Κυριακή 13 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο τυχοδιώκτης και αφερέγγυος ΣΥΝ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για μια ακόμα φορά, ο ΣΥΝ αποδείχτηκε συνεπής στην τυχοδιωκτική και αφερέγγυα πολιτική και τακτική του. Πρώτα ψηφίζει αντιδραστικές θέσεις στην ΕΕ (όπως προχτές το ψήφισμα στήριξης της ΕΕ στην κυβέρνηση της Εσθονίας, ακριβώς όπως παλιότερα άλλες αποφάσεις της ΕΕ). Στη συνέχεια, αρχίζει να ασκεί χλιαρή, «πλαδαρή» κριτική σε σημεία αυτών των θέσεων της ΕΕ, που ο ίδιος είχε σπεύσει να ψηφίσει. Οταν τον αποκαλύπτουμε και υπάρχει κίνδυνος να εκτεθεί στο αριστερό ακροατήριο που του έχει απομείνει, αρχίζει να σκούζει κατά του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», να ισχυρίζεται ότι μονίμως τον διαβάλλουμε, ή ότι δεν καταλαβαίνουμε το βάθος των επιλογών και της τακτικής του. Στο σημείο αυτό, χρησιμοποιεί πάντα σαν άλλοθι και κάποια «αδελφά» του κόμματα στην ΕΕ τα οποία συμφωνούν μαζί του, θεωρώντας προφανώς ότι αποτελούν «κερασάκι φερεγγυότητας» για την εκάστοτε πολιτική στάση του. Ενίοτε οργανώνει και καμιά διαμαρτυρία, ή κινητοποίηση ενάντια σε αυτά που ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο, έχοντας εδώ σαν άλλοθι τις «κακές» διαδικασίες λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, αφού το προεδρείο δε βάζει σε ονομαστική ψηφοφορία... τις ξεχωριστές παραγράφους των ψηφισμάτων που έχει υπερψηφίσει, όμως, πριν ως σύνολο...

Κι όλα αυτά πάντα «εκ των υστέρων», αφού πρώτα έχει συμμετάσχει στη «βρώμικη δουλιά». Φαύλος κύκλος; Οχι. Αυτός είναι απλά ο οπορτουνισμός. Ετσι λέγεται η «ουρά» της σοσιαλδημοκρατίας και της αστικής πολιτικής.

Οι σύγχρονοι είλωτες

Δουλεύουν σαν είλωτες, ζουν σαν παρίες. Με αυτή τη φράση, μπορεί κανείς να συμπυκνώσει το πώς ζουν και εργάζονται περίπου 2.500 μετανάστες στις υπαίθριες καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Βουπρασίου της Ηλείας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής. Αμείβονται με 23,50 ευρώ για δουλιά 7 ωρών από τις 6.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και με 3,5 ευρώ την ώρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ. Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς, με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί πλέον το θερμοκήπιο να είναι αποπνικτική.

Οι χώροι, δε, στους οποίους διαμένουν δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα, πολύ περισσότερο να κατοικούν άνθρωποι. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες, στις ίδιες ακριβώς κατασκευές οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες - έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών - οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα είναι άγνωστες λέξεις. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στην ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως, πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, διανθισμένο με κάθε είδους σαρίδια, πίνουν και μαγειρεύουν.

Η κυβέρνηση αυτή, όπως και η προηγούμενη, είναι υπόλογη γι' αυτό το συντελούμενο έγκλημα διαρκείας. Οχι μόνο γιατί γνωρίζει, αλλά και γιατί με τη μεταναστευτική πολιτική που έχουν υλοποιήσει, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση των μεταναστών στο μέγιστο δυνατό βαθμό προς όφελος των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Κρατικά επιχορηγούμενη ... φιλανθρωπία!

Εμβρόντητοι παρακολουθήσαμε την περασμένη Δευτέρα τον τηλεμαραθώνιο που διοργάνωσε ιδιωτικό κανάλι, για λογαριασμό του ιδιωτικού σωματείου «Ελπίδα» (σ.σ. Μ. Βαρδινογιάννη) και με στόχο την ανέγερση του, επίσης ιδιωτικού, παιδικού ογκολογικού νοσοκομείου.

Και λέμε «εμβρόντητοι», γιατί, κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθώνιου, είδαμε να παρελαύνουν το μισό υπουργικό συμβούλιο σχεδόν και διάφοροι πρόεδροι κρατικών οργανισμών, συνεισφέροντας διάφορα ποσά, όχι, βέβαια, από την τσέπη τους, αλλά από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή από χρήματα του ελληνικού λαού.

Απορία 1η: Γιατί, λοιπόν, χαρίζουν αυτά τα λεφτά στο ιδιωτικό ίδρυμα και δε φτιάχνουν, όχι ένα, αλλά περισσότερα δημόσια παιδικά ογκολογικά κέντρα;

Απορία 2η: Τι σόι «χορηγοί» είναι όλοι αυτοί, που το παίζουν «μεγάλοι ευεργέτες» με ξένα κόλλυβα; Εδώ φτάσαμε στο σημείο εταιρείες να διαφημίζονται, υποστηρίζοντας ότι ένα μέρος των εισπράξεων - δηλαδή από το ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές - πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς!

Αν θέλουν όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου να κάνουν τους ευεργέτες, ας το κάνουν από τη δική τους προσωπική περιουσία. Ετσι κι αλλιώς, οι επιχειρήσεις τους σημειώνουν τεράστια κέρδη, ελέω της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν ανάγκη και από κρατικά επιχορηγούμενη φιλανθρωπία...

