Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Φτάνουν τα 281 τα σχολεία με αμίαντο

Την κατεδάφιση 44 σχολικών μονάδων που είναι πλήρως κατασκευασμένες από αμίαντο εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας που ανακοίνωσε ότι προχωρά η αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου σε 237 άλλα Σχολεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας ο έλεγχος από συνεργεία Μηχανικών του ΟΣΚ έχει ολοκληρωθεί σε 32 νομούς της χώρας και με βάση αυτούς, ο συνολικός αριθμός Σχολείων με αμίαντο είναι 281, εκ των οποίων τα 44 είναι με πλήρη κατασκευή αμιάντου και τα υπόλοιπα 237 με ορισμένα στοιχεία από το συγκεκριμένο υλικό. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ήδη έχουν φτάσει στοιχεία από Νομαρχίες και Περιφέρειες της χώρας και για άλλα 99 σχολεία με αμίαντο από 23 νομούς.

Οπως προκύπτει από τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΣΚ ΑΕ, από τα 44 σχολεία που πρόκειται να κατεδαφιστούν, 8 βρίσκονται στο Νομό Μεσσηνίας, 3 στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας, 3 στο Ν. Ηρακλείου, 5 στο Ν. Ηλείας, 4 στο Ν. Αρκαδίας, 2 στο Ν. Ροδόπης, 2 στο Ν. Σερρών, 16 στο Ν. Καρδίτσας και ένα στο Ν. Ευρυτανίας.

Σύμφωνα με όσα το υπουργείο δηλώνει το έργο της αποκατάστασης θα έχει ολοκληρωθεί σε 12 μήνες και σε 8 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των πρώτων 27 (από τα 44) σχολείων, την κατεδάφιση των οποίων θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες μαζί με την απομάκρυνση στο εξωτερικό των στοιχείων αμιάντου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για τον αμίαντο στα συγκεκριμένα 281 Σχολεία, είναι 25.000.000,00 ευρώ, τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο ο ΟΣΚ θα διαθέσει το 2005 «αν βέβαια γίνει κατορθωτό να απορροφηθεί από τις Νομαρχίες και τις εργολαβίες που ήδη έχουν ξεκινήσει», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΔΑΠ - ΝΔΦΚ
Συνεχίζει τις προκλήσεις και τραμπουκισμούς

Είναι σε όλους γνωστή η τραμπούκικη συμπεριφορά της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στους φοιτητικούς συλλόγους, στα Διοικητικά Συμβούλια και γενικά στα αμφιθέατρα και στους διαδρόμους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Ακόμα, είναι φανερός ο φόβος και η ανησυχία της για την ισχυροποίηση της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που τους «χαλάει τα σχέδια» και που σηματοδοτεί την άνοδο του φοιτητικού κινήματος στη βάση ενός πλαισίου πάλης που συγκρούεται με την αντιεκπαιδευτική ευρωενωσιακή πολιτική που πιστά υπηρετούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, και ταυτόχρονα διεκδικεί Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 15%.

Πρόσφατα, ξεκίνησαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία όμως δεν είναι πρωτοφανή. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, στο Οικονομικό της Νομικής, πριν από λίγες μέρες (9/3) τηλεφωνεί ΔΑΠίτης στο σπίτι της Μαρίας Ραχιώτη (μέλος του ΔΣ του συγκεκριμένου συλλόγου και μέλος της ΚΝΕ) για να της απαγορεύσει «να παίρνει τηλέφωνα» και «να μιλάει με τον κόσμο», να σταματήσει «τα κομμουνιστικά της» και «να σταματήσει να μιλάει για τη ΔΑΠ».

Το ίδιο διάστημα (3/3) τα φασιστοειδή της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που επικαλούνται τη «δημοκρατία», έκαναν Διοικητικό Συμβούλιο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (όπου έχουν την αυτοδυναμία) χωρίς να καλέσουν την Πανσπουδαστική ΚΣ ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την προσφιλή τους τακτική, θεωρώντας προφανώς το Σύλλογο τσιφλίκι τους, αποφάσισαν να μη δώσουν το φουαγιέ του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στην Πανσπουδαστική ΚΣ για τη διοργάνωση συναυλίας, παρά το γεγονός ότι είχε δώσει η Πρυτανεία την άδεια. Βέβαια, η συναυλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ θα γίνει, στις 23 Μαρτίου, στο Φουαγιέ του ΠΑΜΑΚ, με τον γνωστό καλλιτέχνη Β. Παπακωνσταντίνου.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ σε σχετική καταγγελία σημειώνει: «Θα μας βρούνε μπροστά τους, εμάς και όλους τους φοιτητές που πλήττονται από την αντιεκπαιδευτική λαίλαπα. Η ανοδική πορεία και η ικανότητα της ΠΚΣ να συσπειρώνει τη νεολαία, ενοχλεί την εν λόγω παράταξη που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να αποκρύψει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που απαξιώνει τα πτυχία μας».

