Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στα Χανιά εγκαινιάζεται η καμπάνια της ΚΝΕ ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Συζητάμε με τον Τζόνι Γκιολίκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΟΠ Κρήτης, για την πρώτη εκδήλωση την Κυριακή 27 Φλεβάρη

«Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία - Να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ». Με αυτό το σύνθημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Χανιά διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 27 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων (Νεάρχου 23) για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση εγκαινιάζει την πολύμορφη δραστηριότητα που ξεδιπλώνουν οι Οργανώσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας την οποία διεξάγει η ΚΝΕ πανελλαδικά, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στον δολοφονικό οργανισμό του ΝΑΤΟ και 30 χρόνων από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με αφορμή την εκδήλωση ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Τζόνι Γκιολίκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΟΠ Κρήτης της ΚΝΕ:

***

-- Γιατί επιλέγετε να οργανώσετε εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία;

-- Οι εξελίξεις στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα δείχνουν καθαρά ότι είναι ορατός ο κίνδυνος πολεμικής σύγκρουσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, που αφορά τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα αγορών ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία. Καμία πλευρά όμως της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης δεν εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της ειρήνης, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των λαών. Αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τον λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας, αλλά και τους γείτονες λαούς. Παράλληλα, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, που με τις αποφάσεις της, σε σύμπλευση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.τ.λ.), μετατρέπει σταθερά τη χώρα σε ένα τεράστιο ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου και επεμβάσεων.

Η εκδήλωσή μας θέλουμε να αποτελέσει αφορμή για να διαδοθεί πλατιά το κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλους τους νέους και τις νέες που παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, και να μετατρέψουν τον προβληματισμό και την οργή τους σε οργανωμένο αγώνα, ώστε:

 • Να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία.
 • Να μην επικυρωθεί η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και όποια συμφωνία δεσμεύει τον λαό και τη χώρα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
 • Να κλείσει η βάση της Σούδας, που είναι απειλή για τον λαό και τη νεολαία των Χανίων, αλλά και τους λαούς όλης της περιοχής.
 • Κανένας Ελληνας φαντάρος και αξιωματικός έξω από τα σύνορα.

Η ΚΝΕ παίρνει πάνω της την πρωτοβουλία αυτή γιατί τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε, να οργανώσουμε την απάντησή μας! Γι' αυτό είναι πολύ επίκαιρη η καμπάνια που διεξάγει η ΚΝΕ με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στον δολοφονικό οργανισμό του ΝΑΤΟ και των 30 χρόνων από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με σύνθημα «Μάθε την αλήθεια: ΝΑΤΟ & ΕΕ για τους λαούς είναι απειλή, πάλη για αποδέσμευση και ανατροπή!».

***

-- Τι σηματοδοτεί ότι η πρώτη εκδήλωση, ενταγμένη στην καμπάνια της ΚΝΕ, πραγματοποιείται στα Χανιά;

-- Οπως είναι γνωστό, τα Χανιά αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή στην οποία έχουν επενδύσει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Το «αβύθιστο» αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ (σ.σ. Κρήτη) παίζει κομβικό ρόλο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουμε συνθήκες εμπλοκής της χώρας:

 • Επέκταση της βάσης της Σούδας και αξιοποίησή της ως βασικού σημείου υποστήριξης αμερικανικών αεροπλανοφόρων και πολεμικών πλοίων που επιχειρούν στην περιοχή μας.
 • Ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου «Τρούμαν» στη Σούδα, το οποίο διεξάγει επιχειρήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο.
 • Η βάση της Σούδας αξιοποιείται αυτήν την περίοδο για κατασκοπευτικές αποστολές σχετικές με την Ουκρανία.
 • Η Σούδα στοχοποιείται από τις αντίπαλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και η χώρα μας μπαίνει στο στόχαστρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρωσία διαθέτει ναυτική βάση στη Λιβύη, η οποία έχει στο στόχαστρο τις ΝΑΤΟικές βάσεις στη Μεσόγειο, ενώ ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται νότια της Κρήτης και επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο.
 • Ανάδειξη της Ελλάδας σε πρώτη χώρα σε δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, με μεγάλο μέρος τους να έχει στο επίκεντρο την ανάπτυξη του εξοπλισμού στην Κρήτη. Τεράστιες δαπάνες δισεκατομμυρίων για εξοπλιστικά προγράμματα που χρησιμεύουν αποκλειστικά σε επιθετικές ενέργειες, στη συμμετοχή σε πολέμους και επεμβάσεις και όχι για την άμυνα της χώρας, την ίδια ώρα που μειώνεται ο προϋπολογισμός για την Υγεία, την Παιδεία!
 • Συμφωνίες για συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών αποστολών εκτός συνόρων.

