Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Στους δρόμους ενάντια στον ταξικό αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα

Σε συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, που «για άλλη μια χρονιά είναι βαθιά ταξικός, όπως γινόταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ», καλούν σωματεία της Αττικής την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη. Το αγωνιστικό ραντεβού δίνεται για τις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα και ήδη το κάλεσμα περνάει από σωματείο σε σωματείο, με στόχο να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που οργανώνουν την κινητοποίηση, να βρεθούν στον δρόμο χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι.

Οπως σημειώνουν τα σωματεία, ο προϋπολογισμός «επιβεβαιώνει ότι είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης είτε σε συνθήκες κρίσης, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να ματώνουμε. Για άλλη μια φορά το μόνο που φέρνει είναι θυσίες δίχως τέλος, περισσότερη φτώχεια και φόροι για τον λαό. Απαράδεκτες συνθήκες για τη μόρφωση των παιδιών μας, το δημόσιο σύστημα Υγείας να συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται στις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας. Δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός για έργα υποδομών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Το μόνο που μεγαλώνει είναι οι πολεμικές δαπάνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι επιδοτήσεις και η χρηματοδότηση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Από τις προβλέψεις ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 6,9% και του χρόνου στο 4,5%, καλό δεν θα δούμε. Το μόνο που θα βλέπουμε, για μια ακόμα χρονιά, είναι η τσέπη μας να αδειάζει για να γεμίζουν τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων.

Πληρώνουν οι πολλοί για να κερδίσουν οι λίγοι

Οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε το 95% των φόρων για να βγούνε τα "σπασμένα" από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%.

Είναι πρόκληση, την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία και εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα "δωράκια" στους φαρμακοβιομηχάνους και γενικότερα στους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές. Αντίθετα, αυξάνονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ. και συνολικά στα 7,5 δισ. με τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ.

Δυναμώνουμε την πάλη μας και τα συνδικάτα μας

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζόμενους. Απέτρεψαν την επιδείνωση της θέσης τους σε μια σειρά χώρους, ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει ορισμένα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης εργασίας, για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς».

Τα σωματεία συνεχίζουν πιο αποφασιστικά την πάλη για:

 • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, αλλά και όλων των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας στις συντάξεις.
 • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
 • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
 • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Την άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής τα εξής σωματεία: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο ΟΤΑ, Συνδικάτο Φαρμάκου, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
 • Στους δρόμους βγαίνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, για μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματός τους
 • Αρχαιρεσίες - σταθμό στη μάχη για την ισχυροποίησή τους δίνουν μια σειρά σωματείων σε όλη τη χώρα
 • Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων: Οργανώνονται οι βιοπαλαιστές αγρότες για τη διεκδίκηση αιτημάτων επιβίωσης
Από αύριο οι παρεμβάσεις για μέτρα στήριξης του εισοδήματος

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και ανακούφισης από το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, και όχι ψίχουλα ανακύκλωσης της φτώχειας, διεκδικούν σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, με πολύμορφες παρεμβάσεις που οργανώνουν το διήμερο 3 και 4 Δεκέμβρη στην Αττική.

Αύριο, Παρασκευή 3 Δεκέμβρη, στην Αθήνα στις 9.30 π.μ., στη ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου, στη ΔΕΗ στην οδό Γαλατσίου, στη Δ' ΔΟΥ (Κωλέττη), στην ΙΖ' ΔΟΥ (Δαμάρεως). Επίσης, στα καταστήματα της ΔΕΗ σε Κορωπί και Μαρούσι. Στο Περιστέρι στις 10.30 π.μ. σε εμπορικούς δρόμους στον Λόφο Αξιωματικών (Τζ. Κέννεντυ) και στον Αγ. Ιερόθεο (Σικάγου). Επίσης, στις 6 μ.μ., σε καταστήματα σούπερ μάρκετ σε Αγία Παρασκευή («ΑΒ Βασιλόπουλος»), Δουκίσσης Πλακεντίας («ΑΒ Βασιλόπουλος»), Κηφισιά («ΑΒ Βασιλόπουλος»), στις 6.30 μ.μ. στο Περιστέρι στα καταστήματα «Σκλαβενίτης» (πάροδος λεωφόρου Κηφισού 80) και «ΑΒ Βασιλόπουλος» (Εθνάρχου Μακαρίου 54) και στις 7 μ.μ. στα εμπορικά καταστήματα στον Αγιο Δημήτριο.

