Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!

Στην τελική ευθεία για το Φοιτητικό Φεστιβάλ Αθήνας της ΚΝΕ που ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με μέλη της ΚΝΕ για τη σημασία του

Την Παρασκευή 18 Ιούνη ανοίγει τις πύλες του το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα, όπου το Σάββατο στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Πρόκειται για ένα μεγάλο αντάμωμα των φοιτητών, με την ΚΝΕ να στέλνει το μήνυμα σε χιλιάδες φοιτητές: «Μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις μελών και στελεχών της ΠΟ Σπουδάζουσας σχετικά με το μήνυμα που θέλει να στείλει το Φεστιβάλ, τη συζήτηση που έχει ανοίξει ανάμεσα στους φοιτητές από τις πλούσιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις που προηγήθηκαν και θα κορυφωθούν στις 18 - 19 Ιούνη στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Συναντιόμαστε με τους συμφοιτητές μας

Ο Σπύρος Νικολόπουλος, πρωτοετής φοιτητής και μέλος της ΟΒ Φυσικού Αθήνας της ΚΝΕ, σημειώνει: «Ως πρωτοετής φοιτητής, γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολος ήταν ο τελευταίος χρόνος. Η κυβέρνηση κράτησε τις σχολές μας κλειστές, αρνούμενη να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε με ασφάλεια. Αντί γι' αυτά, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να περάσει σωρό από αντιδραστικά μέτρα (όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία), ενώ παράλληλα η επιχειρηματική δράση στα πανεπιστήμια δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Περάσαμε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να μπούμε στα αμφιθέατρά μας, χωρίς να δούμε τους καθηγητές μας, χωρίς να επικοινωνήσουμε με τους συμφοιτητές μας, παρά μόνο πίσω από μια οθόνη.

Λίγο πριν τελειώσει, λοιπόν, αυτή η ακαδημαϊκή χρονιά, τα μέλη της ΚΝΕ διοργανώνουμε με πολλή όρεξη τα Φοιτητικά Φεστιβάλ γιατί πραγματικά αποτελούν μια "ανάσα", ειδικά για όλους εμάς τους πρωτοετείς που περάσαμε μια δύσκολη χρονιά στο ξεκίνημα της φοιτητικής μας ζωής. Ερχονται να καλύψουν την ανάγκη για ψυχαγωγία, διασκέδαση, κοινωνικοποίηση που όλοι μέσα στην πανδημία λίγο ή πολύ τη στερηθήκαμε. Μέσα από τις συναυλίες, τις διάφορες πολιτιστικές δράσεις που εκτυλίσσονται στα Φεστιβάλ αυτά, μπορούμε να συναντηθούμε με συμφοιτητές μας, να γνωρίσουμε και άλλους που δεν έχουμε γνωρίσει ακόμα, λόγω της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης, να διασκεδάσουμε με παρέες και φίλους.

Ακόμα, τα Φεστιβάλ αυτά είναι χώροι προβληματισμού, χώροι στους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε για τις ανησυχίες και τα όνειρά μας, πώς αυτά θα βρουν απάντηση σήμερα μέσα απ' την πρόταση του ΚΚΕ.

Οι πρωτοετείς φοιτητές έχουμε πλέον μια συσσωρευμένη πείρα: Στις συνθήκες της πανδημίας φάνηκε ξεκάθαρα πως στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία μας ή η εκπαίδευσή μας, γενικότερα η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Φάνηκε ότι μόνο μέσα από τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας. Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να γίνουν κριτήριο για πολλούς νέους και νέες προκειμένου να δυναμώσουν και να πληθύνουν οι φωνές αμφισβήτησης, να ξεπεράσουν δισταγμούς που έχουν, να "κάνουν το βήμα", να επιλέξουν την οργανωμένη ζωή και δράση μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ για την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, να παλέψουν για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Καλούμε κάθε νέο και νέα να έρθει σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ

Αντίστοιχα η Ζωή Νταντή, Γραμματέας της ΟΒ Ιατρικής Αθήνας της ΚΝΕ, επισημαίνει:

«Τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ διαχρονικά αποτελούν χώρο ζωντάνιας, αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών! Ετσι και φέτος, το Φοιτητικό Φεστιβάλ έρχεται με το σύνθημά του να αγκαλιάσει κάθε νέο και νέα που το προηγούμενο διάστημα δεν σταμάτησε "να ζει, να τολμά, να προχωρά"!

Απευθυνόμαστε σε κάθε νέο και νέα, κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που 1,5 χρόνο τώρα ζει αυτός και η οικογένειά του τις συνέπειες της πανδημίας, σε κάθε φοιτητή που κρατήθηκε μακριά από τη σχολή του, τα εργαστήρια, τις πρακτικές και κλινικές ασκήσεις, βιώνοντας την υποβάθμιση των μορφωτικών του δικαιωμάτων μέσα από την τηλεκπαίδευση. Ξεχωριστό κάλεσμα απευθύνουμε στους εργαζόμενους φοιτητές, που βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να τσακίζονται από το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά που φέρνει προς ψήφιση.