Με βάση τα παραπάνω είναι κατανοητό ότι η εμπλοκή της χώρας είναι σε εξέλιξη, ότι τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει σε κάθε χώρο που σπουδάζει, δουλεύει, ζει η νέα γενιά η πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ιδιαίτερα στα Χανιά γίνεται αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης των νέων για να ζήσουν μια ζωή που τους αξίζει.

***

-- Πώς προετοιμάζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Χανιά τη συγκεκριμένη παρέμβαση;

-- Με πολύμορφο τρόπο κάνουμε προσπάθεια να οργανώσουμε όσο πιο μαζικά γίνεται το κάλεσμα στην εκδήλωση, να φτάσουμε σε όλους τους νέους και τις νέες στην πόλη. Ηδη έχουν οργανωθεί εξορμήσεις με τις ανακοινώσεις μας σε σχολεία, στα Πανεπιστήμια των Χανίων, σε κεντρικά σημεία της πόλης, για να δώσουμε το στίγμα ότι τώρα είναι η ώρα της παρέμβασης του λαού και της νεολαίας στις εξελίξεις.

Παράλληλα, οργανώνουμε παντού την προπαγάνδα με την αφίσα του Κόμματος και της ΚΝΕ, με τα συνθήματά μας, με σκοπό να φτάσει με όλους τους τρόπους το μήνυμά μας στους νέους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με την εκδήλωση δεν τελειώνουμε, αλλά ξεκινάμε τη μάχη για τη μαζική ενημέρωση της νεολαίας, για να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος σήμερα, να οργανωθεί η πάλη μας για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, κρίσεις, εκμετάλλευση. Για να γίνει σήμερα δράση η αγανάκτηση ενάντια στην αδικία, να μην ανεχόμαστε να «σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ»...

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Συζήτηση για την πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Χανιά
 • Ανταποκρίσεις από ιστορικούς περιπάτους στο πλαίσιο της τιμής στα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ
 • Στο επίκεντρο «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα»
 • Ρεπορτάζ από την εκδήλωση της ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ για τις εξελίξεις στο χώρο του Αθλητισμού και αθλητικά τουρνουά
 • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
Στα «χνάρια» του ΕΛΑΣ, «φωτίζοντας» το σήμερα της πάλης ενάντια σε κάθε εκμετάλλευση

Ιστορικό περίπατο διοργάνωσαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Ανατολική Στερεά και Εύβοια

Στην «καρδιά» του αντάρτικου, στα περήφανα και ελεύθερα βουνά της Δυτικής Φθιώτιδας, εκεί που οι μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ και μετέπειτα του ΔΣΕ έγραψαν μερικές από τις ενδοξότερες στιγμές της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού αγώνα, περπάτησαν μέλη και φίλοι των Οργανώσεων της ΚΝΕ στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια.

Με τον ιστορικό περίπατο στη Δυτική Φθιώτιδα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ και ενόψει της μεγάλης συγκέντρωσης στη Λαμία την Κυριακή 27 Φλεβάρη με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ περπάτησαν στα «χνάρια» του ΕΛΑΣ και του πρωτοκαπετάνιου Αρη Βελουχιώτη. Με σύνθημα «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε. Το χθες φωτίζει το σήμερα της πάλης για απελευθέρωση από κάθε καταπίεση και εκμετάλλευση», έστειλαν μήνυμα συνέχισης του ανυποχώρητου αγώνα για «έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων».

Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού ήταν η Καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα, όπου τον Μάη του 1942 συγκεντρώθηκε η πρώτη ένοπλη ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη.

Στο ιστορικό της ίδρυσης του ΕΛΑΣ και την ανάπτυξη των πρώτων αντάρτικων ομάδων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στην Καλύβα του Στεφανή ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Από την Απόφαση της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ στις αρχές Γενάρη του 1942 για το ξεκίνημα της ένοπλης αντίστασης ενάντια στους φασίστες και ναζί κατακτητές, την ίδρυση του ΕΛΑΣ στις 16 Φλεβάρη 1942, τη σύσκεψη στο σπίτι του παλιού κομμουνιστή Μήτσου Μυρεσιώτη στη Νέα Σφαίρα Λαμίας από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, το ξεκίνημα της πρώτης ανταρτοομάδας από τα Καλύβια στην κάμπο της Σπερχειάδας.


Στη συνέχεια «πήραν στο πλάι» το βουνό Γουλινάς, έτσι όπως κινήθηκε και η πρώτη ομάδα του ΕΛΑΣ, για να φτάσουν στο χωριό Μάρμαρα, στους πρόποδες των Βαρδουσίων. Ηταν ο ορεινός όγκος που μαζί με τα υπόλοιπα βουνά της Ρούμελης ήταν ο ιδανικός χώρος για την ανάπτυξη ένοπλου αντάρτικου, τις προοπτικές του οποίου είχε διερευνήσει με εντολή της ΚΕ του ΚΚΕ ο Θανάσης Κλάρας, μετέπειτα πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης, τον Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 1941.

