Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»:

-- Συνέντευξη για τη Γιορτή Βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

-- Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Επιμορφωτικού Κέντρου - Αρχείου - Βιβλιοθήκη «Χαρίλαος Φλωράκης»

-- Βγάζοντας συμπεράσματα από τον ηρωικό 9μηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών. Εκδήλωση της ΚΟ Μετάλλου Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα των εκθέσεων

-- Στα γραφεία της Ομόνοιας (Βερανζέρου & Κοτοπούλη), η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 29 Ιούνη, ενώ στα γραφεία της Οδού Κολωνού 3 (Αθήνα) μέχρι την Κυριακή 25 Ιούνη. Το ωράριο λειτουργίας είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή 6 μ.μ. - 9 μ.μ. και Σαββατοκύριακα 10 π.μ. - 1 μ.μ. & 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

-- Στον Πειραιά, μέχρι την Κυριακή 18 Ιούνη και ώρες σήμερα 6 μ.μ. - 9 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 10 π.μ. - 1 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (πλ. Κοραή - Καραΐσκου 119).

-- Στην Καλλιθέα, από σήμερα μέχρι Κυριακή 18 Ιούνη και ώρες σήμερα 6 μ.μ. - 9 μ.μ. και το Σαββατοκύριακα 10 π.μ. - 1 μ.μ. & 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Θησέως 141).

-- Στον Κορυδαλλό, αύριο, Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιούνη και ώρες 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Ταξιαρχών 111).

-- Στο Γέρακα, από αύριο, Σάββατο μέχρι 25 Ιούνη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Λ. Μαραθώνος 96).

-- Στο Βύρωνα, από 19 μέχρι 25 Ιούνη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Χειμάρας & Αϊδινίου).

-- Στου Ζωγράφου, από 26 μέχρι 29 Ιούνη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ. στα γραφεία του Κόμματος (Παπαδιαμαντοπούλου 81).

-- Στο Περιστέρι, στις 3, 4 και 5 Ιούλη, ώρες 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στο Μουσείο Εθν. Αντίστασης (Εθν. Αντίστασης 33). Τα βράδια θα προβάλλονται ταινίες αφιερωμένες στην Οχτωβριανή Επανάσταση.

-- Στο Κερατσίνι, από τις 3 μέχρι τις 7 Ιούλη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος στην Αμφιάλη.

-- Στο Πέραμα, στις 5, 6 & 7 Ιούλη, στον «Αρμό». Στις 5/7 και στις 6/7 θα προβληθεί ταινία και στις 7/7 θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων».

Μελετάμε και διαδίδουμε το μαρξιστικό πολιτικό βιβλίο

Ξεκίνησε η Γιορτή Βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με εκθέσεις στα κομματικά γραφεία

Σε εξέλιξη είναι από την περασμένη Παρασκευή η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνεται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και περιλαμβάνει εκθέσεις βιβλίων στα γραφεία του Κόμματος. Σε Ομόνοια, Περιστέρι, Βύρωνα, Γέρακα, Πειραιά και σε άλλες συνοικίες, για τις επόμενες μέρες, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν παλιές και νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που θα τους συντροφεύουν το καλοκαίρι.

Για την αξία αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά και για τη σημασία της συστηματικής επαφής με το μαρξιστικό πολιτικό βιβλίο, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Μπουκουβάλας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της Ιδεολογικής Επιτροπής της Οργάνωσης.

***

-- Η ΚΟ Αττικής διοργανώνει τακτικά εκθέσεις βιβλίου στα γραφεία του Κόμματος, αλλά και σε εκδηλώσεις. Τι διαφορετικό επιχειρείται αυτή τη φορά με τη διοργάνωση της Γιορτής Βιβλίου;

-- Η έκθεση βιβλίου στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (Βερανζέρου & Κοτοπούλη) το φετινό Ιούνη θα διαρκέσει σχεδόν 3 βδομάδες (9 - 29 Ιούνη). Επίσης, θα γίνουν εκθέσεις και σε αρκετές συνοικίες σε όλη την Αττική, μέχρι τα μέσα Ιούλη. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα για τη διάδοση του μαρξιστικού πολιτικού βιβλίου, να γίνει ένα βήμα στην αξιοποίηση του βιβλίου από τις Κομματικές Οργανώσεις, να αναδειχτεί η μεγάλη σημασία της αυτομόρφωσης για κάθε κομματικό μέλος κι όλα αυτά ενταγμένα στην καθημερινή δράση της κάθε ΚΟ, στην πολιτική δουλειά, με αιχμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση. Βέβαια, οι εκθέσεις βιβλίου που γίνονται σε όλη την Αττική συνδυάζονται με μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών αφιερωμένες στην Οχτωβριανή Επανάσταση κ.τ.λ.

