Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Για σκληρή αναμέτρηση ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης να τους πετάξει στον δρόμο
  • Βιοπαλαιστές αγρότες: Από αύριο με τα τρακτέρ τους στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωσή τους
  • Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής: Ανάγκη του λαού η δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου σε μια περιοχή όπου ζουν και δουλεύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι
  • Συνέντευξη με συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΑΣΘ, με αφορμή το πρόσφατο θετικό αποτέλεσμα στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
«Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα. Δεν βγαίνουμε από τις δουλειές και τα σπίτια μας»
  • Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι να αντισταθούν στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης
  • Πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων την Κυριακή 13/2 στη Λάρυμνα

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων της ΛΑΡΚΟ
Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων της ΛΑΡΚΟ
«Δεν πρόκειται να μας βγάλει κανείς από την εργασία και τα σπίτια μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα»: Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην πρόθεση της κυβέρνησης να απολύσει όλους τους εργαζόμενους εντός του Φλεβάρη και να κάνει έξωση σε όσους μένουν στους οικισμούς της Λάρυμνας και του Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και όλου του λαού, διαλύοντας τη ΛΑΡΚΟ, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού των Σωματείων, που πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη στη Λάρυμνα, όπου τα μέλη των ΔΣ απέρριψαν για μία ακόμη φορά και μάλιστα ομόφωνα την παγίδα της κυβέρνησης να συναινέσουν στις απολύσεις του προσωπικού.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων χαρακτήρισαν «καταδίκη» για τους εργαζόμενους το «κοινωνικό πακέτο» που έταξε η κυβέρνηση για να διασπάσει την ενότητά τους και ντροπή να ζητά από τους απολυμένους εργαζόμενους που μένουν στους οικισμούς, να πάρουν τις οικογένειες και να φύγουν από τα σπίτια τους. Τόνισαν ότι η απάντησή τους θα δοθεί με συνέχιση του αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αντίστοιχη απόφαση έλαβε χτες το πρωί το ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, η οποία θα είναι και η εισήγηση στη Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου της Λάρυμνας πραγματοποίησε ενημέρωση των εργαζομένων στην πύλη του εργοστασίου, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή Γενική Συνέλευση.

Τις επόμενες μέρες όλα τα σωματεία θα προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα. Παράλληλα, αποφασίστηκαν διεξαγωγή πλατιάς σύσκεψης με τη συμμετοχή φορέων την Κυριακή 13 Φλεβάρη στη Λάρυμνα καθώς και δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση με πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις.

Δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων χαρακτήρισαν κατάπτυστη την πρόταση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «αποτελεί ντροπή για τους εργαζόμενους, τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους από τα εργατικά δυστυχήματα στη ΛΑΡΚΟ».

«Θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά. Να γίνει ζήτημα των τοπικών κοινωνιών και ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας. Να μην τσιμπήσουμε στο "τυράκι" του "κοινωνικού πακέτου" και συναινέσουμε στις απολύσεις μας. Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να μας βγάλει κανείς», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση απολύοντας άμεσα τους εργαζόμενους βάζει ουσιαστικά λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να πετιούνται στον δρόμο.

«Το ερώτημα που μπαίνει μετά τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αν θα αποδεχτούμε να βγούμε στην ανεργία και να φύγουμε από τα σπίτια μας. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς απαιτούμε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Θα το τραβήξουμε μέχρι τέλους. Γεννηθήκαμε στη ΛΑΡΚΟ, μεγαλώσαμε στη ΛΑΡΚΟ, εδώ θα μας βρουν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

«Εμείς ως διοίκηση των Σωματείων έχουμε ευθύνη να παλέψουμε για να μείνουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους και όχι να συζητάμε και να διαβουλευόμαστε τις απολύσεις τους», τόνισε από την πλευρά του ο Ανδρέας Κορέντζελος, γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας.

«Είναι ντροπή για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι προτάσεις της κυβέρνησης. Δικαιώνονται οι θέσεις μας ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι εγκληματικοί, διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ, στέλνουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και μαραζώνουν τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε, τέλος, ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας!

Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την πλατιά αλληλεγγύη τους

Από σποτ που κυκλοφόρησε χτες το ΠΑΜΕ
Από σποτ που κυκλοφόρησε χτες το ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους όλης της χώρας, σε κάθε Συνδικάτο, Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο για μαζική - μαχητική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«ΤΩΡΑ να εκφραστεί πολύμορφα και με κάθε τρόπο η μαζική εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη στον Αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ για το δικαίωμα στη δουλειά, για το δικαίωμα στη ζωή.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Είναι υποχρέωση όλων μας, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, να σταθούμε στο πλευρό τους, για να μην ολοκληρωθεί το έγκλημα της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ!

