Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέφτουν οι μάσκες «των προστατών»

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι μερικώς και προσωρινώς απασχολούμενοι, γιατί δεν έχουν «συνεισφέρει» στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης! Οσο και αν ακούγεται θρασύτατα προκλητικό, κι όμως αυτή είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης. Δε φτάνει δηλαδή που τους έχουν καταδικάσει στην εργασία - λάστιχο, που τους εκμεταλλεύονται διπλά και τριπλά και βέβαια δίχως να τους κολλάνε ένσημα, τους κόβουν και τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Ο αριθμός των 50 ενσήμων ήταν ιδιαίτερα χαμηλός και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ουσιαστικά, να ωφελούνται ή να επωφελούνται αυτής της ρυθμίσεως πρόσωπα τα οποία δεν έχουν συνεισφέρει έτσι όπως έχουν συνεισφέρει στην πλειονότητά τους οι Ελληνες πολίτες», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ο Θ. Ρουσόπουλος, κληθείς από τον «Ρ» να αποσαφηνίσει πόσοι θα μείνουν δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξαιτίας της διάταξης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αυξάνει το ελάχιστο όριο των ενσήμων από 50 σε 100. «Ηταν, λοιπόν, ένα άδικο(!) μέτρο αυτό το οποίο ίσχυε, έναντι όλων των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών», συνέχισε ακάθεκτος ο εκπρόσωπος, αφήνοντας να πέσουν έτσι οι μάσκες του «προστάτη των αδυνάτων» που έχει βάλει η κυβέρνηση.

Υπεκφυγές

Και μέσα στο... χαμό έχουμε και την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ να προσπαθεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Με βασικό ζητούμενο να μη λάβει η διοίκηση απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία, αλλά και να μπορεί να ισχυριστούν οι ηγεσίες των παρατάξεων της πλειοψηφίας... το αντίθετο, έκανε το εξής:

Αποφάσισε τη «συμμετοχή» στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και πέταξε το «μπαλάκι» για το είδος της συμμετοχής στις ομοσπονδίες. Απέφυγε όπως «ο διάολος το λιβάνι» να προτείνει το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και ακόμη περισσότερο, «έκλεισε το μάτι» σε όλες εκείνες τις διοικήσεις που ακολουθούν την πρακτική της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής.

Αλλά την ίδια τακτική ακολούθησε και η ΕΣΕΕ, όπου κυριαρχεί η ΝΔ στη διοίκηση, καλώντας κάθε οργάνωση να κάνει ό,τι θέλει...

Αυτό συμβαίνει όταν η άρνηση ανάληψης της ευθύνης που αναλογεί στις τριτοβάθμιες οργανώσεις των ΕΒΕ βαφτίζεται... σεβασμός στην αυτονομία των συνδικαλιστικών φορέων...

Τέτοια η ... πρεμούρα τους!

Το αποκαλυπτικό κυριακάτικο δημοσίευμα του «Ρ» (16/3/2008, σελ. 15) για την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των ΑΕΙ έδειξε ότι με τις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση θα σημάνει όχι μόνο μείωση της - ήδη ανεπαρκούς - χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, αλλά προλειαίνεται το έδαφος και για την υποβάθμιση των σπουδών, π.χ., τη μείωση των πενταετών σπουδών σε τριετείς, κατά τα αγγλοσαξονικά πρότυπα.

Επιπλέον, δείξαμε ότι τα παραδείγματα της νέας χρηματοδότησης που έδωσε το υπουργείο Παιδείας δε λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους τα ΤΕΙ! Μετά από νέες καταγγελίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων φαίνεται ότι το υπουργείο βασίστηκε σε κάποιες περιπτώσεις σε λάθος στοιχεία (λαθεμένους αριθμούς ενεργών φοιτητών), με αποτέλεσμα να προκαλείται ακόμα μεγάλη δυσφορία στις διοικήσεις των πανεπιστημίων.

Με άλλα λόγια, η πρεμούρα της κυβέρνησης να εφαρμοστούν γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις, η «βιομηχανοποίηση» και η υποβάθμιση των σπουδών είναι τέτοια που ...οδηγεί σε πρόχειρα υποδείγματα, τα οποία προκαλούν αντιδράσεις ακόμα και στους - πρόθυμους να εφαρμόσουν τις αναδιαρθρώσεις - προέδρους των ΤΕΙ και πρυτάνεις.

