Σάββατο 14 Μάη 2022 - Κυριακή 15 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Απροστάτευτος από φυσικές καταστροφές και την ακρίβεια ο λαός

Την τραγική εικόνα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα αντίκρισαν κλιμάκια του ΚΚΕ, τα οποία ακολούθησε ο «Ριζοσπάστης», που περιόδευσαν αυτές τις μέρες στην περιοχή

Απροστάτευτος από πλημμύρες και νέες πυρκαγιές, με τσακισμένο εισόδημα και χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, βρίσκεται ο πυρόπληκτος λαός της Βόρειας Εύβοιας, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αβάντα από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, προωθεί τα σχέδια «ανασυγκρότησης» και μετατροπής της καμένης γης σε ευκαιρία κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους.

Εννιά μήνες μετά την πυρκαγιά, τον Αύγουστο του 2021, η κατάσταση για τον λαό όχι μόνο παραμένει τραγική αλλά καθημερινά γίνεται όλο και χειρότερη. Στην καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι φλόγες και οι εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, έρχονται να προστεθούν νέα βάσανα από την εκτίναξη της ακρίβειας σε βασικά καθημερινά αγαθά.

Εννιά μήνες μετά δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο. Οι όποιες αποζημιώσεις είναι αναντίστοιχες των ζημιών και των αναγκών, με μεγάλο αριθμό δικαιούχων να εξαιρούνται. Εκατοντάδες οικογένειες ρετσινάδων, δασεργατών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών καλούνται να ζήσουν με μειωμένο ή ακόμη και χωρίς καθόλου εισόδημα. Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα, σχολεία χωρίς δασκάλους, οδικό δίκτυο επικίνδυνο.

Την αμείλικτη αυτή πραγματικότητα και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που αφήνει τον λαό της περιοχής ξεκρέμαστο, σε έναν καμένο τόπο, να παλεύει μόνος του για την επιβίωση, διαπιστώνουν τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στις περιοδείες, στις εξορμήσεις και τις συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα στη Βόρεια Εύβοια, προβάλλοντας την επίσκεψη και την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Παρασκευή 20 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Μαντουδίου.

Τσάκισμα στο εισόδημα, καταστροφή στα μέσα επιβίωσης

Από συζητήσεις με κατοίκους στις Ροβιές
Από συζητήσεις με κατοίκους στις Ροβιές
Η πυρκαγιά που έκαψε απ' άκρη σ' άκρη τη Βόρεια Εύβοια, εκτός από περιβαλλοντική καταστροφή, προκάλεσε τεράστιες και μακροχρόνιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Το δάσος, πηγή ζωής και επιβίωσης στην περιοχή για εκατοντάδες οικογένειες, καταστράφηκε. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή υπέστη τεράστιες ζημιές. Οι μικροί επαγγελματίες του Τουρισμού και της Εστίασης βιώνουν το άγνωστο και την ανασφάλεια του αύριο.

Η μείωση στην παραγωγή σύκων, βασική δραστηριότητα στην περιοχή της Ιστιαίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Στολίδη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη, έφτασε το 2021 στο 40% σε σχέση με το 2020 και το 2019 που ήταν από τις πιο παραγωγικές χρονιές.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η καταστροφή στα δέντρα που κάηκαν από τη φωτιά. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, ένα μέρος της καταστροφής στα δέντρα έγινε ορατό την άνοιξη, καθώς ξεράθηκαν. Τονίζει μάλιστα ότι σε συνδυασμό με τα δέντρα που έσπασαν και καταστράφηκαν από τη χιονόπτωση της κακοκαιρίας «Μήδεια», οι επιπτώσεις από τη φωτιά θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής και τα επόμενα χρόνια, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης στους συκοπαραγωγούς που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στους μελισσοκόμους, όπου τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν η πυρκαγιά και η εκτίναξη της ακρίβειας.

Από συνάντηση στον Πυροσβεστικό Σταθμό της Ιστιαίας
Από συνάντηση στον Πυροσβεστικό Σταθμό της Ιστιαίας
Τα προβλήματα του κλάδου περιέγραψαν ο Στάθης Αλμπάνης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Ιστιαίας, και μέλη του ΔΣ του Συνεταιρισμού σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Σημείωσαν αρχικά τη μεγάλη καταστροφή στον πληθυσμό των μελισσών που κάηκαν ή χάθηκαν κατά τη μεταφορά τους, τις δυσκολίες εύρεσης τροφής για τα μελισσοσμήνη που απέμειναν και το αυξημένο κόστος που δημιουργούν η ανάγκη για αγορά μελισσοτροφής και η αύξηση στην τιμή των καυσίμων.

