Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για άλλη μια φορά οι μαθητές «έδωσαν "τρόπο" στην οργή»

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο, αυτό που πέρασε, οι μαθητές «έδωσαν "τρόπο" στην οργή τους» και εκφράστηκαν πολύμορφα στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν σε διάφορες πόλεις.

«Εκρηκτικό» και ανατρεπτικό μήνυμα έστειλαν στα Γιάννενα, στο Φεστιβάλ που έγινε στο Παρκάκι του Μώλου. Με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές συζήτησαν για το σχολείο που έχουν ανάγκη και με μαχητική διάθεση έθεσαν στόχους για τη διεκδίκησή του. Στη συζήτηση μίλησε η εκπαιδευτικός και στέλεχος του ΚΚΕ, Ελένη Μάντη. Το χειροκρότημα του κοινού κέρδισε το πρωτότυπο θεατρικό που δημιούργησαν οι μαθητές, όπου με χιουμοριστικό τρόπο αποτυπώθηκε η ζωή τους την περίοδο της τηλεκπαίδευσης. Το Φεστιβάλ έκλεισε με πολύ κέφι και hip hop μουσική από τους «Νότιο Σκύλο», Stress 247, Blood Of Zeus και «Μαύρα Στίγματα». Στον χώρο του Φεστιβάλ γίνονταν ξεναγήσεις στις εκθέσεις για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, με τίτλο «Ακόμα κι οι πιο μικροί έχουμε τα μεγαλύτερα όνειρα και τις πιο δυνατές φωνές για να τα εκφράσουμε!», και την έκθεση για τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ.

Αντίστοιχα στην Πάτρα, με μαζική συμμετοχή και κέφι, το Φεστιβάλ περιελάμβανε μια σειρά δραστηριότητες: Οργανώθηκε εντυπωσιακό skate event, ενώ βραβεύτηκαν οι συμμετέχοντες σε προηγούμενο αντίστοιχο skate event που είχε γίνει πριν μια βδομάδα. Το χορευτικό τμήμα hip hop του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων ενθουσίασε με τις χορευτικές τους ικανότητες. Στον χαιρετισμό μαθήτριας που ακολούθησε έγινε αναφορά στους μεγάλους μαθητικούς αγώνες και στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, ενώ λειτούργησαν εκθέσεις για τους μαθητικούς αγώνες και έκθεση με θέμα «Η πανδημία μέσα από τις σελίδες του "Οδηγητή"». Οι μαθητές έφτιαξαν ακόμα γκράφιτι εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη. Τέλος, ένωσαν τις φωνές τους στη συναυλία των Raibo και Retro RC, που μας ξεσήκωσαν με παλιά και νέα τραγούδια. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που μαθητές πήραν και αυτοί το μικρόφωνο στα χέρια τους, δείχνοντάς μας το ταλέντο τους με καραόκε.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στην Κόρινθο οι μαθητικές εκδηλώσεις έγιναν στον Φλοίσβο, ξεκινώντας με χαιρετισμό από μαθήτρια η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη των μαθητών για έκφραση μετά από τους τόσους μήνες πανδημίας. Κάτι που αποτυπώθηκε στο μαθητικό σκετς με τίτλο «Τηλεκπαίδευση», που ακολούθησε. Το πρόγραμμα έκλεισε με hip hop συναυλία με τους Toby & Irrational, ενώ υπήρχε και γωνιά με κατασκευές και ζωγραφιές ενάντια στον πόλεμο, για τους μικρότερους φίλους της ΚΝΕ.

Στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Αγ. Μάρκου έγινε συζήτηση για τα ναρκωτικά, όπου μίλησε η Αγγελική Κεφαλληνού, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Ζακύνθου της ΚΝΕ, αναδεικνύοντας ότι η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά σημαίνει πρώτα και κύρια πόλεμο ενάντια στο σύστημα που γεννά και αναπαράγει το φαινόμενο, δηλαδή τον καπιταλισμό.

