Κυριακή 20 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναγκαία η συσπείρωση των κατοίκων

Από τη συνάντηση του κλιμακίου της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ με τα μέλη του Συλλόγου
Από τη συνάντηση του κλιμακίου της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ με τα μέλη του Συλλόγου
Ταυτόχρονα, με το οδοιπορικό του «Ρ» στο Ολυμπιακό Χωριό πραγματοποιήθηκε και συνάντηση κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Αττικής του ΚΚΕ αποτελούμενο από τα στελέχη Γ. Μπαγιαρτάκη, Θ. Τραβασάρο (επίσης δημοτικός σύμβουλος της «Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου»), Α. Κατσούλη (επίσης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής) και Π. Αντωνόπουλο με τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συλλόγου Ν. Ηλιόπουλο, Α. Τσιβγούλη, Λ. Κατσούλα και Π. Πανταζόπουλο.

Τα στελέχη του Κόμματος, αφού παρέλαβαν το υπόμνημα του Συλλόγου με τις απαιτήσεις των κατοίκων, δήλωσαν τη συμπαράσταση του Κόμματος στα αιτήματά τους. Παράλληλα όμως, επισήμαναν την ανάγκη ο Σύλλογος να παίξει καθοριστικό ρόλο με παρεμβάσεις για τα ζητήματα του Ολυμπιακού Χωριού. Με διεκδικητικά χαρακτηριστικά και αγωνιστικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, να συσπειρώσει τον κόσμο και να παλέψει με συγκεκριμένα αιτήματα, για να λυθούν τα προβλήματα. Τόνισαν, επίσης, ότι οι αιτίες των σημερινών προβλημάτων είναι πολιτικές γι' αυτό και πρέπει να συγκρουστούν με αυτές και μια πρώτη ευκαιρία είναι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στις οποίες πρέπει να καταδικαστεί η αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται.

Το κλιμάκιο ξεκαθάρισε, πάντως, ότι για το ΚΚΕ αυτό που είναι κρίσιμο και πρέπει να ενδιαφέρει και τους εργαζόμενους είναι:

  • Πόσο θα κοστίσουν στους εργαζόμενους τα σπίτια και οι κοινόχρηστοι χώροι.
  • Να δημιουργηθούν υποδομές με ευθύνη του κράτους, η καθαριότητα να γίνεται χωρίς κόστος, να υπάρχουν σχολεία που να καλύπτουν τις ανάγκες και να παρέχεται δωρεάν Παιδεία.
  • Η πολυκλινική να παρέχει δημόσια δωρεάν φροντίδα Υγείας και να αποτελέσει δημόσιο νοσοκομείο για όλη την περιοχή.
  • Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων να είναι δωρεάν για όλους τους κατοίκους.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Μια πολιτεία για μπίζνες σε βάρος των εργαζομένων
  • Στην πολιτεία που ήδη κατοικούν 5.000 κάτοικοι, τα προβλήματα είναι πολλά
  • Οι ελλείψεις σε υποδομές και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε τομείς όπως Υγεία και Αθλητισμός αποτελούν βραχνά για τους εργαζόμενους
  • Ο «Ρ» πήγε στο Ολυμπιακό Χωριό και μίλησε με μέλη της προσωρινής πενταμελούς διοίκησης του Συλλόγου των κατοίκων

«Βροχή» έπεσαν τα εξώδικα, όταν κάποιοι θέλησαν να βάλουν ένα κεραμίδι στο μπαλκόνι, για να μπορούν να αποφύγουν τα νερά της ...βροχής
«Βροχή» έπεσαν τα εξώδικα, όταν κάποιοι θέλησαν να βάλουν ένα κεραμίδι στο μπαλκόνι, για να μπορούν να αποφύγουν τα νερά της ...βροχής
Ολυμπιακό Χωριό. Ενα Ολυμπιακό έργο που διαφημίστηκε όσο κανένα άλλο και έγινε εξ ολοκλήρου με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Το κόστος άγγιξε τα 150 δισ. δρχ. με αρχικό προϋπολογισμό τα 100 δισ. δρχ. Πριν ακριβώς από δύο χρόνια, τέτοιες μέρες, ήταν γεμάτο από αθλητές. Σήμερα, το ένα μετά το άλλο, τα 2.500 σπίτια γεμίζουν από εργατικές οικογένειες.