Πρώτη στάση στο χωριό Μάρμαρα ήταν το μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού και είναι αφιερωμένο σε μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, αλλά και σε δημοκρατικούς πολίτες του χωριού που δολοφονήθηκαν την περίοδο 1945 - 1949.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στην πλατεία του χωριού, όπου η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην προσφορά των κατοίκων των ορεινών χωριών της περιοχής, που τόσο την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης όσο και κατά τη διάρκεια του ταξικού ένοπλου αγώνα ρίχτηκαν από τους πρώτους στη μάχη για ελευθερία, δημοκρατία και μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Μια ομάδα από τους συμμετέχοντες, με τη βοήθεια ντόπιων, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το μνημείο του καπετάν Διαμαντή, ηρωικού αγωνιστή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πάνω από τα Μάρμαρα, καθώς εξαιτίας του χιονιού δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση για όλους.


ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τα 79 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 79 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΕΠ
Ολοκλήρωσε το ταξίδι της στην Πάτρα

Ολοκληρώθηκε, την περασμένη Παρασκευή, η τριήμερη έκθεση που ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πρώτη έκδοση της ΚΟΜΕΠ, που πραγματοποίησε η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ στην Πάτρα.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με εκδήλωση με ομιλητή τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής, με θέμα «100 χρόνια ΚΟΜΕΠ, ιδεολογική - μορφωτική αντεπίθεση. Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατική δράση», που κέντρισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα νέων φοιτητών και εργαζομένων.

Ο Λουκάς Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία των εκδόσεων της ΚΟΜΕΠ και στη βοήθεια που έδωσαν συνολικά στην εξέλιξη της διαχρονικής πάλης του ΚΚΕ, στην 100χρονη και πλέον πορεία του, αλλά και κατά περιόδους της δράσης του.

Στάθηκε στην αναντικατάστατη προσφορά της, στην ανάπτυξη της ιδεολογικής δουλειάς του Κόμματος, στην αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αστική ιδεολογία σήμερα, αλλά και στην ανάγκη «εξοπλισμού» όχι μόνο των κομματικών και ΚΝίτικων δυνάμεων απέναντί της, μα και πλατύτερων εργατικών, λαϊκών, νεολαιίστικων μαζών και ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ερωτήματα και αναφορές για τον ρόλο του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, για το αν αυτές μπορούν στα σημερινά αστικά πλαίσια να ακολουθήσουν φιλολαϊκή πολιτική, αλλά και για το μελλοντικό σοσιαλιστικό κράτος, τις λειτουργίες του, τη δράση που μπορεί να αναπτύξει.


Τον χώρο όπου λειτούργησε η έκθεση, επισκέφθηκε και τις τρεις μέρες μεγάλος αριθμός νέων φοιτητών, εργαζομένων και μαθητών, ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές νέες εγγραφές συνδρομητών στην ΚΟΜΕΠ, όπως και ανανεώσεις υπαρχόντων. Τη δεύτερη μέρα, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την Παρισινή Κομμούνα, ενώ και τις τρεις μέρες στον χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Ενα ξεχωριστό «μάθημα» Ιστορίας

Εκδρομή μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στα Καλάβρυτα

Τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ τίμησαν με εκδρομή που πραγματοποίησαν στα Καλάβρυτα ο Μαθητικός Τομέας Πάτρας της ΚΝΕ και οι μαθητικές ΟΒ Αιτωλοακαρνανίας, με τη συμμετοχή μελών και φίλων των δύο Οργανώσεων και σύνθημα «Με την αλήθεια της ανατροπής, κόντρα στον ρεαλισμό της υποταγής».

Σε έναν τόπο που δοκιμάστηκε από τη θηριωδία των ναζί, που προκάλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιστορία, ερχόμενοι σε επαφή με τον ίδιο τον τόπο που σημειώθηκαν τα γεγονότα, με την πλειοψηφία τους να βρίσκεται για πρώτη φορά στην πόλη. Παράλληλα γνώρισαν τις ομορφιές των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής, καθώς πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού.

«Οταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να νικήσει, για να ανασάνει ο ήλιος μας μέσα στις γειτονιές του κόσμου!», ήταν το θέμα της ομιλίας - συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του λόφου Καππή, εκεί που στις 13 Δεκέμβρη του 1943 εκτελέστηκαν όλοι οι άνδρες άνω των 14 ετών, με τον Γιάννη Αποστολόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Μαθητικού Τομέα Πάτρας, να σημειώνει πως και το συγκεκριμένο έγκλημα ήρθε να προστεθεί στις κτηνωδίες του φασισμού - ναζισμού με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.ά.

