Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πλεόνασμα θράσους...

Η κυβέρνηση κρατάει σταθερά πάνω από 9 στους 10 άνεργους χωρίς επίδομα ανεργίας. Την ίδια ώρα, προϋπολογίζει «πλεόνασμα» στον ΟΑΕΔ πάνω από 580 εκατομμύρια, που προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων και μετατρέπεται σε «πακέτα» για τους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο των περιβόητων «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», όπως λέγεται η επιδότηση των καπιταλιστών για να απασχολούν τσάμπα εργαζόμενους. Κι όμως: Την ίδια ώρα που επεκτείνει αυτή την πολιτική, παρουσιάζει ως «έγνοια για τη νεολαία» το εφάπαξ 400άρι που θα δώσει το πολύ σε 1 στους 10 απ' όσους είναι γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Στους νησιώτες, πάλι, πέρα από τα υπόλοιπα οξυμένα προβλήματα που γεννάει η πολιτική της, φορτώνει και την κατάργηση σε λίγες μέρες του μειωμένου ΦΠΑ, που σημαίνει ένταση της φοροληστείας. Αλλά αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει το υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάζει από προχτές ως «αντίμετρο» την επιδότηση... των εφοπλιστών για να «εξισορροπούνται» τα μεταφορικά κόστη και τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες να πανηγυρίζουν με θράσος για την προσωρινή 6μηνη αναβολή του μέτρου σε 5 από τα 27 νησιά.

... και μέρισμα κοροϊδίας

Η κυβέρνηση «τρέχει» με αμείωτους ρυθμούς την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, που σημαίνει τρελά και εγγυημένα κέρδη για τα μονοπώλια της Ενέργειας και ενεργειακή φτώχεια για το λαό, όπως δείχνουν οι πάνω από 200.000 διακοπές ρεύματος το τελευταίο 8μηνο, η νέα «κρησάρα» στα κοινωνικά τιμολόγια, το ανελέητο κυνηγητό όσων χρωστάνε και πάει λέγοντας. Αλλά εδώ και μερικές μέρες, παρουσιάζει σαν «κοινωνική ευαισθησία» την τροπολογία που προβλέπει ότι σε ελάχιστα νοικοκυριά θα επανασυνδέσει το ρεύμα για τις γιορτές και μετά θα τους το κόψει ξανά (!) αφήνοντας «άθικτα» τα χρέη τους! Πετσοκόβει κι άλλο τα κοινωνικά επιδόματα για τη «δημοσιονομική σταθερότητα» του κεφαλαίου, δεν αφήνει τίποτα από το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, συνδέοντάς την με τη φορολογία, για να γεμίζουν τα ταμεία των καπιταλιστών, αλλά κουνάει με θράσος το «καρότο» του εφάπαξ «κοινωνικού μερίσματος» για την ακραία φτώχεια, που η πολιτική της αναπαράγει και διευρύνει. Τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος. Κι ούτε θα έχουν, την «επόμενη μέρα» των μνημονίων. Η «άλλη όψη» της «λαμπρής μεταμνημονιακής μέρας» για λογαριασμό του κεφαλαίου, έχει φτώχεια κι εκμετάλλευση, μαζί με «μερίσματα» κοροϊδίας για το λαό.

Πλυντήριο

Μεγάλη προβολή δόθηκε χτες στη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη νέα κυβέρνηση στην Αυστρία, όπου συμμετέχει και το ακροδεξιό κόμμα των «Ελευθέρων». Ο πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε αν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με υπουργούς της νέας αυστριακής κυβέρνησης που ανήκουν στο ακροδεξιό κόμμα και απάντησε επί λέξει: «Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή στάση κι αυτό είναι που έχει αξία για μένα. Θα συνεργαστούμε με όλους τους υπουργούς της Αυστρίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως συνεργάζομαι άλλωστε με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα και όπως έχω συνεργαστεί και με τα ακροδεξιά κόμματα στη Βουλγαρία και τη Σλοβενία». Η ευκολία με την οποία ο Γιούνκερ παρουσιάζει σχεδόν αυτονόητη τη συμμετοχή ακροδεξιών κομμάτων σε κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο πλυντήριο γι' αυτά τα κόμματα και την ιδεολογία τους. Προπάντων όμως, αποδεικνύει ότι το αστικό πολιτικό σύστημα τους χωράει όλους, αρκεί να κάνει τη δουλειά του το κεφάλαιο. Κι ότι ο εθνικισμός είναι η άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, που μπορούν να συνδυάζονται ή να εναλλάσσονται, ανάλογα με τη συγκυρία και τα ιδιαίτερα συμφέροντα των καπιταλιστών. Αλλωστε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι στον ανταγωνισμό τους με τις ακροδεξιές - ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πολλά «φιλελεύθερα» κατά τ' άλλα αστικά κόμματα της ΕΕ έχουν υιοθετήσει και αντιγράψει θέσεις της ακροδεξιάς, μετατρέποντάς τες σε κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ευγνώμονες