Από την έκθεση στον Πειραιά
Από την έκθεση στον Πειραιά
-- Σε ποιους απευθύνεται το κάλεσμα να έρθουν στις εκθέσεις; Και ποια είναι η σημασία της επαφής των κομμουνιστών με το διάβασμα;

-- Απευθύνουμε κάλεσμα όχι μόνο στα μέλη του Κόμματος, αλλά και σε φίλους, οπαδούς να έρθουν στις εκθέσεις και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις σε όλη την Αττική. Είναι ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το μαρξιστικό πολιτικό βιβλίο ενόψει του καλοκαιριού. Συνηθίζουμε να λέμε ότι το μαρξιστικό πολιτικό βιβλίο αποτελεί όπλο στα χέρια των κομμουνιστών. Ομως, στην πράξη αποδεικνύεται σύνθετο καθήκον η συστηματική επαφή με τις εκδόσεις μας, αποτελεί πραγματική αναμέτρηση με τη δύσκολη καθημερινότητα, που απαιτεί χρόνο, συγκέντρωση και πειθαρχία. Η μελέτη και το διάβασμα όμως είναι προϋποθέσεις αναγκαίες για την ανάπτυξη της δράσης του Κόμματος σήμερα, που οι ανάγκες της ταξικής πάλης είναι πιο σύνθετες, που τα καθήκοντά μας είναι πιο απαιτητικά. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο πρέπει η σχέση των κομμουνιστών με το διάβασμα να είναι μόνιμη και πολύπλευρη. Η επαφή με την κοσμοθεωρία μας δεν μπορεί να γίνεται μόνο με ατομικό διάβασμα, αλλά οργανωμένα, συλλογικά. Επιδιώκουμε όχι απλά να αφομοιώνουμε τον μαρξισμό - λενινισμό, αλλά και να εμβαθύνουμε, σύμφωνα με τις στρατηγικές μας επεξεργασίες. Χωρίς επαναστατική θεωρία, δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατική πράξη! Π.χ. η μελέτη, αλλά και η αξιοποίηση, η διάδοση των εκδόσεων που σχετίζονται με την Οχτωβριανή Επανάσταση, όπως η συλλογή έργων του Λένιν με τίτλο «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων» ή «Η πορεία των Μπολσεβίκων προς τη νίκη» κ.ά., θα βοηθήσουν τόσο στην αφομοίωση της στρατηγικής μας, όσο και στην επιτυχία της πολύμορφης δράσης για τα 100 χρόνια από την Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στην Καλλιθέα
Στην Καλλιθέα
-- Πώς αξιοποιείται αυτή η πρωτοβουλία από τις Οργανώσεις;

-- Στις εκθέσεις βιβλίου οργανώνονται επισκέψεις από τις ΚΟΒ, μαζί με φίλους και οπαδούς, όπου μπορούμε να δούμε θεματικές συζητήσεις ή συζητήσεις πάνω σε ένα βιβλίο ανάλογα με την επικαιρότητα ή τα ενδιαφέροντα καθενός. Στα γραφεία του Κόμματος που στήνονται οι εκθέσεις, υπάρχουν σύντροφοι που κάνουν «ξενάγηση», παρουσιάζουν το περιεχόμενο των εκδόσεων στους επισκέπτες, τους βοηθούν να βρουν αυτό που ψάχνουν, τους προτείνουν συγκεκριμένες εκδόσεις κ.λπ. Ξεχωριστή θέση στην έκθεση έχουν οι εκδόσεις που είναι αφιερωμένες στην Οχτωβριανή Επανάσταση. Τέλος, υπάρχουν και πακέτα προσφορών από 2, 3 ή 4 βιβλία μαζί σε καλύτερη τιμή.

Ωρες λειτουργίας

Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου είναι: Δευτέρα - Παρασκευή, 9 π.μ. - 5 μ.μ. Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: Τηλέφωνο: 2106851129, Fax: 2106899566 και e-mail: ekxf@otenet.gr.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Ενας τεράστιος πλούτος αρχειακού υλικού για την έρευνα της ηρωικής Ιστορίας του ΚΚΕ

Ρεπορτάζ από την εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΧΦ

Ο Ν. Παπαγεωργάκης
Ο Ν. Παπαγεωργάκης
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιούνη η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 10 χρόνια λειτουργίας που μετρά το Επιμορφωτικό Κέντρο - Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ). Το ΕΚΧΦ στεγάζεται στο σπίτι στο οποίο έζησε για αρκετά χρόνια και δώρισε στο ΚΚΕ ο Χαρίλαος Φλωράκης και βρίσκεται στο Χαλάνδρι, στην οδό Χαρίλαου Φλωράκη (πρώην Πυθίας) 6.

Σκοπός του Κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης Ιστορίας. Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ. Με αυτόν τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αναλυτικό ρεπορτάζ της εκδήλωσης, εκτενή αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Νίκου Παπαγεωργάκη, υπεύθυνου του ΕΚΧΦ, της Φιλιώς Τόλια και του Θεοχάρη Ραζάκου, ερευνητών που έφεραν παραδείγματα σχετικά με την αξιοποίηση του πλούσιου Αρχείου που διαθέτει το Κέντρο. Στο φύλλο της Κυριακής 18 Ιούνη, ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει την κεντρική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πιο στέρεες γνώσεις για την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Παπαγεωργάκης, υπεύθυνος του ΕΚΧΦ, ο οποίος τόνισε ότι αυτά τα 10 χρόνια «ο αρχειακός πλούτος και η βιβλιοθήκη μας, καθώς είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, αποτέλεσαν σημαντικό στήριγμα πολλών νέων ερευνητών για την εκπόνηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τους εργασιών.

Δεν ήταν λίγοι και αυτοί που τα αξιοποίησαν για τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ή για θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, καθώς εδώ είναι προσβάσιμος και ένας μεγάλος πλούτος προοδευτικής και πρωτοποριακής πνευματικής δημιουργίας του προηγούμενου αιώνα.