Αυτό είναι μόλις ένα μικρό κομμάτι της οικονομικής καταστροφής που αφορά κυρίως τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Το μέγεθος συμπληρώνεται με μεγάλες πληγές, όπως τα 400.000 περίπου καμένα ελαιόδεντρα, η εξαφάνιση του δάσους που άφησε χωρίς εισόδημα ρετσινάδες και δασεργάτες και χωρίς τροφή τα όσα κοπάδια ζώων δεν κάηκαν, η καταστροφή σε εξοπλισμό, μηχανήματα και υποδομές, οι ζημιές σε εμπόρους και επαγγελματίες.

Κοροϊδία και ψίχουλα με «κόφτες»

Μπροστά στο μέγεθος αυτής της καταστροφής, η κυβέρνηση άφησε τον λαό αβοήθητο, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας, αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος. Τα όποια μέτρα πάρθηκαν ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του αγώνα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει ο λαός της περιοχής για να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του με αξιοπρέπεια.

Από την κινητοποίηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ιστιαίας ενάντια στην υποβάθμιση των σχολείων
Από την κινητοποίηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ιστιαίας ενάντια στην υποβάθμιση των σχολείων
Η συντριπτική πλειοψηφία των συκοπαραγωγών δεν έχουν πάρει τίποτα για τις ζημιές από τη φωτιά. Μόλις 105 συκοπαραγωγοί εντάχθηκαν στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση που δόθηκε τον χειμώνα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με τους 15 απ' αυτούς να λαμβάνουν το 60% του ποσού, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δημήτρης Στολίδης. Μάλιστα, τα μέλη του Συνεταιρισμού και αρκετοί ακόμη συκοπαραγωγοί εξαιρέθηκαν εξαιτίας των προϋποθέσεων, ενώ τις τελευταίες μέρες άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις ενίσχυσης από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Μια ενίσχυση που η κυβέρνηση, μέσω υπουργών και τοπικών βουλευτών, εξαγγέλλει εδώ και 1,5 χρόνο περίπου, ενώ και τα χρήματα που τελικά θα δοθούν είναι πολύ λιγότερα από ό,τι έχει αρχικά εξαγγελθεί. Πάνω από έναν χρόνο τώρα περιμένουν οι συκοπαραγωγοί της Βόρειας Εύβοιας και τις αποζημιώσεις για τα σπασμένα δέντρα από τη χιονόπτωση της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Τον δικό τους αγώνα για την επιβίωση δίνουν οι μελισσοκόμοι, που ζητούν μεταξύ άλλων επιδότηση για την αγορά μελισσοτροφής τουλάχιστον για μια 5ετία, καθώς από τη μια δεν υπάρχει πλέον το δάσος που εξασφάλιζε τροφή και από την άλλη το κόστος για έναν τόνο ζάχαρης εκτινάχθηκε από τα 580 στα 1.200 ευρώ. Επίσης, ζητούν την επιδότηση των μετακινήσεων, σε βάθος 5ετίας, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην τεράστια αύξηση των καυσίμων, αλλά και αποζημιώσεις για τα μελισσοσμήνη που χάθηκαν στη μεταφορά τους για να γλιτώσουν από τη φωτιά και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους, οι οποίοι εξαιρούνται.

Η τεράστια καμένη έκταση και τα λιγοστά έργα αποκατάστασης που έγιναν προδιαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τα λαϊκά στρώματα
Η τεράστια καμένη έκταση και τα λιγοστά έργα αποκατάστασης που έγιναν προδιαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τα λαϊκά στρώματα
Την ίδια κοροϊδία της κυβέρνησης βιώνουν επίσης οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς δεκάδες χιλιάδες καμένα ελαιόδεντρα δεν αποζημιώνονται, αλλά και οι κτηνοτρόφοι που έλαβαν ψίχουλα για τα καμένα ζώα. Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι δίνουν τον δικό τους καθημερινό αγώνα για να κρατήσουν τα κοπάδια τους ζωντανά, καθώς τα βοσκοτόπια κάηκαν και μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία στήριξη από την κυβέρνηση για την προμήθεια ζωοτροφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια ζωοτροφών που «τρέχει» η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει κριθεί δύο φορές άγονος.