Την Τρίτη 1η Φλεβάρη η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί μέτρων στήριξης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, παρέδωσε "τελεσίγραφο" ένα σχέδιο - καρμανιόλα με το οποίο προτίθεται να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στον Φλεβάρη και να πετάξει στον δρόμο εκατοντάδες οικογένειες, διώχνοντάς τους από τον οικισμό, ώστε να παραδώσει την επιχείρηση στους ιδιώτες χωρίς εργαζόμενους που θα έχουν δικαιώματα.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή. Αν σκοπός δεν ήταν το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, τότε ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας και μονάδες σαν τη ΛΑΡΚΟ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπηρετώντας την ευημερία του λαού. Γι' αυτό η ΛΑΡΚΟ μπορεί να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά και γι' αυτό οι κυβερνήσεις διαχρονικά, συστηματικά προχώρησαν στην απαξίωση της επιχείρησης, στη στοχοποίηση των εργαζομένων, στην υπερχρέωσή της.

Και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργάτες και οι αγώνες τους. Οι εργαζόμενοι με τον πολύχρονο αγώνα τους κράτησαν ανοιχτή τη ΛΑΡΚΟ κόντρα σε θεούς και δαίμονες, με όλους τους εργαζόμενους στη θέση τους, σμπαράλιασαν ξανά και ξανά τα σχέδια κυβερνήσεων, επιχειρηματικών ομίλων.

Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι κυβερνήσεις και τα αρπακτικά που ξεζουμίζουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τις υποδομές που έφτιαξε ο λαός, τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων που έχτισαν τα ντουβάρια και τις υψικαμίνους της ΛΑΡΚΟ, για να τους πετάξουν μετά στον δρόμο. ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ψηλά το κεφάλι! Στον δρόμο του αγώνα βρίσκονται οι λύσεις!

Η εργατική τάξη της χώρας μας, με τη δύναμη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης και του ταξικού αγώνα, να δώσει νέα βροντερή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Με κάθε τρόπο να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά να απλωθεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης! Ο εγκληματικός, αντεργατικός σχεδιασμός κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων, που απολύει και ξεσπιτώνει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, να μείνει στα χαρτιά!

Τώρα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη».

Μηνύματα συμπαράστασης από συνδικάτα

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, καταγγέλλοντας τις απολύσεις και διαμηνύοντας ότι «ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας».

Συγκεκριμένα, την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ εκφράζουν με ανακοινώσεις τους μέχρι στιγμής:

Τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Ζακύνθου, Λέσβου, Αρτας, Ιωαννίνων, Φωκίδας. Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).

Επίσης: Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Φθιώτιδας, Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα ν. Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ΣΕΤΕΠΕ, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής, ΣΕΤΗΠ ν. Αττικής, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων», ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΕΝΕΔΕΠ, το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Τα Συνταξιουχικά Σωματεία Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, ΙΚΑ ν. Καβάλας, ΟΑΕΕ ν. Καβάλας, Δημοσίου και του ΝΑΤ ν. Καβάλας.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, Αλιβερίου, Αμφισσας, Δίρφης Μεσσαπίας, Θήβας, Ιστιαίας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Λοκρίδας, Τανάγρας, Χαλκίδας.

  • Να συζητηθούν οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ο λαός με την πάλη του να επιβάλει τη δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στον χώρο του «Ερασίνειου» Νοσοκομείου, που από «πολλά υποσχόμενη επένδυση» μετατράπηκε σε κτίριο - φάντασμα

RIZOSPASTIS

Ανατολική Αττική: Μια τεράστια περιοχή, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι η ουσιαστική προστασία του λαού δεν χωρά στις «προτεραιότητες» των κυβερνήσεων και του κράτους, αφού παρά τη μεγάλη άνθιση που γνωρίζουν εκεί οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια στιγμή απουσιάζουν στοιχειώδεις τέτοιες υποδομές. Και η ανυπαρξία δημόσιου νοσοκομείου σε μια τέτοια περιοχή είναι ακόμα μια μεγάλη τέτοια έλλειψη, που δεν είναι αποτέλεσμα καμιάς «αβλεψίας», αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις.

Σημειώνεται ότι εκεί, στα Μεσόγεια - Λαυρεωτική, εδρεύουν ο πιο μαζικός χώρος δουλειάς στην Ελλάδα, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια επιβάτες. Επίσης εκεί υπάρχουν δύο λιμάνια, βιομηχανικές ζώνες και εμπορικά πάρκα, που με τη σειρά τους έχουν τροφοδοτήσει οικιστική και πληθυσμιακή έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια, η Ανατ. Αττική είναι ένας βασικός προορισμός παραθερισμού για τις λαϊκές οικογένειες του λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που γεμίζει από κόσμο.

Την ίδια στιγμή, στα Κέντρα Υγείας η κατάσταση είναι εκρηκτική, αφού είναι ενδεικτικό ότι σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας καλούνται να παίξουν τριπλό ρόλο: Ως κέντρα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως Κέντρα Αναφοράς Covid-19, καθώς και ως Εμβολιαστικά Κέντρα. Το αποτέλεσμα είναι οι τεράστιες ουρές σε καθημερινή βάση, η σωματική κατάρρευση του υγειονομικού προσωπικού από τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς και τη μεγάλη πίεση, οι ελλείψεις ακόμα και σε αντιδραστήρια για τη διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων, η παραπομπή των ασθενών από το ένα ΚΥ κ.ά.

