Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Παρουσίαση της μπροσούρας του ΠΑΜΕ με τίτλο: «Η λειτουργία και η δράση των σωματείων με βάση τις θέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».
  • Θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ: Εργάτες ανεβαίνουν στη σκηνή και παίζουν για εργάτες. Την Κυριακή η πρεμιέρα της παράστασης «Οι γειτονιές του κόσμου».
  • Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού: Συζήτηση για τη λειτουργία και την πλούσια δράση της.
  • Ιστορικό: Η μεγάλη απεργία στα μεταλλεία του επιχειρηματία Σκαλιστήρη στην Εύβοια, το 1976.
Η ζωντανή συζήτηση θα εμπλουτίσει την μπροσούρα

«Η μπροσούρα που εξέδωσε το ΠΑΜΕ για τη λειτουργία και τη δράση των σωματείων, θέλουμε να συζητηθεί καταρχήν μέσα στα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και στη συνέχεια να αποτελέσει το όχημα ώστε να ανοίξει η συζήτηση μέσα στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς», είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σημείωσε ακόμα: «Η ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος προϋποθέτει την ουσιαστική δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, κυρίως των πρωτοβάθμιων, που έχουν και την πιο άμεση επαφή με τους εργαζόμενους και τους χώρους δουλειάς. Προϋποθέτει τη ζωντανή και άμεση συμμετοχή αλλά και την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, που δε θα υποτάσσουν τη δράση του εργατικού κινήματος κάτω από ξένες σημαίες, θα είναι κόντρα στον τυχοδιωκτισμό.

Η μπροσούρα καταπιάνεται με μια σειρά ζητήματα που αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης. Ακόμα και τεχνικά ζητήματα που μπορεί να φαίνονται δευτερεύοντα και να υποτιμώνται, κρύβουν όμως από πίσω ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις και τοποθετήσεις.

Η ίδια η ζωντανή συζήτηση θα εμπλουτίσει την μπροσούρα, θα προσθέσει και θα αναδείξει νέες πλευρές. Το ΠΑΜΕ δε φοβάται τη συζήτηση. Αντιθέτως, συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να πυκνώνουν οι συζητήσεις παντού, να μην υπάρχουν απονεκρωμένες και ρουτινιάρικες διαδικασίες. Τα σωματεία πρέπει να παίζουν το ρόλο τους στις σύγχρονες συνθήκες, να είναι αποκούμπι των εργαζομένων και παράλληλα ζωντανά κύτταρα που θα ασχολούνται με όλα τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, θα κινούνται και θα παρεμβαίνουν στις εξελίξεις με πολιτική θέση και όχι ντυμένα με το μανδύα της ουδετερότητας».

ΜΠΡΟΣΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Συμβολή στην πάλη για την ανασύνταξη του κινήματος

Περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος και την εργατική νομοθεσία, όπως και κατευθύνσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία των σωματείων

Το εξώφυλλο της μπροσούρας

*

Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Μια καλαίσθητη έκδοση 32 σελίδων, με τον τίτλο «Η λειτουργία και η δράση των σωματείων με βάση τις θέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος», δημιούργησε και διακινεί το ΠΑΜΕ.

Η έκδοση περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την οργανωτική δομή του συνδικαλιστικού κινήματος και την εργατική νομοθεσία. Το κυριότερο όμως, περιέχει κατευθύνσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία των σωματείων, από τη σκοπιά της παρέμβασης για την ανασύνταξη του κινήματος.

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, στην ενότητα «Τι κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα», διαβάζουμε: «Σε συνθήκες εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης δεν είναι προκαταβολικά δοσμένη, αυτόματη και αυθόρμητη η άνοδος της ταξικής πάλης. Η επίδραση που ασκεί η κρίση στην εργατική, τη λαϊκή συνείδηση, έχει αντιφατικό χαρακτήρα.

Η ανασύνταξη του κινήματος θα περάσει μέσα από μεγάλες και σκληρές αναμετρήσεις με την εργοδοσία και τα κόμματά της, με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, με τις διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες που προσαρμόζονται και αναπροσαρμόζονται διαρκώς, αλλάζουν χρώματα και συνθήματα χωρίς να αλλάζουν την ουσία των θέσεών τους.

Η ανασύνταξη δεν είναι μια ευθύγραμμη πορεία. Θα έχουμε εξάρσεις και αναδιπλώσεις, ταλαντεύσεις και πετάγματα, θα είναι σίγουρα μια πορεία ανοδική αλλά μέσα από ζικ - ζακ. Πρέπει να οπλιστούμε με αντοχή, υπομονή και σταθερότητα, ταξική αδιαλλαξία και ανυποχώρητη θέληση και με αυτοπεποίθηση να ανοίγουμε δρόμο για την προοπτική.

Απαιτείται στέρεη και ξεκάθαρη αντίληψη στο βασικό ερώτημα "τι κίνημα χρειάζεται σήμερα" και ταυτόχρονα να στερεώνουμε κάθε βήμα που κάνουμε, να προσπερνάμε και να εξουδετερώνουμε εμπόδια, να ανοίγουμε νέους δρόμους στη συσπείρωση δυνάμεων».