Μάλιστα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Εύβοιας παλεύουν να επιβιώσουν σε μια κατεστραμμένη γη, ενώ την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, των σπόρων, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών εκτινάσσει το κόστος παραγωγής, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση.

Αντίστοιχο εμπαιγμό βιώνουν και οι ρετσινάδες, καθώς εννιά μήνες μετά την πυρκαγιά, το πρόγραμμα εργασίας στην αποκατάσταση του καμένου δάσους δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της κυβέρνησης. Εξάλλου, το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι για 7 χρόνια και όχι για 15 που διεκδικούσε το Σωματείο και η πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων που εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα αφορούσε μόλις 150 άτομα περίπου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και ρετσινάδες από την Κορινθία. Εντελώς ξεκρέμαστοι, χωρίς δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης βρίσκονται δεκάδες δασεργάτες που δεν σχετίζονται με τη συλλογή ρετσινιού.

Χωρίς στήριξη οι μικροί επαγγελματίες, ψίχουλα και ταλαιπωρία για τα καμένα σπίτια

Η έλλειψη στήριξης από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και την τεράστια αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες της περιοχής.

Η ανησυχία για το πώς θα επιβιώσουν αλλά και η οργή απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης γίνονται ακόμη μεγαλύτερες γι' αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους, καθώς τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των ζημιών και στην επισκευή ή την ανέγερση καινούργιου σπιτιού. Ενώ όσοι έχασαν τα σπίτια τους βρίσκονται αντιμέτωποι με μία απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες τούς ζητούν συνεχώς νέα έγγραφα και δείγματα από τον σκελετό του σπιτιού ώστε να αποδειχθεί ότι είναι μη επισκευάσιμο. Ακόμη, δεν λείπουν οι αναφορές για σπίτια που αρχικά κρίθηκαν κατεδαφιστέα και μετά χαρακτηρίστηκαν επισκευάσιμα.

Μάλιστα, από τις αποζημιώσεις για τα καμένα σπίτια εξαιρούνται οι δεύτερες κατοικίες, με αποτέλεσμα δεκάδες πληγέντες να μην έχουν τη δυνατότητα να επισκευάσουν τα σπίτια που έχασαν και που στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για κατοικίες σε χωριά που κληρονόμησαν από τους γονείς τους.

Χωρίς γιατρούς και δασκάλους

Σε τραγική κατάσταση, με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό, παραμένουν τα Κέντρα Υγείας σε Ιστιαία και Μαντούδι.

Την κατάσταση αυτή διαπίστωσαν τα κλιμάκια του ΚΚΕ στις περιοδείες τους στα δύο Κέντρα Υγείας, όπου το προσωπικό τόνισε τις ελλείψεις και την εξάντληση από τις συνεχείς εφημερίες. Σύμφωνα με το προσωπικό, υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών, με την κατάσταση στο ΚΥ Ιστιαίας να γίνεται ακόμη χειρότερη το επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 3 γιατροί.

Υπογράμμισαν επίσης την τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου, τις δυσκολίες στη διακομιδή σοβαρών περιστατικών και την ευθύνη που αναλαμβάνουν για την σταθεροποίησή τους, χωρίς το κατάλληλο προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εν μέσω πανδημίας και ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών που δημιούργησε η πυρκαγιά, η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ενίσχυση των δύο Κέντρων Υγείας. Την ίδια στιγμή μάλιστα η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο ΚΥ Ιστιαίας, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, σύμφωνα με το προσωπικό, είναι ανέφικτο, καθώς για τη λειτουργία του απαιτούνται υποδομές που δεν υπάρχουν, όπως πλήρες, στελεχωμένο και εξοπλισμένο καρδιολογικό τμήμα. Να σημειωθεί δε ότι το ΚΥ Ιστιαίας πλημμύρισε πριν από λίγες ημέρες, με το νερό της βροχής να τρέχει από την οροφή και τους εργαζόμενους να προσπαθούν να σώσουν τα μηχανήματα.

Ενδεικτική των σχεδιασμών «ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης για τη Βόρεια Εύβοια είναι και η κατάσταση στην Εκπαίδευση, όπου μάλιστα το τελευταίο διάστημα προωθούνται η υποβάθμιση 6 ακόμη σχολείων και η μείωση του προσωπικού κατά 8 εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για τα Δημοτικά Σχολεία Αγίου, Αιδηψού, Γιάλτρων, Ελληνικών, Ωρεών και Νηπιαγωγείο Ωρεών, που έρχονται να προστεθούν στις υποβαθμίσεις σχολείων που έγιναν την περσινή χρονιά στην περιοχή του Μαντουδίου.