Στην Πρέβεζα το μαθητικό ραντεβού δόθηκε στο παλιό θερινό σινεμά, που εκτός των άλλων σηματοδότησε το άνοιγμα του χώρου ξανά μετά από αρκετά χρόνια που ήταν παρατημένος. Στον χώρο υπήρχαν διαδραστικά παιχνίδια ερωταπαντήσεων όπως «Ρουκ Ζουκ», «Ο πιο αδύναμος κρίκος», παντομίμα κ.λπ. Υπήρχε έκθεση για την Παλαιστίνη, γωνιά για το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, ενώ οι μαθητές έφτιαξαν γιγαντοπανό με αίτημα «Οχι στην παράδοση των κάστρων σε ιδιώτες - Χώροι ανοιχτοί για πολιτισμό, άθληση, ψυχαγωγία» και έγινε συζήτηση γύρω από τις σχετικές ανάγκες της νεολαίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στην Κέρκυρα, το μαθητικό κέφι απλώθηκε στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ στην Πάνω Πλατεία. Το ενδιαφέρον τράβηξε η έκθεση με τίτλο «Τι σημαίνει για σένα πόλεμος;», όπου μαθητές κάθε ηλικίας έγραψαν τα δικά τους αντιπολεμικά μηνύματα. Στην έκθεση με τίτλο «Το σχολείο και η μόρφωση που έχουμε ανάγκη», μαθητές και φοιτητές έπαιξαν παιχνίδια λέξεων και διακωμώδησαν τη φετινή κατάσταση με την τηλεκπαίδευση. Χαρακτηριστικά, στην ερώτηση «Πες 10 πράγματα που έκανε το υπουργείο Παιδείας φέτος για την προστασία των μαθητών από την πανδημία», η δημοφιλέστερη απάντηση ήταν «Τίποτα», ενώ ακολούθησαν οι απαντήσεις «Μοίρασε παγουρίνα», «Αύξησε τους μαθητές σε κάθε τάξη», «Κατηγόρησε τους μαθητές ως υπεύθυνους για τη διασπορά του ιού»... Στη γωνιά των Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων προβάλλονταν βίντεο και φωτογραφίες από προηγούμενα Διήμερα, δίνοντας ραντεβού για το 30ό που μας έρχεται. Το Μαθητικό Φεστιβάλ έκλεισε με όμορφη συναυλία που είχαν προετοιμάσει μαθητές και φοιτητές και τα τραγούδια απλώθηκαν σε κάθε γωνιά της πλατείας, καταλήγοντας σε ένα αυτοσχέδιο καραόκε πάρτι.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν εμπόδισαν τη διεξαγωγή του Μαθητικού Φεστιβάλ στην Καρδίτσα, στην πλατεία Παυσιλύπου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παιχνίδια quizdom και κρυμμένου θησαυρού, όπως και γωνιά με θέμα «Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης», όπου ζωγράφισαν ένα ξεχωριστό πανό. Ακολούθησε χαιρετισμός από την Μαρίνα Φυτσιλή, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Καρδίτσας της ΚΝΕ, ενώ οι συναυλίες σε ρυθμούς ροκ ξεσήκωσαν τους μαθητές, που απτόητοι χόρευαν ακόμα κι όταν η βροχή δυνάμωνε!

«Καρφί στο μάτι» τα Μαθητικά Φεστιβάλ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Τα Μαθητικά Φεστιβάλ συγκινούν εκατοντάδες νέους, που αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις, έχοντας συναντηθεί με την ΚΝΕ στον αγώνα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, που θα μορφώνουν και δεν θα εξοντώνουν. Γι' αυτό εξάπτουν την ανησυχία όσων τρέμουν στην ιδέα ότι όλο και περισσότεροι νέοι «δίνουν "τρόπο" στην οργή» και «ανασαίνουν» στον αγώνα για να νικήσει η ζωή, όπως είναι το σύνθημα των φετινών Φεστιβάλ.