Στάθηκε στην εξέλιξη των γεγονότων πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδεικνύοντας με παραδείγματα ότι ο φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού. Αναφέρθηκε στην ηρωική δράση του ΚΚΕ, του λαού και του αγώνα που ανέπτυξε όλο αυτό το διάστημα, απαντώντας στις απορίες για το αν ό,τι συνέβη, ήταν μόνο στα Καλάβρυτα, αν μπορούν να συμβούν ξανά ανάλογα γεγονότα, ιδιαίτερα με τις εξελίξεις των ημερών μας, αλλά και για τον ρόλο και τη δράση που μπορεί να έχει η νεολαία.

Αναφορά έκανε στα ιστορικά γεγονότα πριν από τη σφαγή των Καλαβρύτων, στη δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στην περιοχή, τονίζοντας συνολικά για την εξέλιξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και την απελευθέρωση της χώρας πως «οι πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας δεν γράφτηκαν από τους λίγους. Η Ιστορία, στις πιο ακίνητες, στις πιο γκρίζες περιόδους της εγκυμονεί μεγάλες εξεγέρσεις, επαναστάσεις, εγκυμονεί αλλαγές που δεν τις φανταζόμαστε. Πάνω εκεί που φαίνεται ότι δεν αλλάζει τίποτε, πάνω εκεί που δεν κουνιέται φύλλο».

Μετά την πλούσια συζήτηση ακολούθησε ξενάγηση, με στάση και αναφορά στο πρώην Δημοτικό Σχολείο και επονομαζόμενο σήμερα «Μουσείο Ολοκαυτώματος», ενώ η επίσκεψη «έκλεισε» με την «υπόσχεση» ετοιμασίας νέων δράσεων στα σχολεία, απέναντι σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Λίγο πριν από το τέλος της εκδρομής τους, οι μαθητές της Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκαν το μπλόκο των αγροτών στο Χαλίκι.

«Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;»

Μαθητικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στην Αττική για «το σχολείο που ονειρευόμαστε»!

Οι μαθητές μέλη και φίλοι της ΚΝΕ μέρες τώρα έχουν ριχτεί στη μάχη με ερωτηματολόγια στο χέρι, συζητώντας με φίλους και συμμαθητές τους για τι άλλο; Για το σχολείο! Για όλα αυτά που δεν τους αρέσουν στο σχολείο τους, για το πώς φαντάζονται και ονειρεύονται ένα διαφορετικό σχολείο! Τους μαθητές τους απασχολεί γιατί το σχολείο δεν έχει ενδιαφέρον, δεν τους αφήνει ελεύθερο χρόνο, γιατί τους πιέζει και τους γεμίζει άγχος, γιατί τους «κάνει παπαγάλους», ενώ θα μπορούσε να τους δίνει έναυσμα για ψάξιμο και ουσιαστική κατανόηση του κόσμου, της ανθρώπινης γνώσης και της κοινωνικής εξέλιξης, να τους «γεμίσει» ως νέες προσωπικότητες που διαμορφώνονται σε αυτή την ηλικία.

Οι απαντήσεις, η γνώμη και οι σκέψεις των εκατοντάδων μαθητών είναι και η αφορμή για τις διαδραστικές και πολύμορφες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, για να συζητήσουν την μπροσούρα της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;».

Η δυσαρέσκεια και το «μπούχτισμα» των μαθητών μεγαλώνει, ενώ τα δύο χρόνια πανδημίας και ανοιγοκλεισίματος των σχολείων και της τηλεκπαίδευσης επιβεβαιώνουν πως το σχολείο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί διαχρονικά από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, δεν καλύπτει τα θέλω και τις ανάγκες των μαθητών. Υπάρχει ανάγκη να μην είναι το σχολείο ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, αλλά να είναι δημιουργικό, να μη βάζει εμπόδια και φραγμούς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην προσπάθειά τους να μορφωθούν, να σπουδάσουν.

Σε αυτήν τη δυσαρέσκεια τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ βγαίνουν μπροστά και οργανώνουν τη διεκδίκηση για το σχολείο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των μαθητών, αναδεικνύουν τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για να γίνει πράξη. Εχουν πρόταση για ένα διαφορετικό σχολείο και μια διαφορετική κοινωνία που θα μπορεί να χαρίσει αυτό το σχολείο στα παιδιά. Εχουν απαντήσεις σε όλα αυτά που σήμερα αγχώνουν κάθε μαθητή και μαθήτρια.

Οι χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που δύο χρόνια τώρα έδωσαν και δίνουν μεγάλες μάχες για να μπλοκάρουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, να κατακτήσουν το δικαίωμα να πάνε σε ένα ασφαλές σχολείο με μέτρα προστασίας της υγείας τους, που πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει, που καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και πως δεν είναι φυσιολογικό το σχολείο και η καθημερινότητά τους να είναι έτσι, έχουν συμφέρον να γνωρίσουν την πρόταση της ΚΝΕ για το σχολείο, να... «μπουν στη μάχη για το σχολείο των αναγκών και των ονείρων μας»!

