Τρίτη 10 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος γονέων μαθητών του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος γονέων μαθητών του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Γιάννης Γκιόκας.

Στο κείμενο της Ερώτησής τους επισημαίνουν:

«Τις τελευταίες ημέρες στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή των μαθητών του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στις μαθητικές και ευρύτερες εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις το φθινόπωρο του 2011, κλήθηκαν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου με το ερώτημα της απαγγελίας κατηγοριών για συναυτουργία και ηθική αυτουργία. Είναι πρόκληση η κλήση των γονέων σε απολογία επειδή στήριξαν τον αγώνα των μαθητών - παιδιών τους.

Η προσπάθεια αυτή, ενταγμένη στην απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων, είναι ευθυγραμμισμένη με τη γενικότερη πολιτική που ασκείται και ασκήθηκε από όλες τις ως τα σήμερα κυβερνήσεις. Η θεώρηση των εργατικών - λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων σαν μομφή, είχε σαν απόρροια την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ενάντια στις καταλήψεις των σχολείων) και ένα ολόκληρο αντιδραστικό νομοθετικό πλέγμα που αξιοποιεί η δικαιοσύνη, ώστε να στέλνει στα δικαστήρια κάθε φωνή γονεϊκής αντίστασης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις σε βάρος των γονέων των μαθητών του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Βάζουν ταφόπλακα στη δωρεάν στέγαση»

Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη 1 το μεσημέρι, στο πλευρό των οικοτρόφων της Εστίας Δροσοπούλου

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, στο πλευρό των οικοτρόφων της Εστίας Δροσοπούλου, καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Η πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ βάζει λουκέτο στην Εστία της Δροσοπούλου πετώντας έξω 75 φοιτητές μέσα στο καλοκαίρι γιατί δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να ανανεώσει τη σύμβαση με τον ιδιώτη - ιδιοκτήτη του κτιρίου. «Θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στη δωρεάν στέγαση των φοιτητών» σημειώνει το ΜΑΣ και καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη, να σταθούν στο πλευρό των οικοτρόφων της Εστίας Δροσοπούλου που αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σημερινή κινητοποίηση. Να παλέψουν για δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των οικότροφων της Δροσοπούλου. Να μην κλείσει καμία εστία. Κανένας φοιτητής να μην ξεσπιτωθεί. Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους, να μην κλείσει κανένα εστιατόριο, να μην σταματήσει η συντήρηση των Εστιών. Ούτε σκέψη για ενοίκια. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις. Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ σε όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Εξω οι εργολάβοι και οι επιχειρήσεις από τις Εστίες.

Πιστοί στα μέτρα που αξιώνουν τα μονοπώλια

Συνέχιση των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας

Αμετακίνητη στην εφαρμογή μιας πολιτικής που στερεί από τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας τη μόρφωση, που θέτει στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, εμφανίστηκε η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος περιέγραψε τα βήματα της κυβέρνησης που κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή ρότα. Ταυτίζοντας το «δημόσιο συμφέρον» με τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ΑΕ και τη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης για εφαρμογή του νόμου - πλαισίου. Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των αντιδραστικών οργάνων διοίκησης των ιδρυμάτων έκανε λόγο για «απαραίτητες διασαφηνίσεις και προσαρμογές», διευκρινίζοντας ότι δε θα αλλοιωθεί «ο πυρήνας, η κατεύθυνση και η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης». Μίλησε επίσης για «διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας» των ιδρυμάτων, για «ανοιχτά ΑΕΙ και ΤΕΙ», γνωρίζοντας πως η πολιτική που ακολουθείται έχει απέναντί της όσους διεκδικούν μια άλλη ανώτατη εκπαίδευση, σύγχρονη, με δημοκρατική λειτουργία, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν για όλους, στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων.

Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε άμεση προώθηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, όμως η αξιολόγηση στην πραγματικότητα θα ελέγχει αν ο εκπαιδευτικός ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς, αν εμπέδωσε και μετέδωσε στους μαθητές του το περιεχόμενο που δίνουν τα μονοπώλια στη γνώση. Εκανε επίσης λόγο για ενίσχυση των υποδομών, της κτιριολογικής και υλικοτεχνικής υποδομής με «έξυπνα» βιοκλιματικά σχολεία, μπόλικες νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Λόγια που φαντάζουν πρόκληση για όσους βλέπουν τα παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα στις τάξεις, σχολεία να ρημάζουν λόγω της υποχρηματοδότησης, μαθητές να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω προβλημάτων στις μεταφορές, προβλήματα που θα ενταθούν, με το υπουργείο να παραπέμπει για λύσεις στην τοπική διοίκηση, τις φιλανθρωπίες και τους χορηγούς.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «στόχος και μέλημά μας είναι από την πρώτη στιγμή του αγιασμού τα σχολεία να λειτουργούν ομαλά και χωρίς κενά», θέτοντας ως «στόχο» το αυτονόητο. Μεταξύ άλλων είπε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο εντός του έτους για τη μεταρρύθμιση του γενικού και επαγγελματικού λυκείου, στην κατεύθυνση του να γίνει περισσότερο διακριτή η διαφορά ανάμεσα στην τεχνική και την πρόωρη επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία σε κάθε μεταρρύθμιση χάνει όλο και περισσότερο τα χαρακτηριστικά γενικής εκπαίδευσης και προσανατολίζεται αποκλειστικά στην κατάρτιση. Εξήγγειλε επίσης μεταφορά της αρμοδιότητας για τη λειτουργία των ΙΕΚ στην τοπική διοίκηση και επανασχεδιασμό του συστήματος εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση με ορίζοντα εφαρμογής την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλίες για να υψωθεί τείχος λαϊκής αλληλεγγύης

Πολύμορφη δράση απέναντι στην επίθεση συζήτησε το συνέδριο της ΑΣΓΜΕ την Κυριακή

Με σύνθημα «Κανένας μόνος του στην κρίση» και με δηλωμένη την αποφασιστικότητα το γονεϊκό κίνημα να αναπτύξει δράση αντίστοιχη στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους έληξαν την Κυριακή οι εργασίες του τακτικού απολογιστικού συνεδρίου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Το μέλλον που ετοιμάζουν για τη νέα γενιά, η βάρβαρη επίθεση που εκδηλώνεται από το περιεχόμενο του σχολείου μέχρι τη φτώχεια και την ανεργία, που μαστίζουν τη λαϊκή οικογένεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Με βάση τα παραπάνω κατέληξε σε αποφάσεις για το ρόλο που καλούνται να παίξουν σήμερα οι γονείς μέσα από το οργανωμένο γονεϊκό κίνημα και σε άμεσες πρωτοβουλίες που καλούνται να πάρουν οι σύλλογοι σε κάθε σχολείο.

«Ο κάθε σύλλογος πρέπει να βάλει σαν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας το άμεσο ζήτημα της κρίσης, αυτά που απασχολούν σήμερα τις περισσότερες οικογένειες, το ζήτημα της φτώχειας, της ανέχειας, της ανεργίας, της φοροεπιδρομής, το ζήτημα του υποσιτισμού, να οργανώσει τον αγώνα με τις λαϊκές επιτροπές στη γειτονιά, τα σωματεία, άλλους φορείς, για να σωθεί η λαϊκή οικογένεια, να γίνει παράδειγμα συλλογικού αγώνα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και καλείται κάθε σύλλογος να οργανώσει από τώρα συνελεύσεις, αλλά και διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις, παραστάσεις σε δήμους, περιφέρειες, γραφεία εκπαίδευσης για τα άμεσα.

Ιδιαίτερη σημασία αποφασίστηκε να δοθεί σε λαϊκές γειτονιές και περιοχές με μεγάλο ποσοστό ανεργίας όπου ζουν και μένουν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. «Ο κάθε σύλλογος να γίνει το αποκούμπι της λαϊκής οικογένειας. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για τη μαζικοποίηση και διευρύνουμε τα άμεσα αιτήματα για την ανακούφιση των πιο εξαθλιωμένων π.χ. δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων, δωρεάν ρεύμα, διαγραφή των χρεών κλπ.», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Οι εκπρόσωποι των γονιών δήλωσαν ότι «απέναντι στη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό, τη δράση ιδιωτικών εταιρειών και ΜΚΟ προτάσσουμε την ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, τον αγώνα και τις ανεβασμένες μορφές οργάνωσης». Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι ο κάθε σύλλογος πρέπει να γνωρίζει πόσοι γονείς είναι άνεργοι, πόσοι δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, πόσοι κινδυνεύουν από κατασχέσεις κτλ., να συγκροτηθούν επιτροπές ανέργων σε επίπεδο ενώσεων, να οργανωθούν με άλλους φορείς και σωματεία κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις για τα χαράτσια, τα ραβασάκια της εφορίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Ενας για όλους και όλοι για έναν. Καμιά θυσία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»! «Μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μαθητές μας, το λαό. Χτίζουμε φράγμα στη βαρβαρότητα, ορθώνουμε τείχος λαϊκής αλληλεγγύης», ήταν ένα από τα μηνύματα που έστειλαν οι γονείς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