Ομως για μας, το σημαντικότερο επίτευγμα είναι ότι μέσα από τον τρόπο λειτουργίας μας καταφέραμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς εργαζόμενους και ιδιαιτέρα σε νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, να αποκτήσουν πιο στέρεες γνώσεις για την Ιστορία του εργατικού και λαϊκού μας κινήματος, της νεολαίας και των γυναικών και να γνωριστούν με τις θεωρητικές βάσεις του Κομμουνιστικού Κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, με την πολιτική και την 100χρονη προσφορά του ΚΚΕ.

Η μεγάλη πλειονότητα των διαθέσιμων ντοκουμέντων προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Αξιόλογος, όμως, είναι και ο εμπλουτισμός του ψηφιακού μας αρχείου και μέσω συνεργασιών με άλλους αρχειακούς φορείς, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, και άλλους. Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΚΧΦ, στο ηλεκτρονικό αρχείο του είναι πλέον διαθέσιμα πάνω από 100.000 αρχειακά τεκμήρια, πρωτογενείς πηγές ολόκληρης της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Μάλιστα, με την πολύ πρόσφατη συμπλήρωση, με τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν οι σύντροφοι και συντρόφισσες των υπεύθυνων τμημάτων, το Αρχείο μας ξεπερνά τα 150.000 ψηφιακά ντοκουμέντα, αποτελούμενα από εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες, μια πραγματικά σπουδαία κατάκτηση!».

Ο πλούτος του Αρχείου του ΕΚΧΦ

Ο Ν. Παπαγεωργάκης σημείωσε ότι στην πορεία προς τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ οι θεματικές ενότητες του Κέντρου αποκτούν επίκαιρη και εξαιρετική σημασία.

«Σε αυτές θα βρούμε τόσο τις κατά καιρούς στρατηγικές επεξεργασίες, όσο και όλες τις Πολιτικές Αποφάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν το λαό μας. Κείμενα απαραίτητα, που όμως συχνά αγνοούνται από αυτούς που επιδιώκουν να ξαναγράψουν την ιστορία στα μέτρα τους.

Στην ενότητα ΚΚΕ προστέθηκε ξεχωριστή υποενότητα που αφορά στους εξόριστους και φυλακισμένους κομμουνιστές, από την ίδρυση του Κόμματος έως την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 (...). Μετά την τελευταία συμπλήρωση, σε αυτήν την ενότητα προστέθηκε μεταξύ άλλων και η αλληλογραφία των κομμουνιστών κρατουμένων της Ακροναυπλίας με το καθεστώς Μεταξά, σχετικά με τη στάση τους στον ιταλοελληνικό πόλεμο, καθώς και η επαίσχυντη απάντηση του αστικού κράτους.

Στην ενότητα της ΚΝΕ, εκτός από το σύνολο των Αποφάσεων των Συνεδρίων της και του Κεντρικού Συμβουλίου, σε ξεχωριστή υποενότητα ξετυλίγεται η δράση της ΟΚΝΕ, μέσα από τα κεντρικά της έντυπα, τη "Νεολαία" και το "Νέο Λενινιστή" (...).

Σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες βρίσκονται τα όργανα της ΚΕ του ΚΚΕ, ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" και η "ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ", αλλά και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του της περιόδου 1947-1974: Ο "Δημοκρατικός Στρατός", που μετονομάστηκε σε "Ελεύθερη Ελλάδα", και η "Φωνή της Αλήθειας", που μόλις τώρα αποκτήθηκε από το ΕΚΧΦ. Να σημειώσουμε ότι συμπληρώθηκε σημαντικά και η σειρά του "Ριζοσπάστη", ο οποίος μέσω της συνεργασίας μας με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής απέκτησε βελτιωμένη ψηφιακή εμφάνιση (...).

Στο ηλεκτρονικό μας αρχείο είναι πλέον προσβάσιμη και η προδικτατορική "ΑΥΓΗ". Η ψηφιοποίησή της είναι επίσης αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Αποτελεί επίσης σημαντικό βοήθημα για την έρευνα μιας κρίσιμης περιόδου (αυτής του 1952 με 1967) (...).

Τελευταία στη σειρά, αλλά όχι σε σημασία θεματική ενότητα, είναι η πολιτική προσφυγιά. Στις πάμπολλες σειρές εντύπων απ' όλες τις σοσιαλιστικές χώρες προστέθηκαν τώρα πάρα πολλά φύλλα. Τώρα όμως είναι στη διάθεση των επισκεπτών μας και μια πλούσια σειρά αναγνωστικών και άλλων σχολικών βιβλίων που διδάσκονταν εκεί τα ελληνόπουλα.

Χιλιάδες είναι οι εφημερίδες, τα βιβλία, οι προκηρύξεις και οι μπροσούρες που προστέθηκαν και σε όλες τις χρονολογικές ενότητες του ψηφιακού μας αρχείου.

Στην περίοδο μέχρι την ίδρυση του ΣΕΚΕ, πέρα από τις πλούσιες σειρές εργατικών εφημερίδων, βρίσκει κανείς και σπάνια πλέον βιβλία, καθώς και πάρα πολλά φύλλα της εφημερίδας "Νουμάς" του Ταγκόπουλου, ακόμα και τοπικές αστικές εφημερίδες, όπως η "Πελοπόννησος".