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σάββατο 26/2:

 • Στην Αθήνα, στις 18.00, Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, Τροίας 36, Αθήνα.
 • Στην Καλλιθέα, στις 18.30, δημαρχείο της Καλλιθέας.
 • Στον Πειραιά, στις 19.00, «Τραβέρσο», Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ.
 • Στον Κορυδαλλό, στις 19.00 (Κρέσνας 10-12).

Κυριακή 27/2:

 • Στο Πέραμα, στις 12.30, στα γραφεία της ΚΟ Περάματος (Λεωφόρος Ειρήνης 73).
 • Στα Πατήσια, στις 16.00, στο Στέκι Νεολαίας και Εργαζομένων.
 • Στη Ν. Φιλαδέλφεια, στις 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο (Νικολάου Τρυπιά 45).
 • Στο Μαρούσι, στις 18.00, στο «The house of ceramic art», Λεωφ. Κηφισίας 207 (ΗΣΑΠ Μαρούσι).
 • Στο Κερατσίνι, στις 18.00, στο φροντιστήριο αλληλεγγύης της Λαϊκής Επιτροπής Κερατσινίου - Δραπετσώνας (Περικλέους 41).
 • Στην Νίκαια, στις 19.00, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στα γραφεία της ΚΟ Χαλκηδόνας.
9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
Σε νέες κινητοποιήσεις για το πρόβλημα της στέγασης

Με νέα συγκέντρωση σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, στο δημαρχείο Αιγάλεω, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, οι μαθητές του οποίου είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο έξωσης, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται σχετική δικαστική διαδικασία και στις αρχές Μάρτη η υπόθεση εκδικάζεται στο Εφετείο.

Επιπλέον, ο Σύλλογος Γονέων καταγράφει και μία σειρά αναγκαίες επισκευές που πρέπει να γίνουν στο κτίριο και αναβάλλονται επ' αόριστον, με την ευθύνη να γίνεται μπαλάκι μεταξύ δήμου και ιδιοκτητών, όπως αναφέρει. Διεκδικώντας μόνιμη λύση στο ζήτημα της στέγασης με σύγχρονο ασφαλές σχολείο, καμία συγχώνευση με κοντινό ή άλλο σχολείο - καμία μετεγκατάσταση του σχολείου μακριά από τη γειτονιά τους, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου με εκπαιδευτικούς και μικρούς μαθητές και φορείς της περιοχής προχώρησαν την Παρασκευή σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Αιγάλεω. Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματά τους.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ασφυκτικά γεμάτες οι αίθουσες από την πρώτη μέρα του εαρινού εξαμήνου

Ακόμα και στο προαύλιο έκαναν μάθημα φοιτητές...

Ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα...
Ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα...
Με μία γνώριμη - και επικίνδυνη για την υγεία τους - εικόνα έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές του ΑΠΘ επιστρέφοντας στα αμφιθέατρα με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

Για την ακρίβεια, οι φοιτητές του 5ου έτους του Τμήματος Μηχανολόγων - Μηχανικών του ΑΠΘ δεν βρήκαν αμφιθέατρο να επιστρέψουν τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη και αναγκάστηκαν να κάνουν το μάθημά τους στο προαύλιο του κυλικείου της Πολυτεχνικής Σχολής, λόγω έλλειψης διαθέσιμων χώρων. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πασπουδαστική ΚΣ» στον Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς «στο 3ο έτος ισχύει το "δίκαιο του γρηγορότερου", δηλαδή όποιος προλάβει κάθεται, σχεδόν αγκαλιά με τον διπλανό του, οι υπόλοιποι στέκονται για ώρες όρθιοι, ενώ συμφοιτητές μας φέρνουν μαζί τους μέχρι και πτυσσόμενες καρέκλες κάμπινγκ».

Τα φαινόμενα αυτά, με βάση την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι φοιτητές τον Σεπτέμβρη όταν άνοιξαν τα πανεπιστήμια, με αμφιθέατρα και αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες, αναμένονται να πληθύνουν καθώς ολοκληρώνεται η εξεταστική και στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές εμμένουν στην απόφαση να μη λάβουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

...και μάθημα στο προαύλιο
...και μάθημα στο προαύλιο
«Βρισκόμαστε σε ένα Τμήμα, σε μια Σχολή όπου συνεχώς αναπαράγεται το πώς η "διασύνδεση με την αγορά" τάχα αναβαθμίζει τις σπουδές μας, σε ένα Τμήμα που αναλαμβάνει μια σειρά μεγάλων "πρότζεκτ", ερευνητικών προγραμμάτων για μια σειρά "καινοτόμα" προϊόντα που αξιοποιούνται για λογαριασμό των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, και ιδού οι ...σύγχρονες, αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις του Τμήματος», σχολιάζει η ανακοίνωση και σημειώνει πως πρόκειται για «διαπιστευτήρια των εγκληματικών συνεπειών των κυβερνήσεων, της χρόνιας υποχρηματοδότησης».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «φανερούς και αφανείς υποστηρικτές αυτής της πολιτικής» από τη μία τους εκπροσώπους της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, «που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει με κάθε τρόπο τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, τα χτυπήματα στις σπουδές μας», και από την άλλη τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ, «που με τα επιχειρήματα περί "εντατικοποίησης" των σπουδών μας, ανάγκης μάλιστα αφαίρεσης εργαστηριακών μαθημάτων όπως λένε, βάζουν πλάτη στην ανοχή της απαράδεκτης κατάστασης».

Προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για την πτώση παραθύρου, την ώρα του μαθήματος, στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Πέμπτη, στο κτίριο όπου στεγάζεται από το 2019 το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, στην οδό Εγνατία 132, στο κέντρο της πόλης. Το παράθυρο έπεσε στην αίθουσα όπου φιλοξενείται η Ε' τάξη, την ώρα που μαθητής άνοιξε το παράθυρο για να αεριστεί ο χώρος, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού.

ΑΡΤΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Καταγγελίες ενάντια στα μαθητοδικεία

Κινητοποίηση αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου σήμερα, στις 9 π.μ. στο Πρωτοδικείο Αρτας

Την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Αρτας και η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών με αφορμή την εκδίκαση μαθητοδικείων σήμερα στην Αρτα και την Παρασκευή 26 Φλεβάρη στα Γιάννενα.

Συγκεκριμένα στην Αρτα σέρνονται στο εδώλιο μετά από μήνυση «αγανακτισμένου» γονέα 8 μαθητές για κινητοποίηση του 2019 και στα Γιάννενα 4 μαθητές μετά από μήνυση διευθύντριας για κινητοποιήσεις του Φλεβάρη 2020. Διευκρινίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις οι μαθητές συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις του σχολείου τους μετά από απόφαση των μαθητικών συμβουλίων, διεκδικώντας την επίλυση μορφωτικών τους προβλημάτων.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί σε κινητοποίηση αλληλεγγύης στους μαθητές που σέρνονται σε δίκη, στο Πρωτοδικείο Αρτας σήμερα στις 9 π.μ., ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η όποια κίνηση ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων δεν είναι απλώς καταδικαστέα, σηματοδοτεί τον καθαγιασμό της σαπίλας ενός συστήματος που η διέξοδός του είναι να τσακίσει όποιον αντιστέκεται».

Ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους μαθητές εξέδωσαν και οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Αρτας, υπενθυμίζοντας ότι «το μαθητικό κίνημα έχει τη δική του αυτοτέλεια και το ποια μορφή πάλης θα επιλέγει κάθε φορά, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος, αφορά τους ίδιους τους μαθητές», ζητώντας παράλληλα να σταματήσει κάθε ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και να απαλλαγούν οι μαθητές από κάθε κατηγορία.

Αντίστοιχα η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι "κυνηγοί μαθητικών κεφαλών" εξαφανίστηκαν τα δυο χρόνια της πανδημίας, που τα σχολεία λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με άκρως επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες και χιλιάδες χαμένες ώρες. Αποδεικνύεται ότι αυτό που πραγματικά τους ενοχλούσε και τους ενοχλεί, είναι ο συλλογικά οργανωμένος αγώνας των μαθητών και τα δίκαια αιτήματά τους», ζητώντας τον τερματισμό κάθε δίωξης.

PODCAST ΤΗΣ ΚΝΕ
Τι κρύβεται πίσω από όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη;

Διαθέσιμο από την Παρασκευή 25 Φλεβάρη

Το Podcast της ΚΝΕ ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και ξετυλίγει το «κουβάρι» που συνδέει την εγκληματική δράση φασιστικών συμμοριών στην πόλη με τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη. Διασχίζοντας ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, από τη Χαριλάου και το σημείο της δολοφονίας του Αλκη μέχρι τον Εύοσμο και τη Σταυρούπολη και από την Ανω Πόλη μέχρι το Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στην Ευζώνων, μεταφέρει το ηχηρό μήνυμα που αντήχησε δυνατά στην πόλη: ΩΣ ΕΔΩ!

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι:

- Γιάννης Δελής, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

- Θανάσης Κοκκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας

- Κώστας Λεβέντης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Παναχαϊκής, ΠΑΟΚ, Μακεδονικού, πρώην Γραμματέας του ΠΣΑΠ και ΕΠΣΜ

- Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Το επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο από την Παρασκευή 25 Φλεβάρη, στις 20.00, στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube, καθώς και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες (Spotify, Google podcasts κ.λπ.).

