Κυριακή 11 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα κίνητρα...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σέβομαι την ιδεολογία σας αλλά το σοσιαλιστικό σύστημα δεν παίρνει υπόψη του το κίνητρο. Και γι' αυτό δεν προχώρησε. Ο άνθρωπος που περιγράφει ο Μαρξ στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο δεν έχει υπάρξει ακόμα».

Τα παραπάνω είπε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο, μετά την ομιλία του προχτές στη Βουλή στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο βουλευτής του Κόμματος απάντησε ότι υπάρχει το κίνητρο για το καπιταλιστικό κέρδος και το κίνητρο για την ικανοποίηση των αναγκών όλης της κοινωνίας. Και πως όταν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες άρχισαν να λειτουργούν με βάση το κίνητρο που δεν αφορούσε συνολικά τις ανάγκες της κοινωνίας, αυτό ήταν μία από τις αιτίες ανατροπής του σοσιαλισμού σε αυτές τις χώρες.

Ο παραπάνω διάλογος είναι και η ουσία, αυτό για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ. Για να χτιστεί από το λαό με τη δική του εξουσία, μια κοινωνία που το σύνολό της θα ζει, θα υπάρχει, θα δουλεύει για να ικανοποιούνται οι ανθρώπινες ανάγκες. Για μια κοινωνία που όλο τον πλούτο θα τον απολαμβάνουν αυτοί που τον παράγουν. Για μια κοινωνία που τα παράσιτα, οι καπιταλιστές -που υπερασπίζεται ο Γ. Στουρνάρας και η κυβέρνησή του- δε θα υπάρχουν.

Ανεβασμένη μορφή πάλης η ... λογιστική;

Ως μορφή ταξικής πάλης και μάλιστα ανεβασμένη πρέπει να αντιλαμβάνονται τη ... λογιστική οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δε δικαιολογείται αλλιώς η πρότασή τους σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση, διεκδικώντας δεδουλευμένα δεκάδων μηνών, να προχωρήσουν σε λογιστικό έλεγχο της επιχείρησης, προκειμένου να διεκδικήσουν την καταβολή των χρωστουμένων τους. Αν πάρουμε την πρόταση στα σοβαρά, πρέπει να υποθέσουμε πως οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν τους μισθούς τους μόνο στην περίπτωση που οι ισολογισμοί του εργοδότη είναι πλεονασματικοί. Αυτές είναι οι «ριζοσπαστικές» προτάσεις των δυνάμεων της «αριστεράς» που έχουν το θράσος να βγαίνουν και να κατηγορούν το ΠΑΜΕ ότι δε θέλει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να γυρίσουν την πλάτη και στους «αριστερούς» υποστηρικτές της εργοδοσίας. Να πάρουν τα μέτρα τους, γιατί μπορεί τέτοιοι «αριστεροί» να βγαίνουν σε λίγο να τους ζητούν να τσοντάρουν κι από πάνω στο ταμείο της επιχείρησης για να ισοφαρίσουν τη χασούρα που μπορεί να εμφανίσει το αφεντικό τους...

Αθλια μέτρα για τον ΟΓΑ

Εξοργιστικά είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ασφάλιση, περίθαλψη και σύνταξη της αγροτιάς. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες, συνταξιούχοι ή μη, πλήττονται ανελέητα και βάναυσα. Στους ξωμάχους της γης κόβονται τα δώρα από τις πενιχρές συντάξεις, αυξάνεται η συμμετοχή τους στα φάρμακα και θα πληρώνουν χαράτσι για να μπουν σε ένα νοσοκομείο! Με τις περικοπές στα δώρα τούς στερούν 700 εκατ. ευρώ! Τα ίδια και χειρότερα περιμένουν τους αγροτοκτηνοτρόφους που δεν έχουν βγει ακόμα στη σύνταξη. Τους φορτώνονται ακόμα 2 χρόνια στην καμπούρα για να βγουν στη σύνταξη. Και μέχρι τότε θα τους φορτώνονται απίστευτα χαράτσια. Εκτός από τα 90 εκατ. ευρώ που είναι η αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για υγειονομική περίθαλψη, έρχονται ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στις εισφορές συνταξιοδότησης, για να δοθούν ακόμα μικρότερες συντάξεις. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες μετατάσσονται υποχρεωτικά σε ανώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες για να πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές. Με την υποχρεωτική μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από φέτος, η επιβάρυνση μόνο από την αύξηση της εισφοράς στους 519.733 ασφαλισμένους που μετατάχθηκαν από την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία στη δεύτερη είναι 63,8 εκατ. ευρώ. Και μετά από δύο χρόνια θα πάνε υποχρεωτικά στην τρίτη κατηγορία και αυτό θα γίνεται μέχρι να φτάσουν στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία. Η φτωχομεσαία αγροτιά έχει ακόμα ένα λόγο να αγανακτήσει και έναν ακόμα λόγο να αντιδράσει στη λαίλαπα των μνημονίων, της τρόικας, της τρικομματικής κυβέρνησης και της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Καλείται συντονισμένα να αγωνιστεί μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ για μια πολιτική που πραγματικά θα δίνει ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους. Να αγωνιστεί σε κοινό μέτωπο πάλης για την ανατροπή αυτής της ληστρικής και άθλιας πολιτικής.