Δάσκαλε που δίδασκες...

Η δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, ότι δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008 «υλοποιείται κανονικά» και άρα «δεν τίθεται κανένα θέμα αναθεώρησης των στόχων του», θυμίζει τη λαϊκή παροιμία «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις». Ο κύριος υπουργός έσπευσε να κάνει αυτή τη δήλωση - επιχειρώντας να διαψεύσει σχετικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο - ότι τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία θεωρούν «αναγκαίο κακό» για την αντιμετώπιση των αρνητικών παρενεργειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Βέβαια, ο κύριος υπουργός, φρόντισε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, καθώς, παράλληλα με τη διαβεβαίωση πως «δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης των στόχων του προϋπολογισμού», πρόσθεσε πως «η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα προχωρήσει με την ίδια επιτυχία που σημείωσε η πρώτη φάση» στην περίοδο Μάρτης 2004 - Σεπτέμβρης 2007.

Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, θυμίζουμε πως, παρά τις διαβεβαιώσεις που μοίραζε ο κύριος Αλογοσκούφης στην πρώτη φάση δημοσιονομικής προσαρμογής, ότι δηλαδή δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης των στόχων του προϋπολογισμού του 2005, λίγους μήνες μετά την ψήφισή του, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει από τον Απρίλη του 2005 κατά 1 (μία) μονάδα τους συντελεστές ΦΠΑ παράλληλα με νέες περικοπές στις δαπάνες για μισθούς - συντάξεις - επιδόματα και άλλους κοινωνικούς σκοπούς.

Ιεροσυνοδικός σκοταδισμός

Τη Δευτέρα συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιεραρχίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τα μέλη της ΔΙΣ για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Ακολούθησε συζήτηση όπου διατύπωσαν τις απόψεις τους όλοι οι ιεράρχες. Κατέληξαν σε απόφαση όπου τονίζεται πως «είναι παντελώς αδύνατο» η Εκκλησία να συγκατατεθεί στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, «η εφαρμογή του οποίου υποθάλπει και νομιμοποιεί βαρύτατα ηθικά αμαρτήματα». Διακηρύσσουν δε «τον απόλυτο σεβασμό και την παραδεδομένη τιμή προς το υπό της Εκκλησίας τελούμενο ιερό μυστήριο του γάμου», υπογραμμίζοντας πως η Εκκλησία «δέχεται και ευλογεί την παραδεδομένη τέλεση του γάμου κατά το ορθόδοξο τυπικό ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη "συζυγική" σχέση εκτός αυτού».

Είναι «πορνεία», λοιπόν, κάθε σχέση δύο ανθρώπων που δεν έχουν παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο. «Πορνεία» ακόμα κι αν ζουν χρόνια μαζί σπρώχνοντας το βαρύ φορτίο της ζωής, αλληλέγγυοι στις ανάγκες, σύντροφοι στα βάσανα και στις χαρές. «Πορνεία» ακόμα κι αν επισημοποίησαν τη σχέση τους έναντι οργανωμένης κοινωνίας κι ανθρώπων, τελώντας πολιτικό γάμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ιερατείο προπαγανδίζει τέτοιες απόψεις, αντιδραστικές, βαριά σκοταδιστικές. Να θυμίσουμε τα παλαιότερα λεχθέντα περί «δεξιάς του Κυρίου» ή τις «λαοσυνάξεις» για την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, την επιμονή τους να έχουν λόγο στα σχολικά βιβλία, κλπ. Και τα πράττει αυτά ακόμα και υπό το πιο πράο, μειλίχιο και προσηνές προσωπείο του. Το οποίο έσπευσαν ταχιά ταχιά να επικροτήσουν δημόσια πολιτικά στελέχη κομμάτων της πλουτοκρατίας αλλά και άλλων που αυτοαποκαλούνται προοδευτικά, λοξοκοιτάζοντας τις ψήφους του θεοφοβούμενου πλήθους και αδιαφορώντας για την ποιότητα των θέσεων που λίγο αργότερα θα έπαιρνε, όπως η απαράδεκτη προαναφερόμενη.

