Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πολύτιμη βοήθεια σε νέους ερευνητές

Η Φ. Τόλια
Η Φ. Τόλια
Οι Φιλιώ Τόλια και Θεοχάρης Ραζάκος ανέφεραν χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς βοηθήθηκαν από το Αρχείο και τη Βιβλιοθήκη του Κέντρου, για τη μελέτη ντοκουμέντων σχετικά με τις διατριβές τους και άλλες μελέτες και εργασίες. Στάθηκαν ακόμα και στις διευκολύνσεις που παρέχει το Κέντρο στους ερευνητές, όπως το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, τη δυνατότητα που παρέχεται στην εκτύπωση υλικού, μιας και η λειτουργία του δεν έχει ως βάση το κέρδος. Ανέδειξαν, επίσης, την πολύτιμη βοήθεια που παρέχεται από τους υπευθύνους του ΕΚΧΦ.

Η Φ. Τόλια, αναφερόμενη στη συμβολή του Αρχείου στη δική της έρευνα, είπε μεταξύ άλλων: «Για πρώτη φορά κατέφυγα στο ΕΚΧΦ, όταν στα πλαίσια της μεταπτυχιακής μου εργασίας για την Επαρχία Ελασσόνας - Τσαριτσάνης (1940 - 1950) αντιμετώπισα δυσκολία στην εξεύρεση πηγών. (...) Από τις διασωθείσες άφθονες σελίδες των τοπικών εφημερίδων και περιοδικών της εποχής (1940-1950) που φυλάσσονται στο ΕΚΧΦ, με συγκίνηση ανακάλυψα και άντλησα πληροφορίες για την έκταση της τραγωδίας της Επαρχίας και το θλιβερό επιστέγασμα της Κατοχής, λευκής τρομοκρατίας και εμφυλίου, και βεβαίως για την αντίσταση του λαού της επαρχίας. (...) Σήμερα, από την ενασχόλησή μου με ένα θέμα πολύ πιο περίπλοκο, που άπτεται τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και ιδιαίτερα τον Πολιτικό Επίτροπο του ΔΣΕ, θεωρώ πως από τα αρχεία του ΕΚΧΦ - ΚΚΕ αναβλύζει η βασική πηγή που τροφοδοτεί τους ερευνητές με πρωτότυπα κείμενα, εκδόσεις από τα τυπογραφεία του βουνού, εκθέσεις αξιωματικών του ΔΣΕ, εκατοντάδες εφημερίδες μονάδων και περιοχών του ΔΣΕ, τα 75 τεύχη της εφημερίδας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης του ΔΣΕ, αποφάσεις της ΠΔΚ και πληθώρα άλλων στοιχείων (...) Οταν καλείσαι να διαχειριστείς ένα τεράστιο όγκο ιστορικού υλικού, πελαγώνεις. Ειδικά όταν είσαι νέος και άπειρος ερευνητής. Οι εργαζόμενοι του Επιμορφωτικού Κέντρου αποδείχτηκαν πολύτιμοι αρωγοί σε κάθε μου αναζήτηση. Στην πορεία, με την εξοικείωση της αρχειακής έρευνας που απέκτησα, διαπίστωσα την άψογη χρηστική ταξινόμηση των αρχειακών τεκμηρίων στο ΕΚΧΦ»,

Ο Θ. Ραζάκος
Ο Θ. Ραζάκος
Ο Θ. Ραζάκος, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα της προσφοράς του Αρχείου, στάθηκε στη βοήθεια που του έχουν προσφέρει «οι εφημερίδες του Δημοκρατικού Στρατού, τα τεύχη της ΚΟΜΕΠ της περιόδου 1946 - '47, φύλλα του παράνομου "Ριζοσπάστη" του 1947-'48, εφημερίδες - όργανα ΕΑΜικών και ΕΠΟΝίτικων οργανώσεων της Αθήνας, αλλά και τα συγκλονιστικά χειρόγραφα εφημεριδάκια των φυλακισμένων της Χατζηκώστα, των Πετραλώνων, της οδού Βουλιαγμένης και του Πειραιά. Επίσης σημαντική σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη Βάρκιζα είναι η προσφορά της "Εργατικής", του Οργάνου του ΕΡΓΑΣ, και οργάνων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως το "Διδασκαλικό Βήμα", "Ο Γκαζιέρης" και η "Υπαλληλική", αλλά και μία αξιόλογη σειρά από αστικά αθηναϊκά σατυρικά έντυπα της εποχής ("Ο κόκκινος γάτος", "Ο κόκκορας", "Ο Λαουτζίκος" κ.ά.)». Αναφέρθηκε, επίσης, στις μοναδικές πηγές που παρέχει το Αρχείο του ΕΚΧΦ, οι οποίες αξιοποιήθηκαν για εκδόσεις της ΚΟ Αττικής, αλλά και πρωτοβουλίες, όπως ιστορικούς περιπάτους, εκδηλώσεις κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