*

Στην κατεύθυνση αυτή φιλοδοξεί να συμβάλει και η έκδοση του ΠΑΜΕ, η οποία αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Τα πρώτα δύο έχουν τους γενικούς τίτλους «Τι είναι τα συνδικάτα - Ο ρόλος και η αποστολή τους» και «Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και ο ρεφορμισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Το τρίτο κεφάλαιο, με τον τίτλο «Πιο συγκεκριμένα για τη δουλειά των πρωτοβάθμιων σωματείων», πραγματεύεται ζητήματα όπως: Πώς χωρίζονται τα σωματεία, Τι σωματεία θέλουμε, Οργάνωση - Μαζικοποίηση, Μορφές Πάλης, Αρχαιρεσίες, Προπαγάνδα - Συνδικαλιστικός Τύπος, Εξειδίκευση της δουλειάς του σωματείου σε γυναίκες - εργατική νεολαία - μετανάστες, Μέτωπα πάλης (πολιτισμός - αθλητισμός - ελεύθερος χρόνος), Για την οργάνωση της δουλειάς στους ανέργους, Ταξική αλληλεγγύη κ.ά.

Το τέταρτο κεφάλαιο έχει τον τίτλο «Σύνδεση με το ΠΑΜΕ», όπου ανάμεσα σε άλλα διαβάζουμε: «Το ΠΑΜΕ δεν είναι συνδικαλιστική παράταξη. Είναι συνδικαλιστικός πόλος. Εχει χαρακτήρα κινηματικό και στόχους κοινωνικοπολιτικούς (...) Το ΠΑΜΕ πρέπει να είναι η συσπείρωση της ζωντανής λειτουργίας των σωματείων. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια, καταφέρνει να πραγματοποιεί με επιτυχία συντονισμένους αγώνες, απεργιακές κινητοποιήσεις πανελλαδικής εμβέλειας.

Αυτό είναι μεγάλη κατάκτηση για το σύνολο των εργαζομένων και επιβάλλεται να ενισχυθεί παραπέρα, ώστε το ταξικό κίνημα να συγκρουστεί από καλύτερες θέσεις με την αντιλαϊκή πολιτική και τη στρατηγική του κεφαλαίου, αντιπαραθέτοντας τα δικά του αιτήματα, τη δική του αντίληψη για το δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργατών και των εργατριών, την κατάργηση της εκμετάλλευσης».


*


*


*

Στοιχεία επαφής και επικοινωνίας

Στη Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού συμμετέχουν τα Σωματεία Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Οικοδόμων, Τροφίμων - Ποτών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, το Σωματείο Συνταξιούχων Νίκαιας - Κορυδαλλού, η Επιτροπή Ανέργων, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ και δυνάμεις που συσπειρώνει η ΠΑΣΕΒΕ στην περιοχή. Μια συνοπτική εικόνα για τη λειτουργία και τη δράση της Λαϊκής Επιτροπής δίνει η ιστοσελίδα της. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://laiki-epitropi-korydalloy.blogspot.gr/ φιλοξενούνται οι ανακοινώσεις της Λαϊκής Επιτροπής και των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή, προβάλλονται οι πρωτοβουλίες και η δράση τους. Ακόμα, υπάρχουν αναρτήσεις σχετικά με την επικαιρότητα και τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Τέλος, μπορεί κανείς να βρει ενδιαφέρουσες προτάσεις για βιβλία, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Σε επαφή με τη Λαϊκή Επιτροπή μπορεί κανείς να έρθει στο τηλέφωνο 6945.165.967 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση laiki.epitropi.korydalloy@gmail.com. Τα γραφεία της είναι καθημερινά ανοιχτά και βρίσκονται στην οδό Κρέσνας 10-12.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Η δράση της αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερο κόσμο

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο «στέκι» της και συζήτησε με εκπροσώπους των φορέων που την απαρτίζουν

Συμμετοχή της Επιτροπής Ανέργων σε συλλαλητήριο με το πανό της
Συμμετοχή της Επιτροπής Ανέργων σε συλλαλητήριο με το πανό της
«Κυψέλη» καθημερινής, πολύμορφης δραστηριότητας αποτελούν τα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού. Σε αυτά, η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ανέργων συζητούν και σχεδιάζουν το πρόγραμμα δράσης, συγκεντρώνουν τρόφιμα και άλλα είδη, οργανώνουν την αλληλεγγύη προς τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

Εκεί φιλοξενούνται και τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών, γίνονται μαθήματα ξένων γλωσσών, αλλά και οργανώνονται μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες. Μαθήματα χορού και μουσικής, θεατρική ομάδα, προβολές ταινιών, εκδηλώσεις και συζητήσεις, είναι μερικές μόνο από αυτές. Στην αίθουσα αυτή, ο «Ριζοσπάστης» συνάντησε και συζήτησε με εκπροσώπους των σωματείων και των φορέων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή, λίγο πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση της συντονιστικής τους επιτροπής.

Η Λαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να απλώνει τη δράση της σε κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία της περιοχής: Παρεμβάσεις στη ΔΕΗ για επανασυνδέσεις ρεύματος, κινητοποιήσεις για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, παρεμβάσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα σοβαρά προβλήματα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας είναι μερικά από τα μέτωπα γύρω από τα οποία κινητοποιείται.

