, ταυτόχρονα, προαιρετική και αφηρημένη.

γ) Μειώνεται ο αριθμός των ημερών αμειβόμενης συνδικαλιστικής άδειας για κάποιες περιπτώσεις συνδικαλιστών σε μη αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνονται οι λόγοι νόμιμης απόλυσης προστατευόμενων συνδικαλιστικών στελεχών.

δ) Νομιμοποιείται ρητά η έμμεση ανταπεργία και μάλιστα η πλέον σκληρή εκδοχή της, το μισθολογικό «λοκ άουτ», δηλαδή η δυνατότητα μη καταβολής μισθού στους μη απεργούς, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της δικαστικής κρίσης περί την υπερημερία του εργοδότη για μη αποδοχή της εργασίας αυτών των εργαζομένων σε περίπτωση απεργίας.

ε) Δυσχεραίνεται η κήρυξη απεργίας στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αφού απαιτείται πλέον πλειοψηφία 50% + 1 στις σχετικές Γενικές Συνελεύσεις για το σχηματισμό απαρτίας.

Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω όμως σε ένα μέτρο που, ύπουλα και υπόγεια, καταστρατηγεί κάθε δυνατότητα στους εργαζόμενους που διεκδικούν τα οφειλόμενα, να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις τους. Αυτό δεν είναι άλλο από την αλλοίωση των εργατικών προνομίων σε περίπτωση πλειστηριασμού ή πτώχευσης του εργοδότη και συγκεκριμένα ο υποβιβασμός τους σε πολύ χαμηλή σειρά ικανοποίησης.

Τη στιγμή αυτή υπάρχει ένα σύστημα «δυόμισι ταχυτήτων», με κυρίως θιγόμενους αυτούς που έχουν απαιτήσεις από πλειστηριασμούς ή πτωχεύσεις πριν από την 31/12/2015, οπότε και το υπερπρονόμιο του ΦΠΑ έχει πρακτικά εξαφανίσει κάθε ελπίδα ικανοποίησής τους.

Για τις περιπτώσεις πλειστηριασμών και πτωχεύσεων που άρχισαν μέχρι τα τέλη του 2015, το προνόμιο των εργατικών αξιώσεων έχει πλήρως αποδυναμωθεί, δεδομένου ότι με βάση το άρθρ. 31 του Ν. 4141/2013 οι απαιτήσεις του Δημοσίου για ΦΠΑ και τις προσαυξήσεις αυτού ικανοποιούνται προνομιακά και στο σύνολό τους, τόσο έναντι των εργατικών αξιώσεων όσο και των αξιώσεων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για αναγκαστικές εκτελέσεις και πτωχεύσεις οι οποίες άρχισαν από την 1/1/2016, οι εμπράγματοι πιστωτές (δηλαδή κατ' ουσίαν οι τράπεζες, που έχουν εγγράψει προσημείωση ή υποθήκη σε ακίνητο του εργοδότη) αποκτούν τη μερίδα του λέοντος στη διανομή. Συγκεκριμένα, όταν συντρέχουν απαιτήσεις τραπεζών που έχουν υποθήκη σε ακίνητο του οφειλέτη, τότε αυτές ικανοποιούνται κατά ποσοστό 65% από το πλειστηρίασμα ή την πτωχευτική περιουσία και από το εναπομείναν 25% ικανοποιούνται συμμετρικά οι εργατικές απαιτήσεις, οι απαιτήσεις ΕΦΚΑ και οι απαιτήσεις του Δημοσίου για ΦΠΑ και προσαυξήσεις αυτού (γίνεται εύκολα κατανοητό ότι με τον όγκο των χρεών των οφειλετών σε ΕΦΚΑ και Δημόσιο, οι εργατικές απαιτήσεις δεν θα είναι παρά ένα «φιλοδώρημα») και από το υπόλοιπο 10% ικανοποιούνται οι πιστωτές χωρίς προνόμιο.

