Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πηγή νέων μέτρων

Πολλή κουβέντα γίνεται για τα μέτρα, που θα έχουν άμεση επίδραση στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, από την υπογραφή της νέας συμφωνίας - μνημονίου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Τέτοια είναι η αύξηση του ΦΠΑ, η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ, η φορολόγηση των αγροτών με τα δυσβάσταχτα κριτήρια που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση και άλλα. Υπάρχει, όμως, και μια «κρυφή» πηγή αντιλαϊκών μέτρων, που δύσκολα συνειδητοποιείται σαν τέτοια. Κι αυτή είναι τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρουσιάσει στο τέλος κάθε επόμενου χρόνου συγκεκριμένα ποσοστά πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν τα πετύχει με τα ισχύοντα μέτρα, θα πάρει κι άλλα, τα οποία θα πλήξουν παραπέρα το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα. Δηλαδή, η «λίστα» των μέτρων που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση, παραμένει ορθάνοιχτη, με δεδομένο ότι αν κάθε χρόνο δεν πιάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι ανατροπές και οι περικοπές θα πέφτουν βροχή...

Ε, όχι κι όλοι...

«...Αρα στη διαπραγμάτευση συμμετέχουμε όλοι μας. Και πρέπει να το δείξουμε...». Ετσι καταλήγει το κύριο άρθρο της «Αυγής» χτες, αφού προηγουμένως επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης «ο λαϊκός παράγοντας να κάνει αισθητή τη διαπραγματευτική του παρουσία», «η φωνή της ελληνικής κοινωνίας, φωνή υποστήριξης και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά».

Καλεί, δηλαδή, το λαό να εκφράσει εμπράκτως και δυναμικά την υποστήριξή του στην κυβέρνηση, απ' τη στιγμή που αυτή -όπως ισχυρίζεται- διαπραγματεύεται για λογαριασμό του, μεταφέρει στα «τραπέζια» των συζητήσεων τη φωνή του... Στον ισχυρισμό αυτό δεν υπάρχει ούτε κόκκος αλήθειας, μόνο σκοπιμότητα. Η δίκαιη απαίτηση του λαού για ανάκτηση των απωλειών του είναι εκτός διαπραγμάτευσης. Απεναντίας, η «σφαγή» των δικαιωμάτων του προβάλλεται απ' την κυβέρνηση σαν η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Επίσης, εκτός διαπραγμάτευσης είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Απεναντίας, νέα αντιλαϊκά μέτρα συζητιούνται, που θα απομακρύνουν κι άλλο τις λαϊκές οικογένειες απ' τη δυνατότητα κάλυψης στοιχειωδών αναγκών.

Δε θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι και διαφορετικά, αφού δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ, τραπέζι διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή αστικών κυβερνήσεων και εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και μονοπωλίων που να έχει ως αντικείμενο τα λαϊκά συμφέροντα.

Αλλωστε, ούτε ο λαός, όταν αποκτήσει τη δύναμη να επιβάλει αυτά τα συμφέροντα, πρόκειται να διαπραγματευτεί, θα τα κατακτήσει με τον αγώνα και το σπαθί του!

«Φίλοι» και αντίπαλοι

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατάφερε να αφήσει τη χώρα χωρίς συμμάχους. Οτι η «συμμαχία του Νότου» δεν της βγήκε και ότι τελευταίος φίλος της Ελλάδας, η Κομισιόν, γύρισε την πλάτη στη συγκυβέρνηση. Ομως, το παιχνίδι των συμμαχιών έπαιξε προεκλογικά και η κυβέρνηση. Τότε που κόμπαζε για τη στήριξη που απολαμβάνει από την κυβέρνηση Ομπάμα. 'Η, όταν κορόιδευε το λαό ότι η «συμμαχία των χωρών του Νότου» θα γίνει μοχλός για την «ανατροπή της λιτότητας» στην Ευρώπη. Μετά έστρεψε τα φώτα προς τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομίες, καλλιεργώντας προσδοκίες στο λαό ότι είναι ένα καλό αποκούμπι σε περίπτωση που «στραβώσει» η δουλειά με τα δάνεια από την ΕΕ. Μετά διαφήμισε την Κομισιόν σαν φίλη της Ελλάδας και πάει λέγοντας. Τι συμπέρασμα βγαίνει απ' όλα αυτά; Οτι οι «συμμαχίες» στον καπιταλισμό είναι διακρατικές σχέσεις που διαμορφώνονται με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της αστικής τάξης κάθε χώρας, το οποίο μπορεί συγκυριακά να μεταβάλλεται ανάλογα με τις εξελίξεις και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται κάθε φορά. Γι' αυτό το λόγο, κάποιος που σήμερα εμφανίζεται να χτυπάει την πλάτη της κυβέρνησης, αύριο μπορεί να καρφώνει στην πλάτη της μαχαίρι. Αλλωστε, και για την προηγούμενη κυβέρνηση λεγόταν ότι ήταν η «αγαπημένη» των δανειστών, αλλά μετά τις εκλογές άλλαξαν τροπάρι και είπαν ότι κι αυτήν την εκβίαζαν οι δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, όσο ισχυροί κι αν είναι οι «φίλοι» ή οι αντίπαλοι μιας χώρας, τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στην αντίπερα όχθη.