Πάνω - πάνω βέβαια στη λίστα είναι τα διάφορα φασιστοειδή, τα μαντρόσκυλα του συστήματος, αλλά και διάφορες δημοτικές αρχές που προσπαθούν να βάλουν κάθε είδους εμπόδια, π.χ. με το να μην παραχωρούν χώρους για τις εκδηλώσεις.

Τελευταίο τέτοιο κρούσμα, μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε το Μαθητικό Φεστιβάλ στην Τούμπα, η άνανδρη επίθεση σε μέλη της Οργάνωσης, ανάμεσά τους μαθητές και μαθήτριες, από ομάδα θρασύδειλων φασιστοειδών, με κουκούλες και καλυμμένα πρόσωπα.

Απόπειρες τέτοιων θρασύδειλων να προκαλέσουν προβλήματα και να βάλουν εμπόδια στα Φεστιβάλ είχαμε και σε άλλες πόλεις και γειτονιές το προηγούμενο διάστημα, κάτι που δείχνει ότι δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Ενδεικτικά, στην Καστοριά ομάδα φασιστοειδών επιχείρησε να τραμπουκίσει μέλη της ΚΝΕ που έκαναν αφισοκόλληση, ενώ σε κατηχητικά στη Θεσσαλονίκη διαβάστηκε σε μαθητές η λίστα με τις ημερομηνίες και τους χώρους όπου οργανώνονται Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πόλη, προκειμένου οι νέοι να αποφύγουν ακόμα και να περάσουν από εκεί!

Αλλά και στην Αττική και αλλού είχαμε ανάλογα περιστατικά, π.χ. την προσπάθεια φασιστοειδών στο Μενίδι, που πήρε την κατάλληλη απάντηση από μαθητές και παρευρισκόμενους στην πλατεία. Την επιτυχία του Φεστιβάλ τους εξασφάλισαν και οι Μαθητικές Οργανώσεις Ραφήνας - Αρτέμιδας, καθώς και ο κόσμος που βρισκόταν εκεί, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια της δημοτικής αρχής Σπάτων - Αρτέμιδας και κάποιων δήθεν «αγανακτισμένων» φασιστοειδών που ενοχλημένοι από την επιτυχία του προσπάθησαν να το ακυρώσουν, καλώντας την αστυνομία αλλά και την... Πυροσβεστική.

Οσο κι αν λυσσάνε, όσο κι αν θέλουν τη νέα γενιά με το κεφάλι σκυμμένο, θα μείνουν με την όρεξη...

Φοιτητικά Φεστιβάλ σε άλλες πόλεις

Με σύνθημα «Μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός!», οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα ΑΕΙ κάνουν αυτή την περίοδο τα Φοιτητικά Φεστιβάλ τους. Πέρα από το μεγάλο ραντεβού της Αθήνας στις 18 - 19 Ιούνη, στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, Φοιτητικά Φεστιβάλ γίνονται αυτές τις μέρες και σε άλλες πόλεις.

Την Παρασκευή 18 Ιούνη, γίνεται το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λάρισα, που θα διεξαχθεί στο Γαιόπολις (πρώην ΤΕΙ). Το πρόγραμμα αρχίζει στις 7 μ.μ. και περιλαμβάνει: Τουρνουά σκακιού, graffiti event, ομιλία από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας, και συναυλία με τους Αλέξανδρο Μπαρμπούτη, Κωνσταντίνα Κατσογιάννη, Στέλιο Καραβίδα, Smakos, Pisum Sativum.

Φοιτητικά Φεστιβάλ διοργανώνονται, επίσης, στην Κρήτη.

