Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πού 'σαι ακόμα

«Πολλές χώρες επιδίδονται σε μια προσπάθεια εξίσωσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Η εισβολή στο Αφγανιστάν ήταν η απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου από τρομοκράτες (...) Η εισβολή στο Ιράκ ήταν ένα λάθος, που βασίστηκε σε εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη πυρηνικού οπλοστασίου (...) Στην περίπτωση της Ρωσίας έχουμε εισβολή χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια στρατιωτική πρόκληση (...) Η Δύση πρέπει να εξηγήσει πιο αποτελεσματικά τις διαφορές αυτές». Με αυτήν την επιχειρηματολογία ...Δημοτικού, για το ποιο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο διαθέτει το καλύτερο πρόσχημα, προσπάθησε ο Τζ. Σταυρίδης, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, να δικαιολογήσει σε συνέντευξή του τη «διαφορά» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από αυτές των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Ρωσία. Κατέληξε μάλιστα στο ...συμπέρασμα ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, με αποστολή και αεροσκαφών στην Ουκρανία. Αν πάντως συνυπολογίσει κανείς ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται, ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο συνυπέγραψαν το πολεμικό παραλήρημα που ζητάει ακόμα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και ότι σύμφωνα με τις δικές τους μετρήσεις η ΝΑΤΟική προπαγάνδα έχει τα ζόρια της, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακούσουμε κι άλλα τέτοια «ωραία» το επόμενο διάστημα. Στην προσπάθειά τους να βάλουν τον λαό να διαλέξει στρατόπεδο ληστών, η απάντηση βρίσκεται στα χέρια του: Με ισχυρό ΚΚΕ να ακυρώσει τα ψευτοδιλήμματα, να δυναμώσει την πάλη για τα δικά του συμφέροντα!

Ομολογίες συναίνεσης...

Αποκαλυπτική για άλλη μια φορά η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πριν από λίγες μέρες δήλωνε: «Εδώ δεν μιλάμε να συγκρίνουμε δύο κόμματα, γιατί δεν έχουμε καμία διαφορά μεταξύ μας, κυρίως σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως τα θέματα δημοκρατίας...». Σήμερα, σειρά έχουν τα «σοβαρά ζητήματα» του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, στα οποία πρέπει να καταγραφεί η συμφωνία των δύο κομμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και να δοθούν τα αναγκαία διαπιστευτήρια στους συμμάχους της ΕΕ για τη διαφύλαξη των «ευρωπαϊκών συνόρων» και την «αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης». Ετσι, η Πόπη Τσαπανίδου διευκρίνισε με στόμφο σε πρωινή εκπομπή: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής χώρα για τους κατοίκους της. Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύει τα σύνορά της και εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ το κάνουμε (...) Εμείς συντηρήσαμε τον φράχτη... Τότε φτιάχναμε αυτό που είχε ονομαστεί αόρατος φράχτης, ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, που θα προστάτευε πλήρως τη χώρα μας από την ιστορία αυτή των μεταναστών (...) Φυσικά και στηρίζουμε τον φράχτη». Πίσω από την προκλητική κοκορομαχία τους για τη «νεκρή Μαρία», λοιπόν, κρύβεται η απόλυτη σύμπλευση για την ένταση της καταστολής στα σύνορα σε βάρος των κατατρεγμένων θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τους επικίνδυνους φράχτες και τα υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης, ελέγχου και φακελώματος, τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις, τον ρόλο του χωροφύλακα της Frontex κ.λπ. Ομως, η ένταση της καταστολής σπρώχνει τους απελπισμένους πρόσφυγες ακόμα πιο σφιχτά στα νύχια των κυκλωμάτων διακινητών και στην αναζήτηση ακόμα πιο επικίνδυνων διαδρομών, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους στον Εβρο και το Αιγαίο.

... (και) στο Προσφυγικό

Τι μας διευκρίνισε, λοιπόν, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι καμιά διαφορά δεν έχουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για την κατακρεούργηση της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες και την απόδοση της ιδιότητας του πρόσφυγα μόνο στα θύματα του ρωσο-ΝΑΤΟικού πολέμου στην Ουκρανία, για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους, την ίδια ώρα που τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία, Αφγανιστάν κ.α. βαφτίζονται «παράνομοι μετανάστες». Καμιά διαφορά δεν έχουν στην αναπαραγωγή της απατηλής προπαγάνδας ότι οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες απειλούν τα σύνορα της χώρας και την ασφάλεια της Ελλάδας, δίνοντας άλλοθι στις ακροδεξιές ιαχές για τους «λαθρομετανάστες εισβολείς». Καμιά διαφορά, άλλωστε, δεν έχουν ούτε και στα «σοβαρά ζητήματα» της λεγόμενης «νόμιμης μετανάστευσης», αφού και οι δυο στηρίζουν τις διακρατικές συμφωνίες σύγχρονου σκλαβοπάζαρου για την εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού στη χώρα χωρίς δικαιώματα, όπως η Συμφωνία Ελλάδας - Μπαγκλαντές που την ψήφισαν και οι δύο - μαζί με το ΠΑΣΟΚ - ή η Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» γιατί δεν είναι αρκετά ...τολμηρή, αφήνοντας τους εργοδότες πιο «ελεύθερους» στην επιλογή των εργαζομένων! Ετσι αντιλαμβάνονται τη «δικαιοσύνη» και τον σεβασμό στα «ανθρώπινα δικαιώματα» εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ...

Ασυμμάζευτα

Να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς παρά τους τόνους μελάνι και την προπαγάνδα για δήθεν «σημαντικές αυξήσεις» στους συνταξιούχους, ήρθε «η ώρα της αλήθειας»... Και αυτή επιβεβαιώνει τη λαϊκή παροιμία ότι «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», αφού τα δικαιολογημένα παράπονα των συνταξιούχων φουσκώνουν σαν ποτάμι, όχι μόνο για τις ανύπαρκτες ή μίζερες αυξήσεις, αλλά και για την κοροϊδία που γινόταν σε βάρος τους τόσους μήνες. Ετσι, «κατόπιν εορτής» ο υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις του παραδέχεται ότι «910.000 συνταξιούχοι (...) δεν επηρεάζονται στην τσέπη τους από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς...». Παραβλέπουμε την «κομψή» διατύπωση ότι «δεν επηρεάζεται η τσέπη τους», με την οποία η κυβέρνηση παραδέχεται ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αύξηση. Θα προσθέσουμε μόνο ότι εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα συνταξιούχοι μετράνε μόλις μερικά ευρώ παραπάνω στην τσέπη τους, αν και η κυβερνητική στατιστική τούς κατατάσσει στους «ωφελημένους»! Γι' αυτό, μπροστά στο επικοινωνιακό στραπάτσο, η κυβέρνηση «βάζει μπροστά» έναν ακόμα κύκλο εξαπάτησης, με διαρροές για «αυξήσεις» και «παροχές» στους χαμηλοσυνταξιούχους και μάλιστα το Πάσχα! Μόνο που οι συνταξιούχοι δεν είναι εύκολο να ξεγελαστούν. Εχουν μεγάλη πείρα για το ποιος «έσφαξε» τις συντάξεις και κυρίως για το ποιος δεν έλειψε λεπτό από το πλευρό τους, στον αγώνα για αξιοπρεπές εισόδημα και αναπλήρωση όλων των απωλειών. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές μέρες απ' όταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέρριπταν «με ένα στόμα» στη Βουλή την τροπολογία του ΚΚΕ για επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, επειδή δεν χωράνε στις «αντοχές της οικονομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