Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΕΝΤΑ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Καμία ... «άρση» των κερδών και του ανταγωνισμού

Η ανάγκη για κατάργηση κάθε πνευματικής ιδιοκτησίας σε φάρμακα και εμβόλια προκύπτει σήμερα ακόμη πιο έντονα

Copyright 2021 The Associated

Η πρόταση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συζητηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η προσωρινή και κατ' εξαίρεση «άρση» της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19 χαρακτηρίστηκε από πολιτικές δυνάμεις και στη χώρα μας «τολμηρή», «πρωτοπόρα», ακόμα και «προς όφελος των φτωχών». Ορισμένες απ' αυτές, μάλιστα, βλέπουν στην πρόταση Μπάιντεν την «ενσάρκωση» του συνθήματος «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

Φυσικά, όλοι αυτοί - όπως και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ - δεν αμφισβητούν το «δικαίωμα» των φαρμακευτικών ομίλων να παράγουν και να πουλάνε θεραπείες κι εμβόλια με σκοπό το κέρδος. Ούτε διανοούνται βέβαια την κατάργηση κάθε πατέντας και πνευματικού δικαιώματος για όλα τα φάρμακα.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, είναι αναμενόμενο να επικροτούν μια πρόταση, που ουσιαστικά αναγνωρίζει την πνευματική ιδιοκτησία των φαρμακευτικών ομίλων και που αν υλοποιηθεί, η όποια «άρση» της πατέντας θα συνοδευτεί από διαπραγματεύσεις για κερδοφόρες επιχειρηματικές συμφωνίες παραγωγής εμβολίων, κρατικές αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις κ.λπ.

Να σημειωθεί επίσης πως η «άρση» της πατέντας που προτείνουν οι ΗΠΑ δεν αφορά σε φάρμακα, θεραπείες και άλλα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η άμεση, όμως, και πλήρης κατάργηση της πατέντας και κάθε πνευματικής ιδιοκτησίας σε φάρμακα και εμβόλια προκύπτει από την ανάγκη να έχουν όλοι τη θεραπεία που χρειάζονται, έγκαιρα, δωρεάν και χωρίς αποκλεισμούς, με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα που προσφέρει η εξέλιξη της έρευνας και της επιστήμης.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατη δημοσκόπηση (Data for Progress και Progressive International) στις ΗΠΑ δείχνει ότι το 59% των Αμερικανών υποστηρίζουν την κατάργηση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων που κατέχουν οι φαρμακοβιομηχανίες σε κρίσιμα φάρμακα, όπως κατά της Covid-19, του HIV/AIDS, για καρδιακές παθήσεις και για διαβήτη, καθώς 1 στους 4 δεν μπορεί να εκτελέσει τις συνταγές του λόγω των υψηλών τιμών των φαρμάκων.

Την επείγουσα ανάγκη για κατάργηση των πατεντών επιβεβαιώνουν και οι επιστημονικές επισημάνσεις ότι η πανδημία που διανύουμε σίγουρα δεν είναι το τέλος. Από τους κορονοϊούς Sars και Μers και από την εμφάνιση του Ebola, μέχρι τα μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή πανδημιών. Για την αντιμετώπισή τους είναι αναγκαίος ο έγκαιρος, μαζικός και χωρίς αποκλεισμούς εμβολιασμός, σε συνδυασμό βέβαια με άλλα μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, με ευθύνη του κράτους.

Η Κίνα κερδίζει έδαφος

Σε κάθε περίπτωση, το κίνητρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν είναι να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια για τους λαούς του κόσμου, αλλά η ενίσχυση των ΗΠΑ στον παγκόσμιο γεωπολιτικό ανταγωνισμό που εξελίσσεται και γύρω από τους εμβολιασμούς.

Σε αυτό τον «πόλεμο» οι ΗΠΑ βλέπουν με ανησυχία την Κίνα να κερδίζει έδαφος εξάγοντας - επιλεκτικά και στοχευμένα - εμβόλια σε Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική, Βαλκάνια, Ευρώπη. Η έξαρση της πανδημίας στην Ινδία και ο περιορισμός των εξαγωγών εμβολίων ενέτειναν τον ανταγωνισμό, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, «ο κόσμος γίνεται όλο και πιο εξαρτημένος από την Κίνα για τα εμβόλια». «Η Κίνα δεν έγινε μόνο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, για πολλές χώρες έχει γίνει η μόνη επιλογή», τονίζεται.