Στα Χανιά, οι εκδηλώσεις θα γίνουν το Σάββατο 19 Ιούνη, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών και θα περιλαμβάνουν: Συναυλίες με τον Χρήστο Θηβαίο και με τους «Heming ways» και «Meridian Black». Ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρουσίαση ομαδικής εργασίας με θέμα «Αγώνας για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία τον 21ο αιώνα». Συζήτηση με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός - Πράσινη Ανάπτυξη», όπου θα μιλήσει ο Αντρέας Ανδρονικάκης, υποψήφιος διδάκτορας και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση αφιερωμένη στις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Αντίστοιχα στο Ηράκλειο, το Φοιτητικό Φεστιβάλ γίνεται την Κυριακή 20 Ιούνη, στο Πάρκο Κομμένο Μπεντένι (ευκάλυπτος). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: Συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο. Ομιλία του Τζόνι Γκιολίκου, Γραμματέα του ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ. Μουσικό αφιέρωμα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Θεματικές συζητήσεις με τίτλους: «Η Υγεία στα χρόνια της πανδημίας και η προοπτική των αποφοίτων», «Επιστήμη και έρευνα: Από ποιον για ποιον;», «Δούλοι τον 21ο αιώνα ή ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής».

Στον χώρο θα υπάρχουν: Εκθεση για τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις, περίπτερο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στις 25 και 26 Ιούνη, η σκυτάλη θα περάσει στο Φοιτητικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία, στο ύψος του δημαρχείου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το Σάββατο στις 20.30 η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Ν. Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φοιτητικού Φεστιβάλ στην Αθήνα έχει ως εξής:

Παρασκευή 18/6

18.30 Επίδειξη μαχητικών αθλημάτων και σεμινάριο γυναικείας αυτοάμυνας.

19.00 Ανοιχτό μάθημα latin χορού.

20.00 Συζήτηση με θέμα «Το φοιτητικό κίνημα και η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων». Θα μιλήσουν οι: Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

21.00 Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

22.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

23.00 Hip hop live με: Το Σφάλμα, Rhyme Riot, Raibo, «ΕΝΟΠΛΕΣ ΧΑRΕΣ».

00.00 Αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι.

Σάββατο 19/6

19.00 Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα: «Ποτ Πουρί», «Echo», «Ζύμος και οι Κεραμιδόγατες».

20.30 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

21.30 Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

23.30 Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο (σε επιμέλεια Πάνου Τσίτσικα).

Και τις δύο μέρες του φεστιβάλ θα πραγματοποιείται τουρνουά σκακιού και Quiz ερωτήσεων που επιμελήθηκε η ΠΟ Σπουδάζουσας. Για συμμετοχή στο email: spoudazousa_athinas_kne@outlook.com.gr ή στο τηλέφωνο: 6947319717 (Λουκία)

Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν: Μπαρ, έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση που επιμελήθηκε η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ με θέμα τη συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων των φοιτητών.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!

Στην τελική ευθεία για το Φοιτητικό Φεστιβάλ Αθήνας της ΚΝΕ που ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με μέλη της ΚΝΕ για τη σημασία του

Την Παρασκευή 18 Ιούνη ανοίγει τις πύλες του το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα, όπου το Σάββατο στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Πρόκειται για ένα μεγάλο αντάμωμα των φοιτητών, με την ΚΝΕ να στέλνει το μήνυμα σε χιλιάδες φοιτητές: «Μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις μελών και στελεχών της ΠΟ Σπουδάζουσας σχετικά με το μήνυμα που θέλει να στείλει το Φεστιβάλ, τη συζήτηση που έχει ανοίξει ανάμεσα στους φοιτητές από τις πλούσιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις που προηγήθηκαν και θα κορυφωθούν στις 18 - 19 Ιούνη στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Συναντιόμαστε με τους συμφοιτητές μας

Ο Σπύρος Νικολόπουλος, πρωτοετής φοιτητής και μέλος της ΟΒ Φυσικού Αθήνας της ΚΝΕ, σημειώνει: «Ως πρωτοετής φοιτητής, γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολος ήταν ο τελευταίος χρόνος. Η κυβέρνηση κράτησε τις σχολές μας κλειστές, αρνούμενη να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε με ασφάλεια. Αντί γι' αυτά, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να περάσει σωρό από αντιδραστικά μέτρα (όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία), ενώ παράλληλα η επιχειρηματική δράση στα πανεπιστήμια δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Περάσαμε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να μπούμε στα αμφιθέατρά μας, χωρίς να δούμε τους καθηγητές μας, χωρίς να επικοινωνήσουμε με τους συμφοιτητές μας, παρά μόνο πίσω από μια οθόνη.