Στην περίοδο του μεσοπολέμου ξεχωρίζει ο πλούτος των μαρξιστικών βιβλίων (εκδόσεις κυρίως του Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου), το 15θήμερο περιοδικό διάδοσης της μαρξιστικής λενινιστικής εργογραφίας με τίτλο "Μαρξιστική Βιβλιοθήκη", οι προκηρύξεις του ΚΚΕ και των συνδικάτων, καθώς και τα έντυπα της Εργατικής Βοήθειας και οι εφημερίδες των πολιτικών κρατουμένων και εξορίστων (...).

Η ενότητα της περιόδου 1940 - '44 είναι μια από τις πλουσιότερες σε αρχεία. Εδώ κυριαρχούν βέβαια και εμπλουτίστηκαν ακόμα πιο πολύ τα κεντρικά και τοπικά έντυπα και οι προκηρύξεις όλων των αντιστασιακών οργανώσεων και του Κόμματος, χωρίς να λείπουν βέβαια τα αστικά έντυπα, ακόμα και αυτά των δυνάμεων κατοχής. Καινούργιο μας απόκτημα είναι μια πληθώρα σημαντικών αστικών εφημερίδων, που δείχνουν καθαρά ότι το ταξικό τους συμφέρον πήγαινε χέρι - χέρι με τη δουλοπρέπεια απέναντι στον ξένο κατακτητή. Ενισχυμένες με επιπλέον έντυπα είναι και οι υποενότητες της Εθνικής Αλληλεγγύης και της Μέσης Ανατολής.

Η μεγαλύτερη σε μέγεθος χρονολογική ενότητα είναι αυτή που ξεκινάει με τον ηρωικό Δεκέμβρη '44 και τελειώνει το 1949, με την υποχώρηση του ΔΣΕ στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Τόσο οι κομματικές εφημερίδες όσο και αυτές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, των διωκόμενων και έγκλειστων στις φυλακές και τα ξερονήσια αγωνιστών, όσο βέβαια και οι αποφάσεις και διαταγές των επιτελείων του ΔΣΕ, καθώς και οι κεντρικές εφημερίδες του, μαζί με αυτές των μονάδων του, αποτελούν το βασικό όγκο της ενότητας. Πρόσφατα, εκτός των άλλων, προστέθηκε και σειρά σλαβομακεδονικών εντύπων του ΔΣΕ, όπως και πάμπολλες εκδόσεις των κατά τόπους Οργανώσεων του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, με ακόμα περισσότερα στοιχεία για τη λευκή τρομοκρατία που εξαπέλυσαν οι αστοί μετά τη Βάρκιζα, για τα έκτακτα στρατοδικεία και τις χιλιάδες εκτελέσεις και δολοφονίες, ιδιαιτέρα από την Πελοπόννησο, αλλά και από πολλά νησιά. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί η κατάσταση με τα στοιχεία των νεκρών πολεμιστών του ΔΣΕ.

Η επόμενη περίοδος 1950-1967 είναι πλούσια σε ντοκουμέντα και εφημερίδες των φυλακών και της εξορίας, καθώς και σε συνδικαλιστικά έντυπα, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν αυτά των ευρύτερων μαζικών φορέων και οργανώσεων ή τα πολιτιστικά έντυπα. Πολυάριθμη είναι π.χ. η σειρά φύλλων του "Ναυτεργάτη" της θρυλικής ΟΕΝΟ, όπως και αυτή των "Ελεύθερων Συνδικάτων". Στα νέα και σπάνια αποκτήματά μας ανήκει πλέον η προσπάθεια του Κόμματος να εκδώσει νόμιμη εφημερίδα στις αρχές της δεκαετίας του '50, δηλαδή τα φύλλα των μικρών σε διάρκεια ζωής εφημερίδων "Ο Δημοκρατικός", "Η Δημοκρατική" και η "Δημοκρατική Αλλαγή".

Τελευταία προς το παρόν χρονολογική ενότητα είναι αυτή του αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974, που επίσης ενισχύθηκε σημαντικά. Από τις φυλακές και τις εξορίες, εκτός από τις παράνομες εφημερίδες, υπάρχει μεγάλος αριθμός εκκλήσεων και καταγγελιών, ονομαστικές καταστάσεις κρατουμένων από πολλά κολαστήρια της Χούντας, καθώς και οι θαρραλέες απολογίες των συντρόφων μας στα χουντικά δικαστήρια».