Η Κίνα έχει ήδη εξαγάγει περίπου 240 εκατ. δόσεις και έχει δεσμευτεί για άλλες 500 εκατ., ενώ την προηγούμενη βδομάδα ο Κινέζος ΥΠΕΞ υποσχέθηκε στους ομολόγους του από τα κράτη της Νότιας Ασίας ότι η χώρα του θα εφοδιάσει με εμβόλια τις χώρες που εξαρτιόνταν από την Ινδία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι ΗΠΑ, που έχουν συσσωρεύσει πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων, επιδιώκουν να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο και ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως η χώρα του θα γίνει «οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της Covid-19» παγκοσμίως. Βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και «εξετάζουν» πού θα εξαγάγουν τα 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca», το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ, επειδή «περισσεύει», και έτσι καθυστερεί η εξαγωγή του σε άλλες χώρες που το έχουν ανάγκη.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επίδραση της «άρσης» σε Κίνα και Ρωσία

Από την άλλη, ο ίδιος ο ανταγωνισμός και η εξασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών θέτουν σοβαρά εμπόδια στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και εγκαταστάσεων, όπως και στη διανομή τους. Κι αυτό δεν αλλάζει με τέτοιες προτάσεις περί «άρσης» της πατέντας.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το «Ρόιτερς» λίγες μέρες μετά την πρόταση Μπάιντεν, οι ΗΠΑ «εξετάζουν την επίδραση που θα είχε η άρση (της πατέντας) στην Κίνα και τη Ρωσία, πριν τεθεί σε ισχύ». Το κυβερνητικό έγγραφο «αναγνωρίζει τις ανησυχίες ότι το μοίρασμα της πνευματικής ιδιοκτησίας θα μπορούσε να βλάψει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας» στη νέα τεχνολογία mRNA, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πρόκειται για τεχνολογία - χρυσωρυχείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε εμβόλια και θεραπείες ακόμη και κατά του καρκίνου. «Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Νότια Αφρική και άλλοι θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση» σε αυτή. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες μέσω των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ, αλλά δεν διευκρίνισε πώς», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Ρόιτερς».

Η «Fosun Pharma» της Κίνας έχει συνάψει συμφωνία με την «BioNTech» για ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να της δώσει πρόσβαση σε ορισμένες από τις τεχνολογίες. Αλλες κινεζικές εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν mRNA εμβόλια και αυτό της «Walvax Biotechnology» ξεκινά σύντομα δοκιμές τελικού σταδίου στο Μεξικό.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, σχεδόν οι μισοί ηγέτες του πλανήτη έχουν ζητήσει να τους βοηθήσουν οι ΗΠΑ με εμβόλια. «Θα προσπαθήσουμε», σημείωσε ο Μπάιντεν, εκτιμώντας ότι «μπορούμε να παρασκευάσουμε πολύ περισσότερα εμβόλια», αν και, όπως είπε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει προτεραιότητα στους Αμερικανούς.

Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» για τους εφήβους 12 - 15 ετών, την ώρα που άλλες χώρες δεν έχουν δει ακόμη εμβόλια. Παρά τις συστάσεις του ΠΟΥ να μην εμβολιαστούν στα αναπτυγμένα κράτη έφηβοι και παιδιά, προτού εμβολιαστούν σε όλες τις χώρες υγειονομικοί και ηλικιωμένοι, ο Μπάιντεν τόνισε πόσο κρίσιμο είναι να εμβολιαστούν οι έφηβοι στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Το εμβόλιο εγκρίθηκε για εφήβους στον Καναδά και εξετάζεται στη Βρετανία.

Βγήκαν τα «μαχαίρια»

Το σίγουρο είναι πως η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν στρίμωξε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, «ανακάτεψε την τράπουλα» των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ειδικούς στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ενδέχεται να χρειαστούν έως και δύο χρόνια διαπραγματεύσεων στον ΠΟΕ.

Καθώς ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 και συστατικών που χρειάζονται για την παρασκευή τους, οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο έστρεψαν τα «βέλη» προς τον Ατλαντικό και κάλεσαν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, που παρασκευάζουν εμβόλια, να εξαγάγουν την παραγωγή τους, αντί να συζητούν για την άρση της πατέντας.

Οπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι συζητήσεις για «άρση» δεν θα οδηγήσουν στην παραγωγή ούτε μιας δόσης εμβολίου βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Μόνο η αύξηση της παραγωγής, η άρση των εξαγωγικών φραγμών και το μοίρασμα των εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί θα βοηθούσαν αμέσως, πρόσθεσε.