Το κουφάρι του «Ερασίνειου»: Για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι προτιμότερο να σαπίζουν υποδομές αφού δεν αποφέρουν κέρδος, παρά να ικανοποιηθεί η ανάγκη του λαού για δημόσιο νοσοκομείο

RIZOSPASTIS

Το κουφάρι του «Ερασίνειου»: Για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι προτιμότερο να σαπίζουν υποδομές αφού δεν αποφέρουν κέρδος, παρά να ικανοποιηθεί η ανάγκη του λαού για δημόσιο νοσοκομείο
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, σωματεία και φορείς της Ανατ. Αττικής με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής απαιτούν την ενίσχυση της ΠΦΥ αλλά και την άμεση δημιουργία δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην περιοχή με καθολικά δωρεάν ποιοτικές παροχές για τον λαό.

Η «μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση» που μετατράπηκε σε κουφάρι

Σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του χώρου του «Ερασίνειου». Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι πρόκειται για οικόπεδο και κτίσμα που προοριζόταν για ιδιωτικό ογκολογικό νοσοκομείο στο Κορωπί, 500 μέτρα από την Βάρης - Κορωπίου και το όποιο έμεινε ημιτελές. Είναι μια σχεδόν έτοιμη δομή, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες από 220 κλίνες, σε έτοιμο κτίριο 55.000 τ.μ. και που θα μπορούσε να αποτελέσει το πολυπόθητο δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο σε αυτή την περιοχή που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από τέτοια δομή Υγείας.

Η κατασκευή του είχε διαφημιστεί πριν από μια δεκαετία ως «η μεγαλύτερη επένδυση στο χώρο της Υγείας», με κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Κι όμως, όπως συμβαίνει πάντα με τους επενδυτές, αυτοί δεν διστάζουν να αφήσουν «σύξυλο» ένα έργο μόλις μυριστούν ότι δεν διασφαλίζεται η κερδοφορία τους. Ετσι και με το «Ερασίνειο»: Μετατράπηκε σε κουφάρι, τα κτίσματα «χάσκουν» και οι τράπεζες το βγάζουν κάθε τόσο στο «σφυρί», αντί αυτός ο χώρος να αξιοποιηθεί για μια ζωτική ανάγκη του λαού της περιοχής.


RIZOSPASTIS

ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στον συγκεκριμένο χώρο, όπου μας υποδέχτηκε ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής και με τον οποίο συζητήσαμε για το ζήτημα της έλλειψης νοσοκομείου στην περιοχή.

Αρχικά μας περιγράφει τις συνέπειες από την ανυπαρξία δημόσιου νοσοκομείου στην περιοχή, σημειώνοντας ότι καθημερινά υπάρχουν έκτακτα περιστατικά που φέρνουν ανθρώπους αντιμέτωπους με μεγάλους κινδύνους, αφού καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στα απομακρυσμένα νοσοκομεία που εφημερεύουν.

Το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία στη μάχη για δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου

Ο Μ. Μεντής θυμάται για παράδειγμα τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής όταν ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, «που η αργοπορία μέχρι να φτάσουν οι εγκαυματίες στα νοσοκομεία, όπως στο Θριάσιο, ήταν δυστυχώς ένας από τους λόγους που επιβάρυναν την κατάστασή τους. Επίσης πριν λίγα χρόνια εργαζόμενος του δήμου Κορωπίου εν ώρα εργασίας έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σφήκας περιμένοντας πολλή ώρα να έρθει ασθενοφόρο να τον παραλάβει. Διαρκώς υπάρχουν ελαφριά ή πιο βαριά περιστατικά που ο λαός της περιοχής περνάει έναν Γολγοθά για να φτάσει να δεχτεί την ιατρική φροντίδα», αναφέρει.

Θέτοντας το ερώτημα ποιος ωφελείται από την ανυπαρξία τέτοιας δομής στην περιοχή, παρόλο που ο λαός την έχει ανάγκη, απαντιέται και το «γιατί» καμιά κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τη συγκεκριμένη διεκδίκηση. Οπως μας λέει ο πρόεδρος του ΕΚ, «αποτέλεσμα όλης αυτής της ανεπάρκειας των δομών Υγείας είναι ο λαός να κατευθύνεται στην ουσία στα ιδιωτικά ιατρεία, με τα τελευταία να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την περιοχή μας».

Στον αντίποδα παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες και δράσεις που εδώ και χρόνια παίρνει το Εργατικό Κέντρο μαζί με φορείς της περιοχής για το ζήτημα του νοσοκομείου και ευρύτερα για την προστασία και υγεία του λαού:

«Το ΕΚ Λαυρίου - Ανατ. Αττικής παρεμβαίνει διαχρονικά για τις ελλείψεις στις δομές Υγείας και ειδικότερα για το τεράστιο πρόβλημα της ανυπαρξίας δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου. Διεκδικεί ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων που περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύου ενισχυμένης ΠΦΥ, σταθμούς ΕΚΑΒ κοντά στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, μελέτες για την επιβάρυνση της περιοχής από βιομηχανικές ζώνες και το αεροδρόμιο, ειδικά μέτρα προστασίας για εκεί και βέβαια τη δημιουργία του δημόσιου νοσοκομείου».