Με νέα ρύθμιση (άρθρ. 176 παρ. 1 Ν.4512/2018 ΦΕΚ Α' 5/17-1-2018) ορίζεται ότι μισθοί μέχρι έξι μηνών (υπολογιζόμενοι με τον νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλου άνω των 25 ετών επί 275%, περίπου 9.500 ευρώ), όταν υπάρχουν και αξιώσεις άλλων πιστωτών (π.χ. τράπεζες), ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση (υπερπρονόμιο) υπό την προϋπόθεση ότι: 1) Οι απαιτήσεις των τραπεζών γεννιούνται μετά την 17/1/2018 και 2) για την εξασφάλιση των οποίων έχει συσταθεί ενέχυρο ή υποθήκη επί ελεύθερου ακινήτου στις 17/1/2018. Με άλλα λόγια, η ρύθμιση αυτή θα ισχύει για τις ανεξόφλητες αποδοχές των εργαζομένων που τυχόν θα υπάρχουν στο μέλλον και θα συντρέχουν μαζί με απαιτήσεις τραπεζών οι οποίες όμως έχουν γεννηθεί (δηλαδή ο επιχειρηματίας άρχισε να οφείλει) από 17/1/2018 και παράλληλα αυτές να έχουν εγγράψει υποθήκη σε ακίνητο που κατά την ημερομηνία αυτή δεν είχε κανένα άλλο βάρος, προϋποθέσεις που είναι αυτονόητο ότι είναι μελλοντικές αλλά, τολμώ να πω, και σπάνιες! Και τούτο διότι οι νέες χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες, οι οποίες δικαιολογούν και την εγγραφή νέας υποθήκης και μάλιστα σε «καθαρό» ακίνητο του επιχειρηματία - εργοδότη, είναι σπανιότατο φαινόμενο, σε κάθε δε περίπτωση οι πλειστηριασμοί και οι πτωχεύσεις αυτές αναφέρονται στο απώτατο μέλλον!

Το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων αυτών το βιώνουμε καθημερινά: Εργαζόμενοι απελπισμένοι, που σταματούν κάθε προσπάθεια διεκδίκησης αφού, πέραν του αυξανόμενου κόστους προσφυγής στη δικαιοσύνη, είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι οποιαδήποτε δικαστική ενέργειά τους θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, μιας και οι τράπεζες είναι αυτές που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος. Σημειωτέον ότι η τακτική των τραπεζών, σχεδόν σε κάθε πλειστηριασμό, είναι να στρέφεται εναντίον των εργαζομένων για να προσπαθήσουν να αποκομίσουν σε βάρος τους τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Συμπερασματικά, οι αλλαγές - «μεταρρυθμίσεις» στο Εργατικό Δίκαιο, που ζήσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε, από το 2010, δεν έχουν προηγούμενο, έχουν δε οδηγήσει στη φτώχεια τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους συνταξιούχους (για τους οποίους θα θέλαμε να μιλάμε επί ώρες για να αναλύσουμε τις περιστολές των κεκτημένων τους).

Αγώνας ενάντια στην αντεργατική επέλαση

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ΚΚΕ βρέθηκε από την αρχή στην πρώτη γραμμή άμυνας κατά της επέλασης στα εργασιακά δικαιώματα, γεγονός που αναγνωρίζεται και τιμάται από όλους μας. Δυστυχώς, στη μνημονιακή Ελλάδα, έχουν εφαρμοστεί όλες οι μορφές τερατώδους βίας κατά του απλού εργαζόμενου και συνταξιούχου που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες, στους οποίους το ΚΚΕ με ανιδιοτέλεια πρωτοστατεί, μπορούν, πιστεύω, να μας οδηγήσουν στην αναστροφή της ζοφερής αυτής κατάστασης και να ξαναφέρουν την ελπίδα και το χαμόγελο στον άνθρωπο του μόχθου.

Κινητοποίηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, στην πύλη του Νοσοκομείου, καλεί σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 π.μ., η Επιτροπή Ειδικευομένων Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής «Αγία Σοφία», διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, «μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, για να εξασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση, νοσηλεία και θεραπεία των μικρών ασθενών, επαρκή στελέχωση των κλινικών, να μην κλείσει - συγχωνευτεί κανένα τμήμα με κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, άμεσα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων, δημιουργία και στελέχωση επαρκών δομών ΠΦΥ».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Κάλεσμα συμπόρευσης στις κάλπες και στους αγώνες

Την Τρίτη 26/2 οι εκλογές για το νέο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και την ανάδειξη αντιπροσώπων για την ΟΕΝΓΕ

Κάλεσμα συμπόρευσης στην κάλπη και στους αγώνες απευθύνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών μπροστά στις εκλογές που διεξάγονται την Τρίτη 26/2 (7.30 π.μ. - 4.30 μ.μ.) για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από τη διακήρυξη της ΔΗΠΑΚ.

Κόντρα στο ρεαλισμό της υποταγής...

«Ρεαλισμός» και «κανονικότητα» για την κυβέρνηση σημαίνει:

-- Νέα μείωση κατά 65 εκατ. στην κρατική χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία, που έρχεται να προστεθεί στους πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών.

-- Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που θα «αυξάνουν» τη χρηματοδότησή τους κάνοντας μπίζνες.