Ηδη, στο Ολυμπιακό Χωριό ζουν περίπου 5.000 κάτοικοι και καθημερινά καταφτάνουν και εγκαθίστανται και άλλοι. Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη υπολογίζεται ότι θα μένουν περίπου 10.000 κάτοικοι. Παρ' όλα αυτά, το Ολυμπιακό Χωριό ουσιαστικά αυτή τη στιγμή αποτελεί για τους κατοίκους του ένα μεγάλο «ξενοδοχείο», αφού το μόνο που υπάρχει είναι σπίτια και κάποια ελάχιστα μικρά μαγαζιά. Την ίδια στιγμή, λείπουν οι στοιχειώδεις υποδομές.

Τα προβλήματα - όπως λένε στον «Ρ» κάτοικοι - είναι πολλά, ελάχιστες μόνο μέρες πριν κατοικηθεί πλήρως, πριν τελειώσουν οι διακοπές και ανοίξουν τα σχολεία και οι νέοι κάτοικοι θα πρέπει να μπουν σε ρυθμούς καθημερινότητας. Τίποτα από αυτά που έταξαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει και οι λόγοι είναι πρώτα απ' όλα οικονομικοί. Ετσι, το μόνο που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να «αραδιάζουν» εκεί 2.500 οικογένειες.

Η πολυκλινική που φτιάχτηκε με λεφτά των εργαζομένων. Ομως, για να τους παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας πρέπει να πληρώσουν το λιγότερο ένα μεροκάματο!
Η πολυκλινική που φτιάχτηκε με λεφτά των εργαζομένων. Ομως, για να τους παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας πρέπει να πληρώσουν το λιγότερο ένα μεροκάματο!
Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μεγάλο «αλισβερίσι» κυβέρνησης - επιχειρηματιών για τα φιλέτα της περιοχής, δηλαδή την εμπορική ζώνη, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την Πολυκλινική και τους ελεύθερους χώρους.

Το οδοιπορικό του «Ρ» στο Ολυμπιακό Χωριό και η συζήτηση με την προσωρινή πενταμελή διοίκηση του Συλλόγου των κατοίκων που έχει συγκροτηθεί εδώ και πέντε μήνες ήταν αποκαλυπτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λίγο πριν τελειώσει το καλοκαίρι, αλλά και για τα σχέδια που παρακολουθούν οι ίδιοι να υλοποιεί η κυβέρνηση.

Υπόμνημα διαμαρτυρίας

Πάνω από δύο σελίδες ήταν το υπόμνημα «με τις απαιτήσεις των κατοίκων και όχι αιτήματα», όπως ξεκαθάρισαν από την αρχή στον «Ρ» τα μέλη του Συλλόγου. Και ξεκινούσαν από τα απλά καθημερινά προβλήματα που ζητούν λύση.

Ενα από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, είναι το ζήτημα της καθαριότητας. Το απορριμματοφόρο του δήμου Μενιδίου περνά μέρα παρά μέρα και μαζεύει μόνο όσα σκουπίδια χωράει!!! Τα υπόλοιπα μένουν για να «διακοσμούν» τους δρόμους! Ούτε σκούπα πηγαίνει, ούτε πλυντήριο, ενώ οι δυο - τρεις οδοκαθαριστές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Παρ' όλα αυτά, σημειώνουν, «πληρώνουμε στο δήμο Μενιδίου 11 ευρώ το κάθε άτομο ανταποδοτικά και 7% για δημοτικό φωτισμό. Πάνω από 50 ευρώ η οικογένεια και συνολικά 15 με 16.000 ευρώ παίρνει σήμερα ο δήμος από το Ολυμπιακό Χωριό».