Στόχος μας είναι το Φοιτητικό Φεστιβάλ να αποτελέσει τον χώρο που θα βρεθούμε όλοι όσοι έχουμε τις ίδιες ανησυχίες για τις σπουδές και το μέλλον μας, αγανακτούμε από τη σημερινή κατάσταση, προβληματιζόμαστε για το "τι μπορεί να γίνει", όλοι εμείς που ενώσαμε το προηγούμενο διάστημα τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε καλύτερες σπουδές, καλύτερη ζωή.

Μέσα από τις ομιλίες, τις εκδηλώσεις, τη ζωντανή επικοινωνία, την ψυχαγωγία, την πολιτιστική δημιουργία, την έκθεση βιβλίου και την έκθεση για τους αγώνες των φοιτητών που θα υπάρχει στον χώρο του Φεστιβάλ, καλούμε κάθε νέο και νέα να έρθει σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ. Ιδιαίτερη θέση στο φετινό Φοιτητικό Φεστιβάλ έχει η νέα έκδοση του Τμήματος Παιδείας & Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, "Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας", που μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα και τις αγωνίες των φοιτητών σήμερα.

Με ενθουσιασμό προχωράμε στην τελική ευθεία του Φοιτητικού Φεστιβάλ και αισιοδοξούμε στη συμμετοχή κάθε νέου και νέας σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας!».

Η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, Γραμματέας της ΤΟ Φιλοσοφικής Αθήνας της ΚΝΕ, τονίζει:

«Σε λιγότερο από 3 μέρες θα ανοίξει τις πύλες της η "κόκκινη πολιτεία" που κάθε χρόνο ετοιμάζουμε με πολλή όρεξη και μεράκι μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από κάθε σχολή της Αθήνας.

Εχουν προηγηθεί οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις της Σπουδάζουσας σε κάθε ίδρυμα το προηγούμενο διάστημα, που αγκαλιάστηκαν από εκατοντάδες φοιτητές και ζωντάνεψαν με μελωδίες και συζητήσεις τις σχολές που ήταν κλειστές εδώ και 1,5 χρόνο.

Φέτος το Φεστιβάλ μας πραγματοποιείται μέσα σε "ιδιαίτερες" συνθήκες. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διοργανώσουμε ένα Φεστιβάλ αντάξιο των προσδοκιών των φοιτητών, που γνωρίζουν ότι το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός για τη σπουδάζουσα νεολαία της Αττικής. Οπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν η Οργάνωσή μας, διαμορφώνουμε τον χώρο που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ, τις συναυλίες και τις εκδηλώσεις, προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος!

Ομως, το φετινό Φεστιβάλ έχει και μια άλλη "ιδιαιτερότητα". Πραγματοποιείται στη φωτιά της μάχης που καθημερινά δίνουμε οι φοιτητές στο πλευρό του εργαζόμενου λαού ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά, ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζει για εμάς, τη νέα γενιά των εργαζομένων, ένα εργασιακό μέλλον χειρότερο από αυτό των γονιών μας!

Η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στις 19 του Ιούνη, μπορεί να στείλει ηχηρό μήνυμα αντίστασης και εναντίωσης στο νομοσχέδιο, μήνυμα συμπόρευσης με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ που αποτελεί "καρφί στο μάτι" του συστήματος.

Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία οι δεκάδες συζητήσεις με αφορμή τις εξελίξεις και γύρω από τον προβληματισμό που έχουν αρκετοί φοιτητές για το "αν μπορεί κάτι να αλλάξει σήμερα" να πάρουν απάντηση στο Φεστιβάλ μας.

Το σύστημα βάζει "λυτούς και δεμένους" μέσα και έξω από τις σχολές μας να μας κάνουν να πιστέψουμε πως "τίποτα δεν αλλάζει". Η αλήθεια είναι ότι φοβούνται την προοπτική να συναντηθούν η οργή και η αγανάκτηση που νιώθει η νεολαία με τις ριζοσπαστικές ιδέες του ΚΚΕ. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η νεολαία μπορεί να βρει την ελπίδα, τη δύναμη, το κουράγιο να αλλάξει τα πράγματα μέσα από τις επαναστατικές ιδέες και τη δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Απευθυνόμαστε στη νεολαία και λέμε ότι υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος: Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ να δώσουμε έναν όμορφο αγώνα για μια άλλη κοινωνία, για μια κοινωνία που θα νικήσει η ζωή, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημεία συνάντησης για φοιτητές και μαθητές τα Στέκια τους στις εκδηλώσεις της Αθήνας(2023-08-23 00:00:00.0)
Μπροστά με τη νέα γενιά στην πάλη για τον σοσιαλισμό!(2022-06-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2022-05-17 00:00:00.0)
Ο χώρος των φοιτητών στις κεντρικές εκδηλώσεις(2019-08-14 00:00:00.0)
Ζητούν φοιτητές για τζάμπα εργασία λόγω έλλειψης προσωπικού!(2014-01-29 00:00:00.0)
Το νεολαιίστικο κίνημα στο προσκήνιο(2006-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