Από κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στη ΔΕΗ
Από κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής στη ΔΕΗ
Σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται και όσον αφορά την αλληλεγγύη. Ομάδα εκπαιδευτικών, ανέργων, συνταξιούχων αλλά και εργαζομένων προσφέρει στήριξη με δωρεάν μαθήματα σε περισσότερους από 20 μαθητές. Σταθερά στον προσανατολισμό βρίσκεται η στήριξη των ανέργων. Ηδη, όπως τονίζουν, έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν την εκδήλωση που έχουν καθιερώσει να κάνουν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, οργανώνοντας ένα μεγάλο γλέντι για τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

«Ολες οι σακούλες με τα τρόφιμα που βλέπεις στο βάθος της αίθουσας μαζεύτηκαν από την εξόρμηση που κάνουμε έξω από τα σούπερ μάρκετ της περιοχής, καλώντας τους εργαζόμενους να συμβάλουν με ό,τι μπορούν να διαθέσουν», λένε. Εξηγούν πως η προετοιμασία είναι απαιτητική σήμερα, όμως, υπάρχουν αρκετές δυνάμεις που τη στηρίζουν. Για παράδειγμα, άνεργη πολύτεκνη μητέρα θυμάται πώς ήρθε σε επαφή με τη Λαϊκή Επιτροπή, όταν η μια κόρη της ξεκίνησε να παρακολουθεί τα ενισχυτικά μαθήματα. Δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά γνώρισε το σύνολο της δράσης της και πήρε μέρος σε αυτή. Σήμερα, όπως τονίζουν όλοι, είναι «στήριγμα» της Επιτροπής Ανέργων.

Δουλειά με επίκεντρο τους ανέργους

Η συσπείρωση και η δραστηριοποίηση των ανέργων βρέθηκαν εξαρχής στο επίκεντρο της προσοχής, με εξορμήσεις στον ΟΑΕΔ αλλά και στις γειτονιές, στα σπίτια των ανέργων. Τα μέλη της Επιτροπής Ανέργων τονίζουν ότι στάθηκε πολύ σημαντική η προσπάθεια να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη, να γίνει κατανοητό ότι «είμαστε ίδιοι και ζούμε τα ίδια προβλήματα με αυτούς», όπως χαρακτηριστικά λένε, να γίνει σαφές το χάσμα που χωρίζει την ταξική αλληλεγγύη από τη φιλανθρωπία.

Από την ιστοσελίδα της Λαϊκής Επιτροπής

*

Από την ιστοσελίδα της Λαϊκής Επιτροπής
Ως σημαντική παρακαταθήκη επισημαίνουν τις εγγραφές ανέργων στα σωματεία τους. Δεκάδες άνεργες καθαρίστριες, οικοδόμοι Ελληνες και μετανάστες, μεταλλεργάτες, εμποροϋπάλληλοι έγιναν μέλη των σωματείων τους μέσα από την επαφή τους με την Επιτροπή Ανέργων. Ωστόσο, τα μέλη της Επιτροπής δεν παραλείπουν να υπογραμμίζουν πως η αναμέτρηση με τα εμπόδια και τις δυσκολίες δε σταματά ποτέ. «Αυτή η δουλειά είναι τρία βήματα μπροστά και δύο πίσω», λένε, για να εξηγήσουν πως τα αποτελέσματα σαν τα παραπάνω δεν είναι εύκολα, ούτε άμεσα.

Εξάλλου, ακόμα κι όταν οι άνεργοι και οι άνεργες έχουν διάθεση να συμμετέχουν, τα προβλήματα τους δυσκολεύουν. «Κάποιες φορές δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για το εισιτήριο του λεωφορείου για να πάρει κανείς μέρος σε μια κινητοποίηση ή εκδήλωση», αναφέρουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρχει στήριξη και αλληλεγγύη, αλλά και πολιτιστική ανάταση, «ανάσα» από την άσχημη καθημερινότητα που ζουν.

Συστατικό της δράσης η πολιτιστική παρέμβαση

Η σημερινή εικόνα της πλούσιας δραστηριότητας δεν υπήρχε, όπως υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής, από τα πρώτα της βήματα. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όμως, διαμόρφωσαν το χώρο ώστε να λειτουργεί ως Στέκι και παράλληλα η πολιτιστική παρέμβαση έγινε συστατικό της καθημερινής δράσης. «Είναι γεγονός ότι ο χώρος έχει πάρει ζωντάνια, υπάρχει συνεχώς κινητικότητα, ερχόμαστε σε επαφή με πολύ περισσότερο κόσμο», αναφέρουν.

Εκτιμούν τη μεγάλη ανταπόκριση που υπάρχει ως καλό σημάδι, παράλληλα όμως επισημαίνουν πως παραμένει ζητούμενο η ουσιαστική επαφή με όλον αυτό τον κόσμο, η σύνδεσή του με το σύνολο της δράσης της Λαϊκής Επιτροπής. Εξάλλου, οι διαφορετικές πλευρές αυτής της δράσης καθόλου δε χωρίζονται με τείχη μεταξύ τους, αφού απευθύνονται εξίσου στις λαϊκές οικογένειες και τις ανάγκες τους.

Στο υλικό με το πρόγραμμα των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων η Λαϊκή Επιτροπή επισημαίνει: «Στόχος μας είναι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, οι γονείς, οι νέοι, ηλικιωμένοι, άνεργοι και εργάτες, όλοι, να βρουν χώρο ψυχαγωγίας, δημιουργίας, έκφρασης και κοινωνικοποίησης σε δραστηριότητες διαφορετικές, που θα τους φέρουν σε επαφή με τη λαϊκή παράδοση, την τέχνη και τον πολιτισμό, απέναντι στην υποκουλτούρα που μας βομβαρδίζει».