Πολιτικός αμοραλισμός

Συνάντηση με τον Π. Κουρουμπλή είχε χτες το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), στο πλαίσιο της απεργίας των φαρμακοποιών, ενάντια στην προωθούμενη απόφαση για διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ. Στη συνάντηση, ο υπουργός είπε το εξής ανεκδιήγητο: «Δεν είναι στις πολιτικές προθέσεις να κάνουμε αυτή την πολιτική. Αυτή η πολιτική επιβάλλεται απ' τους δανειστές και θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας, για να μην περάσει. Αν δεν πετύχουμε να μην περάσει και αναγκαστούμε να την υπερψηφίσουμε, μετά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ισχύσει». Πρόκειται για αποθέωση του πολιτικού αμοραλισμού και κοροϊδία στο τετράγωνο για το λαό. Το ίδιο ισχύει, όμως, και για τον Γ. Μπασκόζο, γγ Δημόσιας Υγείας, ο οποίος, σαν μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει: «Θα πάρουμε πίσω την απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, γιατί και ο όρος είναι λάθος και γιατί είναι φάρμακα. Να συστήνονται και να δίνονται μόνον από τους αρμόδιους επαγγελματίες Υγείας. Αρα, θα καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει την πώληση αυτών των φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ. Ολα αυτά που λέω ότι θα καταργηθούν, μας είπαν ότι έγιναν μετά από μνημονιακές υποχρεώσεις». Χωρίς να το καταλάβει, «κάρφωσε» από τότε το σημερινό υπουργό, που προωθεί αντιλαϊκά μέτρα χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τους προηγούμενους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1835 Πεθαίνει ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821 Ανδρέας Μιαούλης (Ανδρέας Βώκος).

1859 Πεθαίνει ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ. Από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της διαβόητης «Ιεράς Συμμαχίας», αντιτάχθηκε στην ελληνική Επανάσταση του 1821.

1917 Ο Γάλλος γερουσιαστής Κ. Ζονέρ επιδίδει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Ζαΐμη, απαιτώντας την παραίτηση του γερμανόφιλου βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε του θρόνου την ίδια μέρα, ενώ την επομένη ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ε. Βενιζέλος.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδουν διάταγμα για την οργάνωση και τον ανεφοδιασμό της φτωχολογιάς της υπαίθρου.

1922 Γεννιέται ο πολυβραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης.

1928 Υστερα από σχετική προετοιμασία με βάση το σύνθημα που έριξαν το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα για γενική πανελλαδική απεργία, με αιτήματα τη λύση των οικονομικών αιτημάτων μιας σειράς κλάδων, το σταμάτημα της τρομοκρατίας και την απόσυρση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το Ιδιώνυμο, κατέβηκαν σε απεργία οι καπνεργάτες, οι αρτεργάτες, οι τροχιοδρομικοί και πολλοί άλλοι κλάδοι. Στην Καβάλα και την Ξάνθη η χωροφυλακή επιτέθηκε, κάνοντας και χρήση όπλων, με αποτέλεσμα το θάνατο 6 και τον τραυματισμό 60 καπνεργατών. Εξαιτίας και των διαλυτικών προσπαθειών των ρεφορμιστών, η απεργία δεν πήρε τελικά πανελλαδικό χαρακτήρα και απέτυχε.

1933 Συνέρχεται στην Αθήνα η Γ' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής ΓΣΕΕ (11 - 13/6/1933).

1942 Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον Συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ σχετικά με τις αρχές που όφειλαν να διέπουν την αμοιβαία βοήθεια στη διεξαγωγή του πολέμου κατά του Αξονα.

1963 Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτω από το βάρος της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

1965 Ο κατοπινός δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος στέλνει επιστολή στον Τύπο σχετικά με δολιοφθορά που πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτικά οχήματα στην 164η Μονάδα Πεδινού Πυροβολικού, της οποίας ήταν διοικητής. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν πήρε μέτρα κατά του Παπαδόπουλου, αν και ήταν υπεύθυνος του σαμποτάζ και όχι οι στρατιώτες Δημήτρης Μπέκιος και Κώστας Ματάτης, οι οποίοι μετά από φριχτά βασανιστήρια «ομολόγισαν» ότι το έκαναν υποκινούμενοι από το ΚΚΕ.

2004 Πεθαίνει ο οικονομολόγος και πολιτικός Ξενοφών Ζολώτας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org