ΠΕΜΕΝ
Θέσεις εργασίας για τους πρωτοετείς των ΑΕΝ

Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών ΑΕΝ
Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών ΑΕΝ
Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) από προηγούμενα έτη για την άμεση εξασφάλιση θέσεων εργασίας για τους σπουδαστές των ΑΕΝ, ένα μήνα μετά το τέλος του εξαμήνου, οι πρωτοετείς σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), περιπλανώνται για εύρεση θέσης εργασίας για να πραγματοποιήσουν το πρώτο εκπαιδευτικό τους ταξίδι. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ, τονίζοντας ότι «μέρος της εφαρμογής των σχεδίων για τη διάλυση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης - Μετεκπαίδευσης που προωθεί το ΥΕΝ με τις εντολές των εφοπλιστών για να την παραδώσει σε χέρια ιδιωτών, περιλαμβάνει και τη μη τήρηση του ΠΔ 251/1999 "Εκπαίδευση επί πλοίων των σπουδαστών των ΑΕΝ"».

Επισημαίνει επίσης ότι, παρά την κρατική επιδότηση που παίρνουν οι εφοπλιστές από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης για να ναυτολογήσουν δόκιμους σπουδαστές, το ΥΕΝ και οι διοικήσεις των ΑΕΝ δεν έχουν αναλάβει καμία ευθύνη μέχρι σήμερα για την άμεση εξασφάλιση θέσεων εργασίας για όλους τους πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ.

Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για τους σπουδαστές τόσο για τη συνέχεια των σπουδών τους, αλλά και για τις ίδιες τις οικογένειές τους.

Απαιτούμε, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ, «οι ένοχοι αυτού του προβλήματος, ΥΕΝ - εφοπλιστές - διοικήσεις ΑΕΝ, να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους για την πλήρη και άμεση εξασφάλιση θέσεων εργασίας όλων των πρωτοετών σπουδαστών των ΑΕΝ και χωρίς επιπτώσεις στη συνέχιση των σπουδών τους».

Αγωνιστικό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να δώσουν αγωνιστικό «παρών» μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην πανεργατική απεργία και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς. Μετά και από τις προχτεσινές γενικές συνελεύσεις προέδρων των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας, που δεν κατέληξαν σε αγωνιστικές αποφάσεις, οι τοπικοί σύλλογοι και οι ΕΛΜΕ καλούνται να μετατρέψουν τη στάση εργασίας στις 17 Μάρτη σε απεργία και να διαδηλώσουν ενάντια στην αντεργατική πολιτική.

Στο μεταξύ την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που συζητά για το πρόγραμμα δράσης του κλάδου, αφού κατά την προχτεσινή γενική συνέλευση προέδρων των συλλόγων καμία πρόταση δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ και «Παρέμβαση» απέρριψαν την πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17 Μάρτη μαζί με τις ταξικές δυνάμεις και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία στις 30 και 31 Μάρτη, με διεκδικητικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Οπως διαφάνηκε και από τη χτεσινή συνεδρίαση, ο προσανατολισμός της πλειοψηφίας είναι για μια 24ωρη απεργία με ένα διεκδικητικό πλαίσιο που κινείται σε πνεύμα συμβιβασμού, χωρίς να λείπουν και οι μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες ενόψει του επικείμενου συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
«Εξω οι εταιρίες απ' τις σχολές»

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας από την ΠΚΣ στη διάρκεια συνεδρίου, μέσα στο πανεπιστήμιο, που χρηματοδοτούν φαρμακοβιομηχανίες και εταιρίες

Την άμεση και δυναμική παρέμβαση φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από πρωτοβουλία της ΠΚΣ, προκάλεσε η συνεχιζόμενη και σχεδιασμένη διείσδυση των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, που αυτή τη φορά επιχειρήθηκε μέσα από το 6ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας, το οποίο άρχισε χτες και χρηματοδοτείται και από φαρμακευτικές εταιρίες και βιομηχανίες. Το εν λόγω συνέδριο διοργανώνεται από το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων», των Τμημάτων Χημείας και Φαρμακευτικής και σε αυτό παρουσιάζονται, βασικά, μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών, με παρουσία και εκπροσώπων ιατροφαρμακευτικών εταιριών. Ορισμένες από αυτές τις εργασίες, όσες δηλαδή κρίνουν οι εκπρόσωποι των εταιριών πως μπορούν να προσποριστούν κέρδη από την αξιοποίηση τόσο των μεταπτυχιακών εργασιών όσο και των ίδιων των φοιτητών, επιχειρούν να τις εξαγοράσουν.

