Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη μάχη με δύναμη από την πετυχημένη συνέλευση

Αφετηρία της μάχης για την ενίσχυση του Συλλόγου στάθηκε η μαζική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που έγινε την περασμένη Κυριακή.

«Βάζουμε ψηλά τον πήχη μέσα και από τις αρχαιρεσίες του Σωματείου, για να φτάσουμε σε περισσότερους συναδέλφους, για να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη, να δυναμώσει η οργάνωσή μας σε κάθε κατάστημα, σε κάθε εργασιακό χώρο απέναντι σε εργοδοσία, κυβέρνηση και ΕΕ», τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου. Υπενθύμισε τις μάχες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και υπογράμμισε: «Απορρίπτουμε τη λογική του "μικρότερου κακού", του "δεν γίνεται τίποτα", των "κοινών συμφερόντων εργαζομένων - εργοδοτών" που ως αποτέλεσμα έχουν τον αφοπλισμό μας. Σπάμε το φόβο, τη σύνεση και την υποταγή. Τίποτα και ποτέ δεν μας χαρίστηκε, ό,τι κατακτήσεις είχαμε και έχουμε ήταν μέσα από σκληρούς αγώνες».

Πλευρές της δράσης του Συλλόγου και των σωματειακών επιτροπών του μετέφεραν εργαζόμενοι που πήραν τον λόγο, ενώ ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις εμποροϋπαλλήλων, που ξεπερνώντας φόβους και δισταγμούς έγιναν πρόσφατα μέλη του Συλλόγου.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

 • ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τα Εργασιακά: Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στην κλιμάκωση της επίθεσης, με βάση τη στρατηγική κεφαλαίου - ΕΕ
 • Επισιτισμός - Τουρισμός: Εντείνονται οι προετοιμασίες για την κλαδική απεργία σε Αθήνα και Κέρκυρα στις 19 Ιούνη
 • Εργαζόμενοι στη «Mellon»: Πολυήμερη απεργιακή απάντηση στην εργοδοτική αδιαλλαξία, με αιχμή την πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ
 • Αρχαιρεσίες Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Σημαντικός σταθμός στη μάχη για την παραπέρα ενίσχυση του σωματείου, για να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα

(Για λόγους διάταξης της ύλης, το θέμα που είχε αναγγελθεί για την «Frigoglass», δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα της εφημερίδας)

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυναμώνουμε το σωματείο μας, οργανώνουμε τον αγώνα μας

Διακήρυξη από τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων»

Σε αρχαιρεσίες προχωρά από τις 16 έως τις 23 Ιούνη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.«Δυναμώνουμε το σωματείο μας, οργανώνουμε τον αγώνα μας», είναι το σύνθημα που συνοψίζει τη μάχη για την ενίσχυση του Συλλόγου.

Να πάρουν μέρος στις εκλογές του κλαδικού τους σωματείου και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ), που βρίσκεται στο τιμόνι του Συλλόγου και στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Δυνάμωσε τη δική σου φωνή, απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα

Το κείμενο της Διακήρυξης με την οποία η ΔΑΣΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου σε σούπερ μάρκετ, εμπορικές αλυσίδες, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και αποθήκες, είναι το εξής:

«Δυναμώνουμε το κλαδικό μας σωματείο, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ενισχύουμε τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων" για να δυναμώσει ο αγώνας μας στον κλάδο κόντρα σε μεγαλοεργοδοσία, κυβερνήσεις, ΕΕ. Κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις, για να αυξάνεται η κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου.

Τώρα οι εμποροϋπάλληλοι ξέρουν. Οποιαδήποτε κυβέρνηση και να προκύψει στις 7 Ιουλίου, τα αντιλαϊκά μέτρα θα παραμείνουν. Οι νόμοι τους θα είναι εδώ, τα μνημόνιά τους θα είναι εδώ. Τα 7ήμερα, η δουλειά τις Κυριακές, οι άθλιες συνθήκες στους χώρους δουλειάς, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα κομμένα ρεπό, οι κομμένες άδειες, το ημερήσιο ωράριο εργασίας - λάστιχο, το σπαστό ωράριο θα είναι εδώ. Οι μισθοί - χαρτζιλίκι θα είναι εδώ. Γι' αυτό χρειάζεται ακόμα πιο ισχυρό σωματείο.

Ψηφίζουμε τη ΔΑΣΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια βρίσκεται σταθερά στο τιμόνι του ΔΣ του σωματείου, στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Που αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μπήκε μπροστά και οργάνωσε τον αγώνα κόντρα στις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις σε μια σειρά επιχειρήσεις, στον "Θανόπουλο", στα "Jumbo", στα "Lidl", στον "Μασούτη", που επί της ουσίας κατοχυρώνουν την 9ωρη απασχόληση, τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, τις "αξιολογήσεις" και τις "επιπλήξεις", τη σκληρή δουλειά.

Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια στις 6ήμερες συμβάσεις, που επεκτείνονται σε όλο τον κλάδο και τις αξιοποιούν οι εργοδότες γιατί - όπως μας λένε - "τους το επιτρέπει ο νόμος". Τέτοιες συμβάσεις σήμερα έχουμε στα "Jumbo", στον "Σκλαβενίτη", στα "My Market", στον "Κρητικό".