Μια εξέλιξη που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση τις ήδη υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες δομές δημόσιας Εκπαίδευσης στη Βόρεια Εύβοια, προκαλεί νέα εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών της περιοχής.

«Ανασυγκρότηση» για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Με τον λαό να παλεύει μόνος του να επιβιώσει και να σταθεί στα πόδια του, η κυβέρνηση, μέσα από την επιτροπή Μπένου και το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας, επιδιώκει να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με φιέστες και «οράματα», με αερολογίες περί «ολιστικών και ανθρωποκεντρικών παρεμβάσεων», επιχειρούν να εξαπατήσουν τον λαό της περιοχής και να στρώσουν το έδαφος για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων. Να στηθεί πάνω στα αποκαΐδια και τις πλάτες του λαού της περιοχής πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους στον Τουρισμό, στην αγροδιατροφή, στην Ενέργεια, στον κατασκευαστικό τομέα κ.α. Να στηριχθούν μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις που θα αξιοποιήσουν ως φιλέτα την καμένη γη, ως φτηνό εργατικό δυναμικό τους κατεστραμμένους παραγωγούς και εργαζόμενους και θα εκμεταλλευτούν πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως παραλίες, φυσικό τοπίο, αγροτική παραγωγή, εκτοπίζοντας ή πιέζοντας μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και επαγγελματίες.

Στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων βάζουν πλάτη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, καθώς συμφωνούν στην ουσία και την κατεύθυνση των παρεμβάσεων και εκφράζουν ενστάσεις σε θέματα διαδικασίας, προσώπων, διασφάλισης κονδυλίων και ταχύτητας υλοποίησης του σχεδίου «ανασυγκρότησης».

Αποκούμπι για τον λαό ο οργανωμένος αγώνας

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στον κόμβο της Στροφυλιάς, το συλλαλητήριο σε συντονισμό με πληγέντες από άλλες περιοχές στην Αθήνα, το μπλόκο των αγροτών, οι κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις των ρετσινάδων και συνολικότερα ο οργανωμένος αγώνας που αναπτύχθηκε αμέσως μετά τη φωτιά και ακόμη συνεχίζεται, αποτελούν παρακαταθήκη και όπλο για τον λαό της περιοχής απέναντι στα σχέδια και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ολος αυτός ο αγώνας που αναπτύχθηκε μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, το Σωματείο των ρετσινάδων και τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, για να μπορέσει ο λαός να συνεχίσει να ζει στον τόπο του με αξιοπρέπεια, ήταν που έφερε τα όποια μέτρα στήριξης έχουν παρθεί μέχρι τώρα. Η δράση και οι παρεμβάσεις τους ήταν που ανέδειξαν ότι τα σχέδια «ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης και της επιτροπής Μπένου είναι εχθρικά προς τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Ομως, ο λαός της περιοχής είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του, κάτι που φάνηκε μέσα από τον πολλαπλασιασμό των εγγραφών και των συμμετοχών στις εκλογές του Σωματείου των ρετσινάδων και τον Αγροτικό Σύλλογο.

Ενταγμένη στον αγώνα που δίνει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας ήταν και η παρέμβαση - κινητοποίηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κατά της υποβάθμισης των σχολείων τους, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος «ανασυγκρότησης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας - Αιδηψού το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μάη, παρουσία του Σταύρου Μπένου. Μάλιστα, από την παρέμβαση προέκυψε για μια ακόμη φορά ότι η περίφημη επιτροπή «ανασυγκρότησης» δεν έχει να κάνει με τις ανάγκες και τη ζωή του λαού.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που υποβαθμίζονται είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μαζί με τον λαό της Βόρειας Εύβοιας προχωρώντας σε νέα κινητοποίηση και συγκέντρωση διεκδίκησης την Πέμπτη 19 Μάη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία της Ιστιαίας.

Απροστάτευτοι ο λαός και το δάσος της Βόρειας Εύβοιας, χωρίς καμία παρέμβαση αντιπυρικής προστασίας

Την ώρα που η κυβέρνηση και η επιτροπή Μπένου διαφημίζουν την αναγέννηση του δάσους στο ...Μέγαρο Μουσικής, ο λαός της Βόρειας Εύβοιας ζει με τον φόβο και την αγωνία μπροστά στο καλοκαίρι που έρχεται, καθώς δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης.