Διότι το ιερατείο, με βάση σημαντικές πτυχές της κοσμοθεωρίας που πρεσβεύει, δεν μπορεί ή δε θέλει να κάνει αλλιώς. Αποξενούμενο ακόμα ακόμα κι από μερίδα του λεγόμενου λαϊκού κλήρου, που και παπάς είναι και ζευγάς μαζί. Που ζει δίπλα στον άνθρωπο. Είναι γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας δεν αναζητά μόνο ολοένα και περισσότερο ζωτικό χώρο ως θεσμός του εποικοδομήματος στα της κοινωνίας και της πολιτικής, αλλά επιδιώκει να χειραγωγεί τη σκέψη των ανθρώπων του μόχθου, τις συναισθηματικές, πνευματικές, ψυχικές ανάγκες τους, στη σκλαβιά της αντιεπιστημονικής μεταφυσικής της. Οσο για τις υλικές τους ανάγκες και την ικανοποίησή τους τις παραπέμπει στη θέληση του Θεού. Η δημόσια τοποθέτηση της ΔΙΣ στο θέμα της συμβίωσης πρέπει να καταδικαστεί άμεσα κι αποφασιστικά, και ως αντιεπιστημονική, προσβλητική, απάνθρωπη. Εχει δε υπερωριμάσει η ανάγκη διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Τα πραγματικά σκουπίδια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, δεν μπορεί να καταλάβει κανείς πού συσσωρεύονται τα περισσότερα σκουπίδια. Εξω στο δρόμο ή στο σαλόνι μας;

Γιατί όσο πληθαίνουν οι πλαστικές σακούλες δίπλα από τους κάδους τόσο «χοντραίνουν» τα ψέματα που ακούμε από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Σε λίγο θα μας πουν ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν βάλει στόχο να μας μολύνουν με ασθένειες και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ να εγκλωβιζόμαστε στα ασανσέρ.

Δυστυχώς, οι διακοπές ρεύματος είναι τίποτε μπροστά στην ...πλήρη συσκότιση που προσπαθούν να επιβάλουν αυτοί που διαχειρίζονται την πληροφόρηση του κόσμου.

Δηλαδή, οι καναλάρχες και τα μεγαλο-στελέχη τους που καμία σχέση δεν έχουν με τους εργαζόμενους - δημοσιογράφους.

Αραγε, την κυβέρνηση που υπονομεύει την Κοινωνική Ασφάλιση για όλους ανεξαιρέτως δεν τη βλέπει κανένας στην όλη ιστορία;

Δεν έχει καμία σχέση το Ασφαλιστικό - που συζητείται άρον άρον στη Βουλή - με όλα όσα συμβαίνουν;

Είναι μήπως αυτονόητο το ότι πρέπει να περικοπούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα; Οτι πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή το να μειωθούν οι συντάξεις;

Κι αν η κυβέρνηση θέλει να λέει ότι έχει «νωπή εντολή» από τις πρόσφατες εκλογές (ασχέτως ότι ουδέποτε είπε πως θα κάνει τέτοια πράγματα) ας κοιτάξει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Γιατί θα είναι ...πιο «νωπή» και πιο «φρέσκια» η αντίδραση των εργαζομένων και οι αγώνες τους.

Μόνο που αυτή την «εντολή» θα κάνει πως δεν τη βλέπει, γιατί, απλούστατα, δε θέλει να τη δει.

Είναι βέβαιο άλλωστε πως όταν φέρνει τέτοιους νόμους τους τελευταίους που θέλει να εξυπηρετήσει είναι τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Αλλωστε, μόνο οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι πολυεθνικές στηρίζουν αυτή τη «μεταρρύθμιση». Κανένας άλλος.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα χειρότερα έρχονται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πανέτοιμοι να κλιμακώσουν και τα επόμενα χρόνια τις επιθέσεις τους ενάντια στους εργαζόμενους είναι τα κόμματα του κεφαλαίου, αφού σύμφωνα με συνέντευξή του σε εφημερίδα ο Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε με νόημα: «Επειτα από αρκετά χρόνια, όταν μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης, θα δουν οι τότε κυβερνήσεις, όχι η σημερινή, εάν θα χρειάζεται να γίνουν κάποιες διορθωτικές ή επιπλέον κινήσεις». Ξεκάθαρη ομολογία, ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Ανεξάρτητα μάλιστα από το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει προς όφελος πάντα του κεφαλαίου. Μέχρι ο λαός να τους βάλει οριστικά στην άκρη. Αλλη λύση δεν υπάρχει.