Ψηφίζουμε τη ΔΑΣΕ για να δυναμώσει ο αγώνας στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και στα πολυκαταστήματα, για την ενημέρωση και οργάνωση όλων των συναδέλφων, για να μη μένει κανείς μόνος απέναντι στους εργοδότες του κλάδου.

Ψηφίζουμε τη ΔΑΣΕ για να παλέψουμε με καλύτερους όρους για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μας, για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να έχουμε ελεύθερο χρόνο, για δικαίωμα στην υγεία, στην ψυχαγωγία και στην αναψυχή για εμάς και τις οικογένειές μας.

Ψηφίζουμε τη ΔΑΣΕ ώστε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας να συνεχίσει να παλεύει μαζί με εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και με οργανώσεις αυτοαπασχολουμένων και γυναικών πάνω στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για τα οποία αναπτύσσει πλούσια δράση, με συνεχείς παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.

Ενίσχυσε τη ΔΑΣΕ - Ενίσχυσε το Σωματείο - Δυνάμωσε τη δική σου φωνή.

Γυρίζουμε την πλάτη στη συνδικαλιστική μαφία

Η εργοδοσία, για να υλοποιήσει τα σχέδιά της, παρεμβαίνει με άμεσο τρόπο στα σωματεία και στο εργατικό κίνημα. Εχει φτιάξει το "σωματείο" - μηχανισμό του κλαδικού των σούπερ μάρκετ και με τα διευθυντικά της στελέχη ελέγχει την πλειοψηφία των ΔΣ επιχειρησιακών σωματείων, στον "Σκλαβενίτη", στον "ΑΒ Βασιλόπουλο", στα "My Market", στα "Attica".

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τα μέλη του πρωτοστάτησαν στην αποκάλυψη της συνδικαλιστικής μαφίας σε ΓΣΕΕ και ΟΙΥΕ. Εδωσαν σκληρή μάχη με το σύνθημα "Εξω οι εργοδότες από τα σωματεία", αποκάλυψαν με στοιχεία ότι ο πρόεδρος στην Ομοσπονδία είναι εργοδότης, με συμμετοχή σε ανώνυμες εταιρείες και σε έναν λαβύρινθο off shore εταιρειών. Εδωσαν και δίνουν μάχη για να μη μας εκπροσωπούν και να μην ψηφίζουν στα εργατικά σωματεία διευθυντικά στελέχη, golden boys των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και άλλων μεγάλων εταιρειών, όπως η περιφερειακή διευθύντρια στα "My Market", που μας επιβάλλει να χαμογελάμε επειδή έχουμε δουλειά των 300 ευρώ. Παλεύουν ώστε τα σωματεία να απαλλαγούν από τον σφιχτό εναγκαλισμό της εργοδοσίας, να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων.

Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, συνδικαλιστές να προβληματιστούν και να γυρίσουν την πλάτη στη συνδικαλιστική μαφία».

Πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

-- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που «απελευθερώνουν» το ωράριο.

-- Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ! Υπογραφή τώρα κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά όλων των επιδομάτων.

-- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς: Εργονομικά ταμεία, σκαμπό στις ταμίες, κατάλληλο εξοπλισμό μεταφοράς εμπορευμάτων, μέσα ατομικής προστασίας ανάλογα με το πόστο εργασίας, παπούτσια ασφαλείας, συντήρηση μηχανημάτων.

-- Αντιπυρικά και αντισεισμικά μέτρα ασφαλείας σε όλα τα καταστήματα και τις αποθήκες.

-- Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλειμμάτων.

-- Κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.

-- Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμός ωραρίου ανά μήνα που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα.

-- Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Επέκταση του κοινωνικού τουρισμού, των παιδικών κατασκηνώσεων.

-- Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ, επέκταση της άδειας κύησης σε 2 μήνες πριν από τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Ενα χρόνο άδεια με αποδοχές στην μητέρα ή στον πατέρα. Αδειες για ασθένειες των παιδιών και άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.

-- Φοιτητικές άδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές για όλο το διάστημα της εξεταστικής περιόδου.

-- Δωρεάν μετακίνηση σε απομακρυσμένα εμπορικά κέντρα, με ευθύνη της εργοδοσίας, από και προς τη δουλειά.

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως) τις εξής μέρες και ώρες: Κυριακή 16/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.). Δευτέρα 17/6, Τρίτη 18/6 και Τετάρτη 19/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Πέμπτη 20/6, Παρασκευή 21/6 και Σάββατο 22/6 (1 μ.μ. - 9 μ.μ.). Κυριακή 23/6 (9 π.μ. - 9 μ.μ.).

Κάλπες θα στηθούν επίσης στα παραρτήματα του Συλλόγου και σε χώρους δουλειάς: Στο Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20) την Κυριακή 16/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και τη Δευτέρα 17/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο «Metro Mall» (Λεκανίδη 10, Αγιος Δημήτριος) την Τετάρτη 19/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στην Καλλιθέα (Αραπάκη 69, στοά Καραντινού, 1ος όροφος) την Πέμπτη 20/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο «Praktiker» στο Ελληνικό (Βοσπόρου 24) την Παρασκευή 21/6 (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στο Μενίδι (Δεκελείας 42) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στο Ιλιον (Χρυσηίδος και Μενελάου) την Κυριακή 23/6 (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Με τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ο εργασιακός μεσαίωνας και στα ξενοδοχεία της Κω

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πλειοδοτούν μπροστά στους μεγαλοξενοδόχους ποιος θα τους εξασφαλίσει φθηνότερο εργατικό δυναμικό, ποιος από τους δύο θα είναι ο εκλεκτός τους στη "μεταμνημονιακή εποχή" για να "σαρώσει όλα τα εμπόδια" (εργασιακά δικαιώματα) για τη διατήρηση των κερδών τους». Με τον τρόπο αυτό σχολιάζει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου την αντιπαράθεση που αναζωπυρώθηκε, με αφορμή τα... πηγαδάκια του Κ. Μητσοτάκη με επιχειρηματίες στο νησί της Κω και θέμα την 7ήμερη εργασία.