Οσον αφορά το τελευταίο, προσθέτει πως «έχει προχωρήσει σε μία σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς με επιστολές, παρεμβάσεις και άλλες μορφές δράσης όπως συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης των φορέων της ευρύτερης περιοχής είναι η σύσκεψη και ο συντονισμός δεκάδων σωματείων, συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα και που προσπαθεί να αναδείξει την αναγκαιότητα του αγώνα για ενδυνάμωση των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας σε όλη την περιοχή και της δημιουργίας του νοσοκομείου».

Να επιταχθεί το «Ερασίνειο»!

Μας μιλάει επίσης για τον χώρο του «Ερασίνειου» όπου βρισκόμαστε:

«Αυτός ο χώρος είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ογκολογικού Νοσοκομείου, από επενδυτές που μυρίστηκαν άλλο ένα κερδοφόρο πεδίο από τις ιατρικές ανάγκες του λαού, που όμως τελικά δεν ολοκληρώθηκε. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να βγει στο σφυρί από τις τράπεζες που είναι ομολογιούχοι και εμπλέκονταν στη χρηματοδότηση, ενώ πιθανολογείται ότι χρέη υπάρχουν και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Εχει οριστεί νέος πλειστηριασμός για την άνοιξη, όπως γνωρίζουμε.

Είναι ένας χώρος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες από 220 κλίνες και που είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμος ώστε με προσθήκες να λειτουργήσει. Το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής απαιτούμε να επιταχθεί από τον κρατικό μηχανισμό και να στελεχωθεί πλήρως με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και με τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και να λειτουργήσει ως ένα δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο που να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες του λαού της περιοχής τουλάχιστον της Νοτιοανατολικής Αττικής. Φυσικά αυτό προϋποθέτει ότι στην πορεία θα συνδεθεί με οδικό άξονα με τις πιο απομακρυσμένες περιοχές για γρήγορη, ασφαλή και ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό».

Τονίζει ωστόσο ότι «για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός να γίνει εκεί το Γενικό Νοσοκομείο, αλλά μπροστά στην πανδημία και γενικά στα προβλήματα του συστήματος Υγείας θα βοηθούσε τα μέγιστα η αξιοποίησή του και πως αν βρεθεί άλλος χώρος για νοσοκομείο με τα χαρακτηριστικά που προτάσσουμε παραπάνω, θα μας έβρισκε σύμφωνους σε κάθε περίπτωση».

Τέλος ο Μ. Μεντής σχολιάζει τις φωνές που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, μεταξύ αυτών κυρίως από τοπικούς δημοτικούς παράγοντες της κυβέρνησης, που τάχα αναγνωρίζουν ότι ...ήρθε η ώρα να φτιαχτεί νοσοκομείο στην περιοχή των Μεσογείων ή αντίστοιχα η προκήρυξη σχετικής μελέτης από την περιφερειακή αρχή κ.ά.

Οι ανάγκες του λαού δεν χωρούν στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία

Το μεγάλο ζήτημα, όπως εξηγεί, είναι ότι πουθενά δεν λένε για το πώς θα λειτουργεί αυτό το νοσοκομείο.

«Το Εργατικό Κέντρο ξεκάθαρα παλεύει για δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού της περιοχής και που θα παρέχει δωρεάν παροχές σε όλους χωρίς καμία ιδιωτική σύμπραξη τύπου ΣΔΙΤ ή άλλο σχήμα επιχειρηματικής δράσης, που τελικά θα αναγκάζει τους εργαζόμενους να βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη. Μακριά επίσης από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ" της λογικής του κλεισίματος νοσοκομείων ή αποψίλωσής τους, που διογκώνουν και μεταθέτουν τα προβλήματα, δημιουργώντας άλλες τρύπες. Δεν επιδιώκουμε να μεταφερθεί νοσοκομείο εδώ αφήνοντας ακάλυπτες ανάγκες αλλού.

Επιμένουμε σταθερά στην ενίσχυση της ΠΦΥ, την ολοκληρωμένη και πλήρη λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας της Ανατ. Αττικής, δημιουργία νέων όπου χρειάζεται, καθώς η ανάγκη για άμεση πρόσβαση των ασθενών σε αυτά είναι αναντικατάστατη».