Εμπαιγμός στις πλάτες των μαθητών

Παράταση έως 15 Γενάρη 2013 των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών, αποφάσισε προχτές το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Γ. Σγουρό, η Περιφέρεια θα υπογράψει νέες συμβάσεις που θα καλύπτουν την τρέχουσα σχολική χρονιά, δηλαδή έως τα τέλη Ιούνη 2013, μόνο εφόσον της δοθούν τα απαραίτητα χρήματα. Αυτά υπολογίζονται σε 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από την προηγούμενη σχολική χρονιά η κυβέρνηση χρωστά στην Περιφέρεια 11 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς, ο Περιφερειάρχης απαντά και τοποθετείται ανάλογα με το ακροατήριό του. Οταν έχει απέναντί του μαθητές και συλλόγους γονέων... αγανακτεί δήθεν μαζί τους και δηλώνει ότι η Περιφέρεια θα βγάλει από το δικό της κορβανά ό,τι μπορεί για να τους εξυπηρετήσει. Οταν απευθύνεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, περισσεύει το νταηλίκι ότι χωρίς λεφτά από την κυβέρνηση δεν θα ασκήσει την εν λόγω αρμοδιότητα. Κι όταν μιλά με τους ομοϊδεάτες του δηλώνει ότι συμφωνεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και αποδέχεται τις νέες περικοπές ύψους 271 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπονται στα έσοδα των Περιφερειών για το 2013, διαμαρτυρόμενος απλά γιατί η κυβέρνηση παρεμβαίνει στο πώς αυτές θα εξοικονομηθούν. «Οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει έμπρακτα τη μέχρι σήμερα συμβολή τους στη δημοσιονομική εξυγίανση», δήλωσε πρόσφατα με αφορμή την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου...

Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας

Ιδρυση - Μονάδες - Αξιωματικοί - Δυνάμεις - Απώλειες - Κοινωνική Σύνθεση

Το βιβλίο αυτό του Νίκου Κυρίτση είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνας. Στις σελίδες του δίνονται πληροφορίες για την ίδρυση, ανάπτυξη και στρατιωτική οργάνωση του ΔΣΕ. Παρουσιάζεται εξελικτικά η ίδρυση αντάρτικων ομάδων, συγκροτημάτων, περιφερειακών Αρχηγείων και Περιοχών, μέχρι την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών στις 28 Οκτώβρη 1946. Με τη διαταγή αριθμός 19 στις 27-12-1946 μετονομάζονται τα αντάρτικα σώματα σε Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με διαταγές του ΓΑ του ΔΣΕ καθορίστηκε η δύναμη και ο εξοπλισμός της ομάδας, διμοιρίας, λόχου, τάγματος. Δίνονται πληροφορίες για τους διοικητές και τα επιτελεία όλων των αρχηγείων και των ταξιαρχιών. Με ιδιαίτερη διαταγή δημιουργήθηκαν οι 9 Μεραρχίες του ΔΣΕ.

Αναφέρονται οι σχολές αξιωματικών και η προαγωγή αξιωματικών επ' ανδραγαθία. Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει για την επιμελητεία, τις μεταφορές, τις διαβιβάσεις, τη διαφώτιση, την υγειονομική υπηρεσία.

Παρουσιάζονται μερικές μεγάλες μάχες καθώς και η στρατηγική και τακτική των δύο αντίπαλων στρατών, όπως, π.χ., η μεγάλη νικηφόρα επιχείρηση του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι το Σεπτέμβρη του 1948.

Γίνεται μια πρώτη προσέγγιση της κοινωνικής καταγωγής, της σύνθεσης των δυνάμεων του ΔΣΕ, καθώς και διαχρονικά στοιχεία για το συνολικό αριθμό των δυνάμεων που πέρασαν από το ΔΣΕ, όλες τις απώλειες και τα τμήματα που πέρασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή

Μαριάνο Ραχόι

Γρηγοριάδης Κώστας

Η καπιταλιστική κρίση ολοένα και βαθαίνει στην Ισπανία με το κεφάλαιο και τα κόμματα εξουσίας να επιτίθενται μετωπικά στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα προκαλώντας σοβαρές συνέπειες στην καθημερινή ζωή και διαβίωση των Ισπανών. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις, τόσο του Λαϊκού Κόμματος όσο και του Σοσιαλιστικού, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, επιβάλλουν νέα μέτρα ενάντια στο λαό, με περικοπές στην Υγεία, στην Παιδεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, αύξηση των φόρων για τους εργαζόμενους. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι επέβαλε νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές ύψους 39 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βγει με λιγότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση. Στην Ισπανία, αν και δεν έχει μνημόνιο με το ΔΝΤ και την ΕΕ, μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης το 2008, τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν. Στα ύψη είναι η ανεργία και η φτώχεια, κατακόρυφη είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους από τις κατασχέσεις των τραπεζών, καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενώ κάποιοι φτάνουν στην απόγνωση της αυτοκτονίας. Ο Μαριάνο Ραχόι μπορεί να είναι αυτός που σήμερα πρωτοστατεί στην εφαρμογή της σκληρής πολιτικής λιτότητας ωστόσο η επίθεση του κεφαλαίου είναι συνολική και ενιαία με όποια μορφή διαχείρισης και αν προωθείται. Ετσι ενιαία πρέπει να είναι η απάντηση του εργατικού κινήματος, όχι μόνο ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα αλλά και στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα μέχρι την ανατροπή του.


Κλ.Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