Οπως επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, οι αξιώσεις των επιχειρήσεων για εργασία και τις επτά μέρες της βδομάδας δεν είναι «εικόνα από το μέλλον», αλλά πλευρά των όρων δουλειάς που επικρατούν ήδη, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις στον Τουρισμό, με τη σφραγίδα τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στην Κω, «τον 4ο τουριστικό προορισμό των 1.200.000 αφίξεων τουριστών για το 2018», η κλαδική ΣΣΕ «επανήλθε μόνο στα χαρτιά» για τους εργαζόμενους στις εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες. Τα εργατικά «ατυχήματα» είναι καθημερινότητα, οι συνθήκες διαβίωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι απαράδεκτες, καθώς στεγάζονται ακόμα και σε κοντέινερ, ενώ «η Επιθεώρηση Εργασίας παραμένει υποστελεχωμένη, με μόνο 2 εργαζόμενους για όλα τα νησιά του Βορείου Συγκροτήματος».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ισχυρό ΚΚΕ απέναντι στον μνημονιακό οδοστρωτήρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την 7ήμερη εργασία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Οι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για την περαιτέρω αποσάθρωση του εργάσιμου χρόνου, που σπεύδει να υιοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης, βρίσκουν έδαφος στο θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που υλοποιούνται σε όλα τα κράτη - μέλη.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Μητσοτάκη δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ έβαλαν τις βάσεις της εργασιακής ζούγκλας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να την ολοκληρώσει, καταργώντας ουσιαστικά την κυριακάτικη αργία σε μια σειρά κλάδους και επικυρώνοντας συμβάσεις που προβλέπουν 7ήμερη, 9ήμερη και 11ήμερη συνεχή εργασία. Ας μην κάνει, λοιπόν, την ανήξερη η κ. Αχτσιόγλου, καθώς η υπογραφή της βρίσκεται σε δύο τέτοιες συμβάσεις, που υπογράφηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, μία στον Τουρισμό και μία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Απέναντι στην κάλπικη προεκλογική τους αντιπαράθεση και στον μνημονιακό οδοστρωτήρα και των τριών, ο λαός και οι εργαζόμενοι χρειάζονται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, για να αντιπαλέψει από καλύτερες θέσεις αυτήν τη βαρβαρότητα, να διεκδικήσει δουλειά με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα».

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κάλπικη αντιπαράθεση για να κρυφτούν οι υπογραφές τους στην εργασιακή ζούγκλα

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει με βάση την αντεργατική στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ

Eurokinissi

Την κάλπικη και υποκριτική τους αντιπαράθεση γύρω από τα Εργασιακά αναζωπυρώνουν με κάθε ευκαιρία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα, επιχειρώντας να κρύψουν το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις τους έχουν διαμορφώσει και βαθαίνουν συνεχώς τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα, με πλήρη στοχοπροσήλωση στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και τη στρατηγική της ΕΕ.

Η νέα αφορμή δόθηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κω, κατά την οποία ξενοδόχος αξίωσε γενίκευση της επταήμερης εργασίας και ακόμα μεγαλύτερη διασφάλιση της εργοδοτικής ασυδοσίας, με τον πρόεδρο της ΝΔ να υπερθεματίζει, αναφέροντας ότι η κυβέρνησή του θα σαρώσει ως οδοστρωτήρας «τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα»...

Βρίσκοντας ευκαιρία, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναζεσταίνει τη γνωστή προεκλογική «σούπα» περί ύπαρξης «δύο σχεδίων», που δήθεν το ένα αντιμάχεται το άλλο, όταν στην πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν το ίδιο σχέδιο του κεφαλαίου, με τα αντεργατικά μέτρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτά που έχουν προετοιμάσει το έδαφος στην επόμενη κυβέρνηση για τα νέα χτυπήματα που αξιώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εχουν ήδη φτάσει... στη 12ήμερη συνεχή εργασία!

Σκιαμαχούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα - για την επταήμερη εργασία, αλλά και οι δύο εξαπατούν τους εργαζόμενους, καθώς υπηρετώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου έχουν ενσωματώσει και εφαρμόσει όλες τις αντεργατικές Οδηγίες της ΕΕ για τη διάλυση του σταθερού εργάσιμου χρόνου και του 5ήμερου.

Συγκεκριμένα, με την ευρωενωσιακή Οδηγία 2003/88, η οποία αποτελεί τον «μπούσουλα» στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου στο ωράριο των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η εργοδοσία μπορεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν όχι μόνο 7, αλλά μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενα χωρίς ξεκούραση.

