«Ανοησίες» και «φήμες» χαρακτήρισε ο Επίτροπος Αμυνας της ΕΕ, Αντ. Κουμπίλιους, τις καταγγελίες ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο στην οικονομία του πολέμου. Απ' όσα όμως «διευκρίνισε» στη συνέχεια, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της ετοιμάζονται να βάλουν χέρι στις ασφαλιστικές εισφορές και στις συντάξεις εκατομμυρίων ασφαλισμένων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των εξοπλισμών. Να τι είπε επί λέξει ο Επίτροπος: «Η Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων θα επιτρέψει πόροι από τα αποθεματικά να χρησιμοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά και να επενδυθούν στην οικονομία μας, που είναι προσοδοφόρο για τις συντάξεις. Αυτά τα χρήματα θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην αμυντική βιομηχανία. Αυτό είναι όλο. Απλά δημιουργούμε ευκαιρίες για τα αποθεματικά των Ταμείων». Οι ...φήμες λοιπόν όχι μόνο επιβεβαιώνονται, αλλά αποτελούν διακηρυγμένη Στρατηγική της Κομισιόν, καθώς η ΕΕ σχεδιάζει να ρίξει στην πυρά της πολεμικής προπαρασκευής τους κόπους μιας ζωής των ασφαλισμένων, αφού τους υποχρέωσε πρώτα να καταβάλλουν εισφορές σε ιδιωτικά ή επαγγελματικά ταμεία, όπου το ύψος των συντάξεων και των παροχών είναι συνάρτηση των αποδόσεων που έχει το τζογάρισμά τους. Μάλιστα, έχει το θράσος η ΕΕ να σπέρνει προσδοκίες στον λαό ότι όσο πυκνώνουν τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και όσο τα όπλα έχουν ζήτηση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μια καλύτερη σύνταξη! Τέτοιο πάτο έχουν πιάσει η απανθρωπιά και ο κυνισμός στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.
«Από θέση αρχής ως Ελλάδα καταδικάζουμε σθεναρά κάθε πράξη τρομοκρατίας», δήλωσε ο πρέσβης της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη «στυγερή τρομοκρατική επίθεση» στην Παχαλγκάμ. «Είμαστε ανήσυχοι για την ένταση που οξύνεται. Πρόκειται για δύο πολύ μεγάλες χώρες. Ασφαλώς η Ινδία είναι πολύ μεγαλύτερη», πρόσθεσε. Αλλά και ο Ελληνας ΥΠΕΞ συζήτησε με τον Ινδό ομόλογό του τη «σθεναρή εναντίωση» της Αθήνας στη «διασυνοριακή τρομοκρατία», αλλά και τη «στρατηγική μας εταιρική σχέση, που αντανακλά το βάθος των δεσμών μας...». Η Τουρκία, από την άλλη, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Πακιστάν και σύμφωνα με δημοσιεύματα εξετάζει αεροδιάδρομους για τον εφοδιασμό του, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Κασμίρ. Η πολύχρονη σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν αναζωπυρώνεται, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ επενδύουν στην ανάπτυξη του IMΕEC (India - Middle East - Europe Economic Corridor / Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης), απέναντι στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», ο οποίος αξιοποιεί ως κόμβο το πακιστανικό λιμάνι Γκουαντάρ.
Στα χνάρια αυτού του εμπορικού διαδρόμου, στήνονται και μια σειρά «αμυντικές συνεργασίες», που αποτελούν «γέφυρες εμπλοκής» της χώρας μας σε συγκρούσεις όπου Γης. Τέτοιο είναι το πρώτο διμερές πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας, που υπεγράφη τον Απρίλη του 2024, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας υπογράμμιζε πως η Ινδία πρέπει να είναι «παρούσα στην Ερυθρά Θάλασσα, στη Μεσόγειο, και να αποδέχεται τον ρόλο μιας σημαντικής δύναμης, όπως είναι», ζητώντας ευθέως «να δούμε περισσότερα από εσάς (...) με έναν μεγαλύτερο ρόλο στη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον κόσμο». Ο δε ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης, σε επίσκεψη στο Νέο Δελχί, είχε σειρά επαφών με θέμα «τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως της φυσικής και της πλησιέστερης πύλης εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη και πέρα από αυτήν». Η διεκδίκηση, λοιπόν, από την αστική τάξη, αναβαθμισμένου ρόλου στους νέους εμπορικούς δρόμους πάει χέρι χέρι με την πιο βαθιά εμπλοκή, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν εφησυχασμό ότι το Κασμίρ βρίσκεται «πολύ μακριά» και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.