ΚΝΕ
Αθλητικά τουρνουά σε Σάμο και Γιάννενα

ΣΑΜΟΣ
ΣΑΜΟΣ
Αθλητικά τουρνουά οργάνωσε η ΚΝΕ στη Σάμο, με αφορμή την αποτρόπαιη δολοφονία του 19χρονου Αλκη στη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φλεβάρη, τα Δημοτικά Στάδια του Καρλοβάσου και του Βαθιού γέμισαν με τις φωνές, τις συζητήσεις, το παιχνίδι και τη ζωντάνια δεκάδων μαθητών και άλλων νέων που συμμετείχαν στα αθλητικά τουρνουά της ΚΝΕ.

Στους αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ κυριάρχησε ένα όμορφο κλίμα άμιλλας, ομαδικής προσπάθειας και συλλογικότητας, μακριά από τον ανταγωνισμό. Δόθηκε έτσι μια εικόνα αυτού που πραγματικά είναι ο αθλητισμός: Μια γιορτή για τη νέα γενιά, μία ανάγκη και ένα αναφαίρετο δικαίωμα που όμως σήμερα μετατρέπεται σε εμπόρευμα, σε πεδίο για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που όλοι οι μαθητές και των δύο ομάδων, μαζί, φώναξαν ένα δυνατό «Αλκης» πριν από την έναρξη του αγώνα. Δείχνοντας έτσι ότι η νέα γενιά έχει ιδανικά, ότι δεν θα ξεχάσει εύκολα, ότι απέναντι στη βία αυτού του συστήματος αντιτάσσει την αλληλεγγύη, τη δίψα για ζωή.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για ανάπτυξη του αθλητισμού στη γειτονιά, στα σχολεία, στο πανεπιστήμιο. Ηρθαν στην επιφάνεια οι μεγάλες ελλείψεις σε χώρους άθλησης, σε σύγχρονες αθλητικές υποδομές στο νησί, αναδείχθηκαν τα μεγάλα κενά στη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών. Η ΚΝΕ, μέσα από πολύμορφες πρωτοβουλίες, θα δώσει συνέχεια πρωτοστατώντας στη διεκδίκηση, τόσο για τη δημιουργία νέων, σύγχρονων αθλητικών υποδομών που να καλύπτουν τις ανάγκες νέων και μεγαλύτερων, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη πολλών αθλημάτων, όσο και για την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών με αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.

Στα Γιάννενα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με τη συμμετοχή πολλών μαθητών πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 που οργάνωσε η ΚΝΕ στα γηπεδάκια της Κιάφας.

Με το σύνθημα «Σήμερα ο Αλκης. Αύριο εσύ; Ως εδώ!», οι μαθητές έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» στην οπαδική βία, στους στρατούς χούλιγκανς και φασιστών που γεννάει η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό. Ανέδειξαν την ανάγκη τους για αθλητισμό που θα αποτελεί «βασικό συστατικό» στην καθημερινότητά τους, θα καλλιεργεί πνεύμα ομαδικό και θα ενισχύει τη συλλογικότητα και την ευγενή άμιλλα.

Πλούσια συζήτηση για τις εξελίξεις στον αθλητισμό και την οπαδική βία

Μαζική ανταπόκριση της νεολαίας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ στο «Τραβέρσο»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με μαζική συμμετοχή νεολαίας διοργάνωσε το Σάββατο 19/2 στο Στέκι Πολιτισμού «Τραβέρσο» η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του αθλητισμού. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Μιχάλης Λεάνης, δημοσιογράφος αθλητικού ρεπορτάζ. Η πρωτοβουλία της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε με αφορμή το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 19χρονου οπαδού του Αρη, Αλκη Καμπανού, και στο επίκεντρό της βρέθηκαν ζητήματα όπως οι ρίζες του φαινομένου της οπαδικής βίας, οι πολύπλευρες προεκτάσεις του και η αντιμετώπισή του, οι λογικές του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον αθλητισμό.

Στην ομιλία του ο Θ. Λιάππης, αναφερόμενος στη δολοφονία του 19χρονου, ανέφερε πως αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των όσων συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια και αφορούν την πολιτική κατάσταση, την πανδημία, την αύξηση των μέτρων αστυνομοκρατίας κ.λπ., τονίζοντας ότι και το νέο αυτό περιστατικό οπαδικής βίας θα πρέπει να το δούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο που αφορά τις αιτίες που γεννούν, αναπαράγουν και συντηρούν το φαινόμενο. Αιτίες που έχουν τις ρίζες τους στην επιχειρηματική δράση και στους ανταγωνισμούς στον χώρο του ποδοσφαίρου. Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, ότι το συγκεκριμένο περιστατικό σήμερα τροφοδοτεί γενικότερη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ποδοσφαίρου. Υπογράμμισε πως συμπεράσματα για το φαινόμενο μπορούν να δώσουν τρία βασικά ερωτήματα: Ποιος ευνοείται και συντηρεί σήμερα την οπαδική βία; Ποιος αθλητισμός είναι αυτός που παράγει τη βία και το μίσος στις εξέδρες; Και πώς μπορούμε τελικά σήμερα να απαλλαγούμε από το φαινόμενο;