Για το κέρδος

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο χτυπάει η διοίκηση της ΔΕΗ, που μέσα στο Σαββατοκύριακο απευθύνθηκε στο «υψηλό αίσθημα ευθύνης» που διακρίνει τους εργαζόμενους και τους ζήτησε να συμβάλλουν στην «εξομάλυνση της ηλεκτροδότησης της χώρας».

Η ίδια διοίκηση που τους έσυρε στα δικαστήρια, λίγες ώρες αφότου ζητούσε την κατανόησή τους με επιστολές του προέδρου και των γενικών διευθυντών της.

Η ίδια διοίκηση που δηλώνει ότι κατανοεί το ασφαλιστικό τους πρόβλημα, αλλά αμέσως σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της, καθώς ζητά να μπουν «τα κεφάλια μέσα».

Η διοίκηση της ΔΕΗ ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα λεφτά που χάνει και καλό είναι να το δηλώσει εξαρχής και στη βάση αυτή να κάνει τις παρεμβάσεις της.

Το κοινωνικό σύνολο ουδόλως την ενδιαφέρει, αφού δεν είχε κανένα πρόβλημα να του επιβάλλει ανατιμήσεις στα τιμολόγια ύψους 21% μέσα σε λίγους μήνες - και μάλιστα αξίωνε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις - ενώ έπεται συνέχεια.

Αλλά ούτε η χώρα την ενδιαφέρει, καθώς εμμέσως δηλώνει πρόθυμη να «διαχυθεί» επιχειρηματικά μέσα σε ξένους ενεργειακούς κολοσσούς που θα αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη στους μετόχους της εταιρείας.

Ο ... ρεαλισμός

«Ο ΣΥΝ, σε αντίθεση με τα άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και το ΛΑ.Ο.Σ., είναι μια δύναμη που μπαίνει στον κόπο και στη δυσκολία, δίπλα στο "όχι" που λέει να κάνει και την αντιπρότασή της. Εμείς δε σκοπεύουμε να πετάξουμε τα οράματά μας στο όνομα του ρεαλισμού. Τα οράματά μας δεν είναι για τη δευτέρα παρουσία. Δεν είμαστε οι χιλιαστές της αριστεράς. Δε θέλουμε όμως να περιμένουν μέχρι το 3000 μ.Χ. οι ασθενέστεροι, οι φτωχοί, οι άνεργοι για να δουν μια καλύτερη μέρα». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Δ. Παπαδημούλης στον Ρ/Σ «Αθήνα 9.84».

Το ΚΚΕ βεβαίως και έχει προτάσεις και τις ξέρει καλά ο κ. Παπαδημούλης. Μόνο που οι προτάσεις του δε χωράνε στο ρεαλισμό της «ανανεωτικής αριστεράς», στα ασφυκτικά πλαίσια του οποίου στριμώχνει και τα «οράματά της». Στο ρεαλισμό του ευρωμονόδρομου και του Μάαστριχτ. Στο ρεαλισμό της συμπόρευσης με όσους καταδικάζουν τους εργάτες σε αυξήσεις των 0,77 ευρώ. Στο ρεαλισμό της επιθυμητής ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών - που όπως ο ίδιος είπε «διεκδικούμε μια νέα πλειοψηφία ικανή να κυβερνήσει τον τόπο. Αυτό είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας». Αν οι ασθενέστεροι, όπως τους αποκαλεί, ακουμπήσουν στα οράματα του ΣΥΝ ούτε το 3000 μ.χ. θα κατορθώσουν να δουν άσπρη μέρα.

Οι επενδυτές...

Μεγάλη χαρά έχει ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Α. Σπηλιωτόπουλος, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Ρωσία και δε φουρκίζεται με το Ασφαλιστικό. Εξάλλου, μια χαρά τον υποδέχτηκαν οι ρωσικές αρχές και οι συναντήσεις ευδοκιμούν και με το παραπάνω.

