Κυριακή 13 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι σύγχρονοι είλωτες

Δουλεύουν σαν είλωτες, ζουν σαν παρίες. Με αυτή τη φράση, μπορεί κανείς να συμπυκνώσει το πώς ζουν και εργάζονται περίπου 2.500 μετανάστες στις υπαίθριες καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Βουπρασίου της Ηλείας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής. Αμείβονται με 23,50 ευρώ για δουλιά 7 ωρών από τις 6.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και με 3,5 ευρώ την ώρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ. Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς, με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί πλέον το θερμοκήπιο να είναι αποπνικτική.

Οι χώροι, δε, στους οποίους διαμένουν δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα, πολύ περισσότερο να κατοικούν άνθρωποι. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες, στις ίδιες ακριβώς κατασκευές οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες - έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών - οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα είναι άγνωστες λέξεις. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στην ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως, πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, διανθισμένο με κάθε είδους σαρίδια, πίνουν και μαγειρεύουν.

Η κυβέρνηση αυτή, όπως και η προηγούμενη, είναι υπόλογη γι' αυτό το συντελούμενο έγκλημα διαρκείας. Οχι μόνο γιατί γνωρίζει, αλλά και γιατί με τη μεταναστευτική πολιτική που έχουν υλοποιήσει, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση των μεταναστών στο μέγιστο δυνατό βαθμό προς όφελος των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