Από την πλευρά του ο Μ. Λεάνης επεσήμανε ότι η δολοφονία του Αλκη Καμπανού αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι των όσων συμβαίνουν στην πόλη εδώ και μια οκταετία, τόσο σε ζητήματα οπαδικής κόντρας όσο και σε ευρύτερους τομείς. Τόνισε πως είναι εμφανής η προσπάθεια οικονομικών συμφερόντων να επιβάλουν πολιτικές χρησιμοποιώντας το πρόσφορο έδαφος του ποδοσφαίρου. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που υπήρξαν στον χώρο των οπαδών από τη δεκαετία του '80 και έπειτα, όταν το ποδόσφαιρο επαγγελματοποιήθηκε και εμπορευματοποιήθηκε, ενώ βρέθηκε η ...μαγιά - ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές - προκειμένου να δημιουργηθούν οι «ιδιωτικοί στρατοί», να καλλιεργηθούν συγκεκριμένες στάσεις, να συγκαλυφθούν τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω.

Αναφορά έγινε και από τους δυο ομιλητές και στα περίφημα μέτρα κατά της βίας που διαχρονικά έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις και τα οποία, αποφεύγοντας να αγγίξουν την ουσία και τις ρίζες του φαινομένου, έχουν ως κύριο άξονα την αυστηροποίηση των ποινών. Ο Θ. Λιάππης θύμισε την άρνηση τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και όλων των προηγούμενων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) να υιοθετήσουν στα εκάστοτε αθλητικά νομοσχέδια την πρόταση του ΚΚΕ για μεταφορά των αθλητικών ανώνυμων εταιρειών (ΠΑΕ και ΚΑΕ) στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να μην τυγχάνουν ευνοϊκών ελέγχων και μεταχείρισης, υπαγόμενες μέχρι σήμερα στο υφυπουργείο Αθλητισμού.

Οι νέοι να μη μένουν θεατές στην εξέδρα

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με το κοινό. Στο επίκεντρό της βρέθηκε μεταξύ άλλων ο στόχος της αστικής τάξης η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό να περιορίζεται σε ρόλο θεατή στην εξέδρα, εμπορικής μάζας που θα πρέπει να πληρώσει για να αθληθεί ή να παρακολουθήσει αθλητισμό. Ο Θ. Λιάππης επεσήμανε ότι είναι εμφανείς οι λόγοι γι' αυτό, αφού ένας νέος άνθρωπος, όντας κινητικά δραστήριος, ιδιαίτερα μέσω του αθλητισμού, είναι και κοινωνικά δραστήριος. Στάθηκε δε στην αξία του συνθήματος της ΚΝΕ για τον αθλητισμό, το οποίο καλεί τη νεολαία «να μη μείνει θεατής στην εξέδρα».

Συζήτηση έγινε επίσης για την «καραμέλα» με τα «μέτρα της Θάτσερ κατά του χουλιγκανισμού», τα οποία - όπως εξήγησε ο Μ. Λεάνης - δεν έλυσαν το πρόβλημα της βίας στην Αγγλία, αφού στόχος τους δεν ήταν η πάταξη του φαινομένου αλλά η προστασία του «προϊόντος» και το καθάρισμα της «βιτρίνας» (βλ. γήπεδο). Ακόμα και σήμερα, όπως είπε, βλέπουμε τόσο στην Αγγλία όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στις υποτίθεται ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά, τα φαινόμενα της οπαδικής βίας να είναι καθημερινότητα»σε χώρους όπως οι παμπ, τα μπαρ, τα τρένα κ.λπ.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και στην ιστορική παρουσία του λαϊκού κινήματος στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο τα χρόνια του Μεσοπολέμου και τη δεκαετία του '40. Ο Θ. Λιάππης επεσήμανε τη σημαντική συμβολή του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ στη δημιουργία αθλητικών σωματείων και στη διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων. Κάτι που, όπως είπε, πέραν της σημαντικής συμβολής στην άθληση της νεολαίας, αποτέλεσε και το μέσο προκειμένου ιδιαίτερα η νεολαία να έρθει σε επαφή με τις θέσεις και την ιδεολογία του Κόμματος στις δύσκολες συνθήκες της παρανομίας. Σημείωσε ότι αυτό αποτέλεσε αρνητική πείρα για την αστική τάξη, η οποία στα χρόνια μετά το '60 προσπάθησε να ελέγξει με κάθε τρόπο και να αξιοποιήσει για τα δικά της συμφέροντα το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της χούντας, που διέλυσε ολόκληρες ομάδες, άλλαξε τις διοικήσεις και τις ονομασίες προκειμένου να χτυπήσει τις λαϊκές καταβολές τους.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως οι δυσκολίες πρόσβασης στην άθληση των νέων σήμερα, οι νοοτροπίες που καλλιεργεί ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός στους προπονητές, στους αθλούμενους και τους γονείς τους κ.λπ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