Παρά την περσινή καταστροφή, η κυβέρνηση, και ενώ για άλλη μια χρονιά ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη για τη νέα αντιπυρική περίοδο, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο πυροπροστασίας.

Στη Βόρεια Εύβοια δεν έχει ανοιχθεί καμία αντιπυρική ζώνη, δεν έχουν καθαριστεί οι δασικοί δρόμοι, δεν έχουν απομακρυνθεί τα ξερά δέντρα από τα δάση, δεν έχουν ενισχυθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, με προσωπικό, οχήματα και τεχνικό εξοπλισμό. Ενδεικτικό μάλιστα των τραγικών ελλείψεων και των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών, 18 συνολικά άτομα μετακινήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιστιαίας στην Υπηρεσία του Μαντουδίου.

Σύμφωνα μάλιστα με ρετσινάδες και δασεργάτες από το Μαντούδι, το Προκόπι και τα γύρω χωριά, η κατάσταση που επικρατεί στο δάσος της περιοχής είναι τόσο τραγική που δυσκολεύει ακόμη και την προσέγγιση των κομματιών που εκμεταλλεύονται για την παραγωγή ρητίνης. Σημειώνουν ότι μόλις σε ένα μικρό κομμάτι από το δάσος που δεν κάηκε την περσινή χρονιά καθαρίστηκαν τα σπασμένα και ξερά δέντρα και ανοίχτηκαν οι δρόμοι, ενώ τονίζουν ότι η χιονόπτωση τον φετινό χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν πεύκα και στην περιοχή, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης της φωτιάς.

Η έλλειψη παρεμβάσεων αντιπυρικής προστασίας και η μη ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων προκαλούν παράλληλα ανησυχία για τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας νέας πυρκαγιάς στις ήδη καμένες εκτάσεις, όταν ξεραθεί η χαμηλή βλάστηση που αναπτύσσεται. Αυτό, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ανεπανόρθωτη ζημιά και το δάσος να μην αναγεννηθεί ποτέ.

Την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Εύβοια εξέφρασαν και οι πυροσβέστες στις ΠΥ Ιστιαίας και Μαντουδίου.

Τόνισαν τις ελλείψεις σε προσωπικό, την παλαιότητα των οχημάτων, αναφέροντας ότι στην Υπηρεσία υπάρχει όχημα 48 ετών, ενώ παράλληλα επισήμαναν τις δυσκολίες που προκαλούν η μορφολογία, το οδικό δίκτυο της περιοχής αλλά και ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή. Παράλληλα, σημειώνουν τον μη καθαρισμό των δασικών δρόμων και τη δυσκολία πρόσβασης, την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, την αδυναμία προσέγγισης των όποιων δεξαμενών νερού υπάρχουν.

Μέσα στις δυσκολίες αυτές το προσωπικό στην ΠΥ Ιστιαίας καλείται να αντιμετωπίσει και τις απαράδεκτες και ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Το κτίριο που στεγάζεται η Υπηρεσία παρουσιάζει ρωγμές, δεν διαθέτει χώρο ξεκούρασης για το προσωπικό που βρίσκεται σε 24ωρη εφημερία, ενώ δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος για τις γυναίκες.

Αντίστοιχη κατάσταση βιώνουν και οι πυροσβέστες στο Μαντούδι, όπου επίσης δεν έχουν γίνει καθαρισμοί δασικών δρόμων, δεν έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες, τα οχήματα είναι πεπαλαιωμένα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις ακατάλληλες.

Το ΚΚΕ στο πλευρό του λαού

Προετοιμάζοντας την επίσκεψη του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τη συγκέντρωση στο Μαντούδι, η ΤΕ Εύβοιας και οι Κομματικές Οργανώσεις της Βόρειας Εύβοιας υλοποιούν τις τελευταίες μέρες ένα πλατύ πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών, απευθύνοντας στον λαό της περιοχής κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης.

Απευθύνουν κάλεσμα στον λαό της περιοχής που βιώνει καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα σε μια καμένη περιοχή, με κατεστραμμένες δουλειές και περιουσίες, με τεράστια ανασφάλεια για το μέλλον. Που βρίσκεται εκτεθειμένος στον κίνδυνο νέας πυρκαγιάς και καταστροφικών πλημμυρών, αντιμέτωπος με το νέο κύμα ακρίβειας στην Ενέργεια, στους λογαριασμούς του ρεύματος, σε βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης, που ζει με τον κίνδυνο του πολέμου.