Τα συμφέροντα της ισχυρής γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας υπερασπίστηκε και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι η «χαλάρωση» της πατέντας θα μπορούσε να βλάψει την καινοτομία και τις προσπάθειες προσαρμογής των εμβολίων στις μεταλλάξεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παρότρυνε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων και των πρώτων υλών ενώ χαρακτήρισε «λάθος» τη συζήτηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σε «θέση μάχης» έναντι των ανταγωνιστών της κάλεσαν την ΕΕ πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες (Βελγίου, Δανίας, Σουηδίας, Ισπανίας, Γαλλίας), σημειώνοντας πως «τα εμβόλια έχουν καταστεί θέμα ασφαλείας και η ΕΕ δεν μπορεί να υστερεί. Για τον λόγο αυτό, βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής στην Ευρώπη», με «συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων», σε «πνεύμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα».

Με τη μέθοδο του «στρίβειν διά του αρραβώνος», η Μεγάλη Βρετανία δήλωσε πως επιδιώκει μια «εποικοδομητική συζήτηση» στον ΠΟΕ, αλλά «ενόσω ασχολούμαστε εποικοδομητικά στις συζητήσεις, πρέπει να συνεχίσουμε με τη δράση τώρα, με εθελοντική αδειοδότηση (επιχειρηματικών) συμφωνιών για εμβόλια».

Στο ίδιο μοτίβο και η Κίνα «υποστηρίζει την πρόταση του ΠΟΕ να εισέλθουν στο στάδιο διαβούλευσης οι εξαιρέσεις στην προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας για υλικά κατά της επιδημίας, όπως το εμβόλιο», επιδιώκοντας «μια ισορροπημένη και αποτελεσματική λύση».

Ατελείωτα κέρδη

Πάντως η κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας και της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής εξασφαλίζει στους φαρμακευτικούς ομίλους ατελείωτα κέρδη και αυτήν την ιδιοκτησία υπερασπίζονται όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ενδεικτικά, την περασμένη βδομάδα η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNTech» αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για το 2021, ενόψει της αυξημένης ζήτησης και των νέων παραγγελιών. Αναμένει κύκλο εργασιών (τζίρο) ύψους 12,4 δισ. ευρώ από 9 - 10 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της θα πλησιάσουν τα 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, για το 2021 έχουν καταγραφεί παραγγελίες για 1,8 δισ. δόσεις. Συνολικά υπολογίζει ότι έως το τέλος του έτους οι δυνατότητες παραγωγής της θα φτάσουν τα 3 δισ. δόσεις, ενώ για το 2022 εκτιμάται περαιτέρω αύξηση.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία «Pfizer», που συνεργάζεται με την «BioNTech», αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για τον τζίρο του 2021 από το εμβόλιο κατά 70%, στα 26 δισ. δολάρια.


Ε. Μ.

Το κείμενα αποτελούν ομιλίες - παρεμβάσεις στην εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία, που έγινε στις 26 Απρίλη στον Περισσό.

Οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας και ο επιστήμονας της Υγείας

«Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας

Μες απ' την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας

Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας

Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές».

(Ελιοτ Θ.Σ. «Η Ερημη Χώρα». 1922, μετάφραση Γιώργος Σεφέρης)

Αυτά γράφει ο ποιητής αντικρίζοντας την «Ερημη Χώρα» μετά το τέλος του πρώτου καπιταλιστικού πολέμου. Τον σε ποικίλες διαστάσεις «Ερημότοπο», που θα ζήσουμε σκληρά, αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης της νέας φυσικής καταστροφής από την άρχουσα τάξη.

Σκληρός ο φετινός Απρίλης με τους 10.000 νεκρούς...

Από τον περασμένο Αύγουστο, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, 105 χώρες μείωσαν κατά 34% τις απαραίτητες παροχές Υγείας, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να τις μειώνουν ακόμα περισσότερο, κατά 50%.

Οι παροχές που μειώθηκαν αφορούσαν στους συνηθισμένους εμβολιασμούς, στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση των μη μεταδιδόμενων ασθενειών (καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, κ.λπ.), στον οικογενειακό προγραμματισμό, στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, στη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης και της HIV λοίμωξης, ενώ στο 55% των χωρών μειώθηκαν οι παροχές για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου!

«Επιχειρησιακά», στο 76% των χωρών μειώθηκαν σημαντικά οι επισκέψεις στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και σε 66% από αυτές ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Στη Μέκκα του καπιταλισμού, το 33% μέχρι και 50% των επιπλέον των αναμενόμενων θανάτων που παρατηρήθηκαν στους πρώτους μήνες της πανδημίας, δεν αποδίδονται στην COVID-19 λοίμωξη. Οι επισκέψεις στα Επείγοντα μειώθηκαν 23% για τις καρδιακές προσβολές, 20% για τα εγκεφαλικά και 10% για τον αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.