Το Σάββατο 4 Δεκέμβρη, το πρωί, σε Λαύριο και Μεσόγεια (Ανάβυσσο, Κορωπί, Παιανία, Γέρακα, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη), στο Μαρούσι (λαϊκή αγορά), στις 10.30 π.μ. στον Πειραιά (Σωτήρος Διός), στη Νίκαια (Παναγή Τσαλδάρη), στον Κορυδαλλό (Ταξιαρχών), στο Μενίδι (κεντρική πλατεία), στην Καλλιθέα (σε σούπερ μάρκετ), στο Περιστέρι (πεζόδρομος Εθν. Αντιστάσεως), στις 11 π.μ. στη Νέα Ιωνία (πλατεία Σημηριώτη), στις 11.30 π.μ. στα Ανω Λιόσια (κεντρική πλατεία), στις 12 μ. στην Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων), στη Νέα Σμύρνη (πλατεία), στην πλατεία Κολιάτσου (σούπερ μάρκετ). Την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., στο Χαλάνδρι (κατάστημα «Jumbo»).

Στα Γιαννιτσά

Αυτοκινητοπορεία στα Γιαννιτσά για την ακρίβεια, με αφετηρία την πλατεία Γκόνου Γιώτα, οργανώνουν το Σάββατο 4 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΤΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Στη μάχη για την ισχυροποίηση των συνδικάτων ρίχνονται οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ

Εγγύηση η ενίσχυση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για την ανάπτυξη της διεκδίκησης, κόντρα σε κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές

Σε διαδικασίες αρχαιρεσιών βρίσκονται αυτές τις μέρες τα σωματεία εργαζομένων ΟΤΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τη μάχη για την ισχυροποίησή τους να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οργάνωση των εργαζομένων το επόμενο διάστημα και την ανάπτυξη κοινής αγωνιστικής δράσης με άλλα συνδικάτα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης και τους σχεδιασμούς για περικοπές στα ΒΑΕ. Είναι μια μάχη που θα κρίνει την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων, κόντρα στην αντεργατική πολιτική και το νομικό οπλοστάσιο που τσακίζει τους εργαζόμενους, όπως ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη ή η μετατροπή των δήμων σε ανώνυμες επιχειρήσεις με αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τα λαϊκά στρώματα.

«Η μάχη αυτή μπορεί να κερδηθεί», διαμηνύουν συνδικαλιστές από τα σωματεία των ΟΤΑ. Αλλωστε, οι ταξικές δυνάμεις που ηγούνται στα σωματεία σε Πρέβεζα, Θεσπρωτία και Γιάννενα ανέπτυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα μια πλούσια αγωνιστική δράση - παρακαταθήκη για το μέλλον.

Μαζικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά

Αν υπάρχει ένας «κοινός παρονομαστής» για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αυτός είναι η δραματική συρρίκνωση του προσωπικού, που αποτυπώνεται και στα ψηφιακά οργανογράμματα. Για παράδειγμα, στον νομό Ιωαννίνων στους 8 δήμους είναι καλυμμένες συνολικά 816 από τις 1.434 μόνιμες θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου 56%. Εκ των πραγμάτων αυτή η υποστελέχωση φέρνει τις ιδιωτικοποιήσεις, τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Χαρακτηριστικό το ότι μόνο στον δήμο Ιωαννιτών πλάι στους 600 περίπου μόνιμους εργαζόμενους του δήμου και των Νομικών Προσώπων, μετράμε περισσότερους από 450 συμβασιούχους με ΕΣΠΑ ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου πλήρους ή μερικής απασχόλησης και εργαζόμενους με συμβάσεις έργου. Δίπλα σε αυτούς προσλαμβάνονται και άλλοι περίπου 450 εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, όποτε αυτό ανοίγει. Αντίστοιχα στον νομό Πρέβεζας σε σύνολο 600 εργαζομένων, οι συμβασιούχοι κάθε μορφής απασχόλησης ανέρχονται στους 280, δηλαδή πάνω από 46%.

Εκτός από τους συμβασιούχους ΕΣΠΑ και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που - χωρίς φυσικά να εξασφαλίζεται η μονιμοποίησή τους - ανανεώνουν κάθε χρόνο τις συμβάσεις τους, όλοι οι υπόλοιποι ανήκουν στις στρατιές ανέργων που μέχρι να μάθουν τη δουλειά, απολύονται.

Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση τα σωματεία εργαζομένων άνοιξαν μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές αποκαλύπτοντας τις στοχεύσεις τους για παραπέρα μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους, την απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών ώστε πιο εύκολα να μπουν οι εργολάβοι. Στη Θεσπρωτία μετά από παρέμβαση του σωματείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας αυξήθηκαν οι αιτούμενες θέσεις για μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα από 7 που ήταν η αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής σε 25 και αντίστοιχα στους 14 για τον δήμο Σουλίου. Στην Πρέβεζα μετά από πίεση του σωματείου οι παιδικοί σταθμοί πέρασαν από τη ΝΕΔΗΚΕΠ άμεσα στην αρμοδιότητα του δήμου, αυξήθηκαν οι μισθολογικές δαπάνες με χρηματοδότηση από τον δημοτικό προϋπολογισμό κατά 250.000 ευρώ. Η απόσπαση τέτοιων ανακουφιστικών μέτρων έγινε μέσα από την κοινή πάλη μόνιμων και συμβασιούχων, κόντρα σε λογικές διακρίσεων και συντεχνιασμού.

Αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας

Η υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών και η γενίκευση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση, την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, συνολικά την επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικό ότι στα Γιάννενα το 2020, μέσα σε μια μέρα του καλοκαιριού, έγιναν 3 εργατικά «ατυχήματα», εκ των οποίων τα δύο αφορούσαν εργάτες καθαριότητας. Σε αυτές τις συνθήκες το ξέσπασμα της πανδημίας αποκάλυψε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Ο αγώνας για τη διασφάλιση μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Στα Γιάννενα «αυτά τα δύο χρόνια καταφέραμε για πρώτη φορά να γίνουν εκλογές για τη συγκρότηση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στον δήμο, ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρχε πουθενά, κάναμε στάση εργασίας για την απαράδεκτη κατάσταση των χώρων που στεγάζονται οι περισσότερες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να έχει ληφθεί απόφαση για τη μεταστέγαση τριών διευθύνσεων», τονίζει η Τίνα Ζέκα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, για να επισημάνει πως «με δεκάδες διαμαρτυρίες, πρωτοβουλίες και παραστάσεις διαμαρτυρίας αυτές τις μέρες αποδίδονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους του δήμου Ιωαννιτών στους οποίους δεν είχαν αποδοθεί από το 2018 και φυσικά έγινε η αποτίμηση σε χρήματα για τα έτη 2019 και 2020». Αντίστοιχη δράση και αποτελέσματα πέτυχαν τα σωματεία εργαζομένων σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία, όπου προσλήφθηκαν τεχνικοί Ασφάλειας και ιατροί Εργασίας.

Παράλληλα, ένα από τα ζητήματα που ιεραρχούν ψηλά τα συνδικάτα είναι αυτό του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας. «Οι κυβερνήσεις, προηγουμένως του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ, έχουν δεσμευτεί ότι θα βγάλουν εκτός επιδόματος το 32% των ειδικοτήτων που σήμερα το δικαιούνται. Αν συμβεί αυτό ανοίγει ο δρόμος για απένταξη ειδικοτήτων από το καθεστώς των ΒΑΕ», σχολιάζει ο Γιώργος Μισιρλής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας, και συνεχίζει: «Για εμάς το επίδομα αποτελεί το ελάχιστο αντιστάθμισμα στον επαγγελματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοι. Πληροφορίες λένε ότι η λεγόμενη "επιτροπή των σοφών" και η κυβέρνηση "ανεβάζουν" κάποιες ειδικότητες για να μην έχουν αντιδράσεις και άλλες τις "κατεβάζουν". Οπως και να έχει, δεν θα δεχτούμε καμία μείωση στο επίδομα, αλλά και καμιά απένταξη ειδικότητας από το συγκεκριμένο καθεστώς. Εμείς απαιτούμε να εισαχθούν και άλλες ειδικότητες στο καθεστώς των ΒΑΕ».

Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την αύξηση των ανταποδοτικών τελών

Με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας τα 4 σωματεία ΟΤΑ στην Ηπειρο με κοινή ανακοίνωση κάλεσαν σε δράσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις τμημάτων της αποκομιδής απορριμμάτων, της παραχώρησης τμήμα τμήμα όλων των σταδίων της διαχείρισης απορριμμάτων. Με μια ολοκληρωμένη θέση, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μείωση των ανταποδοτικών τελών, επιδιώκουν να έχουν στο πλάι τους τα λαϊκά στρώματα, να αναπτυχθούν δεκάδες παρεμβάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί η συρρίκνωση των δημοτικών υπηρεσιών με το κριτήριο κόστους - οφέλους οδηγεί τους δημότες να πληρώσουν δυο και τρεις φορές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, ο αθλητισμός, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί που τελικά είναι υποβαθμισμένες.

Η αντιπαράθεση σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπερνάει τα όρια των δημοτικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σωματείου ΟΤΑ Θεσπρωτίας, που ηγήθηκε στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας αποκαλύπτοντας τη στάση της δημοτικής αρχής, η οποία επιδίωκε τμηματική ιδιωτικοποίηση της χερσαίας ζώνης.

Πλούσια καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα

Μια ακόμα πλευρά της πολύμορφης δράσης των σωματείων είναι η πολιτιστική δραστηριότητα, με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας να πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια σε μια τέτοια πρωτοπόρα δράση, όπως λέει ο Σπύρος Υφαντής, πρόεδρος του σωματείου. Επισημαίνει ότι «η μεγάλη επιτυχία των 3 εκθέσεων εικαστικών έργων των ίδιων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, των αφιερωμάτων στον Θάνο Μικρούτσικο, στον Νίκο Καββαδία κ.τ.λ., οι εκδρομές και οι εκδηλώσεις για μικρά παιδιά αναδεικνύουν την ανάγκη το σωματείο να έχει δράση για κάθε πλευρά της ζωής του εργαζόμενου».

Αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό

Ολη αυτή η δράση, που αποκαλύπτει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και ορθώνει εμπόδια στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής, υπονομεύεται σταθερά από συνδικαλιστικές δυνάμεις οι οποίες στοιχίζονται με τις δημοτικές αρχές και τις κυβερνήσεις, άλλοτε ανοιχτά άλλοτε συγκαλυμμένα.

Στα Γιάννενα οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν τις 5 από τις 9 έδρες του Συλλόγου με στοχευμένο τρόπο προσπαθούν να ξεμπερδεύουν μια και καλή με την οργάνωση της πάλης, με την ίδια τη λειτουργία του Συλλόγου. Σχεδόν δύο μήνες τώρα αρνούνται τη διεξαγωγή των εκλογών ώστε η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη να βρει τον Σύλλογο χωρίς διοίκηση. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και οπορτουνιστικών δυνάμεων (ΝΑΡ - ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ), σε κοινή γραμμή και συντονισμένη δράση, αρνούνται την πραγματοποίηση εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης ακόμα και μετά την έγγραφη αίτηση 256 εργαζομένων προς τον Σύλλογο.

Στη Θεσπρωτία, μπροστά στις εκλογές, απροκάλυπτα δημοτικές αρχές και μηχανισμοί αστικών κομμάτων ασκούν πιέσεις για στήριξη δήθεν «ακομμάτιστου ψηφοδελτίου» που περιλαμβάνει μέχρι και πρώην υποψήφια του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ παράλληλα εξαπολύουν προσωπικές επιθέσεις στα μέλη της διοίκησης του σωματείου. Στην Πρέβεζα ο συνδυασμός που εκφράζει δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σταθερά καταψηφίζει και υπονομεύει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, καλώντας τους εργαζόμενους να αναμένουν «λύσεις» από κυβερνητικές εναλλαγές.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και ηγούνται όλα αυτά τα χρόνια στα σωματεία των ΟΤΑ, κανένα αίτημα, μικρό ή μεγάλο, γενικό ή ειδικό, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αν δεν μαζικοποιηθεί η πάλη. Εγγύηση στην κατεύθυνση αυτή είναι το δυνάμωμα των ψηφοδελτίων της ΔΑΣ - ΟΤΑ, κόντρα στις πιέσεις των δημοτικών αρχών και την υπονομευτική δράση των άλλων δυνάμεων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ
Κάλεσμα νίκης από την «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ»

Δοκιμασμένοι αγωνιστές συγκροτούν το ψηφοδέλτιο για τις αρχαιρεσίες, που ξεκινούν τη Δευτέρα 6 Δεκέμβρη, εν μέσω σκληρής μάχης για τις θέσεις εργασίας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να διαμορφώσουν με την ψήφο τους ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Σωματείο, που θα μπορεί να διαφυλάξει τα μέχρι τώρα κεκτημένα του αγώνα και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη συνέχισή του χωρίς ταλαντεύσεις, απευθύνουν οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στο νέο διευρυμένο ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ».