Πλημμυρίζουν τα μπαλκόνια

Χώροι σαν αυτόν, στο εμπορικό κέντρο μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, αποτελούν φιλέτα για το ιδιωτικό κεφάλαιο, που περιμένει το πράσινο φως της κυβέρνησης για να το «εκμεταλλευτεί» επιχειρηματικά
Χώροι σαν αυτόν, στο εμπορικό κέντρο μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, αποτελούν φιλέτα για το ιδιωτικό κεφάλαιο, που περιμένει το πράσινο φως της κυβέρνησης για να το «εκμεταλλευτεί» επιχειρηματικά
Πολλά είναι τα προβλήματα που απορρέουν από τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών. Τα μπαλκόνια που έχουν φτιαχτεί στα κτίρια δεν έχουν σκέπαστρα ή έχουν περσίδες, οι οποίες όμως δεν κλείνουν. Αποτέλεσμα το καλοκαίρι να μην μπορούν να βγουν οι κάτοικοι στο μπαλκόνι και όταν βρέχει να πλημμυρίζουν. Οταν κάποιοι κάτοικοι έφτιαξαν κάποιο στέγαστρο η εταιρεία «Ολυμπιακό χωριό ΑΕ» τους έστειλε εξώδικο καθώς από τον κανονισμό απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση, ώστε να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία... Αυτό που ζητάνε φυσικά οι κάτοικοι δεν είναι να επιτραπούν οι ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις, αλλά ο ίδιος ο ΟΕΚ να βρει μια συνολική λύση.

Μεγάλο πρόβλημα που θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο από το Σεπτέμβρη είναι και η συγκοινωνία. Οι λεωφορειακές γραμμές που υπάρχουν, αντί να εξυπηρετούν, δυσκολεύουν τις μετακινήσεις των κατοίκων, καθώς οι αφετηρίες τους είναι στην Κηφισιά και το Μαρούσι και δεν υπάρχει κατευθείαν σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας ούτε καν με το κέντρο του Μενιδίου. Το αίτημα αυτό, μαζί με την απαίτηση να κατασκευαστούν στέγαστρα στις στάσεις, έχει μεταφερθεί στον ΟΑΣΑ αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει απάντηση.

Πολυκλινική: Οταν το κράτος λειτουργεί σαν επιχειρηματίας

Η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού που και αυτή κατασκευάστηκε με χρήματα των εργαζομένων, λειτουργεί με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παρέχεται πληρώνεται αδρά. Οπως λένε στον «Ρ» οι κάτοικοι, «αν κάποιος χτυπήσει ή αρρωστήσει αυτό θα του κοστίσει τουλάχιστον 25 ευρώ»! Και στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος παίρνει πίσω από το ΙΚΑ ένα ελάχιστο ποσό. Αυτή τη στιγμή η Πολυκλινική έχει συμβάσεις μόνο με κάποια Ταμεία του Δημοσίου και η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ δεν μπορούν να γράψουν ούτε μία συνταγή.

Ωστόσο - σύμφωνα με τους κατοίκους - η διοίκηση της Πολυκλινικής σχεδιάζει τη σύναψη σύμβασης με το ΙΚΑ, ώστε να λειτουργεί σαν εργολάβος. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα χρεώνει στους νοσηλευόμενους ασφαλισμένους, θα το παίρνει ολόκληρο από το ΙΚΑ. Ετσι, είναι φανερό ότι η Πολυκλινική λειτουργεί σαν επιχείρηση. Και ενώ θα έπρεπε να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ως ανώνυμη εταιρεία λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Να τι συμβαίνει όταν με χρήματα των εργαζομένων «στήνεται» ένα δήθεν δημόσιο νοσοκομείο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ο Σύλλογος των κατοίκων, από την αρχή, έθεσε το αίτημα της λειτουργίας υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Ολυμπιακό Χωριό και μέχρι σήμερα έχει πάρει μόνο υποσχέσεις. Και αυτό όμως σαν προσωρινή λύση, επιμένοντας τα μέλη του συλλόγου ότι η Πολυκλινική πρέπει να λειτουργήσει σαν δημόσια κλινική και να παρέχει δωρεάν υγεία.