Οι νέες διαγνώσεις για τους έξι συχνότερους καρκίνους (μαστός, πνεύμονας, παχύ έντερο, στόμαχος, οισοφάγος και πάγκρεας) μειώθηκαν κατά 50%, με συνέπεια να εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 10.000 επιπλέον θάνατοι στα αμέσως επόμενα χρόνια από καρκίνους παχέος εντέρου και μαστού, ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης προληπτικών εξετάσεων. Και δεν μιλήσαμε για την αύξηση της κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών και φαρμάκων, για την κατάθλιψη, το άγχος, το αίσθημα εγκατάλειψης των χρόνιων ασθενών και την ενδοοικογενειακή βία.

Κάτσε σπίτι σου και μην πας στο νοσοκομείο, λοιπόν. Δεν πειράζει αν αναβληθεί για λίγο το χειρουργείο σου. Αν δώσει μεταστάσεις ο καρκίνος, υπάρχει και η χημειοθεραπεία!

Υπερήλικας, κατάκοιτος ασθενής χωρίς COVID, επτά μέρες μετά από επείγουσα επέμβαση στην κοιλιά, μεταφέρεται σε COVID free νοσοκομείο με οξεία δύσπνοια και υποψία πνευμονικής εμβολής. Διαπιστώνεται COVID-19 λοίμωξη και μεταφέρεται σε νοσοκομείο COVID: Εξευτελισμός, ταλαιπωρία και έκθεση σε κίνδυνο του ανήμπορου γέροντα. Το έγκλημα της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε δομές αντιμετώπισης μιας νόσου. Ποιος θα «καταδιωχθεί» για αυτά;

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ενωση ρίχνουν 3 τρισ. δολάρια και 750 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία: Φούσκες στην υπηρεσία του χρηματιστηριακού καπιταλισμού, καμιά ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών δημόσιας Υγείας, με φτωχούς και ανήμπορους θύματα του ιού και των παράπλευρων απωλειών που περιέγραψα.

«Ανύπαρχτη Πολιτεία,

Μέσα στην καστανή καταχνιά...,

Χύνουνταν στο Γιοφύρι της Λόντρας ένα πλήθος, τόσοι πολλοί,

Δεν το 'χα σκεφτεί πως ο θάνατος είχε ξεκάνει τόσους πολλούς».

Σε αυτές τις συνθήκες, ο επιστήμονας της Υγείας, αυτός που χύνει ιδρώτα, αλλά και αίμα - έχουμε ήδη αρκετούς νεκρούς κατά την υπηρεσία - αλλά ιδίως ο προβεβλημένος στα ΜΜΕ και στις επιτροπές ειδικών οφείλει να αναδεικνύει και το ζήτημα των παράπλευρων απωλειών. Οφείλει να φωνάζει για την απουσία στήριξης της δημόσιας παροχής Υγείας, οφείλει να αγανακτεί και να διαμαρτύρεται για τους 1.600 λιγότερους υγειονομικούς και τους 4.500 περισσότερους αστυνομικούς το 2021.

Αναρωτιέται ο ποιητής:

«Κείνο το λείψανο που φύτεψες στον κήπο σου τον άλλο χρόνο,

Αρχισε να βλασταίνει; Πες μου, θ' ανθίσει εφέτο;

`Η μήπως η ξαφνική παγωνιά πείραξε τη βραγιά του;»

Δεν ανθίζουν οι θυσίες του λαού από μόνες τους. Θέλουν δουλειά και κόπο για να μην παγώσουν. Θέλουν πρωτοπορία, φάρο και καθοδήγηση, όραμα και σχέδιο, θεωρία και χέρια να σηκώσουν ψηλά τα κόκκινα λάβαρα.


Του
Κωνσταντίνου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ*
* Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικά υπεύθυνος της Ηπατογαστρεντερολογικής Μονάδας ΠΓΝ «Αττικόν»

Δεν είναι «κανονικότητα» να πεθαίνουν άνθρωποι που μπορούσαν να σωθούν

Eurokinissi

Για την Εντατικολογία έχουν ακουστεί τον τελευταίο ειδικά χρόνο με την εκδήλωση της πανδημίας Covid πολλά. Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, επικρατούσε ένα κλίμα «πανηγυρικό», κάποιοι μιλούσαν για αναγέννηση της Εντατικολογίας, με τις διάφορες δωρεές από τους «έχοντες» να παίζουν προεξάρχοντα ρόλο στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για την «επιτυχία» του σχεδιασμού της.

