Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές της κυβέρνησης, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά της Εκπαίδευσης «αλά καρτ» για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το εκπαιδευτικό «μοντέλο» που εξήρε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας είναι σε πλήρη αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες. Από τη μια στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς και από την άλλη αυξάνει τους φραγμούς στην Εκπαίδευση για τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Τι είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης; Οτι όποιος εκπαιδευτικός αρνείται την αντιδραστική «αξιολόγηση» θα πετιέται εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, θα απολύεται. Δηλαδή όποιο κεφάλι τολμήσει να σηκωθεί απέναντι στην άθλια πολιτική, θα «κόβεται». Οι άνθρωποι που μορφώνουν τα παιδιά μας εκβιάζονται να αποδεχτούν τον βούρδουλα πάνω από τα κεφάλια τους, να γίνουν πιο «παραγωγικοί» με βάση τα κριτήρια του συστήματος που αντί να μορφώνει εξοντώνει και, βέβαια, να μη διεκδικούν μια καλύτερη Παιδεία με τους μαθητές και τους γονείς, γιατί ο αγωνιστής εκπαιδευτικός ...πατώνει στην «αξιολόγηση».
Από το πρωθυπουργικό κρεσέντο δεν έλειψε ούτε η διθυραμβική μνεία στα Πρότυπα και Ωνάσεια Σχολεία, τα οποία χαρακτήρισε «σημαντική καινοτομία με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση». Τέτοια ...λατρεία για τα σχολεία των εφοπλιστών, που βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την κατηγοριοποίηση της Εκπαίδευσης. Οσο για τα περί «τεχνολογικής αναβάθμισης» των σχολείων, μόνο ως παραμύθια της Χαλιμάς ακούγονται τη στιγμή που πλημμυρίζουν σχολικές αίθουσες με ένα μπουρίνι, η θέρμανση γίνεται με το σταγονόμετρο λόγω «κόστους», σοβάδες κρέμονται πάνω από τα κεφάλια δασκάλων και μαθητών, οι έλεγχοι και τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Σε ό,τι αφορά τέλος τα φαινόμενα «κοινωνικής παθογένειας» (π.χ. bullying), στα οποία επίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τα διοικητικά - κατασταλτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος των μαθητών και των γονιών τους όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, αλλά οδηγούν και σε ένα σχολείο πιο αυταρχικό, πιο «ξένο» για τους μαθητές, που αναπαράγει αντί να αμβλύνει τέτοια φαινόμενα. Απέναντι σ' αυτό το σχολείο, η αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης είναι μονόδρομος για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μόνο εκεί αξίζει πραγματικά να αξιολογηθούν με άριστα!
«Αφησέ τους στο "διαβάστηκε"» είναι το σλόγκαν της ΔΑΠ για τις φοιτητικές εκλογές στις 14 Μάη. Η κυβερνητική παράταξη μιλάει προφανώς «εξ ιδίας πείρας», καθώς μάταια προσπαθεί να πείσει για την «ευρεία αποδοχή» των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των διαγραφών φοιτητών και όλων των «προτάσεών της», που υλοποιεί η κυβέρνηση, πάντα στο πλαίσιο της πολιτικής υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων. Δυστυχώς για τη ΔΑΠ, από τους φοιτητές δεν «διαβάστηκε» μόνο το στραπάτσο των αντιδραστικών της θέσεων, αλλά απαντήθηκε κιόλας, αναδεικνύοντας την «Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη τα τρία τελευταία χρόνια, την ώρα που η παράταξη της νοθείας και της διαφθοράς ψάχνει την ψήφο της στον κουβά. Στις 14 Μάη οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν ακόμη μια ευκαιρία να ακουστεί η δική τους φωνή. Να αναδείξουν ξανά πρώτη δύναμη την «Πανσπουδαστική», για να συνεχιστούν τα βήματα αγωνιστικής αναζωογόνησης του φοιτητικού κινήματος. Να εκπέμψουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της εγκληματικής πολιτικής και να «στείλουν αδιάβαστους» τους υπερασπιστές της μέσα στα πανεπιστήμια.