Τη θετική ανταπόκριση στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν και τα μέλη της θεατρικής ομάδας, που την ώρα της συζήτησης έκανε πρόβα στο δωμάτιο στο βάθος της αίθουσας. Παλιότερα και νεότερα μέλη, όλοι αναφέρουν πόσο τους ευχαριστεί η συμμετοχή τους στην ομάδα. Οι πρόβες τους, άλλωστε, γίνονται διαθέτοντας το χρόνο τους, παραμερίζοντας την κούραση μετά τη δουλειά, μην αφήνοντας τα προβλήματα της ανεργίας, της απληρωσιάς, των λογαριασμών, να τους «πάρουν από κάτω» και να τους κάνουν να κλειστούν στο σπίτι.

Στόχος τους είναι μέχρι το καλοκαίρι να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν μια παράσταση, αλλά και να μπορούν να πλαισιώνουν εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες της Λαϊκής Επιτροπής με δρώμενα, «να είμαστε ετοιμοπόλεμοι να συνεισφέρουμε», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Εκδήλωση - συναυλία για τα 16 χρόνια του ΠΑΜΕ

*

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο διεθνές εργατικό τραγούδι, που διοργανώνει για τα 16 χρόνια από την ίδρυσή του, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η εκδήλωση - συναυλία θα γίνει στις 26 Απρίλη στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, στις 6.30 μ.μ., λίγες μέρες πριν από τη φετινή Πρωτομαγιά. Στο κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Να σμίξουν οι φωνές μας, τα συνθήματά μας, τα τραγούδια μας, και με ψηλά το κεφάλι μπαίνουμε πιο αποφασιστικά στη μάχη. Συνεχίζουμε το δρόμο που έχουμε χαράξει, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Συνεχίζεται η οικονομική εξόρμηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξόρμηση Μάρτη - Μάη για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Η εξόρμηση έχει τη μορφή λαχειοφόρου. Κάθε λαχνός κοστίζει 3 ευρώ και την 1η Ιούνη θα κληρωθεί ένα πενθήμερο ταξίδι για δύο άτομα στην Ισπανία, με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Τους λαχνούς μπορεί να τους προμηθευτεί κανείς από τα γραφεία των Συνδικάτων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και από τις τοπικές Γραμματείες σε όλη τη χώρα.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εργάτες ανεβαίνουν στη σκηνή και παίζουν για εργάτες

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Χρυσούλα Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, για την παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου», που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή

Την Κυριακή 5 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «STUDIO» (Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής), θα γίνει η πρεμιέρα της παράστασης «Οι γειτονιές του κόσμου», του Γιάννη Ρίτσου, από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Χρυσούλα Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, για την παράσταση αλλά και γενικότερα για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΠΑΜΕ στο χώρο του πολιτισμού.

***

-- Η θεατρική ομάδα λειτουργεί για 6ο συνεχόμενο χρόνο. Τι πείρα αποκομίσατε από την έως τώρα λειτουργία της;

-- Καταρχήν, έχουμε εισπράξει τη θετική ανταπόκριση του κόσμου, του εργαζόμενου, του άνεργου, που πλαισίωσαν όλες αυτές τις παραστάσεις και έδωσαν αισιόδοξα μηνύματα στο ΠΑΜΕ για να συνεχίσει να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί ήταν πρωτόγνωρο ένα τέτοιο εγχείρημα. Θέλαμε να πάει καλά και καταφέραμε να πάει καλά. Αυτό που έχουμε αποκομίσει μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχει ανάγκη και θέληση να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ταυτόχρονα, αποκτήσαμε εμπειρία και σε πιο «πρακτικά» ζητήματα, όπως το πώς ανεβάζουμε παραστάσεις χωρίς χρήματα, σε χώρους που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Με μηδαμινές υποδομές έχουμε καταφέρει να στήσουμε παράσταση σε χώρο εργοστασίου, σε αποθήκη υφασμάτων! Είναι ένα σχήμα πολύ ευέλικτο και βασίζεται στην προσπάθεια όλων των συντελεστών. Πέρα από τους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη, έχουμε εργάτες για τα πάντα, για την προβολή, το στήσιμο, το ξεστήσιμο, το κουβάλημα, το καθάρισμα.

Στιγμιότυπο από τις πρόβες της παράστασης
Στιγμιότυπο από τις πρόβες της παράστασης
-- Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε τις «Γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου;

-- Οι «Γειτονιές του κόσμου» αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που ο λαός μας μάτωσε, έδωσε την ψυχή του για να διώξει τη φασιστική μπότα. Επίσης, δεν ήταν μόνο αγώνας για την απελευθέρωση, ήταν και αγώνας για μια κοινωνία δικαιότερη, ελεύθερη, για μια κοινωνία χωρίς στερήσεις και αποκλεισμούς, για μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μπορεί βέβαια τα παραπάνω να μην ήταν ξεκάθαρα σε όλους. Αλλά υπήρχε και αυτή η πλευρά.