-- 1 πρόσληψη για κάθε 1 συνταξιοδότηση, δηλαδή διατήρηση των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

-- Υποκατάσταση ολοένα και μεγαλύτερου μέρος του μόνιμου προσωπικού με επικουρικούς και με «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών, που θα πληρώνονται από τα - «ίδια» - έσοδα των δημόσιων μονάδων Υγείας.

-- Διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας των συναδέλφων μας επικουρικών.

-- Ειδικευόμενοι να εφημερεύουν χωρίς ειδικευμένους.

-- Να δουλεύουμε και να εφημερεύουμε μέχρι τα 67.

-- Σμπαράλιασμα κάθε κανονικότητας στο ωράριο, κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας.

Αυτή είναι η κανονικότητα που μας εγγυώνται. Γιατί τα δικαιώματα των γιατρών, οι ανάγκες των ασθενών είναι «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του, που πρέπει να «εξορθολογιστεί».

Αυτό είναι το «όραμα» και της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της: «Δημόσια» νοσοκομεία - ΑΕ, με τους ιδιώτες να αλωνίζουν και τους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν χρυσοφόρες επενδύσεις στο χώρο της Υγείας.

...μαζί στο δρόμο της ανατροπής!

Βάζουμε στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, βάζουμε στόχο τον πραγματικό ένοχο που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίησή τους.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ανακτήσουμε τις απώλειες που είχαμε, να ζούμε με αξιοπρέπεια, να έχουμε ανθρώπινα ωράρια. Να απολαμβάνει ο λαός σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, απολύτως δωρεάν.

Θέλουν να μας χειραγωγήσουν να ασκούμε ιατρική με το κριτήριο του «κόστους - οφέλους», μας απαξιώνουν ως επιστήμονες.

Ορθώνουμε το ανάστημά μας. Εχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας, ως γιατροί απέναντι στους ασθενείς μας.

Ο μαχητικός, αποφασιστικός αγώνας, η συλλογική διεκδίκηση και δράση, σε ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματά μας, είναι τα δικά μας όπλα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες, αναγνωρίζεις τη συνέπεια, την αταλάντευτη στάση μας, την αγωνιστικότητά μας.

Ημασταν εκεί, σε κάθε διεκδίκηση του κλάδου αλλά και των ασθενών. Παρεμβαίνοντας και αναδεικνύοντας κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, σε κοινή δράση με τους υπόλοιπους συναδέλφους υγειονομικούς, τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς.

Είχαμε καθοριστική συμβολή στον αγωνιστικό προσανατολισμό της Ομοσπονδίας, η οποία έπαψε να είναι σκονισμένο έπιπλο του υπουργείου Υγείας.

Τιμήσαμε την ψήφο των συναδέλφων από τη θέση που μας εμπιστεύτηκαν στην ΕΙΝΑΠ και στην ΟΕΝΓΕ.

Πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση του αγώνα: Για το ιατρικό μισθολόγιο... Για τα δικαιώματα των συναδέλφων μας επικουρικών, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά... Για τα προβλήματα των συναδέλφων ειδικευόμενων γιατρών... Για αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο ύψος των σύγχρονων, διευρυνόμενων αναγκών. Ενάντια στον επαίσχυντο νόμο που ελαστικοποιεί το ωράριο και απορυθμίζει τις ζωές μας. Ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα του Κατρούγκαλου και το πετσόκομμα των συντάξεων.

Γκρέμισε τις δυνάμεις που βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική

Θέλεις την ΕΙΝΑΠ παραμάγαζο της αντιλαϊκής πολιτικής ή μαχητική ένωση γιατρών, στήριγμα στον αγώνα και τη διεκδίκηση;

Γκρέμισε τη σημερινή πλειοψηφία της ΔΗΚΝΙ στην ΕΙΝΑΠ, την παράταξη της ΝΔ που μαζί με τις δυνάμεις της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ):

 • Στηρίζουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Υγεία, που όταν ήταν κυβέρνηση έκλεισαν νοσοκομεία και διέλυσαν δομές Υγείας και τώρα έχουν το θράσος να εμφανίζονται στα νοσοκομεία και να κάνουν παροχολογία με ψίχουλα.
 • Εκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην «κουνηθεί φύλλο» στα νοσοκομεία. Οσες φορές αναγκάζονταν να συμφωνήσουν στην προκήρυξη κινητοποιήσεων, δεν συμμετείχαν ούτε καν οι εκλεγμένοι τους!
 • Τα προηγούμενα χρόνια στην Ομοσπονδία δεν εμφανίστηκαν πουθενά. Ούτε καν στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων.