Εντυπώσεις

Μετά τα σούπερ μάρκετ, τα λιμάνια και αεροδρόμια, τώρα και στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας! Ο λόγος για την καμπάνια, που συνδιοργανώνει το υπουργείο Ανάπτυξης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά με θέμα «5 χρώματα την ημέρα - με φρούτα και λαχανικά - Συνταγή Ζωής», που περιλαμβάνει ενημερωτικό έντυπο και διαφημιστικό υλικό το οποίο θα διανεμηθεί σε λαϊκές αγορές. Θα περιλαμβάνει, λέει, πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες των πέντε χρωμάτων των λαχανικών και ...συμβουλές για τον προγραμματισμό και την προετοιμασία των γευμάτων, ώστε να περιλαμβάνουν κάθε μέρα φρούτα και λαχανικά. Δεν ξέρει, άραγε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι αυτό από το οποίο πάσχουν οι εργαζόμενοι και οι οικογενειάρχες δεν είναι η πλημμελής ενημέρωση και ο κακός ...προγραμματισμός, αλλά η ένδεια χρημάτων; Κάνει πως δεν ξέρει ότι το καρότσι της λαϊκής επιστρέφει στο σπίτι μισοάδειο, γιατί η κερδοσκοπία και η ακρίβεια είναι απαγορευτικές για το γέμισμά του; Μέχρι πού θα φτάσει η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και δημιουργίας εντυπώσεων;

ΒΙΒΛΙΟ
Οι Σοβιετικοί μαχητές στις τάξεις της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΕΛΑΣ)

Την περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου προσχώρησαν στις γραμμές του ΕΛΑΣ ατομικά ή ομαδικά αιχμάλωτοι πολέμου και άλλοι αντιφασίστες που δραπέτευσαν από τα στρατόπεδα κράτησής τους ή λιποτάκτησαν από τις τάξεις των κατοχικών στρατευμάτων. Στα διάφορα διαμερίσματα της κατεχόμενης χώρας μας, από τη Μακεδονία έως την Κρήτη, αντιφασίστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρώτα απ' όλα Σοβιετικοί πολέμησαν πλάι πλάι με τους αντάρτες. Σ' αυτή τη συμπαράταξη θα λέγαμε ότι βρήκε την ενσάρκωσή του ο διεθνισμός. Στην εργασία αυτή του ιστορικού και συγγραφέα Κώστα Αυγητίδη παρουσιάζεται η συμμετοχή και η συμβολή των Σοβιετικών μαχητών στις τάξεις της ελληνικής ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Παρατίθενται πολλά στοιχεία που αβίαστα και με πειστικότητα μαρτυρούν την άμεση συμμετοχή των Σοβιετικών μαχητών στις γραμμές του ΕΛΑΣ. Αναφέρονται εκείνα τα γεγονότα που έχουν άμεση σχέση με τη μεταφορά Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου στην κατεχόμενη Ελλάδα, στη δραπέτευση και την απελευθέρωσή τους, στην προσχώρησή τους στις γραμμές του ΕΛΑΣ, στην πολεμική ηρωική δράση τους και τέλος στην επιστροφή στην πατρίδα τους. Οι περιπτώσεις περιγράφονται αναλυτικά κατά περιοχή της Ελλάδας. Υπάρχει επίσης αρκετό φωτογραφικό υλικό. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Τόμισλαβ Νίκολιτς

Δε συνηθίζεται η εκλογή ενός προέδρου Κοινοβουλίου να προκαλεί ταραχή και στις δύο όχθες του Ατλαντικού... Συνέβη, ωστόσο, στην περίπτωση του αντιπροέδρου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Νίκολιτς Τάντιτς, που εκλέχτηκε στις αρχές της περασμένης βδομάδας πρόεδρος της σερβικής Βουλής και, ήδη, αναγκάζεται σε «παραίτηση»...

Οι αναθεματισμοί και οι εκβιασμοί από ΗΠΑ και ΕΕ λίγο απείχαν από συγχρονισμένα πυρά. Σύντομα, οδήγησαν στη συγκρότηση νέας, «επιθυμητά φιλοδυτικής», σερβικής κυβέρνησης και στην πιθανότατη «καρατόμηση» του Νίκολιτς. Οχι, βεβαίως, γιατί Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έχουν προσωπικά με τον 54χρονο αντιπρόεδρο των Σέρβων «Ριζοσπαστικών», αλλά επειδή - ενόψει της πολλαπλώς επικίνδυνης σχεδιαζόμενης «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσυφοπεδίου - πρότεινε «πάγωμα» των σχέσεων Βελιγραδίου - Δύσης και τη δημιουργία συνασπισμού με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και όποιες άλλες χώρες «αντιτάσσονται στην ηγεμονία Αμερικανών και Ευρωενωσιακών».

Ουσιαστική, ανέξοδη ή γραφική, γεγονός είναι πως (ακόμη και...) η ρητορική του Νίκολιτς προκάλεσε εκνευρισμό στα επιτελεία ΗΠΑ - ΕΕ. Ενδεχομένως, γιατί δε θέλουν να τους «ξεφύγει» τίποτε σε καιρούς αποπεράτωσης των εγκληματικών σχεδίων τους στα Βαλκάνια... Γι' αυτούς, οι ωμοί προσβλητικοί χαρακτηρισμοί (π.χ., «αντιδημοκρατικό, αντιμεταρρυθμιστικό»), που απέδωσαν σε ένα κόμμα, που - ας μην ξεχνάμε -συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις τελευταίες εκλογές - δεν είναι «χαστούκι» στη δημοκρατία, αλλά ένα ...ακόμη «απαραίτητο όπλο».


Δ.Ο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