Λίγο πριν τελειώσει, λοιπόν, αυτή η ακαδημαϊκή χρονιά, τα μέλη της ΚΝΕ διοργανώνουμε με πολλή όρεξη τα Φοιτητικά Φεστιβάλ γιατί πραγματικά αποτελούν μια "ανάσα", ειδικά για όλους εμάς τους πρωτοετείς που περάσαμε μια δύσκολη χρονιά στο ξεκίνημα της φοιτητικής μας ζωής. Ερχονται να καλύψουν την ανάγκη για ψυχαγωγία, διασκέδαση, κοινωνικοποίηση που όλοι μέσα στην πανδημία λίγο ή πολύ τη στερηθήκαμε. Μέσα από τις συναυλίες, τις διάφορες πολιτιστικές δράσεις που εκτυλίσσονται στα Φεστιβάλ αυτά, μπορούμε να συναντηθούμε με συμφοιτητές μας, να γνωρίσουμε και άλλους που δεν έχουμε γνωρίσει ακόμα, λόγω της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης, να διασκεδάσουμε με παρέες και φίλους.

Ακόμα, τα Φεστιβάλ αυτά είναι χώροι προβληματισμού, χώροι στους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε για τις ανησυχίες και τα όνειρά μας, πώς αυτά θα βρουν απάντηση σήμερα μέσα απ' την πρόταση του ΚΚΕ.

Οι πρωτοετείς φοιτητές έχουμε πλέον μια συσσωρευμένη πείρα: Στις συνθήκες της πανδημίας φάνηκε ξεκάθαρα πως στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία μας ή η εκπαίδευσή μας, γενικότερα η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Φάνηκε ότι μόνο μέσα από τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας. Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να γίνουν κριτήριο για πολλούς νέους και νέες προκειμένου να δυναμώσουν και να πληθύνουν οι φωνές αμφισβήτησης, να ξεπεράσουν δισταγμούς που έχουν, να "κάνουν το βήμα", να επιλέξουν την οργανωμένη ζωή και δράση μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ για την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, να παλέψουν για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Καλούμε κάθε νέο και νέα να έρθει σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ

Αντίστοιχα η Ζωή Νταντή, Γραμματέας της ΟΒ Ιατρικής Αθήνας της ΚΝΕ, επισημαίνει:

«Τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ διαχρονικά αποτελούν χώρο ζωντάνιας, αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών! Ετσι και φέτος, το Φοιτητικό Φεστιβάλ έρχεται με το σύνθημά του να αγκαλιάσει κάθε νέο και νέα που το προηγούμενο διάστημα δεν σταμάτησε "να ζει, να τολμά, να προχωρά"!

Απευθυνόμαστε σε κάθε νέο και νέα, κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που 1,5 χρόνο τώρα ζει αυτός και η οικογένειά του τις συνέπειες της πανδημίας, σε κάθε φοιτητή που κρατήθηκε μακριά από τη σχολή του, τα εργαστήρια, τις πρακτικές και κλινικές ασκήσεις, βιώνοντας την υποβάθμιση των μορφωτικών του δικαιωμάτων μέσα από την τηλεκπαίδευση. Ξεχωριστό κάλεσμα απευθύνουμε στους εργαζόμενους φοιτητές, που βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να τσακίζονται από το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά που φέρνει προς ψήφιση.

Στόχος μας είναι το Φοιτητικό Φεστιβάλ να αποτελέσει τον χώρο που θα βρεθούμε όλοι όσοι έχουμε τις ίδιες ανησυχίες για τις σπουδές και το μέλλον μας, αγανακτούμε από τη σημερινή κατάσταση, προβληματιζόμαστε για το "τι μπορεί να γίνει", όλοι εμείς που ενώσαμε το προηγούμενο διάστημα τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε καλύτερες σπουδές, καλύτερη ζωή.