Ο Ρίτσος, για να έρθουμε στον δημιουργό του έργου μας, είναι απ' αυτούς που το είχε ξεκάθαρο μέχρι πού πρέπει να φτάσει αυτός ο αγώνας και το αποτυπώνει θαυμάσια και στις «Γειτονιές του κόσμου». Επίσης, είναι ένα έργο επίκαιρο, γιατί δίνει και στο σημερινό θεατή κάποιες βασικές αρχές και αξίες, όπως αυτές της οργάνωσης, της θέλησης, της αποφασιστικότητας. Τότε, εκείνοι οι άνθρωποι μάτωσαν, πολέμησαν. Εμείς τώρα; Πρέπει πιο αποφασιστικά να τολμήσουμε να μπούμε στον οργανωμένο αγώνα, για να ανατρέψουμε ό,τι μας εμποδίζει.

-- Πέρα από την πρώτη παράσταση, που θα γίνει στο «Studio», υπάρχει σχεδιασμός για το πρόγραμμα των επόμενων παραστάσεων;

-- Στοχεύουμε να κλείσουμε κάποια θέατρα, ώστε να ανέβει το έργο, με μηδαμινό ή ελάχιστο αντίτιμο, για να συμβάλει και η παράσταση στην οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ. Υπάρχει η σκέψη να ανεβάσουμε την παράσταση στις 19 Απρίλη στην Καισαριανή, στις 9 Μάη θα φιλοξενηθεί η παράσταση στο Αλιβέρι από το Σύλλογο Συνταξιούχων. Υπάρχει πρόταση από την Πάτρα. Γενικά είμαστε ανοιχτοί σε συλλόγους, Λαϊκές Επιτροπές, συνδικάτα.

Γενικότερα, όλα τα έργα που έχουμε παίξει είναι βγαλμένα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αγγίζουν την πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη. Για παράδειγμα, το φετινό μας έργο θα αγγίξει τους εργάτες, γιατί οι αγωνιστές που πήραν τα όπλα και πολέμησαν στο ποιητικό έργο του Ρίτσου ήταν άνθρωποι καθημερινοί, απλοί εργαζόμενοι, γυναίκες, μανάδες, νέα παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες και περιμένουμε ειδικά η νέα γενιά να αγκαλιάσει αυτές τις προσπάθειες.

Δεν είναι τυχαίο ότι την πρόσκληση την έχουμε απευθύνει εκτός από τα συνδικάτα και στους φορείς της συμμαχίας. Θέλουμε ειδικά το ΜΑΣ να έχει μια μαζική παρουσία τόσο στην πρώτη παράσταση, όσο και γενικότερα.

-- Πέρα από θεατρική ομάδα, τι άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες αναπτύσσει το ΠΑΜΕ;

-- Το ΠΑΜΕ προσπαθεί να έχει πολύμορφη παρουσία και στο χώρο του πολιτισμού. Ετσι κι αλλιώς στις προθέσεις, στους σκοπούς, στις θέσεις του ΠΑΜΕ είναι η ανάπτυξη της πολιτιστικής δράσης. Προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε όσες μορφές τέχνης μπορούμε, με τις ελάχιστες δυνατότητες που έχουμε. Φέτος κάναμε άλλο ένα βήμα και συγκροτήσαμε τη χορωδία, η οποία μετέχει και στο θεατρικό με ένα τραγούδι, αλλά και στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 26 Απρίλη. Πέρα απ' αυτά, το ΠΑΜΕ έχει αποκτήσει πείρα στο να οργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικές προβολές. Βέβαια, δεν είναι στο μέγεθος, αλλά και στη συχνότητα που θα θέλαμε.

-- Πώς βοηθάνε τα συνδικάτα και συνολικά το κίνημα οι πρωτοβουλίες που παίρνονται στο χώρο του Πολιτισμού; Πώς σκέφτεστε να «απλώσουν» τέτοιες δραστηριότητες στα σωματεία;

-- Εμείς θέλουμε όλη αυτή η πολιτιστική δράση να απλώσει στα συνδικάτα, στα πρωτοβάθμια όργανα. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από πολιτιστικές «ανάσες», όχι μόνο για να περάσουν καλά και να διασκεδάσουν, αλλά και γιατί τους βάζει σε μια καλύτερη, ωριμότερη σκέψη. Τέτοιες πρωτοβουλίες λειτουργούν ενισχυτικά και πολλαπλασιαστικά στο να αναπτύξουν οι εργαζόμενοι ταξική συνείδηση. Οπότε παίρνοντας τα συνδικάτα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε περισσότερο κόσμο. Εχουν τη δυνατότητα να βάλουν περισσότερο κόσμο να δουλέψει.

Αυτή την πείρα που έχουμε αποκτήσει μπορούμε να τη δώσουμε στα συνδικάτα. Επίσης, το κάθε συνδικάτο από μόνο του μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τις ανάγκες, το πώς θα προσαρμόσει τις δράσεις του. Και υπάρχουν παραδείγματα, όπως το Σωματείο Εργαζομένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών «Ο Βύρων», που έχει συγκροτήσει θεατρική ομάδα...