Με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα να έχουν οριστεί για τη Δευτέρα 6 Δεκέμβρη, οι υποψήφιοι της ΑΕΕΛ τονίζουν στο κάλεσμα ότι πρόκειται για ψηφοδέλτιο που δημιουργήθηκε από τα κάτω, μέσα στο καμίνι της δουλειάς και του αγώνα. «Είμαστε δημιούργημα της ανάγκης που υπήρχε για ενότητα των εργαζομένων και λειτουργία του Σωματείου, γιατί μόνο όλοι μαζί μέσα από το Σωματείο μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά και καλούν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν δοκιμασμένους αγωνιστές, ώστε «να αναδειχθεί στο Σωματείο διοίκηση εμπιστοσύνης, αταλάντευτος υπερασπιστής των συμφερόντων μας».

Στο κάλεσμα σημειώνεται επίσης ότι στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα εργασίας της ΛΑΡΚΟ, «που όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά τις επιμέρους διαφορές, δώσαμε τα χέρια ανοιχτά και με μπέσα και ήμασταν στην πρώτη γραμμή», και «που γνωρίζουν ότι μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων, την καταβολή του μόχθου που μας χρωστάει η ΛΑΡΚΟ, την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας, την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Γίνεται επίσης αναφορά στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και δύο χρόνια ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, και σημειώνεται ότι κριτήριο στις εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι η αταλάντευτη συνέχιση του αγώνα και η επιλογή στη διοίκηση εργαζομένων που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Σωματείο μας και εμείς οι εργαζόμενοι με την ψήφο μας πρέπει να επιλέξουμε ένα ΔΣ ικανό να προφυλάξει αυτό που έχουμε κερδίσει, να το διευρύνει μέχρι την οριστική νίκη.

Το κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι ποιος συνδυασμός μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας και κυρίως το δικαίωμα στη δουλειά. Το δικαίωμα να δουλεύουμε σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να μπορούμε να επιστρέφουμε στο σπίτι μας ζωντανοί και υγιείς. Την ανάγκη σε συνθήκες πανδημίας να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής μας και των οικογενειών μας, με ενίσχυση των υποδομών Υγείας παντού. Την προστασία του εισοδήματός μας από την ακρίβεια σε όλα τα είδη που έχουμε ανάγκη, σε κοινό αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους.

Το κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι ποιος συνδυασμός μπορεί να εξασφαλίσει την αγωνιστικότητα, την ενότητα, τη συνέπεια λόγων και έργων, τη συνέχιση του αγώνα χωρίς ταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα, την έκφραση αλληλεγγύης στον δίκαιο και τίμιο αγώνα μας, την παραδειγματική λειτουργία του Σωματείου μας», σημειώνουν οι υποψήφιοι της ΑΕΕΛ στο κάλεσμά τους.

Από το κάλεσμα δεν λείπει η κριτική στους υπόλοιπους συνδυασμούς - ΔΑΚΕ, ΕΝΩ.ΣΥ (διάσπαση της ΔΑΚΕ) και ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) - τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν απ' αυτούς τίποτα, καθώς απουσίαζαν από την οργάνωση του αγώνα και από κάθε προσπάθεια για την επιτυχία των κινητοποιήσεων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Αρχαιρεσίες - σταθμός για δυναμικότερη πορεία το επόμενο διάστημα

Από τις 10 έως τις 19 Δεκέμβρη οι εκλογές για νέο ΔΣ

Από περιοδεία του συνδικάτου σε εργοτάξιο
Από περιοδεία του συνδικάτου σε εργοτάξιο
Παίρνοντας δύναμη από την προηγούμενη δράση του στο πλευρό των εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών, τις θετικές εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, που πρωτοστάτησε ώστε να είναι αποκούμπι - οργανωτής της δράσης όλων των εργατοϋπαλλήλων, αλλά και από τις συνολικές «μάχες» που έδωσε, με τελευταία την απεργία του Νοέμβρη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας προχωρά σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας του Διοίκησης.