Μάλιστα, στο νοσοκομείο που εργάζομαι, πραγματοποιήθηκε ανέγερση δεκάδων κρεβατιών ΜΕΘ που χρηματοδοτήθηκαν από δωρεές και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την εγκαινίαση των οποίων έγιναν μια σειρά από επισκέψεις πολιτικών στελεχών και προσκεκλημένων.

Αν το θέλετε, αναδεικνύεται ότι το σημερινό επίπεδο της τεχνικής και της επιστήμης είναι τέτοιο, που είναι πράγματι εφικτό ταχύτατα να ανεγερθούν τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και ο εξοπλισμός για να φτιαχτεί μια Μονάδα.

Σήμερα όμως αποκαλύπτεται πόσο δίκιο είχαν οι ταξικές δυνάμεις στους υγειονομικούς που φώναζαν ότι χρειάζεται τώρα γενναία ενίσχυση του συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό. Οι μήνες πέρασαν, η πανδημία κλιμακώθηκε και οι διασωληνώσεις εκτοξεύθηκαν. Αποδείχτηκε ότι και ο πολύ μικρός αυτός αριθμός κλινών που αναπτύχθηκαν, δεν έφταναν ούτε για τα στοιχειώδη. Για να μην αναφέρουμε τις τεράστιες ελλείψεις στο εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσει μια Μονάδα.


Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε στην παρούσα συζήτηση πόσα χρόνια εκπαίδευσης και εμπειρίας απαιτούνται για να σταθεί με επάρκεια ένας νοσηλευτής και ένας γιατρός σε αυτό το περιβάλλον.

Αντ' αυτού, τη στιγμή που δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σε κοινούς θαλάμους, ακούμε ότι «πάντα έτσι συνέβαινε με ένα 20% των διασωληνωμένων». Θέλουν να γίνει κάτι το καθημερινό, να μην προκαλεί καμία αίσθηση το γεγονός ότι η τραγική υποστελέχωση και έλλειψη υποδομών καταδικάζουν ασθενείς, να αντιμετωπίζεται σαν «φυσικό φαινόμενο».

Πράγματι, το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Τις προηγούμενες δεκαετίες συζητούσαμε για τις 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Χρόνια τώρα η χώρα μας διέθετε μόλις 681 κλίνες, ελάχιστες σε σχέση ακόμη και με τα κουτσουρεμένα ποσοστά της ΕΕ, πόσο μάλλον με τις αληθινές ανάγκες. Η εκπαίδευση των εντατικολόγων και των νοσηλευτών μετατράπηκε σε εργαλείο επέκτασης και εφαρμογής των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Ούτε λόγος για ΜΑΦ, για τμήματα αποκατάστασης των πασχόντων μετά τη ΜΕΘ.

Η ανάπτυξη τέτοιων τμημάτων θα μπορούσε να έχει καταλυτική συμβολή στη θετική έκβαση ασθενών στη σημερινή πανδημία. Οι ασθενείς που είναι ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση θα έπρεπε να λαμβάνουν πρώιμα αυξημένη φροντίδα. Ολα τα στοιχεία συνηγορούν πως αυτό βελτιώνει τη συνολική επιβίωση τόσο στην Covid, όσο και συνολικά.

Αντιθέτως, ακούμε από την κυβέρνηση ότι έχουμε διασφαλίσει παροχή οξυγόνου και φροντίδα για όλους τους διασωληνωμένους, καθώς εδώ και έναν χρόνο έχει ταυτίσει προπαγανδιστικά τη ΜΕΘ με τη συσκευή του αναπνευστήρα.

Οι εργαζόμενοι σε όλα τα τμήματα ΜΕΘ, αλλά και συνολικότερα, έχουν αποδείξει ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, ακόμη και όπου στήθηκαν τμήματα μέσα σε μία νύχτα. Δεν αρκεί όμως αυτό. Χρειάζεται μακρόπνοος σχεδιασμός ενός συστήματος Υγείας, από την Πρωτοβάθμια μέχρι την Εντατική Θεραπεία, με μόνιμο προσωπικό, με γενναία κρατική χρηματοδότηση. Κάτι τέτοιο είναι πασιφανές ότι δεν έχει καμία θέση μέσα σε μια πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία με κριτήρια κόστους - οφέλους.

Πρέπει, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε και τη σημερινή πρωτοβουλία, για να αναδείξουμε ότι υπάρχει μια πρόταση εξουσίας και οικονομίας που μπορεί να βάλει σε κίνηση τις σημερινές τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας στην υπηρεσία του λαού. Μόνο το KKE έχει μια τέτοια ολοκληρωμένη τοποθέτηση, και πρέπει οι αγωνίες των μαχόμενων συναδέλφων να δεθούν με αυτήν την πρόταση διεξόδου.