«...Να μην αλλάξετε τίποτα, απ' αυτό που κάνετε, να συνεχίσετε αυτήν την πολιτική γιατί μας βοηθάει πάρα πολύ και σας είμαστε ευγνώμονες». Αυτό είπε ο Ευ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στη ΝΔ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, υποδεικνύοντας μάλιστα στους Νεοδημοκράτες βουλευτές ότι το κόμμα τους δεν έχει «εναλλακτική στρατηγική». Ο υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε το πασιφανές: Οτι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν την ίδια στρατηγική και ότι η μεταξύ τους αντιπαράθεση γίνεται για το ποιος μπορεί να την εφαρμόσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πυγμή. Εχοντας το πάνω χέρι και τη στήριξη από ισχυρά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να καυχιέται ότι η ΝΔ δεν διαθέτει κανένα άλλο αξιόλογο πλεονέκτημα για να τον απειλήσει στην κυβερνητική εναλλαγή. Εν ολίγοις, επιδεικνύει την μπουκιά που της πήρε από το στόμα και επαίρεται για την ικανότητά του να βγάζει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον, από τον οποίο έλαβε το όνομά της η γνωστή νόσος των νεύρων.

1878 Γεννιέται ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης. Το όνομα και η δράση του συνδέθηκαν τόσο με τις επιτυχίες όσων οικοδομούσαν το σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ, όσο και με την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας σε μια σειρά από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Ταυτόχρονα, το όνομα του Στάλιν συνδέεται με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ολα αυτά αποτέλεσαν βασικό λόγο, που ως ηγέτης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, τόσο από τον ταξικό αντίπαλο όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού.

1924 Δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη» οι οδηγίες της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναδιοργάνωση του Κόμματος με βάση τους πυρήνες («μπολσεβικοποίηση»).

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα.

1944 Οι βρετανικές δυνάμεις προωθούν συστηματικά τις θέσεις τους στην Αθήνα και τον Πειραιά. Επιμέρους νίκες, όπως το τσάκισμα της προέλασης μονάδας αποικιακών στρατευμάτων προς τη Δραπετσώνα, δεν ήταν πλέον ικανές να ανατρέψουν τη γενική ροή των πραγμάτων. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται σε βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ μια από τις μεγαλύτερες προβοκάτσιες της περιόδου. Εκτελέστηκε από μέλη της πολιτοφυλακής Γαλατσίου - Πατησίων η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Παπαδάκη, που τότε φιλοξενούσε ο ηθοποιός και στέλεχος του ΕΑΜ Καλλιτεχνών Δημήτρης Μυράτ. Αμέσως ο καπετάνιος του Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ, Σπ. Κωτσάκης, έδωσε εντολή στον ΕΛΑΣίτη λοχαγό και διαμερισματάρχη Νίκο Ανδρικίδη για τη σύλληψη των υπευθύνων, οι οποίοι παραδέχθηκαν ενώπιον Ανταρτοδικείου πως ενήργησαν κατ' εντολή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι υπαίτιοι της δολοφονίας καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δημόσια στην πλατεία Κολιάτσου. Στην Ηπειρο άρχισαν οι επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ κατά των δυνάμεων του Ζέρβα. Υστερα από σκληρή μάχη, ο ΕΛΑΣ συνέτριψε τα τμήματα του ΕΔΕΣ και μπήκε στην Αρτα.

1944 Αρχίζει στο Ντεμπρετσέν τις εργασίες της η Προσωρινή Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας. Σχηματίζεται η Προσωρινή Εθνική Κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

1951 Ψηφίζεται από τη Βουλή το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1963 Ξεσπά στην Κύπρο η κρίση που υποβόσκει από τις 30 Νοέμβρη, όταν ο Μακάριος διαβιβάζει στον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαζίλ Κιουτσούκ, μνημόνιο με 13 σημεία, για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος. Ο Κιουτσούκ απαντά αρνητικά. Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη του 1963 αρχίζουν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τουρκικά πολεμικά σκάφη εμφανίζονται προ της Κύπρου και βρετανικά τεθωρακισμένα παρεμβαίνουν μεταξύ των αντιμαχομένων στη Λευκωσία. Η απειλή τουρκικής εισβολής αίρεται, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ενωσης και της Βρετανίας. Στις 29 Δεκέμβρη υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «πράσινη γραμμή».

1968 Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη («Απόλλων 8»).

1988 Αεροσκάφος τύπου «Μπόινγκ 747» της αμερικανικής εταιρείας «Pan-Am» συντρίβεται στο Λόκερμπι της Σκοτίας με αποτέλεσμα το θάνατο 259 επιβατών και 11 κατοίκων της πόλης. Το γεγονός αποδόθηκε σε Λίβυους «τρομοκράτες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