Λίγα λόγια για την παράσταση

Για τις ανάγκες της παράστασης δραματοποιήθηκαν μεγάλα αποσπάσματα του έργου του Γ. Ρίτσου, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Η πρώτη παράσταση θα γίνει με ζωντανή μουσική, την οποία έχει επιμεληθεί η μουσικός Σοφία Καμαγιάννη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στα 16 χρόνια δράσης του ΠΑΜΕ. Η είσοδος για την παράσταση θα γίνεται με προσκλήσεις, οι οποίες διατίθενται δωρεάν από τα γραφεία του ΠΑΜΕ και από σωματεία. Οι «Γειτονιές του κόσμου» γράφτηκαν την περίοδο 1949 - 1951, όταν ο ποιητής ήταν κι αυτός εξόριστος μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές στη Μακρόνησο και στον Αϊ - Στράτη. Οι «Γειτονιές του κόσμου» ανασυνθέτουν ολόκληρη τη δεκαετία του '40, την αντίσταση του λαού μας στην Κατοχή μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, τις ηρωικές 33 μέρες μάχης της Αθήνας το Δεκέμβρη του '44 απέναντι στους Αγγλους και την ντόπια αστική τάξη, την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Η απεργία στα Μεταλλεία του Σκαλιστήρη το 1976

Η εργοδοσία και ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να χτυπήσουν τον αγώνα των εργατών

Από συγκέντρωση των απεργών
Από συγκέντρωση των απεργών
Την Τρίτη 30 Μάρτη 1976 ξεκίνησε η απεργία στα μεταλλεία του επιχειρηματία Σκαλιστήρη στην Εύβοια. Πέντε χιλιάδες εργάτες διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απέναντί τους δεν έχουν μόνο την εργοδοσία, αλλά το σύνολο των κρατικών δυνάμεων καταστολής, που έσπευσαν να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα του επιχειρηματία.

Από την πρώτη μέρα της απεργίας εξαπολύθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Την Τετάρτη, 31 Μάρτη, στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» δεσπόζει ο τίτλος: «2η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 5.000 ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ. Αύρες, ελικόπτερα και "ειδικές μονάδες" για τους απεργούς στα μεταλλεία Σκαλιστήρη». Μέσα στο θέμα αναφέρεται: «Δεκάδες αύρες, κλούβες, ροπαλοφόροι των "ειδικών" ομάδων μεγάλες μονάδες χωροφυλακής αλλά και ελικόπτερο, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους απεργούς χωρίς να το κατορθώσουν.

Οι απεργοί έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας γιατί η εργοδοσία αρνείται να υπογράψει τοπικές συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους. Οι εργάτες συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί μπροστά από τα τέσσερα εργοτάξια (...) Ολόκληρη η περιοχή ελεγχόταν από την εργοδοσία με ελικόπτερο, ενώ αύρες και ροπαλοφόροι του "ειδικού" βρίσκονταν προκλητικά μπροστά από τους απεργούς (...) ήταν εννιάμισι το πρωί όταν ο εισαγγελέας κ. Καράμπελας διέταξε τη διάλυση των απεργών μπρος από το ορυχείο του Σκαλιστήρη.

Οι «αύρες» είχαν κυριολεκτικά στρατοπεδεύσει στην περιοχή τις μέρες που διήρκεσε η απεργία
Οι «αύρες» είχαν κυριολεκτικά στρατοπεδεύσει στην περιοχή τις μέρες που διήρκεσε η απεργία
Οι "ειδικές" μονάδες άρχισαν να κινούνται. Τα χέρια των ανδρών της "ειδικής" μονάδας έπιασαν τις σκανδάλες των δακρυγονοβόλων, τα γκλομπς σηκώθηκαν. Οι εργάτες δεν πήγαν ούτε ένα βήμα πίσω. Ξάπλωσαν στο λασπωμένο χώμα. Πέρασαν λίγα λεπτά απόλυτης σιγής. Τελικά μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών, οι αρμόδιοι έδωσαν εντολή στους αστυνομικούς να αποχωρήσουν. Ο χώρος τότε μπρος από τα ορυχεία σείστηκε από τις φωνές των απεργών. Η πρώτη μάχη είχε κερδηθεί.

Μεμονωμένα πάντως επεισόδια έγιναν σε άλλους τόπους δουλειάς. Στους φούρνους ένα Γκρέιντζερ, που το οδηγούσε άνθρωπος του Σκαλιστήρη έπεσε πάνω σε απεργούς και τους τραυμάτισε. Τους απεργούς επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ...». Σε άλλο ρεπορτάζ στο ίδιο φύλλο, γίνεται αναφορά στη συγκέντρωση που έγινε στο Μαντούδι την Κυριακή, δύο μέρες πριν από την απεργία. Ο τελευταίος ομιλητής είπε: «Την Τρίτη το πρωί, συνάδελφοι, ώρα 6 να 'μαστε όλοι μπροστά στις πύλες του εργοταξίου κι όχι στα σπίτια μας, για να περιφρουρήσουμε την απεργία, για να αντιμετωπίσουμε την εργοδοσία».

Κατάσταση πολιορκίας

Η αστυνομοκρατία και το όργιο της κρατικής καταστολής είναι τέτοια που στην 1η Απρίλη 1976 ο «Ριζοσπάστης» ξανά στο πρωτοσέλιδο γράφει: «Οι "ελεύθεροι πολιορκημένοι" του Σκαλιστήρη συνεχίζουν την απεργία τους». Το ρεπορτάζ αναφέρει: «Μαντούδι, Κάκαβος, Παρασκευόρεμα, Φούρνοι, Προκόπι είναι οι περιοχές όπου δεκάδες "αύρες", κλούβες και ροπαλοφόροι της χωροφυλακής προσπαθούν δύο μέρες τώρα να πτοήσουν τους απεργούς, χωρίς να το κατορθώσουν». Τη μέρα εκείνη αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ πραγματοποιεί διαμαρτυρία στο υπουργείο Απασχόλησης, για την αντιμετώπιση των απεργών.