Αυτή την «εισβολή» του μεγάλου κεφαλαίου στα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της έρευνας, κατήγγειλαν με τη δυναμική τους παρουσία στο συνέδριο οι φοιτητές, φωνάζοντας συνθήματα: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες από τις σχολές», «τέρμα πια η κοροϊδία, τώρα δημόσια και δωρεάν παιδεία». Στη συνέχεια, και αφού μπήκαν στον εσωτερικό χώρο του συνεδρίου, το λόγο πήρε το στέλεχος της ΠΚΣ, Μπάμπης Λουτσέκης, ο οποίος στην παρέμβασή του, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «τη στιγμή που ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προωθούν τα νομοσχέδια της Μπολόνια, νομοσχέδια "οδοστρωτήρες" για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αποδεικνύεται και στην πράξη πως η ιδιωτικοποίηση δεν είναι κάτι μακρινό. Η έρευνα, η οποία θα έπρεπε να γίνεται για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού, σήμερα, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τις επιχειρήσεις που υποβαθμίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προσπαθούν να βγάλουν νέα κέρδη εις βάρος των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών. Φοιτητές, εργάτες, από κοινού, θα δώσουμε συνέχεια στους αγώνες για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, και κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στο πανεπιστήμιο».

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ (ΕΠΕΑΕΚ)
Δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ιδρυμάτων

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει σε αρκετά πανεπιστήμια της χώρας κι ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει την έγκρισή του για την προκήρυξη 66 θέσεων πανεπιστημιακών. Οι 27 από τις θέσεις που ανακαλούνται αφορούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί με δυο μόνο μόνιμους καθηγητές και οι ελλείψεις σε Διδακτικό κι Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ) έχουν ως αποτέλεσμα να μη διδάσκονται κάποια μαθήματα, ενώ είναι αμφίβολο αν με το υπάρχον προσωπικό θα μπορέσει να λειτουργήσει την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, που ξεκινάει να λειτουργεί το τέταρτο έτος σε κάποια Τμήματα και οι φοιτητές θα χρειαστεί να κάνουν πτυχιακές εργασίας.

Με τα Παραρτήματα ΦΕΚ 32 και 33 (22/2/1005) ανακλήθηκαν επίσης 6 προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, 6 προκηρύξεις θέσεων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 7 προκηρύξεις θέσεων από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 4 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 6 από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, 2 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2 από το Πολυτεχνείο Κρήτης, 2 από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και 4 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις τα πανεπιστήμια είχαν προχωρήσει ήδη σε εκλογή μελών ΔΕΠ πριν την ανάκληση της προκήρυξης και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με αυτούς τους καθηγητές που ήδη βρίσκονται στα ιδρύματα.

Το υπουργείο Παιδείας ρίχνει και γι' αυτό το θέμα τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, που επέλεξε να προκηρύξει τις θέσεις μέσω του ΕΠΕΑΕΚ (πρόγραμμα κονδυλίων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) και ουσιαστικά μεταθέτει την επίλυση του προβλήματος στην επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Α. Καραμάνος, δήλωσε χτες ότι «το υπουργείο Παιδείας θα αντιμετωπίσει το θέμα των πιστώσεων στον επόμενο προγραμματισμό, τον οποίο θα δώσουμε από το Γενικό Λογιστήριο και ας συνεκτιμήσουν τα πανεπιστήμια να βάλουν αυτές τις θέσεις μέσα για να τακτοποιηθούν οι άνθρωποι».

Το επιχείρημα του υπουργείου για την ανάκληση των προκηρύξεων είναι ότι οι δαπάνες που απαιτούνται γι' αυτές τις θέσεις δεν είναι επιλέξιμες από το ΕΠΕΑΕΚ, δηλαδή τα συγκεκριμένα κονδύλια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι' αυτό το σκοπό. Ερχεται έτσι, για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το πρόβλημα με τη φύση των κοινοτικών κονδυλίων που διοχετεύονται σε συγκεκριμένες δράσεις που επιλέγει η ΕΕ κι όχι στις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα ιδρύματα. Δηλαδή, προβάλλει πάλι επίκαιρο το αίτημα να ενταχθούν τα κονδύλια του ΕΠΕΑΕΚ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Α. Καραμάνος συνάντησε χτες φοιτητές του ιδρύματος που κινητοποιούνται εδώ και δυο βδομάδες και τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Παράλληλα τους υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τη Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος για να δοθεί κανονικά το επίδομα σίτισης και το επίδομα στέγασης που έχουν κοπεί, ενώ για τις σοβαρότατες ελλείψεις σε κτίρια και αίθουσες δε φαίνεται να έχει καταλήξει το υπουργείο σε μια άμεση λύση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org