Του
Γιάννη ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ*
* Αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία»

Πατριδογνωμόνιο
Η επανάσταση δεν μπορεί να αποφευχθεί!

Η ανθρώπινη ζωή κι εργασία είναι ούτως ή άλλως για τον καπιταλισμό και τις αγορές κατ' αρχήν πρώτη ύλη για κέρδη και αγαθό απολύτως εκμεταλλεύσιμο η ανάγκη για ζωή και δη αυτό που λέμε καλή και ασφαλής. Η πανδημία λοιπόν έφερε μύριες όσες ευκαιρίες για κέρδη, απ' τα εμβόλια και την τηλεργασία ως το φθηνό χρήμα για στήριξη τάχα μου δήθεν των εργαζομένων - καταναλωτών, δηλαδή των... αγορών. Και τώρα όλοι οι σωτήρες μοιάζουν έκπληκτοι. Οχι από τις συνέπειες της πανδημίας στους ανθρώπους. Αλλά από το κόστος των καταπονημένων έγκλειστων εργατικών χεριών, που δεν έχουν ακόμα αντικατασταθεί από τα ρομπότ. Πώς λέμε έμαθε η γριά στα σύκα; Ετσι ακριβώς ήρθε κι ο πανικός της πιεζόμενης κερδοφορίας με ανεβασμένα κόστη στις πρώτες ύλες, στις μεταφορές και τις μεγάλες ελλείψεις σε προϊόντα, ειδικά τα λεγόμενα «έξυπνα», όλα φτιαγμένα από «χαζούς» εργαζόμενους ανθρώπους.

Κυβερνήσεις, τράπεζες και κολοσσοί του χρήματος μετακυλίουν ήδη στις τιμές τη χασούρα, που προμηνύεται μεγάλη και κρίσιμη, και με τους λαούς έτοιμους να εκραγούν, τους βάζουν να χώσουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, μεσούσης ακόμη της πανδημίας. Το πετρέλαιο πήγε μέσα σ' ένα χρόνο από τα τριάντα εφτά στα εβδομήντα δολάρια το βαρέλι. Ο χαλκός απ' τις πεντέμισι χιλιάδες κοντά στις έντεκα ο τόνος. Η ξυλεία π.χ. στην Αμερική τετραπλασιάστηκε σε λίγους μήνες. Για να πάει ένα κοντέινερ απ' τη Σανγκάη στο Ρότερνταμ τετραπλασιάστηκε το κόστος στο δωδεκάμηνο και αγγίζει τις οκτώμισι χιλιάδες δολάρια. Πενήντα τοις εκατό πάνω το καλαμπόκι. Δέκα τοις εκατό πάνω σε τρόφιμα, ψυγεία, πλυντήρια κι άγνωστο πού θα φτάσουν οι αυξήσεις σε υπολογιστές, τηλέφωνα κ.λπ. Από τα σιδηρομεταλλεύματα μέχρι το επεξεργασμενο κρέας κι από τα δημητριακά μέχρι τη βενζίνη, οι πετσοκομμένοι μισθοί και οι κατακρεουργημένες συντάξεις δε θα φτάνουν για να επιζήσει κανείς και άνευ κορονοϊού.

Η συμπίεση του εργατικού κόστους είναι το πρώτιστο από τα βάρβαρα καπιταλιστικά ανακλαστικά. Σ' αυτό το διεθνές και ντόπιο κλίμα θα υποδεχθούμε και το ...φιλεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης, που αεροβαφτίστηκε ρύθμιση του χρόνου εργασίας. Και μάλιστα νομίζω ήσυχα κι απλά. Σαν τη μεταφορά ενός τόνου σε μια λέξη. Σαν έναν παρατονισμό. Ενα σαρδάμ, βρε αδερφέ! Οχι δουλειά. Δουλεία. Και για να ολοκληρώνεται το θρίλερ του πολιτισμένου ανταγωνιστικού κόσμου, μειώνουμε τα self test στα σχολεία για λόγους κόστους, και σταυροκοπιόμαστε που δεν έχουμε τρομοκρατική κυβερνοεπίθεση από χάκερς σε εταιρεία αγωγών, ώστε να μαζεύουμε σε πλαστικές σακούλες (!) βενζίνη, όπως σε δέκα αμερικανικές πολιτείες.

Και για να μη σκάσει μύτη η αντίδραση, όχι από αγανακτισμένους αλλά από επαναστατημένους ανθρώπους, οι αγορές, αυτές οι μαύρες μοίρες των καιρών, ξαμόλησαν γεράκια και απειλές πολέμου, όπως τώρα ξανά στη Μέση Ανατολή, για να φτηνύνει κι άλλο η ανθρώπινη ζωή. Τόσο ώστε να μη σηκώνονται κι οι πέτρες στην ανατριχιαστική ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι «η πανδημία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί...».