Και ο Μ. Μεντής καταλήγει με το κάλεσμα που απευθύνουν το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία της περιοχής στον λαό της περιοχής«σε καμία περίπτωση να μην κρατήσει στάση αναμονής. Τη δημιουργία του νοσοκομείου μπορεί να την επιβάλει ο ίδιος με τον αγώνα του, μακριά από χιλιοειπωμένες υποσχέσεις».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν την πάλη με δίκαια αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους

Αύριο στήνονται τα πρώτα μπλόκα στη Θεσσαλία, ενώ και στην υπόλοιπη χώρα γίνονται σχετικές προετοιμασίες και πολύμορφες δράσεις

Από πρόσφατη σύσκεψη προετοιμασίας των κινητοποιήσεων στον Τύρναβο
Από πρόσφατη σύσκεψη προετοιμασίας των κινητοποιήσεων στον Τύρναβο
Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι «ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ τους και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν από αύριο, Παρασκευή, το στήσιμο μπλόκων και την πραγματοποίηση πολύμορφων δράσεων, κλιμακώνοντας έτσι την πάλη τους για τα δίκαια αιτήματά τους που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Μια σειρά από κινητοποιήσεις και διεργασίες που προηγήθηκαν δείχνουν ότι τα μπλόκα που θα στηθούν αύριο, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Ενδεικτικά, μέσα στον Γενάρη, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συσκέψεις σε χωριά, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε καταστήματα της ΔΕΗ, σε Περιφέρειες, στον ΕΛΓΑ αλλά και συλλαλητήρια με τρακτέρ.

Απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, έχοντας οδηγό την πλούσια πείρα των αγώνων τους και τις κατακτήσεις που απέσπασαν στο παρελθόν, δίνουν μάχη που αφορά την ίδια την επιβίωσή τους, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους, όπως αυτά έχουν συζητηθεί και καθοριστεί στις συλλογικές τους διαδικασίες.

Πύργος: Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ
Πύργος: Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ
Συγκεκριμένα, ξεχωρίζουν τα αιτήματα για ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Επίσης, για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Ολα έτοιμα για τα μπλόκα στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, που αποτελεί την «καρδιά» των αγροτικών αγώνων, ολοκληρώθηκαν χτες οι μαζικές συσκέψεις των αγροτών σε όλους τους νομούς και αύριο, Παρασκευή, εκατοντάδες τρακτέρ θα ανάψουν τις μηχανές τους και θα κατευθυνθούν συντεταγμένα και οργανωμένα στον κόμβο της Νίκαιας, με σκοπό τη συγκρότηση ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου, το οποίο θα αποτελέσει κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι και σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο. Η προσυγκέντρωση των αγροτών της Καρδίτσας είναι προγραμματισμένη στις 12 το μεσημέρι στο Δέλτα Ιτέας.

Μιλώντας για τα προβλήματα που βγάζουν τους αγρότες στον δρόμο, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Εάν δεν καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να πάρουμε αφορολόγητο πετρέλαιο, να φύγει η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα και να μειωθούν οι τιμές στα αγροεφόδια, το μέλλον των γεωργών είναι αβέβαιο. Είμαστε αγανακτισμένοι, καθώς τα "μπαλώματα" που έγιναν μετά τον "Ιανό" δεν είναι αρκετά για να θωρακίσουν τον νομό από νέα πλημμυρικά φαινόμενα που κάθε λίγο και λιγάκι απειλούν την περιοχή. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες συνάδελφοι που έπαθαν πέρσι ζημιές από πλημμύρες και χαλάζια, διαπίστωσαν μεγάλες αδικίες στην καταβολή των αποζημιώσεων, χώρια ότι κάποιες από αυτές δόθηκαν μετά από πολλούς μήνες».

Μιλώντας για την ανάγκη μαζικής και αποφασιστικής συμμετοχής των αγροτών στα μπλόκα, κόντρα σε όσους επαναλαμβάνουν τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» ή σε όσους χύνουν το δηλητήριο της αναμονής για μια κυβερνητική εναλλαγή, ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, δηλώνει: «Ας αναλογιστούνε αυτό που ζούνε στην τσέπη τους αυτήν την περίοδο οι βιοπαλαιστές αγρότες, που τους ήρθε ο ουρανός σφοντύλι με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ, με τις υπέρογκες αυξήσεις στα μέσα και εφόδια.

Αν το 2016 περίμεναν οι αγρότες τον ΣΥΡΙΖΑ ως νέα κυβέρνηση, και μάλιστα όπως έλεγε "αριστερή", να τους λύσει τα προβλήματα που η ίδια δημιουργούσε με την ψήφιση του νέου μνημονίου και δεν ήταν 40 μέρες στα μπλόκα, δεν θα κέρδιζαν το αφορολόγητο, όπως και δεν θα το κέρδιζαν, αν πάλι περίμεναν την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Με τον σκληρό, οργανωμένο και πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα, που έφτασαν έως την Αθήνα τα τρακτέρ και με την έμπρακτη συμπαράσταση των ταξικών εργατικών σωματείων κέρδισαν.

Ας σκεφτεί ο βιοπαλαιστής αγροτοκτηνοτρόφος τι θα μπορούσε τελικά να γίνει, αν ο καθένας και η καθεμιά δεν ανέβαλλε, δεν άφηνε για κάποιους άλλους αυτήν την επιλογή. Τρέμουν στην ιδέα των τρακτέρ στους δρόμους, γι' αυτό και εμείς, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, δεν το βάζουμε κάτω, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!».

Σε Βόρεια Εύβοια και Φθιώτιδα

Με μηχανοκίνητη πορεία από τον κόμβο της Στροφυλιάς μέχρι τη Λίμνη ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους, αύριο, Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Εύβοιας.

«Ολοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι με τον μαζικό μας Σύλλογο, με τους μαζικούς φορείς της Βόρειας Εύβοιας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ικανοποίηση των δίκαιων και επειγόντων αιτημάτων μας. Την Παρασκευή κάνουμε την αρχή και σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα κλιμακώσουμε το επόμενο διάστημα», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Καλεί δε τους αγρότες «να μετατρέψουν σε οργανωμένο αγώνα και δράση τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που νιώθουν όχι μόνο για όλα όσα προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου αλλά και συνολικά για τα προβλήματα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά».

Τονίζει, επίσης, ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την κοροϊδία σε βάρος του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας, εξαιρεί την πλειοψηφία των δικαιούχων από τα ψίχουλα των αποζημιώσεων για τις ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, δεν έχει προχωρήσει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής».

Στη Φθιώτιδα, μπλόκα αναμένεται να στηθούν την επόμενη βδομάδα σε Ανθήλη, Πελασγία, Μακρακώμη και στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του «παλιού Λεβέντη».

Στη Δυτική Ελλάδα

Αποφασισμένοι να στήσουν μπλόκα με τα τρακτέρ στους δρόμους, ξεκινώντας τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη από τη Μαραθιά στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου, δηλώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ηλεία, οι οποίοι χτες, στο πλαίσιο των πολύμορφων δραστηριοτήτων τους, προχώρησαν σε μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στον Πύργο. Σε συνάντηση που είχαν με τη διεύθυνση του τοπικού καταστήματος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, ανέδειξε πως οι ανατιμήσεις στο ρεύμα έχουν εκτοξεύσει συνολικά το κόστος παραγωγής.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Πελοπίου, Ζαχάρως, Χειμαδιού - Σοπίου και Αλφειούσας, ενώ αύριο, Παρασκευή 4 Φλεβάρη, η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε σύσκεψη στο Πελόπιο, στις 7.30 μ.μ. στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου καλούνται να συμμετάσχουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και σύλλογοι από τους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων, με σκοπό την οργάνωση των κινητοποιήσεων και με τα τρακτέρ στους δρόμους, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σήμερα στην Κατούνα, τη Δευτέρα στο Αίγιο

Στο μεταξύ, σε συγκέντρωση με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Κατούνα καλεί για σήμερα τους αγροτοκτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας στις 11 το πρωί, αφού τις προηγούμενες μέρες είχε πραγματοποιήσει σειρά περιοδειών στα χωριά. Παράλληλα συνεχίζει τις ενημερώσεις της, με σκοπό, σε συντονισμό και με τους αγρότες στην υπόλοιπη Ελλάδα, να στηθούν μπλόκα με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» έχει ήδη εξαγγείλει την πραγματοποίηση μπλόκου με αγροτικά μηχανήματα και οχήματα, τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη. Παράλληλα, κλιμάκια της διοίκησής του προχωρούν σε ενημερωτικές περιοδείες στα χωριά. Συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη, θα βρεθούν στην Αβυθο και αύριο Παρασκευή σε Μεσινέζη και Κουλούρα.

ΔΑΣ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
Με μεγαλύτερη δυναμική στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων

Συζήτηση με συνδικαλιστές της ΔΑΣ με αφορμή το πρόσφατο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ΟΑΣΘ

Για την κατάσταση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και τον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο Νικήτας Τσαρίδης και ο Στέλιος Τζαμπάζης, συνδικαλιστές της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) και μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, με αφορμή την ανάδειξη του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ σε δεύτερη δύναμη, με τριπλασιασμό των ψήφων της στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

Θυμίζουμε ότι σε αυτές τις αρχαιρεσίες, σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μαζικά συνδικάτα της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή 1.161 εργαζομένων, η ΔΑΣ πήρε 220 ψήφους και 3 έδρες (από 73 ψήφους και μηδέν έδρες στις προηγούμενες εκλογές). Ταυτόχρονα, το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ έχασε περίπου το 70% της δύναμής του (382 ψήφους από 1.098), ενώ απαξιώθηκαν και διάφορες παρατάξεις - αναχώματα που τα προηγούμενα χρόνια κατάφερναν να εγκλωβίζουν εκατοντάδες εργαζόμενους.

* * *

-- Ξεκινώντας, θα μας θυμίσετε τι είναι ο ΟΑΣΘ και πώς διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες;

Νικήτας Τσαρίδης: Η λειτουργία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης πέρασε από διάφορα κύματα και «ιδιοκτησιακά καθεστώτα», λειτουργώντας πάντα με κριτήριο το κέρδος, άλλοτε των ιδιωτών και μεγαλομετόχων, άλλοτε του κράτους, που επιδοτούσε άλλωστε τον Οργανισμό κι όταν αυτός ήταν «μετοχικός».


Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων δεν έπαψε ποτέ, ακόμα κι όταν η εταιρία τους βάφτιζε «μετόχους», μέχρι το 2017. Ηταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να πάει ένα βήμα πιο πέρα τη δουλειά, αλλάζοντας το «μετοχικό» καθεστώς, για να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της ΕΕ για την «απελευθέρωση των μεταφορών». Κι αυτό το ονόμασε «κρατικοποίηση» του ΟΑΣΘ, για να αποσπάσει τη συναίνεση εργαζόμενων και επιβατών.