Μόνο που τα έμπλεξε λίγο τα πράγματα. Μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Β. Στραζαλκόφσκι, ο Α. Σπηλιωτόπουλος μίλησε για επενδύσεις και για «περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής κίνησης των Ρώσων επενδυτών προς την Ελλάδα».

Δηλαδή, το ζητούμενο είναι να έρθουν ματσωμένοι Ρώσοι για διακοπές ή για μπίζνες; Μπορεί και τα δύο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ο Ελληνας υπουργός συγχύστηκε από την αμεσότητα του Ρώσου ομολόγου του, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος επειδή μίλησαν και για πρακτικά θέματα, ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία στον τομέα των μαρίνων και της ναυπήγησης ποταμόπλοιων, για να καταλήξει: «Αν υλοποιηθεί έστω ένα μικρό μέρος από αυτά που συζητήσαμε, σημαίνει ότι δε χάσαμε το χρόνο μας».

Και το είπε αυτό ενώπιον του Α. Σπηλιωτόπουλου που το Φλεβάρη υπολογίζεται ότι βρέθηκε στην Ελλάδα μόνο ...3 μέρες και όπου πάει διοργανώνει ομιλίες για την «εμπειρία» που λέγεται Ελλάδα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενιαίος αγώνας

Απεργία σήμερα, πανελλαδική, πανεργατική. Για το δικαίωμα στην Ασφάλιση. Στις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, στη σύνταξη για αξιοπρεπή ζωή στους απόμαχους της δουλειάς, για να σταματήσει ο εργάσιμος βίος να φτάνει ως το θάνατο. Ετσι τον θέλουν τα μονοπώλια. Μα αυτός ο αγώνας είναι αγώνας ζωής κόντρα στα μονοπώλια. Αυτά που μετράνε τη ζωή των λαών σαν αναλώσιμο είτε στην παραγωγή, είτε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οπως πριν 9 χρόνια με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας και 5 χρόνια από την εισβολή των Αμερικανών και των «προθύμων» συμμάχων τους στο Ιράκ. Την ίδια ώρα με την πανεργατική απεργία, ηχούν και οι σειρήνες του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Καλούν στο αυριανό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια και στην πορεία που θ' ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία. Καλούν στο δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, που συνδέεται άρρηκτα με το γενικότερο μέτωπο των εργαζομένων για την απόκρουση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Στην απόκρουση της επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Το αντίπαλο δέος υπάρχει και ας ανατράπηκε ο σοσιαλισμός. Είναι οι λαοί που λένε «όχι» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που τα καταγγέλλουν και αντιστέκονται σε αυτά. Είναι το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που καλλιεργεί την αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς και εναντιώνεται με συνέπεια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι η παγκόσμια δύναμη κρούσης που μπορεί να αποκρούσει, να καθυστερήσει και τελικά να ανατρέψει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μαζί με το εργατικό κίνημα. Η κινητοποίηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια όχι μόνο δεν έχει κοπάσει 9 χρόνια μετά τους βάρβαρους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εκδηλώνεται με την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου. Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και απειλείται νέος γύρος εντάσεων, με αλλαγές συνόρων και νέες εστίες αποσταθεροποίησης και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ταυτόχρονα, η βάρβαρη κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και εντείνεται. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ παγκοσμιοποιείται, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του σαν σιδερένια γροθιά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης που είναι.

Η θέση της χώρας μας σε αυτήν την ιμπεριαλιστική καταιγίδα, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, καθώς η ντόπια πλουτοκρατία έχει πλήρως προσαρμόσει τα συμφέροντά της και τις επιδιώξεις στους νέους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, υποθηκεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού. Την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι εργαζόμενοι τις μέρες αυτές με την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματά τους, τις προηγούμενες στα εργασιακά δικαιώματά τους, στην Παιδεία, στην Υγεία και συνολικά στη ζωή τους.

Ενιαίος, λοιπόν, είναι ο αγώνας, ενιαίο πρέπει να είναι και το μέτωπο. Η απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και η παρεμπόδιση της παραπέρα ελληνικής εμπλοκής σε αυτά πάνε μαζί με τον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο αγώνας για τη διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων βρίσκεται σε απόλυτη αλληλεπίδραση με τον αγώνα για την ειρήνη και την ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