Ενας ακόμα άθλος του ΚΚΕ

Κλείνοντας, ο Ν. Παπαγεωργάκης τόνισε το γεγονός ότι η λειτουργία του ΕΚΧΦ «όπως και γενικότερα η συνεχιζόμενη προσπάθεια διάσωσης, αποκατάστασης και συντήρησης του σπουδαίου για τη χώρα Αρχείου, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις τεράστιες προσπάθειες και οικονομικές θυσίες που καταβάλλει το ΚΚΕ, που εν απουσία οιασδήποτε κρατικής στήριξης, αποτελεί τον μοναδικό αιμοδότη αυτής της προσπάθειας».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «πρέπει να στιγματιστεί για άλλη μια φορά η παντελής έλλειψη κρατικής πολιτικής γενικότερα για τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία, καθώς και η πενιχρή χρηματοδότησή τους, που έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται καν οι μισές οργανικές θέσεις από αυτές που προβλέπονται ακόμα και στο κουτσουρεμένο οργανόγραμμά τους. Αυτή η παγιωμένη κατάσταση χρόνων όχι μόνο δυσκολεύει τη συνέχιση της φιλότιμης προσπάθειας ανεύρεσης και συγκέντρωσης αρχείων και σπάνιων βιβλίων που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα αρχεία και τις βιβλιοθήκες, αλλά θέτει και σε μεγάλο κίνδυνο έναν μεγάλο αρχειακό πλούτο, που κείτεται σε διάφορα υπόγεια και ακατάλληλες αποθήκες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα 10 χρόνια λειτουργίας του Επιμορφωτικού Κέντρου "Χαρίλαος Φλωράκης" αποτελούν έναν ακόμα άθλο, από αυτούς που μετά από 100 χρόνια δράσης, μόνο οι κομμουνιστές έχουν πια συνηθίσει να κατορθώνουν!».

Εκθεση με την εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος

Από ξενάγηση στην έκθεση τη μέρα της εκδήλωσης
Από ξενάγηση στην έκθεση τη μέρα της εκδήλωσης
Στο χώρο λειτουργεί, επίσης, και ενδιαφέρουσα έκθεση με όλη την εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, που θα διαρκέσει μέχρι τις 23 του Ιούνη.

Στην έκθεση υπάρχουν οχτώ προθήκες. Στην πρώτη προθήκη υπάρχουν οι πρώτες εκδόσεις της δεκαετίας '20 - '30 καθώς και των Ελλήνων εργατών στη Νέα Υόρκη, όπως μια έκδοση του «Κράτος και Επανάσταση» του Λένιν.

Δύο προθήκες είναι αφιερωμένες στην Οχτωβριανή Επανάσταση και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Εκεί υπάρχουν βιβλία που αναδεικνύουν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, μελέτες, οι σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματός μας, αλλά και λογοτεχνικά μυθιστορήματα.

Αλλη προθήκη περιλαμβάνει εκδόσεις σχετικά με την Κομμουνιστική Διεθνή και το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, όπως Αποφάσεις, Συνέδρια, που δείχνουν κάθε φορά και τον προσανατολισμό που είχε το διεθνές κίνημα.

Μια προθήκη είναι αφιερωμένη στις εκδόσεις των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ και μια άλλη στις εκδόσεις για τις φυλακές, τις εξορίες και τις διώξεις από το αστικό κράτος, π.χ. η εφημερίδα «Γιούρα», το χειρόγραφο «468 πολιτικοί κρατούμενοι Αίγινας», όπως επίσης μεταφρασμένο και στα γαλλικά!

Αλλη προθήκη περιέχει εκδόσεις στην πολιτική προσφυγιά από τα δύο εκδοτικά, «Νέα Ελλάδα» και «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις». Σε αυτήν περιλαμβάνονται πολλά λογοτεχνικά βιβλία, Αναγνωστικό για τα παιδιά και παραμύθια.

Εκδόσεις με έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν περιλαμβάνει μια άλλη προθήκη. Εκεί διαβάζουμε ότι η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, το 1951, αποφάσισε να εκδοθεί το σύνολο των έργων των κλασικών (Απαντα Λένιν, Μαρξ, Διαλεχτά Εργα), καθώς μέχρι τότε εκδίδονταν μόνο ξεχωριστά βιβλία και μπροσούρες συγκεκριμένου θέματος.

Η τελευταία προθήκη περιλαμβάνει κομματικές Αποφάσεις, μελέτες για την Ιστορία, την οικονομία και την πολιτική. Εκεί βρίσκουμε το βιβλίο του Νίκου Ζαχαριάδη, «10 χρόνια πάλης» και την έκδοση της ΚΝΕ το Νοέμβρη του '72, «ΟΚΝΕ, Λενινιστικό Μαχητικό Σχολείο των Νέων».

Πολύτιμη βοήθεια σε νέους ερευνητές

Η Φ. Τόλια
Η Φ. Τόλια
Οι Φιλιώ Τόλια και Θεοχάρης Ραζάκος ανέφεραν χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς βοηθήθηκαν από το Αρχείο και τη Βιβλιοθήκη του Κέντρου, για τη μελέτη ντοκουμέντων σχετικά με τις διατριβές τους και άλλες μελέτες και εργασίες. Στάθηκαν ακόμα και στις διευκολύνσεις που παρέχει το Κέντρο στους ερευνητές, όπως το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, τη δυνατότητα που παρέχεται στην εκτύπωση υλικού, μιας και η λειτουργία του δεν έχει ως βάση το κέρδος. Ανέδειξαν, επίσης, την πολύτιμη βοήθεια που παρέχεται από τους υπευθύνους του ΕΚΧΦ.