Η απάντηση είναι μία θαρρώ, για όποιον θέλει να φαντάζεται και να πιστεύει πως το μέλλον δεν ανήκει παρά σ' αυτούς που το δημιουργούν. Οπότε η επανάσταση δεν μπορεί να εμποδιστεί, γιατί δεν είναι πανδημία, και σε τέτοια συστημική ενδημική σαπίλα είναι εκτός από προβλέψιμη και αναπόφευκτη.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Με «αντίδοτο» την ατομική ευθύνη στην επιδημιολογική έξαρση

Η ατομική ευθύνη παρουσιάστηκε και την Παρασκευή, κατά την κυβερνητική ενημέρωση για την πανδημία, ως «αντίδοτο» στην επιδημιολογική αναζωπύρωση, στον εμβολιασμό που «σέρνεται» και στην απουσία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σε Κέρκυρα, Ορεστιάδα, Κάρπαθο, Σκιάθο, Πάτμο, Ικαρία, Αγρίνιο, Νάξο, Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, Μεσολόγγι, όπου παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, έγιναν συστάσεις στους κατοίκους να είναι ...«ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», που έχουν γίνει και σ' αυτό το «ελληνικό καλοκαίρι» κουρελόχαρτο.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή καταγράφηκαν 56 θάνατοι και 2.188 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.077 στην Αττική, 215 στη Θεσσαλονίκη, 132 στην Αιτωλοακαρνανία. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 677. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 373.881 και των θανάτων σε 11.322.

ΚΚΕ
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αξιοποιούνται για νέες εκπτώσεις στην απαραίτητη προστασία

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το άνοιγμα του τουρισμού σημειώνει:

«Για μια ακόμη χρονιά το άνοιγμα του Τουρισμού επιχειρείται με βάση τα "πρωτόκολλα" που επιβάλλουν οι μεταφορικές και τουριστικές εταιρείες, αλλά και με την "αυτοδιάγνωση", χωρίς καμία ευθύνη του κράτους, γεγονός που πέρυσι οδήγησε σε έκρηξη κρουσμάτων.

Ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας, όχι μόνο γιατί ακόμη απέχει πολύ η γενική ανοσία του πληθυσμού, αλλά και γιατί τα διάφορα "πιστοποιητικά εμβολιασμού" αξιοποιούνται για να γίνουν νέες εκπτώσεις στην απαραίτητη προστασία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιγμα του Τουρισμού με τα επιχειρηματικά «πρωτόκολλα» της υπερδιάδοσης της πανδημίας