Πατώντας πάνω σε αυτήν την Οδηγία, το Δικαστήριο της ΕΕ ήδη από το 2017 έβγαλε σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος που δουλεύει 6 μέρες τη βδομάδα μπορεί να υποχρεωθεί να δουλέψει ακόμα και 12 μέρες σερί, αν π.χ. του δοθεί ένα ρεπό τη Δευτέρα της πρώτης βδομάδας και την Κυριακή της δεύτερης! Αντίστοιχα, εργαζόμενος που δουλεύει 5 μέρες τη βδομάδα μπορεί να υποχρεωθεί να δουλέψει 10 μέρες συνεχόμενα χωρίς ρεπό... Αυτή είναι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» στην οποία ορκίζονται ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα!

Εφαρμόζοντας στην πράξη τα παραπάνω, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις έστρωσαν το δρόμο για την επταήμερη εργασία.

Με την τζίφρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των εργατοπατέρων τους...

Ειδικότερα, στον κλάδο του Τουρισμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την έγκριση και υιοθέτηση της απαράδεκτης κλαδικής σύμβασης που υπέγραψαν οι εργατοπατέρες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, «νομιμοποίησε» ανοιχτά την επταήμερη εργασία, ανοίγοντας παραπέρα την όρεξη στους μεγαλοξενοδόχους.

Στην κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μία από τις πρώτες που «επέκτεινε» με διθυράμβους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο φθινόπωρο, προβλέπεται ότι εφόσον η πληρότητα είναι πάνω από 70%, οι μεγαλοξενοδόχοι μπορούν να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάθε μέρα «τους θερινούς μήνες για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου και τους χειμερινούς μήνες από 15 Δεκεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου», και τις μέρες ανάπαυσης, αποδίδοντας απλά... πρόσθετη αμοιβή!

Δεν είναι όμως η μόνη περίπτωση. Ανάλογη είναι και η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους μηχανοδηγούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (διάρκειας από 24/10/2018 έως 23/10/2020). Συγκεκριμένα προβλέπει: «Οι μηχανοδηγοί δύνανται να εργαστούν πέραν του πενθημέρου για 2 επιπλέον ημέρες (7 συνεχόμενες ημέρες)», αλλά και «όταν προκύπτει υπηρεσιακή ανάγκη (...) επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του πενθημέρου για άλλες 4 μέρες (μέγιστο μέχρι 9 συνεχόμενες ημέρες) (...) Στην περίπτωση της υπέρβασης των 7 συνεχόμενων ημερών θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση του εργαζόμενου»...

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ενόψει των εκλογών εμφανίζεται να σκίζει τα ρούχα του για την «επταήμερη εργασία», έχει ευλογήσει με την τζίφρα του ως κυβέρνηση ακόμα και τη συνεχόμενη εργασία 9 ημερών! Οταν μάλιστα τέθηκε το ζήτημα «νομιμότητας» της συγκεκριμένης σύμβασης, το ίδιο το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε, διά του γενικού γραμματέα του, Α. Νεφελούδη, ότι... «δεν παρατηρείται καμία παραβίαση της νομοθεσίας καθόσον τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 του ΠΔ 88/99»...

Ενα ακόμα συντριπτικό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία

Η επίθεση μάλιστα δεν σταματά εδώ: Σε εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου για συνεχόμενη εργασία μέχρι και για 12 μέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε νέο συντριπτικό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία.

Αξιοποιώντας νόμο του 2013, ήρθε το 2017 με σχετική διάταξη στον νόμο 4472 να θεσπίσει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη (!) στις «τουριστικές περιοχές» σε Αττική, Θεσσαλονίκη κ.α. Πατώντας πάνω σε αυτό το χτύπημα, το μεγάλο κεφάλαιο στο Εμπόριο και σε άλλους κλάδους αξιώνει - και σε πολλές περιπτώσεις ήδη εφαρμόζει - την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Ανοιξαν τις πύλες για τα επόμενα αντεργατικά χτυπήματα

«Κάνοντας τουμπεκί» για όλα τα παραπάνω, η κυβερνητική «Αυγή» επιχείρησε χτες να κάνει «ταλιράκια» το προπαγανδιστικό παραμύθι και τα κάλπικα διλήμματα της κυβέρνησης, μιλώντας για... «παραθυράκια» που υπάρχουν στην εργατική νομοθεσία και τα οποία θα αξιοποιήσει η ΝΔ για να εφαρμόσει την αντεργατική πολιτική της.

Μόνο που όσα αναφέρει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι... «παραθυράκια», αλλά ολόκληρες πύλες για τα επόμενα αντεργατικά χτυπήματα, τις οποίες στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τις διατήρησε ορθάνοιχτες, αλλά τις άνοιξε παραπέρα υπηρετώντας με προσήλωση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Ας δούμε τι λένε:

-- Μιλούν για τον κίνδυνο «κατάργησης των ελέγχων του ΣΕΠΕ» και αναφέρουν ότι παρέλαβαν ένα Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας «ανίκανο για οποιονδήποτε έλεγχο». Κρύβουν ωστόσο ότι ακόμα και τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την ίδια άθλια κατάσταση με το ΣΕΠΕ και τους ελέγχους: Το 2017, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετούσαν στο ΣΕΠΕ μόλις 373 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 245 επιθεωρητές για την ΥΑΕ. Οσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), το 2017 σημειώθηκε ξανά μείωσή τους, φθάνοντας τους 21.423, ο μικρότερος αριθμός από το 2001. Για τις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιήθηκαν 30.000 έλεγχοι, που σημαίνει ότι με αυτούς τους ρυθμούς, για να ελεγχθούν έστω μια φορά οι 236.500 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις απαιτούνται 8 ολόκληρα χρόνια!