Η εργοδοσία προσπαθεί να στρατολογήσει απεργοσπάστες από τα γύρω χωριά χωρίς επιτυχία. Ετσι, έφερε εργάτες, πιθανόν από το Βόλο - αναφέρει ο «Ριζοσπάστης» - οι οποίοι όμως δε δέχθηκαν να πιάσουν δουλειά όταν τους μίλησαν οι απεργοί. Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει ξεκινήσει συλλήψεις.

Στην 1η Απρίλη, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ με επικεφαλής τον Τ. Μαυροδόγλου επισκέπτεται τους απεργούς. Μετά τη συνάντηση ο Τ. Μαυροδόγλου δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να παίρνει χειριστής σε μεταλλείο 234 δραχμές και οι γυναίκες 199. Οι εργάτες έχουν ακμαίο το ηθικό τους και ανεβασμένο αγωνιστικό φρόνημα. Είναι αποφασισμένοι να μη λυγίσουν».

Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε στα ορυχεία και συζήτησε με τους εργάτες. Στο σχετικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» μεταφέρονται τα λόγια εργατών: «"Με λένε Κώστα Καρατζά, είμαι εννιά χρόνια μηχανοδηγός, αλλά με βάζουν να κάνω το συντηρητή στα υποστηρίγματα των τούνελ. Λοιπόν είναι σάπια και με μια κλωτσιά γκρεμίζονται". Ο Δημήτρης Μάρκου δουλεύει σε γαλαρία. "Οι κάσες είναι σάπιες, κάπου - κάπου πέφτουν χώματα. Ενα από τα τούνελ είναι από το 1936. Το λεν "υγρό τάφο". "Δουλεύω μέσ' το νερό - λέει ο Παν. Τσαπέχης. Τα κόκκαλά μου μουχλιάζουν κάθε μέρα". "Ηρθε και ο Νομάρχης μια μέρα και μας είπε: «Γιατί παραπονείσθε είσαστε μέσα στα πεύκα, μέσα στο οξυγόνο". "Οταν τα καταγγείλαμε όλα αυτά στο υπουργείο ήρθε για επιθεώρηση από αυτό κάποιος πρώην διευθυντής του Σκαλιστήρη"»!

Μαύρες σημαίες στα σπίτια

Στις 2 Απρίλη 1976 το μεσημέρι, η αστυνομία εξαπέλυσε νέα επίθεση, στη θέση Παρασκευόρεμα. «Τα δακρυγόνα - αναφέρει ο Ριζοσπάστης - έπεφταν ασταμάτητα». Επίθεση είχε γίνει και στη θέση «Φούρνοι», στην 1η Απρίλη, στις 10.30 το βράδυ. Στο μεταξύ οι συλλήψεις συνεχίστηκαν. Ο «Ριζοσπάστης» σημειώνει στο φύλλο της 3ης Απρίλη: «Ανταριασμένη είναι σήμερα (σ.σ. εννοεί στις 2 Απρίλη) ολόκληρη η Κεντρική Εύβοια. Στα σπίτια κρέμονται μαύρες σημαίες. Τα καφενεία, παντοπωλεία και άλλα καταστήματα είναι κλειστά σ' ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση της αστυνομίας». Τη μέρα εκείνη επισκέπτεται ξανά την περιοχή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Για την επίθεση που έγινε στο Παρασκευόρεμα ο «Ριζοσπάστης» σημειώνει: «Τα πρώτα επεισόδια έγιναν στην περιοχή Προκόπι στις 3 το απόγευμα. Πιάστηκαν δύο εργάτες. Λίγα λεπτά αργότερα αρχίζει η επιχείρηση Παρασκευόρεμα. Οι αστυνομικοί πάνω από τις "αύρες" ετοιμάζονται. Δεκάδες ροπαλοφόροι και ασπιδοφόροι βγαίνουν από τις κλούβες και παίρνουν τις θέσεις τους. Σε λίγο φθάνουν τρία πούλμαν με ελάχιστους απεργοσπάστες και με τη συνοδεία αστυνομικών οργάνων με αύρες. Η Επιτροπή Αγώνα των απεργών ζητάει να γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν εκείνοι που μεταφέρονται είναι εργάτες του Σκαλιστήρη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σ. Δ. Γόντικας προσπαθεί να πείσει τον επικεφαλής της δύναμης των αστυνομικών να μη γίνει επίθεση. Τα πρώτα δακρυγόνα όμως πέφτουν. (...) Οι απεργοί αμύνονται. Σε λίγο η περιοχή γεμίζει ασφυκτικά από τους καπνούς των δακρυγόνων. Ανάμεσα στους απεργούς που δέχονται την επίθεση είναι και μικρά παιδιά, γερόντισσες και μια έγκυος γυναίκα. Στο πόδι χτυπήθηκε ένας νέος εργάτης».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει πως οι «νόμοι θα εφαρμοστούν αυστηρώς προς πάσαν κατεύθυνσιν». Στη μόνη κατεύθυνση που στρέφονται ήταν βέβαια κατά των απεργών...