Η Φ. Τόλια, αναφερόμενη στη συμβολή του Αρχείου στη δική της έρευνα, είπε μεταξύ άλλων: «Για πρώτη φορά κατέφυγα στο ΕΚΧΦ, όταν στα πλαίσια της μεταπτυχιακής μου εργασίας για την Επαρχία Ελασσόνας - Τσαριτσάνης (1940 - 1950) αντιμετώπισα δυσκολία στην εξεύρεση πηγών. (...) Από τις διασωθείσες άφθονες σελίδες των τοπικών εφημερίδων και περιοδικών της εποχής (1940-1950) που φυλάσσονται στο ΕΚΧΦ, με συγκίνηση ανακάλυψα και άντλησα πληροφορίες για την έκταση της τραγωδίας της Επαρχίας και το θλιβερό επιστέγασμα της Κατοχής, λευκής τρομοκρατίας και εμφυλίου, και βεβαίως για την αντίσταση του λαού της επαρχίας. (...) Σήμερα, από την ενασχόλησή μου με ένα θέμα πολύ πιο περίπλοκο, που άπτεται τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και ιδιαίτερα τον Πολιτικό Επίτροπο του ΔΣΕ, θεωρώ πως από τα αρχεία του ΕΚΧΦ - ΚΚΕ αναβλύζει η βασική πηγή που τροφοδοτεί τους ερευνητές με πρωτότυπα κείμενα, εκδόσεις από τα τυπογραφεία του βουνού, εκθέσεις αξιωματικών του ΔΣΕ, εκατοντάδες εφημερίδες μονάδων και περιοχών του ΔΣΕ, τα 75 τεύχη της εφημερίδας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης του ΔΣΕ, αποφάσεις της ΠΔΚ και πληθώρα άλλων στοιχείων (...) Οταν καλείσαι να διαχειριστείς ένα τεράστιο όγκο ιστορικού υλικού, πελαγώνεις. Ειδικά όταν είσαι νέος και άπειρος ερευνητής. Οι εργαζόμενοι του Επιμορφωτικού Κέντρου αποδείχτηκαν πολύτιμοι αρωγοί σε κάθε μου αναζήτηση. Στην πορεία, με την εξοικείωση της αρχειακής έρευνας που απέκτησα, διαπίστωσα την άψογη χρηστική ταξινόμηση των αρχειακών τεκμηρίων στο ΕΚΧΦ»,

Ο Θ. Ραζάκος
Ο Θ. Ραζάκος
Ο Θ. Ραζάκος, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα της προσφοράς του Αρχείου, στάθηκε στη βοήθεια που του έχουν προσφέρει «οι εφημερίδες του Δημοκρατικού Στρατού, τα τεύχη της ΚΟΜΕΠ της περιόδου 1946 - '47, φύλλα του παράνομου "Ριζοσπάστη" του 1947-'48, εφημερίδες - όργανα ΕΑΜικών και ΕΠΟΝίτικων οργανώσεων της Αθήνας, αλλά και τα συγκλονιστικά χειρόγραφα εφημεριδάκια των φυλακισμένων της Χατζηκώστα, των Πετραλώνων, της οδού Βουλιαγμένης και του Πειραιά. Επίσης σημαντική σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη Βάρκιζα είναι η προσφορά της "Εργατικής", του Οργάνου του ΕΡΓΑΣ, και οργάνων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως το "Διδασκαλικό Βήμα", "Ο Γκαζιέρης" και η "Υπαλληλική", αλλά και μία αξιόλογη σειρά από αστικά αθηναϊκά σατυρικά έντυπα της εποχής ("Ο κόκκινος γάτος", "Ο κόκκορας", "Ο Λαουτζίκος" κ.ά.)». Αναφέρθηκε, επίσης, στις μοναδικές πηγές που παρέχει το Αρχείο του ΕΚΧΦ, οι οποίες αξιοποιήθηκαν για εκδόσεις της ΚΟ Αττικής, αλλά και πρωτοβουλίες, όπως ιστορικούς περιπάτους, εκδηλώσεις κ.λπ.

Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρός εργάτης

Εκδήλωση για τα συμπεράσματα από τον ηρωικό 9μηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών πραγματοποιήθηκε από την ΚΟ Μετάλλου Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ

Ενας εργατικός αγώνας - ορόσημο για τη λαϊκή πάλη, αυτός των 9 μηνών απεργίας των χαλυβουργών, τιμήθηκε στην εκδήλωση της ΚΟ Μετάλλου Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, την Παρασκευή 9 Ιούνη. Η πρωτοβουλία αυτή του Κόμματος ανέδειξε ότι έξι χρόνια μετά, η πολύμηνη ταξική αναμέτρηση στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας» εξακολουθεί να τροφοδοτεί με συμπεράσματα και διδάγματα την εργατική - λαϊκή πάλη. Πρόκειται για έναν μεγαλειώδη αγώνα, που η μελέτη του συμβάλλει τα μέγιστα στη διαπαιδαγώγηση και τον εμπλουτισμό της πείρας του εργατικού κινήματος. Το σύνθημα «Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία» που είχαν ρίξει οι κομματικές και ΚΝίτικες δυνάμεις, όσο ήταν σε εξέλιξη η απεργία στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, παραμένει ακόμα επίκαιρο, αφού αυτός ο αγώνας κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσει χειροπιαστά παραδείγματα για τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους οι εργάτες, οι παραγωγοί του πλούτου, για τον προσανατολισμό της πάλης τους, για το κύμα αλληλεγγύης που ξεσήκωσε απ' όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση της ΚΟ Μετάλλου είχε θέμα «Η οικοδόμηση του ΚΚΕ και η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Η επιβεβαίωση των συμπερασμάτων απ' τον ηρωικό απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών» και μίλησε ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ενώ χαιρέτισε ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Ο Γ. Σιφωνιός
Ο Γ. Σιφωνιός
Στην εκδήλωση λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας, ενώ ακολούθησε γλέντι με λαϊκή μουσική, φαγητό και καλό κρασί.