Σε ιδιώτες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Την ίδια πορεία ιδιωτικοποίησης έχουν πάρει και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο ΟΕΚ με το αιτιολογικό του μεγάλου κόστους συντήρησης των εγκαταστάσεων, ετοιμάζεται με φωτογραφικό διαγωνισμό να τις παραχωρήσει στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Αντί, λοιπόν, τα παιδιά των εργαζομένων να έχουν δωρεάν πρόσβαση θα πρέπει να πληρώνουν. Ξεκάθαρα τα μέλη του Συλλόγου απαιτούν να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Την ίδια ώρα, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που θα «χτυπήσει» την πόρτα τους το Σεπτέμβρη είναι το θέμα της Παιδείας και πιο συγκεκριμένα των σχολείων. Ο ένας βρεφονηπιακός σταθμός που προβλέπεται χτίζεται ακόμα, ενώ τα δύο νηπιαγωγεία είναι ακόμα στα χαρτιά. Αποτέλεσμα να δρομολογούνται προσωρινές και επικίνδυνες λύσεις, όπως να μπουν χωρίσματα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ ή μέσα σε αδιάθετα σπίτια, για να κάνουν εκεί μάθημα τα παιδιά!

Ασχημα φαίνεται πως θα ξεκινήσουν τα πράγματα και για τα παιδιά του Δημοτικού, καθώς τα δύο κτίρια έχουν δυνατότητα για 600 μαθητές και η καταγραφή μιλάει για περίπου 850, με αποτέλεσμα να μοιάζει αναγκαία η διπλοβάρδια. Ευτυχώς, προς το παρόν, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ μετά από παρέμβαση του Συλλόγου θα λειτουργήσει και επαγγελματικό λύκειο.

«Δε θέλουμε ξενοδοχείο»

Απομένουν πολλά όμως για τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού, για να μπορέσουν να γίνουν μια πόλη με κοινωνική συνοχή και δραστηριότητα. Για να μην μετατραπούν σε «ξενοδοχεία» όπως λένε τα μέλη του Συλλόγου. Και για να γίνει αυτό πρέπει να υλοποιηθούν όσα τους υποσχέθηκαν πριν μεταφερθούν εκεί και προβλέπονται από τον ίδιο το κανονισμό του Ολυμπιακού Χωριού.

Γι' αυτό απαιτούν τη διαμόρφωση των ελεύθερων χώρων για πολιτιστικές δραστηριότητες: Αίθουσα εκδηλώσεων, εργαστήριο εικαστικών τεχνών, σχολή χορού, ωδείο, βιβλιοθήκη, θερινό και χειμερινό κινηματογράφο. Ταυτόχρονα, ζητούν να εγκατασταθούν υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων όπως ταχυδρομείο, λαϊκή αγορά, γραφεία ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΚΕΠ, υποκατάστημα τράπεζας, γραφείο ΔΟΥ, ΚΑΠΗ, περίπτερα, χώροι απασχόλησης παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες, χώροι εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει σήμερα και καμία απάντηση δεν έχει δοθεί στο Σύλλογο για το τι και πότε προβλέπεται να γίνει. Ούτε καν για το τι θα γίνει σε ένα χρόνο περίπου όταν η διαχειρίστρια εταιρεία Ολυμπιακό Χωριό, όπως έχουν πληροφορηθεί θα διαλυθεί. Επίσημα, τα μέλη του Συλλόγου λένε ότι δεν παίρνουν καμία απάντηση και από διαδόσεις μαθαίνουν ότι δρομολογείται ο ΟΕΚ να αναγορευτεί σε διαχειρίστρια διοίκηση με ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς.

Εδώ ακριβώς είναι που εκφράζουν έντονα το φόβο ότι στα πάντα θα εισβάλουν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από τα κοινόχρηστα, τη φύλαξη μέχρι και εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, κινηματογράφοι κ.ά. Και από εκεί προφανώς ο ΟΕΚ θα προσπαθήσει να καλύψει το υπέρογκο κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού. Κόστος που θέλει να καλύψει και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, καλώντας τους να πληρώσουν με 820 ευρώ το τετραγωνικό τα σπίτια για τα οποία έχουν ήδη πληρώσει με τις εισφορές τους σε αυτόν. «Ζητάμε να μειωθεί πολύ περισσότερο το κόστος των κατοικιών μας», λένε τα μέλη του Συλλόγου και μας ενημερώνουν ότι τελικά ο ΟΕΚ έδωσε κι άλλη αναβολή στην έναρξη πληρωμής των σπιτιών (θα ξεκίναγε την 1η Νοέμβρη 2006), καθώς, κάτω από τη μεγάλη αντίδραση των κατοίκων δεν έχει καθορίσει ακόμα επίσημα την τελική τιμή για το τετραγωνικό.


Ρεπορτάζ: Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