Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.- Ακυρο το δημοψήφισμα για την επέκταση της ισχύος του άρθρου 18 του ιταλικού Εργατικού Κώδικα, που προστατεύει τους Ιταλούς εργαζόμενους από άδικη απόλυση και ισχύει μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η συμμετοχή έφτασε το 23%, ενώ το απαιτούμενο όριο ήταν 50%+1.

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Γάλλοι στρατιώτες σκότωσαν τη Δευτέρα στη βορειοανατολική πόλη Μπουνία της ΛΔ Κονγκό δύο μεθυσμένους νεαρούς Κογκολέζους, επειδή τους θεώρησαν «επικίνδυνους».

ΣΚΟΠΙΑ.- Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε χτες, όταν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν πάτησε νάρκη στην περιοχή «Μάγια Παντίνες», κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.- Τη ριζική αναθεώρηση του συστήματος στειρώσεων απαίτησε χτες ο Δημόσιος Κατήγορος της αυστραλιανής πολιτείας Βικτόρια, μετά από σωρεία κρουσμάτων παράνομων στειρώσεων νεαρών γυναικών με ειδικές ανάγκες από γιατρούς.

ΑΜΜΑΝ.- Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την ανάληψη του θρόνου από τον βασιλιά Αμπντάλα, το 1999, διεξήχθησαν, χθες, στην Ιορδανία. Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχε και το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας, ενώ η πολιτική ζωή στιγματίζεται από την έντονη λαϊκή οργή για τα τεκταινόμενα σε Παλαιστίνη και Ιράκ.

ΜΟΣΧΑ.- Τέσσερις εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στοά ανθρακωρυχείου στην πόλη Προκόπιεφσκ, στη Σιβηρία. Η στοά κατέρρευσε τη Δευτέρα, σκοτώνοντας 11 εργαζόμενους.

ΠΡΑΓΑ.- Το 77,3% των Τσέχων ψήφισε τελικά υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το «όχι» συγκέντρωσε το 22,67% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή ήταν μόλις 55,21%.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Απεργιακός πυρετός

ΚΙΤΟ - ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου Χόρχε Μπατλ και ειδικά στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής οικονομικής κρίσης που μαστίζει και την Ουρουγουάη, απέργησαν χτες, για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια, οι εργαζόμενοι στην Ουρουγουάη.

«Ουρουγουάη, η χώρα των ευκαιριών: πείνα, εξορία ή φυλακή». Το τεράστιο πανό δέσποζε στο κέντρο της πρωτεύουσας Μοντεβίδεο, ενώ δεκάδες αφίσες και πανό των συνδικάτων και της κύριας Συνδικαλιστικής Ενωσης της CNT, καλούσαν εδώ και μέρες τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πρώτη μεγάλη γενική απεργία εδώ και δεκαετίες, καταγγέλλοντας την ανεργία και τους μισθούς πείνας, απαιτώντας παράλληλα, την καταπολέμηση της ανεργία, τον τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων και τον τερματισμό της μείωσης των πραγματικών αποδοχών.

Οι εργαζόμενοι φαίνονται αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν εκ νέου τα αυτονόητα, δηλαδή το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εργασίας ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας «είναι εύθραυστη» στην προσπάθειά της να αναστρέψει το κλίμα της οικονομικής κρίσης, αντίστοιχης δεινότητας με αυτή που έπληξε την Αργεντινή και την Παραγουάη. Μία κρίση που έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού στην εξαθλίωση, με τις τιμές να καλπάζουν και τους μισθούς να παραμένουν παγωμένοι εδώ και χρόνια, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει επισήμως το 20%...

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη απεργία μετά τη μεγάλη απεργία της 27ης Ιουνίου 1973, όταν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ουρουγουάης απέργησαν και διαδήλωσαν κατά της δικτατορίας, και όπως επισημαίνουν σήμερα είναι η χούντα που διέλυσε τους κοινωνικούς και οικονομικούς ιστούς και έθεσε τα θεμέλια για το ξεπούλημα της χώρας και τελικά την καταστροφή και τον όλεθρο που βιώνουν σήμερα οι Ουρουγουανοί.

Ομως και στο Εκουαδόρ, πραγματοποιήθηκε απεργία των εργατών της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας, ενάντια στα σχέδια της ιδιωτικοποίησης του νευραλγικού αυτού τομέα, μία εκ των φτωχότερων της Λατινικής Αμερικής. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν επί της ουσίας τον Πρόεδρο Λούσιο Γκουτιέρες, με τις ψήφους των οποίων εκλέχτηκε, να μην προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις, αγνοώντας τη λαϊκή βούληση και καταπατώντας τους όρους της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησής του.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Πάνε να δέσουν το λαό χειροπόδαρα

Την ελληνική κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων για την παράνομη αφαίρεση της βίζας του Κουβανού συνδικαλιστή Κάρλο Ρόχας Λεάλ, που είχε καλέσει να συμμετέχει σε σειρά εκδηλώσεων συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον κουβανέζικο λαό που διοργάνωσε με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως όπου ήταν και ο κεντρικός ομιλητής.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση, γιατί, όπως σημειώνει, με τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, με τη συμφωνία της Σένγκεν, με διάφορους αντιδημοκρατικούς νόμους καταργεί δημοκρατικά δικαιώματα του λαού που κατακτήθηκαν με αγώνες. Ετσι, αφαίρεσαν και το δικαίωμα στους Ελληνες εργαζόμενους να ακούσουν από πρώτο χέρι την εξέλιξη των γεγονότων στην Κούβα και στους Κουβανούς.

