Προετοιμασία εδάφους για τις επόμενες αντιλαϊκές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κάνουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, δείχνοντας ως «ορόσημο» το 2027. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου υπενθύμισε ότι ο μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω είναι ήδη ψηφισμένος και συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής. Επειδή όμως ο δείκτης αυτός υποχώρησε την περίοδο της πανδημίας, οι όποιες αλλαγές θα εξεταστούν σε τρία χρόνια, όταν θα γίνουν οι επόμενες αναλογιστικές μελέτες. Οπότε, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λένε κι «ευχαριστώ» που είχαμε τόσους θανάτους στην πανδημία, γιατί γλίτωσαν μια νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από φέτος!
Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζοντας το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις με δημοσιονομικά - λογιστικά κριτήρια, η κυβέρνηση ετοιμάζει τον επόμενο γύρο ανατροπών, παρά το γεγονός ότι μετά από κάθε μεταρρύθμιση υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι «διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συστήματος για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον». Τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι τον επόμενο αντιασφαλιστικό νόμο. Και δεν ξεχνάμε βέβαια ότι όλοι αυτοί οι αλγόριθμοι που προσαρμόζουν αυτόματα προς το χειρότερο τους ασφαλιστικούς νόμους έχουν αναφορά σε θεμελιώδεις Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, ώστε η Ασφάλιση και η σύνταξη να γίνονται ολοένα και περισσότερο ατομική ευθύνη, με το κράτος να διατηρεί την υποχρέωση μιας πενιχρής σύνταξης - επιδόματος. Για να τους κοπεί λοιπόν ο βήχας μπροστά στο 2027 (ή και νωρίτερα, αν δεν τους βγαίνουν τα νούμερα), πρέπει ο λαός να δείξει από τώρα την ετοιμότητά του να αντιδράσει σε κάθε νέα επιδείνωση των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων, προτάσσοντας τις διεκδικήσεις για μείωση των ορίων ηλικίας και αύξηση των συντάξεων. Η κάλπη της 9ης Ιούνη είναι μια καλή ευκαιρία να στείλει μήνυμα, ρίχνοντας σ' αυτή χιλιάδες κόκκινα ψηφοδέλτια, που θα επιστρέψουν ως πολλαπλάσια δύναμη στους αγώνες του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση μελετάει την αύξηση του επιδόματος παιδιού που παίρνουν σήμερα περίπου 800.000 οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και το οποίο ισοδυναμεί με ψίχουλα, ειδικά τώρα που η ακρίβεια σαρώνει. Οι όποιες αυξήσεις συζητάει η «επιστημονική ομάδα» του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθούν επιλεκτικά σε πολύ ευάλωτες οικογένειες, που έτσι κι αλλιώς βογκάνε να τα βγάλουν πέρα. Η είδηση όμως δεν είναι η υποτιθέμενη «αύξηση» του επιδόματος, με το οποίο αντιμετωπίζεται τάχα το δημογραφικό, αλλά η πηγή από την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να αντλήσει τα κονδύλια για να κάνει την αύξηση. Τα χρήματα λοιπόν (περίπου 90 εκατ. ευρώ) θα «εξοικονομηθούν» από την περικοπή του επιδόματος στις οικογένειες των ΕΒΕ, που φέτος θα δηλώσουν υποχρεωτικά μεγαλύτερα εισοδήματα, λόγω της φορομπηχτικής μεταρρύθμισης που έκανε η κυβέρνηση σε βάρος τους πριν από λίγους μήνες. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι λοιπόν θα δουν τη φορολογία τους να αυξάνεται κατακόρυφα και ταυτόχρονα, ως ...μεγαλοεισοδηματίες, θα χάσουν και το επίδομα παιδιού! Να άλλη μια απόδειξη του ευρωπαϊκού «κράτους δικαίου», για το οποίο κόπτονται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι: Να ανακυκλώνεις τη φτώχεια, βαφτίζοντας «πλουσιότερους» κάποιους από τους φτωχούς.