«Χαιρετίζω όλους αυτούς που συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των χαλυβουργών», σημείωσε ανάμεσα στα άλλα ο Γ. Σιφωνιός. «Χωρίς αυτούς - συνέχισε - δεν θα τα βγάζαμε πέρα. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να αφυπνίσουμε συνειδήσεις. Σήμερα επιβεβαιώνεται η τακτική της πολιτικοποίησης του αγώνα μας. Σήμερα τα συνθήματα των χαλυβουργών έχουν γίνει συνθήματα που τα φωνάζει όλη η εργατική τάξη. Ευτυχώς που υπάρχει το ΚΚΕ και δεν πέρασαν "στα μουγκά" πολλά πράγματα. Από την απεργία βγήκε μια γενιά πρωτοπόρων συνδικαλιστών, καθώς καρποφόρησε η σπορά των χαλυβουργών». Ο Γ. Σιφωνιός υπενθύμισε επίσης ότι 40 χαλυβουργοί σέρνονται στα δικαστήρια εδώ και 5 χρόνια γιατί αντιστάθηκαν.

Τα εργοστάσια τα κλείνουν τα κέρδη των καπιταλιστών

Αναφερόμενος στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, ο Γ. Μερεντίτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πολλά απ' όσα έλεγαν τότε οι απεργοί, τα αγωνιστικά καλέσματα που έκαναν προς όλους τους εργάτες, τα διδάγματα και τα μηνύματα του αγώνα τους, παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Ο ομιλητής επισήμανε πως οι εξελίξεις που μεσολάβησαν, επιβεβαιώνουν την ορθότητά τους και βοηθούν ώστε τμήματα εργατών που τότε κρατούσαν επιφυλάξεις απέναντι σε αυτόν τον αγώνα και επηρεάζονταν από αυτά που έλεγε ο αντίπαλος, να βγάλουν συμπεράσματα. Να αφήσουν πίσω το φόβο, την απογοήτευση, την αδράνεια και να συμπορευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα. Βοηθούν και τους νέους εργάτες που σήμερα δουλεύουν με πολύ χειρότερους όρους απ' ό,τι οι γονείς τους, να διδαχτούν και να εμπνευστούν, να συνειδητοποιήσουν ότι «τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά όλα κατακτιούνται μέσα από σκληρούς και ταξικούς αγώνες».

Ο Γ. Μερεντίτης
Ο Γ. Μερεντίτης
Ο Γ. Μερεντίτης υπογράμμισε ότι «σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από τότε που έληξε αυτός ο ηρωικός αγώνας». Οπως είπε: «Σήμερα, έξι χρόνια μετά, τα ιδεολογικά ζητήματα και διλήμματα που έμπαιναν κατά τη διάρκεια και μετά την απεργία, συνεχίζουν να μπαίνουν με μεγαλύτερη οξύτητα, να αποτελούν αντικείμενο διαπάλης και προβληματισμού.

Να θυμίσουμε ότι τότε οι χαλυβουργοί κατηγορήθηκαν από πολλούς, πότε με ανοιχτό και πότε με υπόγειο και ύπουλο τρόπο, ότι "με τον αγώνα τους έκλεισαν τη Χαλυβουργία". Ηταν ένα από τα πιο συχνά και διαχρονικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο αντίπαλος ενάντια σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των εργατών και ιδιαίτερα ενάντια στον απεργιακό αγώνα», πρόσθεσε ο ομιλητής.

Για να συνεχίσει: «Σήμερα, όμως, πολλοί που τότε είχαν πέσει θύματα αυτής της προπαγάνδας, βλέποντας και το τι ακολούθησε τα μετέπειτα χρόνια σε όλους τους κλάδους, και στο Μέταλλο, έχοντας τώρα πιθανόν απολυθεί και οι ίδιοι χωρίς ποτέ να έχουν απεργήσει, μπορούν να συνειδητοποιήσουν το πόσο δίκιο είχαν οι χαλυβουργοί, που έλεγαν ότι "τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργατών αλλά τα κέρδη των καπιταλιστών". Να κατανοήσουν αυτό που λέμε εμείς οι κομμουνιστές, ότι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής λειτουργεί με αντικειμενικούς νόμους, άσχετα από το ποιος είναι ιδιοκτήτης της επιχείρησης, από το ποιο κόμμα είναι στην κυβερνητική διαχείριση. Οτι η κρίση, η ανάπτυξη, οι απολύσεις, η ανεργία, το κλείσιμο επιχειρήσεων, ο αυταρχισμός, ο πόλεμος, είναι συστατικά στοιχεία της ζωής του καπιταλισμού και όχι κάποιες διαστρεβλώσεις του, που οφείλονται σε ανίκανους ή φιλελεύθερους πολιτικούς, γι' αυτό και εξαλείφονται μόνο με την ανατροπή του».

Αναντικατάστατη η συμβολή του ΚΚΕ στους εργατικούς αγώνες

Στη συνέχεια, ο ομιλητής τόνισε πως το μεγάλο δίδαγμα από τον αγώνα των χαλυβουργών, όπως και από άλλους απεργιακούς αγώνες, ήταν η καθοριστική και αναντικατάστατη συμβολή του ΚΚΕ στην προετοιμασία του, στο ξεκίνημά του, στο σωστό προσανατολισμό ώστε να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, στην καθημερινή ολόπλευρη στήριξή του για να αντέξει στο χρόνο και στην πίεση.