Τον καλούν να σκεφτεί ότι πρόοδος δεν είναι να ζει ο λαός με ψίχουλα, να καίγεται, να πνίγεται, να γίνεται τροφή στα πολεμικά κανόνια για να κερδίζουν μια χούφτα παράσιτα. Πρόοδος είναι να προχωρά μπροστά, να βελτιώνει τη ζωή του, οι νέες γενιές να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες.

Οτι σήμερα υπάρχουν όλα τα αναγκαία υλικά, η γνώση, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό για να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μπορέσει να ζήσει ο λαός στον τόπο του με μόνιμη δουλειά και αξιοπρεπές εισόδημα, με αναβαθμισμένες υποδομές, ασφαλές οδικό δίκτυο, για αναγέννηση του δάσους με όρους προστασίας και αξιοποίησής του από τον λαό.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν οι εργαζόμενοι και ο λαός με τον οργανωμένο αγώνα τους βαδίσουν αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής, για να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους το τιμόνι της εξουσίας και στη θέση του καπιταλιστικού κέρδους μπουν οι λαϊκές ανάγκες.


Γιώργος ΔΕΛΙΧΑΣ

Περιοδείες για την εκδήλωση με τον Δ. Κουτσούμπα

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης με τον Δ. Κουτσούμπα, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Βόρεια Εύβοια προγραμματίζουν τις παρακάτω, ανάμεσα σε άλλες, περιοδείες και συσκέψεις:

Σάββατο 14 Μάη

- 12.00 σε Βασιλικά, Ψαροπούλι, με επικεφαλής την Λένα Γεροπαναγιώτη, Γραμματέα της ΤΕ Εύβοιας.

- 12.00 στην Ιστιαία, με επικεφαλής τον Βασίλη Παπασωτηρίου, μέλος του Τομεακού Γραφείου Εύβοιας.

- 18.00 σε Ωρεούς, Νέο Πύργο, με επικεφαλής τον Βασίλη Παπασωτηρίου.

- 19.00 σε Δάφνη, Κουρκουλούς, Μουρτιά, Λίμνη, με επικεφαλής την Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Στερεάς - Εύβοιας.

- 19.30 σε Κήρινθο, Μαντούδι, με επικεφαλής την Λένα Γεροπαναγιώτη.

- 19.30 σε Πήλι, Προκόπι με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας.

Κυριακή 15 Μάη

- 12.00 στην Αιδηψό, με επικεφαλής τον Βασίλη Παπασωτηρίου.

- 18.00 σε Πευκί, Ασμήνιο, με επικεφαλής τον Βασίλη Παπασωτηρίου.

- 18.30 σε Στροφυλιά, Κεράμια, Κεχριές, Σκεπαστή, με επικεφαλής τον Δημήτρη Λιάσκο, μέλος του Τομεακού Γραφείου Εύβοιας.

- 18.00 σε Κρυονερίτη - Μηλιές, με επικεφαλής την Μαρία - Λήδα Μοσχούτα, στέλεχος του ΚΚΕ.

Διδάσκονται από την απεργία των Τριατατικών

Οι Κομματικές Οργανώσεις της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν σειρά ιστορικών περιπάτων με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη μεγάλη απεργία των Τριατατικών, το 1942, την πρώτη νικηφόρα απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις την Κυριακή 15 Μάη και το Σάββατο 21 Μάη. Για το ίδιο θέμα η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση την Κυριακή 29 Μάη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

«Αφισοκυνηγός» του ΚΚΕ ο δήμος Καβάλας

Τη δημοτική αρχή Καβάλας καταγγέλλει η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, καθώς, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «επιδεικνύοντας άψογα αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά, μέσα σε ένα πρωινό, οργάνωσε και συντόνισε όλο εκείνον τον μηχανισμό, προκειμένου να εξαφανίσει από την πόλη όλη την προσπάθεια ενημέρωσης για τη συγκέντρωση στην Ξάνθη», που οργανώνει η ΟΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Η ΤΕ Καβάλας τονίζει μεταξύ άλλων πως την ίδια ώρα που ο δήμος κρύβεται πίσω από «ψευδεπίγραφες περιβαλλοντικές ευαισθησίες», ετοιμάζεται για ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα, με τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, στην οποία δεν αποκλείεται, κατά δηλώσεις του δημάρχου, η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, και καλεί τον λαό να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές και να πλαισιώσει μαζικά τις δραστηριότητες της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην περιοχή.