Δράση που αναδείχθηκε μέσα από μάχες που έδωσε, εκτός από τα πανελλαδικά ζητήματα και τοπικά, φτάνοντας μέχρι και την προκήρυξη απεργιών για απλήρωτα μεροκάματα, ένσημα, μέτρα προστασίας των εργαζομένων (από τα εργοτάξια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τις σήραγγες της Παναγοπούλας, έως τις κατασκευές σούπερ μάρκετ, αλλά και τις εταιρείες παραγωγής οικοδομικών υλικών πρόσφατα στη UNISOL).

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 19 Δεκέμβρη, με την κάλπη να βρίσκεται το πρωί στις οικοδομές και το απόγευμα στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο.

Πάλη για τις σημερινές ανάγκες

Πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία, όπως τονίζει και η διοίκηση του Συνδικάτου, σε μια περίοδο που η οικοδομή «αναθερμαίνεται», με έργα σε όλη την περιοχή του χώρου ευθύνης του και εργαζόμενους, με λιγότερα δικαιώματα, που μετακινούνται ακόμη και σε άλλους νομούς προκειμένου να εξασφαλίσουν το μεροκάματο.

Ενα μεροκάματο που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, αντιθέτως λόγω και της έλλειψης ΣΣΕ, τα προβλήματα οξύνονται με κύριο αυτό της «κλοπής» των ενσήμων των οικοδόμων, φαινόμενο «μάστιγα» και στην Πάτρα.

«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όλα τα ένσημα που πρέπει να κολλιούνται στους οικοδόμους, να έχουν ασφάλιση υγειονομική και συνταξιοδοτική, βάσει των σημερινών αναγκών. Παράλληλα, απαιτούμε την έγκαιρη έκδοση όλων των συντάξεων στους συναδέλφους μας που κατοχυρώνουν δικαίωμα, όπου παρατηρούνται φαινόμενα καθυστερήσεων μηνών. Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε και ένα από τα κύρια αιτήματά μας όλο το προηγούμενο διάστημα», σημειώνει ο πρόεδρος Δημήτρης Αγγελόπουλος.

Πρόσφατα, άλλωστε, απαιτήθηκε η άμεση έκδοση σύνταξης χηρείας σε γυναίκα άτυχου οικοδόμου που έχασε τη ζωή του σε εργατικό «ατύχημα» και εδώ και 8 μήνες δεν είχε λάβει ούτε ευρώ, με τον φάκελο της «υπόθεσης» να βρίσκεται στον ΕΦΚΑ.

Το συνδικάτο διεκδίκησε και συνεχίζει από τις κυβερνήσεις, την εργοδοσία και κάθε αρμόδιο φορέα, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αντιπαλεύοντας τις πολιτικές που τους θέλουν έρμαια στις πιέσεις της εργοδοσίας, την εντατικοποίηση. Με βάση τα παραπάνω, από την πρώτη στιγμή βγήκε μπροστά σε κάθε εργατικό «ατύχημα», απαίτησε όλα τα αναγκαία μέτρα σε κάθε εργοτάξιο, για να γυρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι σώοι στα σπίτια τους μετά τη δουλειά.

Σε αυτή την πορεία, θέλει να συνεχίσει τη δράση του για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τον κλάδο, αλλά το σύνολο του πατραϊκού λαού. Ηταν από τα πρώτα σωματεία που υπέγραψε το κάλεσμα του ΕΚΠ για ενίσχυση όλων των δομών Υγείας στην πόλη. Ανέδειξε προβλήματα που επικρατούν στον χώρο της Υγείας, της εκπαίδευσης. Διοργάνωσε δράσεις για την αντισεισμική θωράκιση του λαού, των έργων που είναι αναγκαία για την προστασία του από φυσικά φαινόμενα. Συγκρότησε ομάδες πυρασφάλειας, για την προστασία του δασικού πλούτου και της περιουσίας του λαού.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Με τη δύναμη των προηγούμενων αγώνων μας, του ΕΚΠ και των εργαζομένων στον κλάδο θα συμβάλουμε να δυναμώσει η παρέμβασή μας παντού. Θα ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας με τους χιλιάδες οικοδόμους σε κάθε χώρο», σημειώνει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος.