Το Κόμμα, ανέφερε ο ομιλητής, «στάθηκε στο πλευρό των απεργών και μετά τη λήξη της απεργίας. (...) Γι' αυτό εκείνο που θέλουμε να αναδείξουμε περισσότερο στη σημερινή μας εκδήλωση (...) είναι ότι ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα από την ιστορία του εργατικού κινήματος που επιβεβαιώνει την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ στην εργατική τάξη, στους κλάδους της Βιομηχανίας, στα μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Αυτό είναι το πιο σοβαρό συμπέρασμα και δίδαγμα αυτού του αγώνα, που πρέπει να κάνουμε δουλειά ώστε να κατανοηθεί και να συνειδητοποιηθεί η ουσία του, από τους πρωτοπόρους εργάτες σε κάθε κλάδο. Πρέπει να κατανοηθεί ότι η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ σε κάθε κλάδο και εργοστάσιο δεν αφορά μόνο την οργάνωση ενός απεργιακού αγώνα, την οργάνωση της πάλης».

Ενώ, σε άλλο σημείο ανέφερε για τη συμβολή του ΚΚΕ στους εργατικούς αγώνες: «Δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος αγώνας, μικρή ή μεγάλη κατάκτηση, μικρή ή μεγάλη θυσία, που να ήταν απ' έξω, να μην ήταν μπροστά. Πήγε κόντρα στο ρεύμα και ήταν πάντοτε με τους αδικημένους. Επομένως, η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ, ο μοναδικός και αναντικατάστατος ρόλος του δεν έχει να κάνει μόνο με το ρόλο του στην οργάνωση των αγώνων, με τη μαχητικότητά του. Αγώνες μαχητικοί, πολλές φορές και ένοπλοι απεργιακοί αγώνες, γίνονταν και πριν την ίδρυσή του. Το ΚΚΕ προέκυψε ως προϊόν ωρίμανσης του εργατικού κινήματος, για να του δείξει τον τελικό σκοπό και με την πρωτοπόρα δράση του να το οδηγήσει στο να τον υλοποιήσει. Το ΚΚΕ είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, η συνειδητή οργανωμένη πρωτοπορία της, η ανώτατη μορφή οργάνωσής της. Παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης, για την εργατική εξουσία».

Ισχυρό ΚΚΕ για να κερδηθεί ο ταξικός πόλεμος, να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία

Εξηγώντας ότι η πρωτοπόρα δράση του Κόμματος στους εργατικούς αγώνες εδράζεται στη στρατηγική του για την ανατροπή του καπιταλισμού, ο Γ. Μερεντίτης πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα της "Χαλυβουργίας" και τον αγώνα των εργατών σε εκατοντάδες άλλα εργοστάσια, όπως θα μπει μπροστά και θα στηρίξει και τους εργατικούς αγώνες του μέλλοντος, όχι μόνο γιατί στη συγκεκριμένη φάση ο Μάνεσης ζητούσε να τους εκμεταλλεύεται περισσότερο και γιατί είχαν το δίκιο με το μέρος τους, αλλά γιατί ανήκουν στην εργατική τάξη, που είναι η μόνη πρωτοπόρα και επαναστατική τάξη, αυτή που θα ανατρέψει τον καπιταλισμό. Εμείς παλεύουμε για την προλεταριακή σοσιαλιστική επανάσταση, γι' αυτό δεν βλέπουμε το μαζικό εργατικό κίνημα ως κίνημα διαμαρτυρίας, διεκδίκησης από έναν εργοδότη, από μία κυβέρνηση, αλλά ως παράγοντα ανατροπής για την εργατική εξουσία. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είμαστε το μόνο Κόμμα που ήταν συνειδητά και ουσιαστικά μαζί τους και όχι από άλλες σκοπιμότητες. Γι' αυτό δεν τους εγκαταλείψαμε ποτέ, όπως δεν εγκαταλείψαμε και κανέναν εργάτη που αγωνίζεται. (...)

Επομένως, ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρός εργάτης απέναντι στον εργοδότη του, ισχυρή εργατική τάξη απέναντι στην αστική τάξη, το κράτος της και τις ιμπεριαλιστικές της συμμαχίες. Σημαίνει ότι με καλύτερες προϋποθέσεις δίνει σήμερα τη μάχη της για την καλυτέρευση της ζωής της, πιο καλά θα είναι προετοιμασμένη για τους μεγαλύτερους και σκληρότερους αγώνες που έχει μπροστά της. Γι' αυτό στους χώρους δουλειάς που υπάρχει ΚΚΕ, πάντα υπάρχει μια πρωτοπορία που δεν χάνει την αισιοδοξία της, δεν απογοητεύεται από τις δυσκολίες, βγαίνει πιο δυνατή ακόμα και όταν ο αντίπαλος προσωρινά κερδίζει έδαφος. Ισχυρό ΚΚΕ στα εργοστάσια σημαίνει ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για να γίνουν στο μέλλον "πολλές χαλυβουργίες" και όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να γίνει "όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία", να κερδηθεί ο πόλεμος και να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