Ούτε και τώρα

Κλητεύσεις για να προσέλθουν στη ΓΑΔΑ και να δώσουν «εξηγήσεις» πάνω σε αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες λαμβάνουν μέλη του ΚΚΕ, τα οποία συμμετείχαν στη συγκέντρωση για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 2020. Θυμίζουμε ότι εκείνη η συγκέντρωση έσπασε στην πράξη το καθεστώς «απαγόρευσης συναθροίσεων» που είχε επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, στέλνοντας μήνυμα ανάτασης και οργανωμένης απειθαρχίας στους εργαζόμενους και τον λαό. Οι αστήρικτες κατηγορίες αφορούν την «πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης», ενώ στην πραγματικότητα η συγκέντρωση χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής, τα ΜΑΤ, «αύρες» της αστυνομίας, με δακρυγόνα και τις συλλήψεις να γίνονται στον σωρό. Είναι άλλη μια κίνηση που αποσκοπεί στη στοχοποίηση του εργατικού κινήματος, για την επιβολή «σιγής ασύρματου» και αναβάθμιση της καταστολής, χέρι χέρι με την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ομως, ούτε στις 17 Νοέμβρη 2020 κατάφεραν να τρομάξουν τον λαό ούτε και τώρα θα πετύχουν τίποτα...

Στον τελικό ο «Ριζοσπάστης»

Την Κυριακή στις 11 π.μ. στο κλειστό γυμναστήριο Γλυκών Νερών διεξάγεται ο τελικός Κυπέλλου Εργαζομένων στα ΜΜΕ, όπου αγωνίζεται η ομάδα μπάσκετ του «Ριζοσπάστη», για να υπερασπιστεί τον τίτλο του κυπελλούχου απέναντι στην ομάδα του SDNA. Η παρουσία του κόσμου επιβάλλεται ώστε να έρθει ξανά το Κύπελλο στον Περισσό, για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση!

Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας

Την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε ότι τα τρία παιδιά που κρίθηκαν αρχικά ως «πιθανά κρούσματα» νοσούν με οξεία ηπατίτιδα σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τα δύο παιδιά, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμετούς) και πυρετό, ενώ από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Το 18 μηνών παιδί ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες (>500 IU/ml) σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Βέλγιο με την Σεμίνα Διγενή

Το τρίτο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή με τίτλο «Αποδελτίωση» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») παρουσιάζεται την Κυριακή 15 Μάη, στις 18.00, στην αίθουσα συνεδρίων του Αtlas Ηotel Βrussels (Rue du Vieux Marche aux Grains 30), στις Βρυξέλλες. Θα μιλήσουν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ο θεατρικός συγγραφέας Mάνος Λαμπράκης, η δημοσιογράφος Δέσποινα Σαββοπούλου και ο συγγραφέας Παναγιώτης Κολέλης. Στο τέλος της παρουσίασης η συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου και θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες.

***

Τη Δευτέρα 16 Μάη, στις 18.30, το δεύτερο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή, με τίτλο «Οι Απείθαρχοι» (εκδόσεις «Κάκτος»), θα παρουσιαστεί σε αίθουσα της ελληνικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες. Η Σεμίνα Διγενή θα συνομιλήσει με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Βέλγιο, Διονύση Καλαμβρέζο, την Μαρία Πατακιά από τον Hellenic Circle - Cultural Association in Brussels, και τους αναγνώστες.

Για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης στη Θήβα

Εκδήλωση με θέμα «Σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα. Αμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης» διοργανώνει η ΤΟ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ την Παρασκευή 27 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Θήβας. Θα μιλήσουν οι: Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Σεισμολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Αντώνης Τουλουμάκος, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θήβας, και Δημήτρης Κουτζης, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

Τιμούν την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Το Σάββατο 14 Μάη, στις 6 μ.μ., η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει ιστορικό περίπατο, από το σπίτι όπου ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας αρ. 3 στους Αμπελόκηπους, στα Προσφυγικά, και από κει στις Φυλακές Αβέρωφ και στην Ευελπίδων.