Δώσε απάντηση στον χυδαίο κυβερνητικό συνδικαλισμό της συκοφαντίας και της ψευτιάς, στην παράταξη του «Μετώπου» (ΣΥΡΙΖΑ):

 • Αντί να τα βάζουν με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, εκτόξευαν λάσπη ενάντια σε όποιον όρθωνε το ανάστημά του.
 • Εκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να «πνίξουν» κάθε αγωνιστικό σκίρτημα. Στις κινητοποιήσεις για την πληρωμή των δεδουλευμένων εκατοντάδων συναδέλφων επικουρικών, που ήταν απλήρωτοι για μήνες και κινδύνευαν με απόλυση, αυτοί εγκαλούσαν όσους αγωνίζονται γιατί δήθεν ξεσηκώνονται για «ανύπαρκτα ζητήματα». Απύθμενο θράσος! Εφτασαν στο σημείο να λένε ότι οι επικουρικοί είναι προνομιούχοι.
 • Οι πολύτιμες υπηρεσίες τους στην κυβέρνηση εξαργυρώθηκαν με καρέκλες. Τα «πρωτοπαλίκαρα» του ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα έγιναν σύμβουλοι στα υπουργεία, γενικοί γραμματείς και φαρισαίοι, διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων που τρομοκρατούν συναδέλφους και μοιράζουν «εντέλλεσθε». Ο εκλεγμένος του «Μετώπου» στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ παραιτήθηκε στη μέση της θητείας του γιατί ανέλαβε υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ!

Ηρθε η ώρα να σπάσει το απόστημα του κυβερνητικού συνδικαλισμού!

ΔΗΚΝΙ - «Μέτωπο» - «Δημοκρατική Συμπαράταξη», παλιοί και νέοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, πότε δυο - δυο, πότε όλοι μαζί, βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας, που τσακίζει δικαιώματα γιατρών και ασθενών.

Καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των αυταπατών, της υπονόμευσης και του συντεχνιασμού

Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του «Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ):

 • Καλλιεργούσαν ή όχι αυταπάτες για το ρόλο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Στήριξαν ή όχι τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξαπάτηση με το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα;
 • Μνημείο «τρικυμίας» ήταν η στάση τους σε διάφορες κινητοποιήσεις. Στην απεργία στις 30 Μάη είχε άλλη γραμμή το ΝΥΣΤΕΡΙ, άλλη το ΜΕΤΑ, άλλη η ΑΡΣΙ. 3-4 διαφορετικές γραμμές, από ανοιχτή υπονόμευση της απεργίας έως το ξέπλυμα των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Αλλοτε εναντίον των «πουλημένων», άλλοτε κολαούζοι της ΑΔΕΔΥ και εξαπτέρυγα της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ.
 • Διαφωνούν με τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Δεν μπορούν και δεν θέλουν να οδηγήσουν την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ σε γραμμή ρήξης.

Οι δήθεν ανεξάρτητες παρατάξεις που υπάρχουν (ΑΙΚ και ΑΙΣ):

 • Καλλιεργούν το συντεχνιασμό. Τι άλλο είναι να κατεβαίνει ψηφοδέλτιο από ένα μόνο νοσοκομείο στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών όλης της Αθήνας και του Πειραιά;
 • Εχει κανείς την αυταπάτη ότι θα βρεθούν λύσεις μόνο για ένα νοσοκομείο, την ώρα που θα βουλιάζουν όλα τα νοσοκομεία;
 • Εβγαλαν έστω μία ανακοίνωση για τις θέσεις τους; Αμφισβητούν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία; Τι έκαναν για τις απλήρωτες εφημερίες, τις περικοπές στους μισθούς, το αντιασφαλιστικό έκτρωμα;
Συμπόρευση με τη ΔΗΠΑΚ στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής

Σε καλούμε να συμπορευτείς μαζί μας στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑΚ, στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, για τη ζωή που μας αξίζει, για να μην είναι η Υγεία του λαού εμπόρευμα, αλλά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό.

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική, η διέξοδος για τον ειδικευόμενο γιατρό, τον ειδικευμένο γιατρό που θέλει να ζει αξιοπρεπώς, χωρίς φακελάκια και εξαρτήσεις.

Απαιτούμε - διεκδικούμε:

 • Υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Αμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012. Καταβολή όλων των αναδρομικών. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο.
 • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Αμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κατάργηση του εκτρώματος που «διευθετεί» τον εργάσιμο χρόνο στη βάση των ευρωπαϊκών Οδηγιών. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο, με μία εφημερία τη βδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.
 • Οχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμών στην έναρξη και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση - επιμόρφωση όλων των γιατρών, παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια.
 • Ο χρόνος αναμονής για την ειδικότητα να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.
 • Κατάργηση του νόμου - λαιμητόμου του Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική. Ενταξη των γιατρών στα ΒΑΕ. Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