Μέσα από τις ομιλίες, τις εκδηλώσεις, τη ζωντανή επικοινωνία, την ψυχαγωγία, την πολιτιστική δημιουργία, την έκθεση βιβλίου και την έκθεση για τους αγώνες των φοιτητών που θα υπάρχει στον χώρο του Φεστιβάλ, καλούμε κάθε νέο και νέα να έρθει σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ. Ιδιαίτερη θέση στο φετινό Φοιτητικό Φεστιβάλ έχει η νέα έκδοση του Τμήματος Παιδείας & Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, "Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας", που μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα και τις αγωνίες των φοιτητών σήμερα.

Με ενθουσιασμό προχωράμε στην τελική ευθεία του Φοιτητικού Φεστιβάλ και αισιοδοξούμε στη συμμετοχή κάθε νέου και νέας σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας!».

Η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, Γραμματέας της ΤΟ Φιλοσοφικής Αθήνας της ΚΝΕ, τονίζει:

«Σε λιγότερο από 3 μέρες θα ανοίξει τις πύλες της η "κόκκινη πολιτεία" που κάθε χρόνο ετοιμάζουμε με πολλή όρεξη και μεράκι μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από κάθε σχολή της Αθήνας.

Εχουν προηγηθεί οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις της Σπουδάζουσας σε κάθε ίδρυμα το προηγούμενο διάστημα, που αγκαλιάστηκαν από εκατοντάδες φοιτητές και ζωντάνεψαν με μελωδίες και συζητήσεις τις σχολές που ήταν κλειστές εδώ και 1,5 χρόνο.

Φέτος το Φεστιβάλ μας πραγματοποιείται μέσα σε "ιδιαίτερες" συνθήκες. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διοργανώσουμε ένα Φεστιβάλ αντάξιο των προσδοκιών των φοιτητών, που γνωρίζουν ότι το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός για τη σπουδάζουσα νεολαία της Αττικής. Οπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν η Οργάνωσή μας, διαμορφώνουμε τον χώρο που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ, τις συναυλίες και τις εκδηλώσεις, προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος!

Ομως, το φετινό Φεστιβάλ έχει και μια άλλη "ιδιαιτερότητα". Πραγματοποιείται στη φωτιά της μάχης που καθημερινά δίνουμε οι φοιτητές στο πλευρό του εργαζόμενου λαού ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά, ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζει για εμάς, τη νέα γενιά των εργαζομένων, ένα εργασιακό μέλλον χειρότερο από αυτό των γονιών μας!

Η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στις 19 του Ιούνη, μπορεί να στείλει ηχηρό μήνυμα αντίστασης και εναντίωσης στο νομοσχέδιο, μήνυμα συμπόρευσης με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ που αποτελεί "καρφί στο μάτι" του συστήματος.

Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία οι δεκάδες συζητήσεις με αφορμή τις εξελίξεις και γύρω από τον προβληματισμό που έχουν αρκετοί φοιτητές για το "αν μπορεί κάτι να αλλάξει σήμερα" να πάρουν απάντηση στο Φεστιβάλ μας.

Το σύστημα βάζει "λυτούς και δεμένους" μέσα και έξω από τις σχολές μας να μας κάνουν να πιστέψουμε πως "τίποτα δεν αλλάζει". Η αλήθεια είναι ότι φοβούνται την προοπτική να συναντηθούν η οργή και η αγανάκτηση που νιώθει η νεολαία με τις ριζοσπαστικές ιδέες του ΚΚΕ. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η νεολαία μπορεί να βρει την ελπίδα, τη δύναμη, το κουράγιο να αλλάξει τα πράγματα μέσα από τις επαναστατικές ιδέες και τη δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Απευθυνόμαστε στη νεολαία και λέμε ότι υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος: Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ να δώσουμε έναν όμορφο αγώνα για μια άλλη κοινωνία, για μια κοινωνία που θα νικήσει η ζωή, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