Πειραιάς: Από τις πρώτες αναχωρήσεις

Eurokinissi

Πειραιάς: Από τις πρώτες αναχωρήσεις
Με τα «πρωτόκολλα» που επιβάλλει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του τουριστικού κλάδου, των αερομεταφορών, των εφοπλιστών και άλλων κλάδων ανακοίνωσε το άνοιγμα του Τουρισμού η κυβέρνηση, σε φιέστα που διοργάνωσε την Πέμπτη 13/5. Ο αρμόδιος υπουργός Χ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δηλώνει «έτοιμη» να επαναλάβει το περσινό φιάσκο, όταν η εγκληματική της απόφαση να ανοίξει τον Τουρισμό με τους όρους που απαίτησαν οι τουρ οπερέιτορς και οι μεγαλοξενοδόχοι είχε ως αποτέλεσμα το φούντωμα της πανδημίας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του ΕΟΤ για την τουριστική καμπάνια 2021 με σύνθημα «Ανοίγουμε πανιά, με ασφάλεια», ο Χ. Θεοχάρης προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα «ευφορίας» για την «επιτυχία» που θα σημειώσει φέτος ο Τουρισμός, καθησυχάζοντας για τα «μέτρα» που παίρνει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται άλλωστε ότι ήδη άρχισαν τα περσινά καμώματα, με τις εκπτώσεις στα υγειονομικά μέτρα, αφού από την Παρασκευή - επίσημη πρώτη των ταξιδιών με πλοίο χωρίς περιορισμούς - ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε αύξηση της πληρότητας στα πλοία στο 85% με καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Για όσους έρχονται με πτήσεις θα πραγματοποιηθούν οι γνωστοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν και πέρυσι περίπου στο 10% των εισερχόμενων, συμπλήρωση φόρμας εντοπισμού ταξιδιωτών (Passenger Locator Form - PLF) μία ημέρα πριν από την αναχώρηση, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή PCR test έως και 72 ώρες πριν ή πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Ο Χ. Θεοχάρης προσπάθησε μάλιστα να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα επικαλούμενος ένα «λελογισμένο άνοιγμα», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη θωράκιση των δομών Υγείας στα νησιά, αν και η ενημέρωση της Παρασκευής για την πανδημία ανέδειξε ότι ειδικά στα νησιά η κατάσταση «σιγοβράζει» και σε μερικά τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη από τώρα, με υπερδιάδοση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση επικαλείται και για το άνοιγμα του Τουρισμού ως πανάκεια το εμβολιαστικό πρόγραμμα, διαφημίζοντας την «προτεραιότητα στα νησιά», αν και παραμένει αμφίβολο αν αυτό θα επιτευχθεί, αφού οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ χαμηλό ποσοστό, που δύσκολα θα μεγαλώσει, αφού το καλοκαίρι προστίθενται χιλιάδες εργαζόμενοι ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα, φρόντισε να διαβεβαιώσει τους τουρ οπερέιτορς και μεγαλοξενοδόχους ότι τα όποια πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα μας προσαρμόζονται στις δικές τους απαιτήσεις κερδοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν για τα ταξίδια προς τα νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, οι τουρίστες θα πρέπει να διαθέτουν ένα από τα τρία αποδεικτικά που αποτελούν το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό», δηλαδή είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τη δεύτερη δόση του εμβολίου να έχει γίνει τουλάχιστον 14 μέρες πριν από το ταξίδι, είτε αρνητικό τεστ (μοριακό τεστ έως 72 ωρών ή rapid/self test έως 24 ωρών), είτε διαβεβαίωση νόσησης 2 έως 9 μήνες πριν από το ταξίδι. Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Παράλληλα θα λειτουργήσει ένα «σύστημα στοχευμένης δειγματοληψίας» για όσους εισέρχονται στη χώρα, όπως επίσης ένα «πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας» σε 35 σημεία της επικράτειας.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ανοιχτά τις επόμενες δύο Κυριακές και με διευρυμένο ωράριο τα σούπερ μάρκετ

Δουλειά μέχρι και τη 1 μετά τα μεσάνυχτα επιβάλλει η ΚΥΑ για την «άρση των περιορισμών»!

Δουλειά τις δύο επόμενες Κυριακές και διευρυμένο ωράριο φέρνει για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ (13/5/2021) για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού», προβλέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές 16 και 23 Μάη «κατ' εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης». Προβλέπεται επίσης προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ. για το λιανεμπόριο και από τις 7 π.μ. έως τις 10.30 μ.μ. για τα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. Μάλιστα, τα τελευταία μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα (!) τις υπηρεσίες διανομής (delivery) των προϊόντων τους.

Τα σωματεία των εργαζομένων ετοιμάζονται να απαντήσουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενώ τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία την Κυριακή 16 Μάη στο Εμπόριο, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες αυτές. Τις παρεμβάσεις του σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το «ξεφούσκωμα» των ήδη ισχνών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και την επίθεση στο ωράριο και την κυριακάτικη αργία καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τη γενίκευση της δουλειάς τις Κυριακές, που φέρνει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Υπενθυμίζει ότι ήδη σε αρκετές πόλεις αλλά και σε γεωγραφικά διαμερίσματα της Αθήνας και του Πειραιά, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα για να ανοίγουν τα καταστήματά τους όλες τις Κυριακές από τον Μάη έως τον Οκτώβρη, με βάση τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή την πανδημία, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής», δίνοντάς τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο.

«Το "προαιρετικό" είναι αρχή της μονιμότητας! Σε συνεννόηση με τις εργοδοτικές ενώσεις και τον ΣΕΛΠΕ, μεγάλες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα είχαν βγάλει ήδη προγράμματα βαρδιών για την Κυριακή», υπογραμμίζει η Γραμματεία. Καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Εμπόριο με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς να βρεθούν «στο πόδι» και τους εργαζόμενους «να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, για τη ζωή τους, τα δικαιώματά τους, για τον ελεύθερο χρόνο τους, για την ξεκούρασή τους, για τις οικογένειές τους», αξιοποιώντας και τις αποφάσεις Εργατικών Κέντρων για απεργία.

  • Το άνοιγμα των καταστημάτων τις επόμενες δύο Κυριακές καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, σημειώνοντας: «Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία. Νομοθετική κατοχύρωση της τώρα! Με τους αγώνες μας και την οργάνωση μας, μπορούμε και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο! Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας!».


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