Και εδώ δώσαμε τη μάχη ξεκαθαρίζοντας - πριν ακόμα την ψήφιση του νόμου 4482/2017 - και προειδοποιώντας έγκαιρα τους εργαζόμενους ότι η υποτιθέμενη «κρατικοποίηση» θα ήταν «μαϊμού» και θα οδηγούσε σε μείωση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων και τελικά σε επανιδιωτικοποίηση, όπως και έγινε.

Ηταν μεγάλη υπόθεση που οι ταξικές δυνάμεις σταθήκαμε όρθιες όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας σταθερή και αταλάντευτη θέση ότι οι συγκοινωνίες πρέπει να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό, με σύγχρονα και ασφαλή μέσα, χωρίς ιδιωτική επιχειρηματική δράση.

Οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις έβαλαν διαχρονικά πλάτη στα σχέδια κυβερνήσεων - ΕΕ για τον ΟΑΣΘ, στηρίζοντας άλλοτε έναν «υγιή» ιδιωτικό φορέα κι άλλοτε έναν «Δημόσιο Φορέα», που θα λειτουργεί όμως με τα ίδια κριτήρια του κέρδους, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών εργαζόμενων και επιβατών.

Στέλιος Τζαμπάζης: Οι διοικήσεις, οι κυβερνήσεις και οι συνδικαλιστές τους έστηναν όλα αυτά τα χρόνια ένα πολύμορφο σκηνικό εγκλωβισμού και πιέσεων προς τους εργαζόμενους, μέσα από τον έλεγχο των προσλήψεων, «χτίζοντας» και συντηρώντας και με αυτόν τον τρόπο τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Με τις πλάτες τους, η ΠΑΣΚΕ είχε μετατρέψει το Συνδικάτο σε εργοδοτικό μαγαζί, με την πλειοψηφία που είχε στη διοίκηση. Στις εκλογές του Συνδικάτου το 2018 διατήρησε την αυτοδυναμία της.

-- Πώς προέκυψε ο τριπλασιασμός των ψήφων των ταξικών δυνάμεων στις τελευταίες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου; Και τι σηματοδοτεί;

Σ.Τ.: Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που περιγράψαμε, οι ταξικές δυνάμεις καταφέραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια να ανταποκριθούμε, ανεβάζοντας το κύρος μας. Η φωνή μας ακουγόταν πάντα δυνατά στους χώρους δουλειάς και τώρα αυτό αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η περίοδος της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως και στον ΟΑΣΘ. Αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του οργανισμού για κλιμάκωση της επίθεσης στα εργασιακά μας δικαιώματα, με νέες περικοπές μισθών, στάση πληρωμών στα οικογενειακά επιδόματα, περικοπές στο γάλα για την ανθυγιεινή εργασία, μείωση ρεπό και αύξηση των ημερών εργασίας, καταστρατηγώντας το πενθήμερο. Αξιοποίησαν τους αναγκαίους εμβολιασμούς για τρομοκρατία και ποινές στους εργαζόμενους.

Ολα αυτά δημιούργησαν μια ζοφερή κατάσταση, που σε συνδυασμό με την απαξίωση της Συγκοινωνίας διαμόρφωσαν ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας ιδιαίτερα για τους οδηγούς. Η διοίκηση του Συνδικάτου απέναντι σε αυτή την κατάσταση σίγησε και σύρθηκε πίσω από τη διοίκηση και την κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, η ΔΑΣ ΟΑΣΘ ήταν η φωνή των εργαζομένων. Με συνεχείς παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, με ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, καταγγείλαμε τις αντιδραστικές αποφάσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ και οργανώσαμε μια σειρά κινητοποιήσεων.

Συμβάλαμε στην οργάνωση της πάλης μέσα από την ενεργοποίηση της Επιτροπής Αγώνα ΟΑΣΘ, καλέσαμε σε μαζικές διαμαρτυρίες και συμμετείχαμε δυναμικά σε κάθε κινητοποίηση. Η δράση μας και η συνέπειά μας αναγνωρίσθηκαν από μεγάλη μερίδα συναδέλφων.

Ν.Τ.: Το εκλογικό αποτέλεσμα ήρθε μέσα από μια συστηματική προσπάθεια. Θυμίζουμε ότι η ΔΑΣ την προηγούμενη θητεία για πρώτη φορά δεν εκπροσωπήθηκε στο ΔΣ των εργαζομένων, μια εξέλιξη αρνητική για την οργάνωση της πάλης.

Ομως, παρά τους αρνητικούς τότε συσχετισμούς, δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Βγήκαμε μπροστά, δείχνοντας τον δρόμο και δίνοντας κουράγιο στους συναδέλφους ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι η εργοδοσία δεν είναι ανίκητη και ότι μπορούμε να αντισταθούμε.