Στο πλευρό των νέων σπουδαστών

Σημαντική παρακαταθήκη στη δράση του Συνδικάτου την προηγούμενη τριετία ήταν η παρέμβαση στις σχολές του ΟΑΕΔ. Από εκεί, εκατοντάδες νέοι οδηγούνται στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, με μεροκάματα πείνας, ακόμα και κάτω των 20 ευρώ τη μέρα, πολλές φορές ανασφάλιστοι, με την αιτιολογία ότι «μαθαίνουν τη δουλειά».

«Ειδικά στα συναφή με την οικοδομή επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγοι, θερμοϋδραυλικοί κ.ά., οι νέοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια», σημειώνει ο γενικός γραμματέας, Νίκος Σαράντης.

Πολλοί από τους «μαθητευόμενους» οδηγούνται μέσα από μεγαλοεργολάβους σε δουλειά από νομό σε νομό, όπως συνέβη με τις οικοδομικές εργασίες σε σειρά σούπερ μάρκετ, σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο. «Αγωνιζόμαστε, όχι μόνο για να έχουν δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και οι νεότεροι ηλικιακά εργαζόμενοι, αλλά και για να τους αναγνωρίζονται τα πτυχία που τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις υποβάθμισαν», δήλωσε ο Νίκος Σαράντης.

Αντίστοιχα, ανάλογη εκμετάλλευση βιώνουν και μετανάστες οικοδόμοι, με το Σωματείο να πρωτοστατεί στην κοινή πάλη με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Από σήμερα, τέλος, κλιμακώνεται ο σχεδιασμός του Συνδικάτου, ώστε να μην μείνει κανένας χώρος δουλειάς ανενημέρωτος για τις εκλογές, ενώ τα μέλη του απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αγωνιστικό κάλεσμα για συντονισμένες πολύμορφες δράσεις, με δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Σταθμός η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη στη Νίκαια Λάρισας

Από τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Από τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Νοέμβρη στη Λάρισα η συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με θέματα τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και την ανάγκη οργάνωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων με δίκαια αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Στη συνεδρίαση, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από περιοχές της χώρας μετέφεραν την εμπειρία από τη δράση τους και τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε περιοχής.

Θα ακολουθήσουν ενημερώσεις σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους, περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά με σκοπό να γνωστοποιηθούν στον αγροτικό κόσμο οι αποφάσεις της Γραμματείας. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί βδομάδα πανελλαδικής δράσης με διάφορες μορφές αγώνα από 13 έως 18 Δεκέμβρη.

Σταθμό στην πολύμορφη αγωνιστική δράση θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών.

Στο επίκεντρο όλα τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας αναδείχθηκε πως, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί «πρωτοφανούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα», η αντιλαϊκή πολιτική, η οποία εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, οξύνει τα προβλήματα χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων, που δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης.

Στην ανακοίνωση που καταλήχθηκε μετά τη συνεδρίαση επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

 • Η αύξηση των τιμών πώλησης κάποιων αγροτικών προϊόντων, που ήταν συγκυριακή λόγω και της μειωμένης σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές παραγωγής, δεν μπορεί να καλύψει την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, η οποία δεν είναι συγκυριακή αλλά αποτέλεσμα των «νόμων της αγοράς» και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.
 • Το πετρέλαιο κινείται σε τιμές πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο, όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην ΕΕ βρίσκεται κάτω από 1 ευρώ. Η κυβέρνηση, στη λογική «διαίρει και βασίλευε», πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά, αλλά δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!
 • Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις απανωτές αυξήσεις επιβαρύνεται κατά 50-70% επιπλέον η τιμή του ρεύματος. Ολα αυτά γίνονται για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της «πράσινης» ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), που θησαυρίζουν από την κατάργηση του λιγνίτη, αλλά και των funds που έχουν εξαγοράσει τη ΔΕΗ μαζί με κλινικές, νοσοκομεία, άλλες επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν ακόμα και πρώην συνεταιρισμούς.
 • Οι τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ιδιαίτερα στα λιπάσματα, έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε κάποια είδη. Στην τεράστια αύξηση του κόστους των ζωοτροφών η επιχορήγηση των 25 εκατομμυρίων, δηλαδή ούτε 2 ευρώ ανά προβατίνα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί.
 • Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες φυσικές καταστροφές και η κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ πάει σύννεφο. Το εισόδημά μας δεν πρόκειται να αναπληρωθεί καθώς οι «κόφτες» του ΕΛΓΑ εξακολουθούν να ισχύουν. Ενώ είχαν δεσμευτεί ότι έως το τέλος του Οκτώβρη θα είχε ολοκληρωθεί η χορήγηση των προκαταβολών για τον παγετό και έως τέλος του χρόνου θα εξοφλούσαν τις αποζημιώσεις, έδωσαν παράταση στον εαυτό τους ώστε να μπορούν να δίνουν προκαταβολές μέχρι 31/12.