Περιγράφοντας, στη συνέχεια, η Ομοσπονδία την έρευνα που έκανε για να μάθει τι συμβαίνει σημειώνει ότι σε ερώτηση που έκαναν στο υπουργείο Εξωτερικών, γιατί κόπηκε η βίζα, τους απάντησαν: «Τη βίζα την έκοψε ο Πρόξενός μας στην Αβάνα και δεν υποχρεούται να δώσει λόγο σε κανέναν». Σε επικοινωνία με την Πρεσβεία μας στην Κούβα, όπως ενημερώνει στη συνέχεια, τους απάντησαν: «Το αίτημα του Κουβανού το στείλαμε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στη Σένγκεν», η οποία εξέδωσε βίζα τρεις μέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης από την Κούβα. Χρειάστηκαν 19 μέρες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για βίζα, για να απαντήσουν.

«Δε χωράει αμφιβολία, επισημαίνει η Ομοσπονδία μετά τα παραπάνω, ότι το λαό και γενικότερα τους λαούς πάνε να τους δέσουν χειροπόδαρα. Ο κάθε εργάτης, ο κάθε εργαζόμενος θα είναι ύποπτος, θα διώκεται την κατάλληλη στιγμή, έστω κι αν στραβοκοίταξε χωροφύλακα, αν συμμετείχε στη διαδήλωση, την απεργία. Θα είναι ύποπτος, έστω κι αν σκέφτηκε ή του ξέφυγε να ομολογήσει, έστω και λεκτικά, ότι τούτο το σύστημα είναι άδικο και πρέπει να αλλάξει.

Γι' αυτό, καταλήγοντας η Ομοσπονδία καλεί τους Οικοδόμους σε επαγρύπνηση, επιφυλακή και αγωνιστική ετοιμότητα, για να αποτρέψουμε τα χειρότερα που έρχονται για εμάς και τα παιδιά μας.

ΚΟΥΒΑ
Υπό το βλέμμα του Τσε

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΑΒΑΝΑ.--

Επισήμως, στις 14 Ιούνη του 1928, στο Ροσάριο της Αργεντινής, ήρθε στη ζωή ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα. 75 χρόνια μετά ο «Τσε», όπως πια όλοι τον αποκαλούν και τον αναγνωρίζουν, εξακολουθεί να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, που ο Φιντέλ Κάστρο πρόσφατα χαρακτήρισε ως έναν «εκπληκτικό άνθρωπο, με τρομερή νοημοσύνη, ευαισθησία και πνευματική καλλιέργεια», έγινε αφορμή για διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε πολλές περιοχές της Κούβας, όπου δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί βροντοφώναξαν και πάλι «Μέχρι την τελική νίκη. Για πάντα». Σύμφωνα με το BBC, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε για ακόμη μία χρονιά η πόλη Σάντα Κλάρα, μέρος όπου ηγήθηκε ο Τσε της μεγάλης μάχης που έδωσε τη χαριστική βολή στις δυνάμεις του Φουλχένσιο Μπατίστα. Πόλη όπου φυλάσσονται τα οστά του και έχει ανεγερθεί το λιτό μνημείο.

Η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του όμως είναι ο αγώνας των ίδιων των Κουβανών για την κυριαρχία τους και την αξιοπρέπειά τους. Το απέδειξαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Αβάνας διαδήλωσαν κατά της ΕΕ, της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και των ΗΠΑ, που προσπαθούν με διπλωματικά και άλλα μέσα να απομονώσουν, αλλά και να ανατρέψουν το σοσιαλιστικό σύστημα της Κούβας.

Στο μεταξύ, οι προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, προς την ισπανική κυβέρνηση να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Κούβας, με Δούρειο Ιππο το Πολιτιστικό Κέντρο της Ισπανίας. «Αποδίδοντας φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους Ισπανούς ποιητές και δραματουργούς, κτηνωδώς δολοφονηθέντα από τις φασιστικές δυνάμεις το 1936, το Ιδρυμα θα μετονομαστεί σε Πολιτιστικό Κέντρο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Από εδώ και στο εξής θα βρίσκεται υπό κουβανική διοίκηση και η δραστηριότητά του θα είναι αποκλειστικά στη διάδοση των αξιών του ισπανικού πολιτισμού στην Κούβα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου προστίθεται ότι επιδόθηκε προφορικά στην ισπανική πρεσβεία η απόφαση της κυβέρνησης της Κούβας να ακυρώσει τη συμφωνία για την ίδρυση του Κέντρου, που υπεγράφη στις 16 Μάη 1995.

Ως απάντηση η Ισπανία κάλεσε την πρέσβειρα της Κούβας στη Μαδρίτη, Ιζαμπέλ Αλιέντε, στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου η ισπανική διπλωματία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τις φραστικές επιθέσεις του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο κατά του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ και για το κλείσιμο του Πολιτιστικού Ισπανικού Κέντρου στην Αβάνα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