Σε συνθήκες πανδημίας πραγματοποιήσαμε δράσεις που αποκάλυψαν την πολιτική και τις ευθύνες της διοίκησης, του κράτους και της κυβέρνησης για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας, τα ακατάλληλα ενοικιαζόμενα λεωφορεία και τη διασπορά του ιού σε αυτά, τις συνέπειες της πολιτικής τους, αφού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν το 15% ενώ θρηνήσαμε μέχρι τώρα 9 νεκρούς συναδέλφους μας, στους 1.750 εργαζόμενους!

Σημαντικός σταθμός υπήρξε η μάχη που δώσαμε κατά τη διάρκεια των μεγάλων πανεργατικών κινητοποιήσεων ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, στο νόμο - έκτρωμα της ΝΔ και για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος, όπου εκτέθηκαν συνολικά οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αφού σε μέρα γενικής απεργίας, σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ «λούφαξαν» και δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν ούτε μια «τυπική» πορεία!

Οι εργαζόμενοι όμως πήραν τα πανό του Συνδικάτου από τα χέρια των εργοδοτικών και όλοι μαζί πορευτήκαμε προς το κέντρο της πόλης, όπου μας καταχειροκρότησαν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Ολη αυτή η δράση συνέβαλε στο να «πάρουν τα πάνω τους» εργαζόμενοι, να αναγνωριστεί η συνεπής στάση της ΔΑΣ. Μάλιστα, η εργοδοσία αντιλαμβανόμενη τη δυναμική των αγώνων πήρε τα μέτρα της, επιχειρώντας να νεκραναστήσει συνδικαλιστικές δυνάμεις, μήπως και καταφέρουν να εγκλωβίσουν μέχρι την τελευταία στιγμή μια μερίδα εργαζομένων.

Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών ήταν μια επιτυχία που δικαίωσε τη δράση μας, παρά τον πολύ αρνητικό συσχετισμό των προηγούμενων χρόνων. Αλλαξε το τοπίο και συσπείρωσε πολύ διαφορετικό κόσμο, που κατάλαβε ότι με τις υπόλοιπες δυνάμεις δεν υπάρχει καμιά ελπίδα.

Ηταν μια επιτυχία που αφορά όλο τον λαό της πόλης που ταλαιπωρείται καθημερινά από μια πολιτική που λέει ότι θα χρυσοπληρώνει ιδιώτες παρόχους συγκοινωνιακού έργου, αλλά δεν θα έχει τη συγκοινωνία που του αξίζει.

-- Ποια ζητήματα ιεραρχείτε και τι παρεμβάσεις σχεδιάζετε με βάση τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους αλλά και τους επιβάτες την «επόμενη μέρα»;

Σ.Τ.: Η επόμενη μέρα θα μας βρει απέναντι στα σχέδια για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Συγκοινωνίας. Βασικός στόχος είναι να προφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και να αποτρέψουμε την περαιτέρω είσοδο εργολάβων στον ΟΑΣΘ σε τομείς όπως τα συνεργεία, την καθαριότητα και τον έλεγχο κομίστρου, όπου ο σχεδιασμός της διοίκησης είναι να τα παραδώσει σε ιδιώτες.

Πρέπει να συντονίσουμε την αγωνιστική μας δράση με τα εργατικά συνδικάτα της πόλης και τον λαϊκό κόσμο, έτσι ώστε να απαιτήσουμε να αναβαθμιστεί η δημόσια Συγκοινωνία, να ανανεωθεί ο στόλος, να πυκνώνουν τα δρομολόγια, να σταματήσει το leasing και να επισκευαστούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων.

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, διεκδικούμε ΣΣΕ με αυξήσεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ακρίβεια θερίζει το λαϊκό εισόδημα. Σε αυτές τις μάχες χρειάζεται μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να οργανώσουμε την αντεπίθεση.

Ν.Τ.: Ηδη η διοίκηση του ΟΑΣΘ εφαρμόζει σχέδιο για να «αδειάσει» ο Οργανισμός από «ακριβούς» εργαζόμενους μέσω μετατάξεων σε άλλους φορείς και την ίδια ώρα επικαλείται έλλειψη οδηγών (αυτών που προσυπέγραψε τις μετατάξεις τους), για να αποψιλώσει τα συνεργεία και άλλες υπηρεσίες, με προφανή στόχο είτε να τις κλείσει, είτε να τις δώσει σε εργολάβους.

Πρέπει από τώρα να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε αυτά τα σχέδια από σωματεία και φορείς της πόλης, από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, μπροστά στις εξελίξεις, οι οποίες απειλούν τόσο τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ όσο και τους επιβάτες, που ήδη ακριβοπληρώνουν τις αστικές συγκοινωνίες.

Θα παλέψουμε για την οργάνωση του αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, για ανάκτηση θεσμικών που τα προηγούμενα χρόνια ξηλώθηκαν, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για εξαήμερη βδομάδα εργασίας, μια πάλη δηλαδή που μας φέρνει αντιμέτωπους με τους αντεργατικούς νόμους των τελευταίων ετών.

Ζητάμε επίσης να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για άμεση επιστροφή των παράνομα παρακρατημένων χρημάτων των Ταμείων των εργαζομένων από τον ΟΑΣΘ και για οικονομικό έλεγχο με βάση την απόφαση των εργαζομένων.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