Την Κυριακή 15 Μάη

-- Στις 11 π.μ. οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αγία Βαρβάρα και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Προφήτη Ηλία.

-- Στις 7 μ.μ. οι Οργανώσεις Αγίων Αναργύρων - Καματερού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στο ανοιχτό θέατρο «Μάνος Ξυδούς». Θα μιλήσουν η Σέβη Κοσμοπούλου, μέλος της ΤΕ Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ, και η Βάγια Παπασωτηρίου - Λύτρα, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

-- Στις 11 π.μ. οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νέα Ιωνία διοργανώνουν ιστορικό περίπατο που θα ξεκινήσει από το 16ο Δημοτικό Σχολείο (Αλσούπολη).

Τέλος, συσκέψεις με θέμα την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις διοργανώνει η ΚΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ την Κυριακή 15 Μάη, στις 7 μ.μ., στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Λάρυμνας, με ομιλητή τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στις 11 π.μ. της ίδιας μέρας, στο καφέ «Garden» στη Λαμία, με ομιλητή τον Νεόφυτο Θάνο, μέλος του ΤΓ Φθιώτιδας.

Εκθεση έργων του ζωγράφου Ηλία Φέρτη στη Λαμία

Εκθεση έργων του ζωγράφου Ηλία Φέρτη και ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ διοργανώνουν η ΤΟ Φθιώτιδας και η «Σύγχρονη Εποχή» στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Λαμίας, από την Κυριακή 22 έως την Κυριακή 29 Μάη. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που εντάσσονται στις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, θα γίνουν την Κυριακή 22 Μάη, στις 7 μ.μ. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του ζωγράφου από την Κατοχή και την Αντίσταση του λαού, καθώς και σπάνια ντοκουμέντα για εκείνη την περίοδο από το Αρχείο του ΚΚΕ. Θα γίνει επίσης παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Φέρτη «Ζωγραφική, Κατοχή και Αντίσταση». Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ειρήνη Φέρτη, κόρη του καλλιτέχνη, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Σαβίνα Λίτση, ιστορικός Τέχνης. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι τις καθημερινές από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 7 μ.μ. έως 9 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο από 11 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 7 μ.μ. έως 9 μ.μ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους μαθητές

Να παρθούν άμεσα πίσω όλες οι διώξεις κατά εννέα μαθητών του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων στις 16 Μάη, επειδή με κινητοποιήσεις τους πριν από δύο χρόνια διεκδίκησαν μέτρα ασφαλούς λειτουργίας του σχολείου τους απέναντι στην πανδημία Covid-19, απαιτεί η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ. Υπενθυμίζει ότι την ίδια περίοδο της εισαγγελικής παρέμβασης, το σχολείο «έκλεισε για 14 μέρες λόγω κρουσμάτων, που αποδεικνύει ότι οι μαθητές είχαν δίκιο για τον αγώνα τους, και φάνηκε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν αυτή που ήθελε τα σχολεία κλειστά από τον κορονοϊό εφόσον δεν λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και όχι ο αγώνας των μαθητών».

Ολοκληρώνεται η έκθεση στην Αρτα

Ολοκληρώνεται την Κυριακή 15 Μάη η έκθεση εικαστικών που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αρτας σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Πρόκειται για έργα του ζωγράφου και συγγραφέα Τάκη Βαρελά, που κυκλοφόρησαν στο βιβλίο «FARINDOLA - Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» και φιλοξενούνται στα δημοτικά διατηρητέα κτίρια της οδού Σκουφά στην πλατεία Αγ. Δημητρίου.

Το Σάββατο 14 Μάη στις 8.30 μ.μ., στον χώρο της πλατείας Σκουφά, θα γίνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου. Θα συμμετάσχουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Σκαλκώτος, καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων, ο Τάκης Βαρελάς και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Αναγνώστου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δικηγόρος Σακέλλιος Ευάγγελος. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τον Γιώργο Μεράντζα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τους αγώνες σε μεγάλους χώρους

Εκδήλωση με τίτλο «Οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες του σήμερα, φάρος στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα στο ύψος των αναγκών μας» διοργανώνει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, την Κυριακή 15/5 στις 6.30 μ.μ., στο Πάρκο Τεσσάρων Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ (λιμάνι Πειραιά), ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ο Αγγελος Γεράκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», ο Νίκος Τζανετής, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (Μεταλλεία Χαλκιδικής), και ο Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «e-food». Θα ακολουθήσει γλέντι οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα των σωματείων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org