-- Μιλούν για το «παραθυράκι των συμψηφισμών», τη δυνατότητα δηλαδή των εργοδοτών να εναλλάσσουν αυξημένη απασχόληση των εργαζομένων για κάποια περίοδο, και μειωμένη απασχόληση κάποια άλλη περίοδο, χωρίς να καταβάλλουν επιπλέον αποδοχές. Μα αυτό ακριβώς είναι η περιβόητη ευρωενωσιακής κοπής «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που περιγράφεται στην Οδηγία 2003/88, την οποία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους»! Μια Οδηγία που κάνει «λάστιχο» τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, μειώνει τις εργατικές αμοιβές και διαλύει τη ζωή της εργατικής τάξης. Γενικεύοντας την εφαρμογή της αντεργατικής διευθέτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νόμο 4498/2017 για τον χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, δίνοντας τη δυνατότητα «για συνεχόμενη απασχόληση 12 ωρών», που μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τις 24 ώρες.

-- Με μπόλικο θράσος, επικαλούνται τον κίνδυνο η κυβέρνηση ΝΔ «να περάσει και έναν ευνοϊκό νόμο για τις απολύσεις», όταν πάνω σε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των προκατόχων της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο που απελευθερώνει πλήρως τις ομαδικές απολύσεις, ειδικά για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Εφαρμόζοντας και εδώ κατ' απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου το... «ευρωπαϊκό κεκτημένο», τις αντεργατικές Οδηγίες της ΕΕ και τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, με πολυνομοσχέδιο που ψήφισε το Μάη του 2017, η κυβέρνηση αντικατέστησε τη διοικητική έγκριση των ομαδικών απολύσεων με μια απλή και άνευ ουσίας «διαδικασία κοινοποίησης» στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), καθορίζοντας μάλιστα με σαφήνεια ότι τυχόν αρνητική γνωμάτευση του ΑΣΕ δεν συνιστά «τεκμήριο ακυρότητας» των ομαδικών απολύσεων!

Αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον τομέα των απολύσεων, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι ότι ο αριθμός των απολύσεων όλων των μορφών από 1.467.017 που ήταν το 2014, εκτοξεύτηκε το 2018 στις 2.527.920 απολύσεις (!), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

-- Ως... «παραθυράκι» παρουσιάζει η κυβερνητική εφημερίδα και τις εργολαβίες, την ενοικίαση εργαζομένων, όπως και την απασχόληση με ημερομηνία λήξης. Μόνο που και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε το αντεργατικό πλαίσιο των προκατόχων της, ψηφίζοντας μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των «δουλεμπορικών» γραφείων ενοικίασης εργαζομένων. Στο ίδιο έδαφος, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν τη συνεχή αύξηση της «ευελιξίας» (σταθερά πάνω από το 50% των νέων συμβάσεων), ενώ το 40% με 43% του συνόλου των απολύσεων αφορά τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου...

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Απεργούν στις 19 Ιούνη οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αττική

Απεργία και συγκέντρωση και στην Κέρκυρα

Την απόφαση για απεργία επικύρωσε η Γενική Συνέλευση
Την απόφαση για απεργία επικύρωσε η Γενική Συνέλευση
Σε απεργία την Τετάρτη 19/6 και συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού (Αμαλίας 12), στις 9.30 π.μ., προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Αττική. Την απεργιακή κινητοποίηση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου από την επίθεση της εργοδοσίας, η οποία εντείνεται πάνω στο έδαφος του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Στη σημαντική αυτή απεργιακή μάχη, οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους εκτός από την εργοδοσία και τη στάση της εργοδοτικής - κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ) που στέκεται εμπόδιο στην οργάνωση του αγώνα και της διεκδίκησης.

Απόφαση για απεργία την Τετάρτη 19/6 και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο έχει πάρει και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο απαντούν με απεργία στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ.

Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και την ενιαία πολιτική που την υπηρετεί

Η απόφαση για απεργία επικυρώθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, την περασμένη Δευτέρα.

Συγκέντρωση των εργαζομένων στο λόμπι του «Royal Olympic»
Συγκέντρωση των εργαζομένων στο λόμπι του «Royal Olympic»
«Το γεγονός ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν σημαίνει ότι στους τόπους δουλειάς, ιδιαίτερα στον κλάδο μας, δεν συνεχίζονται η εργοδοτική αυθαιρεσία, η εντατικοποίηση, η απληρωσιά, τα εργατικά ατυχήματα», σημείωσε μιλώντας στη Συνέλευση ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα, θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται η πολιτική που εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους», πρόσθεσε.