Στα λόγια και στις προεκλογικές εξαγγελίες μάς αραδιάζουν ψέματα για τη δήθεν τεράστια σημασία που δίνουν στον πρωτογενή τομέα, που τον χαρακτηρίζουν ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Οταν παίρνουν τις ψήφους, τότε δίνουν 32 δισ. στους επιχειρηματικούς ομίλους και μόνο 350 εκατομμύρια ευρώ στην αγροτική παραγωγή, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες απώλειες εισοδήματός μας από τα μέτρα που παίρνουν για την πανδημία.

Εχουν κάνει σημαία τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, πάλι για τις επιχειρήσεις και πάλι σε βάρος του λαού που θα τα πληρώσει στο τέλος και δεν δίνουν σχεδόν τίποτα για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών.

Η νέα ΚΑΠ, που όπου να 'ναι ολοκληρώνεται με το «στρατηγικό σχέδιο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Με επιμονή στην οργάνωση, στην ενημέρωση και την κινητοποίηση

Μέσα από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε πως, στον μακρόχρονο και δύσκολο αγώνα που διεξάγουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ενάντια στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, το σημαντικότερο όπλο τους είναι ο οργανωμένος αγώνας, το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, η συμπόρευση και κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, με τους αγώνες και τα μπλόκα, κόντρα στην αδιαλλαξία και την τρομοκρατία των εκάστοτε κυβερνήσεων, απέσπασαν συγκεκριμένες κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές και τα μέτρα, σημειώνοντας:

«Ξέρουμε ότι υπάρχει αγανάκτηση και οργή στον αγροτικό κόσμο και ταυτόχρονα γίνεται μια μεγάλη επίθεση στη συνείδησή του με πρόσχημα την πανδημία και τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί ώστε να σκύψουμε το κεφάλι και να αρκεστούμε στα ψίχουλα, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και να θεωρούμε ως αναπόφευκτο το ξεκλήρισμα.

Τελικά αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως όλοι αυτοί είναι αντίπαλοί μας, να μην τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην ΠΕΜ, όλο το προηγούμενο διάστημα πήρε πολλές πρωτοβουλίες, οργάνωσε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αξιοποιώντας τις πολύπλευρες μορφές πάλης ώστε να διεκδικήσει λύσεις.

Ως ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα με πανελλαδική έκφραση και αγωνιστική δυναμική μπορούμε να τους χαλάσουμε τη σούπα, να τους στριμώξουμε και να έχουμε αποτελέσματα με τους αγώνες μας».

Διαδηλώνουν σήμερα στην Αθήνα αγρότες από Αγιά και Πήλιο

Στην Αθήνα κατεβαίνουν σήμερα οι αγρότες του δήμου Αγιάς και του Πηλίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Μαγνησίας και των Αγροτικών Συλλόγων των δήμων Αγιάς και Ζαγοράς, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσής τους. Στις 12 μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην Πάτρα την Τετάρτη οι σταφιδοπαραγωγοί

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους θα δώσουν οι σταφιδοπαραγωγοί από Αιγιάλεια, Ηλεία και Ζάκυνθο, συντονίζοντας τη δράση τους. Την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη οργανώνεται συλλαλητήριο στην Πάτρα, με συμμετοχή από τους τρεις νομούς, με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων. Σκοπός, να αναδειχθεί ξανά το οξυμένο πρόβλημα της εξευτελιστικής τιμής της κορινθιακής σταφίδας και να δοθεί άμεσα λύση για τους εκατοντάδες βιοπαλαιστές παραγωγούς.

Το πλαίσιο πάλης

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του, περιλαμβάνει τα εξής:

 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
 • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
 • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Οσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Εγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
 • Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλίουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.
 • Αμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
 • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.
 • Φτάνει πια με το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης» και μόνο. Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στην πρωτοβάθμια δομή Υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
 • Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