«Απαγόρευση πάσης συγκέντρωσης»

Οπως αναφέρει ο «Ριζοσπάστης», ενώ η απεργία βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), με επίσημες ανακοινώσεις του, ζήτησε από την κυβέρνηση «την άμεση επέμβασή της για την καταστολή των απεργιών και τη μη ικανοποίηση των εργατικών αιτημάτων (...). Οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις ανεβαίνουν σήμερα στις 27 και ανήκουν στην πλειοψηφία τους στα τρία μονοπώλια του Μποδοσάκη, του Σκαλιστήρη και του Ηλιόπουλου. Αυτοί μαζί με την Πεσινέ και δύο-τρεις άλλες ξένες εταιρείες έχουν αναλάβει την πλήρη εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων του ελληνικού υπεδάφους».

Η κατάσταση πολιορκίας που βιώνουν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας εντείνεται μετά και τη διαταγή του διοικητή της Χωροφυλακής Εύβοιας για «απαγόρευση πάσης συγκέντρωσης» στην περιοχή! Η διαταγή δόθηκε στις 3 Απρίλη και απαγόρευε να γίνονται συγκεντρώσεις στους δρόμους, στις πλατείες, στους ανοιχτούς χώρους των χωριών Μαντούδι, Προκόπι, Στροφιλιά, Κήρινθος, Σπαθάρι, Καλύβια και ειδικότερα σε απόσταση 500 μέτρων από τα εργοστάσια Σκαλιστήρη.

Ο απολογισμός από τις επιθέσεις της αστυνομίας στη 1 και στις 2 Απρίλη είναι 38 συλληφθέντες και αρκετοί τραυματίες.

Η εργοδοσία συνέχισε τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις. Στις 4 και 5 Απρίλη ελικόπτερο του Σκαλιστήρη πετούσε πάνω από τα χωριά της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας και έριχνε ανακοινώσεις με τις οποίες καλούσε τους εργάτες να σπάσουν την απεργία. Η ίδια ανακοίνωση έγραφε ότι η απεργία υποκινήθηκε από ταραχοποιά στοιχεία. Οι Ομοσπονδίες Μεταλλωρύχων και τα σωματεία κυκλοφόρησαν προκηρύξεις στα χωριά διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Σκαλιστήρη. Οι ελάχιστοι απεργοσπάστες πήγαν στα εργοτάξια με τη συνοδεία αστυνομικών με αύρες και κλούβες.

Στις 5 Απρίλη καταδικάστηκαν 4 απεργοί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας. Ποινή 7 μηνών χωρίς αναστολή. Αν και άσκησαν έφεση οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ενας ακόμα απεργός καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή και ένας άλλος σε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Στις 6 Απρίλη καταδικάζονται σε 4μηνη φυλάκιση ακόμα 13 που όμως αφέθηκαν ελεύθεροι αφού άσκησαν έφεση.

Το ελικόπτερο της εργοδοσίας πέταξε για δεύτερη μέρα ρίχνοντας ξανά ανακοινώσεις με τις οποίες στρέφεται και κατά του «Ριζοσπάστη».

Από πού αντλεί τη δύναμη το κεφάλαιο;

Η απεργία έληξε στις 7 Απρίλη 1976 χωρίς να ικανοποιηθεί κάποιο από τα αιτήματα των εργαζομένων, που είχαν απέναντί τους το κράτος και τους μηχανισμούς του. Η κρατική τρομοκρατία οργίασε ενώ η «τυφλή» Δικαιοσύνη μοίρασε αφειδώς ποινές. Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία υπονόμευε με κάθε τρόπο την απεργία, έχοντας στο πλευρό της το σύνολο των κεφαλαιοκρατών του κλάδου και όχι μόνο. Στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» στις 8 Απρίλη σημειώνεται: «Οι αστυνομικές επιθέσεις, η αστυνόμευση, η χρησιμοποίηση του αστικού Τύπου, οι μαζικές συλλήψεις, οι δίκες, ολόκληρος απεργοσπαστικός μηχανισμός κινήθηκε σε βάρος των εργατών».

Η συνύφανση του αστικού κράτους και της τάξης των κεφαλαιοκρατών αναδεικνύεται άμεσα σε σχόλιο του «Ριζοσπάστη» στις 7 Απρίλη, στη σελίδα 5. Στο ίδιο σχόλιο αναδεικνύεται και η ανάγκη για ενιαία δράση της εργατικής τάξης: «Πέντε χιλιάδες εργάτες, ένας καπιταλιστής. Πέντε χιλιάδες απεργοί από τη μια ο Σκαλιστήρης από την άλλη. Ενας με πέντε χιλιάδες κι όμως οι απεργοί κάθονται στο σκαμνί. Πώς γίνεται; Από πού αντλεί αυτή τη δύναμη ο Σκαλιστήρης, ο ένας για να ταλαιπωρεί τους χιλιάδες: Γιατί οι αύρες και οι αστυνομικοί επιτίθενται στους απεργούς και όχι σε κείνον που τους κλέβει τον ιδρώτα τους; Πώς γίνεται να κινείται ένας τεράστιος μηχανισμός ενάντια στους απεργούς, μηχανισμός που ελέγχεται από την κυβέρνηση; Πώς γίνεται και ο αστικός Τύπος δημοσιεύει τις ακριβοπληρωμένες ανακοινώσεις του μεγαλοεπιχειρηματία που στρέφονται ενάντια στους εργάτες; Ποιος διαμορφώνει απεργοσπάστες, αυτή τη μεγάλη ντροπή για κάθε τίμιο εργάτη;»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