«Οσο μεγαλώνουν τα κέρδη τους, τόσο τους ανοίγει η όρεξη για ακόμα περισσότερη, βαθύτερη εκμετάλλευση της δικής μας δουλειάς», σχολίασε, αναφερόμενος στις εργοδοτικές αξιώσεις που δεν έχουν τέλος. Υπενθύμισε τις απαιτήσεις των ξενοδόχων για «υποκατώτατο» μισθό για τους νεοπροσλαμβανόμενους, εξαιρέσεις επιχειρήσεων από την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Με αφορμή τη συζήτηση για την 7ήμερη εργασία και την προσχηματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επισήμανε πως η κλαδική Σύμβαση στα ξενοδοχεία, την επέκταση της οποίας διαφήμιζαν τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, λύνει τα χέρια των ξενοδόχων, ώστε να επιβάλουν και με τη βούλα ασταμάτητη δουλειά τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

Απέναντι στο «παραμύθι» των επενδύσεων που «ανοίγουν δουλειές», ο Γ. Στεφανάκης αντέταξε την πείρα των εργαζομένων του κλάδου από τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τις ανακαινίσεις και επεκτάσεις επιχειρήσεων: Αναφέρθηκε στη μεγάλη επένδυση στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», που συνοδεύτηκε από απολύσεις του προσωπικού αλλά και παραιτήσεις δεκάδων εργαζομένων που κλήθηκαν να δουλέψουν με το άνοιγμα της νέας μονάδας, κάτω από το βάρος της εντατικοποίησης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα από μια σειρά επιχειρήσεις, όπου οι νέοι «επενδυτές» φέρνουν ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς.

«Τα δεκάδες νέα ξενοδοχεία και εστιατόρια που ανοίγουν κάθε χρόνο στην Αττική, το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία για τους επενδυτές, τους καπιταλιστές, ολοένα χειρότερες συνθήκες δουλειάς των εργαζόμενων, όλο και λιγότερες ελεύθερες παραλίες για τους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής», υπογράμμισε.

Παρεμβάσεις για τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς

Το κλαδικό Συνδικάτο, τα επιχειρησιακά σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα σχεδιάζουν τη δράση τους, ώστε να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού, με συσκέψεις, συνελεύσεις, συλλογικές αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση καθώς και παρεμβάσεις για τα προβλήματα σε χώρους δουλειάς.

Στο λόμπι του ξενοδοχείου συγκεντρώθηκαν χτες οι εργαζόμενοι στο «Royal Olympic», δίνοντας απάντηση στα προβλήματα της εντατικοποίησης, της εκ περιτροπής εργασίας, της έλλειψης μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους.

Η παρέμβαση στο ξενοδοχείο έγινε με αφορμή το εργατικό «ατύχημα» που συνέβη τις προηγούμενες μέρες αλλά και τις συνθήκες εντατικοποίησης κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι καμαριέρες. Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος γλίστρησε, έπεσε και τραυματίστηκε, ενώ το επιχειρησιακό Σωματείο τονίζει πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αφού στο προσωπικό δεν έχουν χορηγηθεί κατάλληλα αντιολισθητικά υποδήματα. Οσον αφορά τις καμαριέρες, η εργοδοσία αξιώνει να δουλεύουν υπερωρίες, ενώ την ίδια στιγμή έχει επιβάλει εκ περιτροπής εργασία. Από τη μια, δηλαδή, αξιοποιεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που της επιτρέπουν να κόβει και να ράβει τα μεροκάματά τους, να τους στερεί το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, και από την άλλη πιέζει για υπερωρίες, ώστε λιγότερες εργαζόμενες να βγάζουν τη δουλειά.

Στο έδαφος αυτό, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο έστειλαν στην εργοδοσία μήνυμα με τη χτεσινή τους παρέμβαση ότι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενώ προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία του κλάδου.

«Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς! Στις 19 Ιούνη απεργούμε», τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Athens Marriott» (πρώην «Metropolitan»). Το επιχειρησιακό σωματείο συζητά καθημερινά με τους εργαζόμενους στα τμήματα, ενώ έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση, αύριο Παρασκευή, στις 2.30 μ.μ., στο εστιατόριο του προσωπικού.

Στην ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν το δικό τους... ταμείο, καθώς η επένδυση εκατομμυρίων που έκανε η εταιρεία για την ανακαίνιση της μονάδας δεν έχει συνοδευτεί με καμία βελτίωση στους όρους με τους οποίους αμείβονται και δουλεύουν. Απεναντίας, σε κάθε πόστο και ειδικότητα καταγράφονται οξυμένα προβλήματα: Ο υπάλληλος υποδοχής μένει μόνος στη βάρδια με μαθητές, εργαζόμενοι κουβαλούν εκατοντάδες βαλίτσες στην κάθε βάρδια, οι σερβιτόροι γίνονται «λάστιχο» σε όλα τα πόστα του ξενοδοχείου, οι καμαριέρες αναγκάζονται κάτω από το φόβο της ανεργίας να φορτώνονται περισσότερα δωμάτια, οι ελαστικές μορφές εργασίας στερούν σε εργαζόμενους το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Τα αιτήματα του Συνδικάτου
 • Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις.
 • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με δύο συνεχόμενα ρεπό.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Καμία συζήτηση για τις νέες απαιτήσεις των ξενοδόχων.
 • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών Συμβάσεων. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
 • Εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις.
 • Επαναφορά των ειδικοτήτων του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και διεύρυνσή τους σε άλλες ειδικότητες, σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.
 • Ενταξη της ειδικότητας των διανομέων στα ΒΑΕ.
 • Επαναφορά της 20ετίας στο εφάπαξ, επέκτασή του και στον Επισιτισμό.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα «δουλεμπορικά» - εργολαβικά συνεργεία.
 • Να καταργηθεί ο νόμος για τις διαδοχικές ορισμένου χρόνου συμβάσεις, που κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους για πολλά χρόνια. Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει τις απεριόριστες ορισμένου χρόνου Συμβάσεις για τις επιχειρήσεις του αεροδρομίου.
 • Οσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά με ορισμένου χρόνου Συμβάσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια full season, να υπόκεινται στις διατάξεις περί εποχικών εργαζομένων, με δικαίωμα επαναπρόσληψης και χορήγηση εποχικού επιδόματος.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «MELLON CONTACT SERVICES»
Κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους με 48ωρη απεργία

Συζήτηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου

Από τις καθημερινές μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα
Από τις καθημερινές μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα
Ομόφωνη απόφαση για 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο πήραν στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon Contact Services», εντείνοντας τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους ενάντια στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας που αρνείται να υπογράψει επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.

Σήμερα, θα γίνει και πάλι συγκέντρωση από νωρίς το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρείας, ενώ στις 9.30 π.μ. θα μεταβούν στο υπουργείο Εργασίας όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου στις 10.30 π.μ.

Οπως και τις προηγούμενες μέρες, η συμμετοχή στην απεργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν και χτες σχεδόν καθολική, ενώ μεγάλη ήταν, για άλλη μια μέρα, η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Στη συγκέντρωση έδωσε επίσης το «παρών» ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ και αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας που δίνουν για την αξιοπρεπή ζωή των εργαζομένων και των παιδιών τους.

Διεκδικούν επιχειρησιακή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από μια βδομάδα, με στάση εργασίας στις 6 Ιούνη, ενώ από την Παρασκευή 7/6 πραγματοποιούνται 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ως απάντηση στην άρνηση της εργοδοσίας να έρθει στις διαπραγματεύσεις με βάση την πρόταση του επιχειρησιακού Σωματείου, την οποία απορρίπτει ουσιαστικά στο σύνολό της. Κάθε απεργιακή μέρα πραγματοποιείται συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Λ. Πειραιώς, ενώ απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Από το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, ζήτημα αιχμής είναι η υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Η υπάρχουσα σύμβαση λήγει στις 30 Ιούνη και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους. Ακόμα, διεκδικούν αύξηση μισθών κατά 10%, επέκταση του διαλείμματος από 40 σε 50 λεπτά ανά οκτάωρο, γεγονός που δικαιολογείται και απαιτείται από τη φύση της εργασίας κ.ά.

Να σημειωθεί ότι η «Mellon Contact Services» είναι εταιρεία τηλεφωνικής ενημέρωσης και συνακόλουθων διαδικασιών, που αφορούν σε οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις κυρίως σε τράπεζες, μέλος του ομίλου «Mellon Technologies», με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και σε 10 ακόμα χώρες. Στο κομμάτι αυτό απασχολούνται περίπου 180 εργαζόμενοι.

Απέναντι στην εντατικοποίηση και τις ελαστικές μορφές εργασίας

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης και συζήτησε με την Ειρήνη Μπεκιάρη και την Μαρία Κουραχάνη, πρόεδρο και γραμματέα, αντίστοιχα, του Σωματείου Εργαζομένων στην «Mellon», για τις τωρινές κινητοποιήσεις, τις εργασιακές συνθήκες και για την οργάνωση και παρέμβαση του Σωματείου.

Ως προς τις συνθήκες εργασίας, η Ειρ. Μπεκιάρη επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι «βρισκόμαστε 8 ώρες στο τηλέφωνο, με το ακουστικό συνέχεια στο αυτί και μπροστά σε μια οθόνη. Οι κλήσεις γίνονται μέσω υπολογιστή με μια ταχύτητα που δεν την καθορίζουμε εμείς. Πέφτουν οι κλήσεις η μία μετά την άλλη. Η διάρκεια της κλήσης δεν είναι προκαθορισμένη, αλλά η εργοδοσία πιέζει να μη μιλάμε πάνω από 2 με 2,5 λεπτά και όταν τελειώσει η κλήση έχεις μερικά δευτερόλεπτα για να κάνεις καταχώριση στοιχείων στο σύστημα, μέχρι την επόμενη κλήση. Υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας. Η πίεση ασκείται και σε πραγματικό χρόνο, με τον προϊστάμενο πάνω από το κεφάλι σου να σου λέει να τελειώνεις με τη μία κλήση και να περάσεις στην άλλη, αλλά και με παρατηρήσεις αργότερα».

«Είναι μια αγχωτική και ψυχοφθόρα διαδικασία», συμπληρώνει η Μ. Κουραχάνη: «Σε κάθε εργαζόμενο αναλογούν περίπου 300 κλήσεις τη μέρα. Η κατάσταση αυτή εκφράζεται και με αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας. Πονοκέφαλοι, κρίσεις πανικού, μυοσκελετικά προβλήματα, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά.

Σημαντικός παράγοντας εντατικοποίησης είναι και η στοχοθεσία που θέτει ανά μήνα η εργοδοσία, που πρακτικά είναι ανέφικτη. Είμαστε κατά της στοχοθεσίας. Για εμάς κάθε εργαζόμενος από τη στιγμή που ξεκινά, την κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω. Από την άλλη, η στοχοθεσία και το γεγονός ότι είναι πρακτικά αδύνατη η επίτευξη των στόχων αξιοποιείται από την εργοδοσία σαν δικαιολογία για απολύσεις».

Παράλληλα, η εργοδοσία, αξιοποιώντας πλήρως το αντεργατικό οπλοστάσιο που της έχουν διασφαλίσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, διατηρεί τρεις ταχύτητες εργαζομένων. Οι «παλιοί» εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέχρι το 2013, αμείβονται με βάση την επιχειρησιακή ΣΣΕ και είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτή η κατηγορία μειώνεται κυρίως λόγω απολύσεων χρόνο με το χρόνο. Υπάρχουν ακόμα οι «νέοι» που προσλαμβάνονται από το 2013 και μετά, υπογράφουν ατομικές συμβάσεις και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Οι «νέοι» χωρίζονται σε δύο υποομάδες. Η μεγαλύτερη είναι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, με μηνιαίες, κυρίως, συμβάσεις που ανανεώνονται συνεχώς μέχρι και 8 μήνες. Οι «ενοικιαζόμενοι» προέρχονται από εταιρεία που ανήκει στον όμιλο. Η άλλη υποομάδα είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ζωντανό και μαχητικό Σωματείο, στα χέρια των εργαζομένων

Για το Σωματείο και τη δράση του, η Ειρ. Μπεκιάρη σημείωσε ότι μέχρι το 2013 ήταν στα χέρια δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Τότε οι συσχετισμοί άλλαξαν και από τότε οι εργαζόμενοι έχουν δώσει την πλειοψηφία σε δυνάμεις με σαφή ταξικό προσανατολισμό.

«Για εμάς», τονίζει, «η συναίνεση οδηγεί στην υποταγή. Τα συμφέροντά μας είναι αντίθετα με αυτά των εργοδοτών και η σύγκρουση αποτελεί μονόδρομο».

Από τότε μέχρι σήμερα, το Σωματείο, ανέφερε η Μ. Κουραχάνη, «βαδίζει με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων. Εχουμε βιώσει και έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει εργοδοτικός συνδικαλισμός, ότι μας οδήγησε στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, επιδιώκουμε να είναι μέλη του Σωματείου όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και το έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, πολεμάμε τη λογική της ανάθεσης. Το ΔΣ απευθύνεται στους εργαζόμενους, όπως και τώρα, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, ώστε κάθε δράση να είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και όχι μόνο του ΔΣ. Πάντα οι Γενικές Συνελεύσεις μας είναι μαζικές».

«Σε αυτό το πλαίσιο, όλα αυτά τα χρόνια», αναφέρει η Ειρ. Μπεκιάρη, «το Σωματείο μας παρεμβαίνει σταθερά για οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει μέσα στο χώρο δουλειάς, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Εχουμε πετύχει βελτίωση συνθηκών εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν επιβλήθηκαν τα capital controls η εταιρεία, όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου, έκλεισαν για περίπου ένα μήνα και επικαλέστηκαν λόγους ανωτέρας βίας για να μην πληρώσουν τους εργαζόμενους. Ομως στη δική μας εταιρεία, μετά από τις επίμονες παρεμβάσεις μας ως Σωματείο, αποζημιωθήκαμε».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, το Σωματείο προβάλλει ως πάγιο αίτημα να γίνονται εξαρχής προσλήψεις αορίστου χρόνου. Εκτός αυτού το 2015 κατάφερε να γίνει μέρος της επιχειρησιακής σύμβασης ο όρος να μην ξεπερνά τους 8 μήνες το διάστημα που κάποιος εργαζόμενος είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια να μετατρέπεται η σύμβασή του σε αορίστου χρόνου. Σήμερα, η εργοδοσία προσπαθεί και πάλι να επεκτείνει το καθεστώς αυτό στους 12 μήνες.

Η συλλογική λειτουργία και δράση του Σωματείου εκφράζεται και στις τωρινές κινητοποιήσεις.

«Τον Απρίλη έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση», μας είπε η Μ. Κουραχάνη. «Ομόφωνα αποφασίσαμε το πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικούμε σήμερα και με αυτό πήγαμε στην εργοδοσία. Ακολούθησαν τρεις συναντήσεις, με την εργοδοσία να απορρίπτει ουσιαστικά το σύνολο των αιτημάτων μας και να δίνει μόνο 10 ευρώ σε κουπόνια (σ.σ. πριν δυο μέρες αύξησε το ποσό στα 20 ευρώ). Μετά την τρίτη συνάντηση αρνήθηκε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Απορρίπτει το αίτημα της ένταξης όλων των εργαζομένων στην επιχειρησιακή ΣΣΕ, γιατί λέει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Ομως, η αλήθεια είναι ότι τα οικονομικά τους στοιχεία δείχνουν τα τεράστια κέρδη του ομίλου και της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια, η οποία αξιοποιεί το πλούσιο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη που βγάζει πάνω στις πλάτες μας. Αυτό ακριβώς κάνει όταν προσλαμβάνει με τον κατώτατο μισθό, κάνει απολύσεις όποτε θέλει, δεν εφαρμόζει τη ΣΣΕ για όλους κ.ά.

Μπροστά στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας πήγαμε σε Γενική Συνέλευση και ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις. Από την Παρασκευή και μετά κάθε μέρα κάνουμε Γενική Συνέλευση και ψηφίζουμε για τη συνέχεια του αγώνα».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