Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επένδυση

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι είπε στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι «τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια», ζητώντας ακόμα περισσότερη «στήριξη» στον πόλεμο με τη Ρωσία. Πράγματι, τα περίπου 50 δισ. δολάρια που «σπρώχνουν» οι ΗΠΑ στην Ουκρανία σε καμία περίπτωση δεν δίνονται με το αζημίωτο, από «συμπάθεια» για τον λαό της. Ούτε βέβαια για την «υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στον ολοκληρωτισμό», όπως παρουσιάζεται και στη χώρα μας από τις δυνάμεις του ευρωατλαντικού τόξου. Αντίθετα, αποτελούν συνέχεια του αιματοβαμμένου αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού που «τρέχει» εδώ και δεκαετίες με στόχο τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, η οποία προωθεί τη δική της καπιταλιστική ολοκλήρωση, διεκδικώντας τον πρώτο λόγο στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ. Ο πόλεμος προέκυψε από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους οποίους έδωσε νέα ώθηση, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα πιο ορατός ο κίνδυνος μιας γενικευμένης στρατιωτικής αναμέτρησης. Ο Ζελένσκι επιβεβαιώνει ότι στο έδαφος της χώρας του, στις πλάτες του ουκρανικού και του ρωσικού λαού, συγκρούονται το ΝΑΤΟ και η Ρωσία. Γι' αυτό οι ΗΠΑ και όλες οι δυτικές χώρες στηρίζουν την κυβέρνησή του με όπλα και χρήμα. Αυτή είναι η «επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια» που λέει ο Ζελένσκι. Οι λαοί της περιοχής, όμως, αντιλαμβάνονται τώρα από πρώτο χέρι ότι μόνο ανασφάλεια και κίνδυνοι καιροφυλακτούν από τις «επενδύσεις» των ιμπεριαλιστών, στο έδαφος των ανταγωνισμών που οξύνονται για τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας, για τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής του κάθε στρατοπέδου.

Δουλεμπορικές...

«Φέρτε μας τζάμπα εργαζόμενους από τρίτες χώρες»... Αυτή είναι η απαίτηση των μεγαλοξενοδόχων από την κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν του 2023 και διαπιστώνουν ξανά «πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών». Βέβαια, όσα «χέρια» τους λείπουν τόσες ...εργασιακές σχέσεις έχουν φροντίσει να «σπείρουν» στον κλάδο, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται η εκμετάλλευση και να τσακίζεται το προσωπικό. Κι επειδή η εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει είναι αποκρουστική ακόμα και για εργαζόμενους που τα προηγούμενα χρόνια ζούσαν από τον Τουρισμό, απευθύνονται στο κράτος και ζητούν την «εισαγωγή 60.000 εργαζομένων», με το ίδιο μάλιστα δουλεμπορικό «μοντέλο» που ισχύει και για τους εργάτες γης: Με διμερείς συμφωνίες, που εξασφαλίζουν φθηνά και χωρίς δικαιώματα εργατικά χέρια, για όσο καιρό τα έχει ανάγκη η εργοδοσία.

... συμφωνίες

Οι μεγαλοξενοδόχοι, με τα άπιαστα ρεκόρ κερδοφορίας, από τη μια, δεν θέλουν να ακούν κουβέντα για αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια και σταθερή εργασία και, από την άλλη, παραγγέλνουν δουλεμπορικές συμφωνίες στο κράτος, με σκοπό να συμπιέσουν ακόμα πιο κάτω τα δικαιώματα Ελλήνων και ξένων εργαζομένων, ώστε ο κλάδος να γίνει πιο ανταγωνιστικός, δηλαδή πιο κερδοφόρος. Κι επειδή είναι γνωστό πως οι παραγγελιές των μεγαλοξενοδόχων προς όλες τις κυβερνήσεις βρίσκουν πάντα ανταπόκριση, σε αντίθεση με τις εργατικές διεκδικήσεις που απορρίπτονται ως «βλαπτικές» για τα συμφέροντά τους, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό έναν δρόμο έχουν: Να κάνουν θρύψαλα με τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους τη βιτρίνα της ανάπτυξης για τα κέρδη, όπου οι χρυσοφόρες επενδύσεις προϋποθέτουν τη διάλυση δικαιωμάτων και τζάμπα εργατικό δυναμικό.

Μισογεμάτο

Μπορεί τα λαϊκά νοικοκυριά να πίνουν το πικρό ποτήρι των αυξήσεων στο ρεύμα, κάποιοι όμως βλέπουν το ποτήρι «μισογεμάτο». Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ενεργειακούς ομίλους, που στήνουν τρελό φαγοπότι στη σκιά των τεράστιων ανατιμήσεων και της επιτάχυνσης των σχεδίων «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο. Για παράδειγμα, μόνο τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας τα σχέδια εξαγοράς, από τη ΔΕΗ, της εταιρείας «Enel» στη Ρουμανία, με το deal να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η ΔΕΠ και η «Damco Energy» του Ομίλου Κοπελούζου υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγορά, από τη ΔΕΗ, του 51% μιας νέας εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, που θα προμηθεύεται απευθείας φυσικό αέριο από τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης στην περιοχή και θα είναι «ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες», όπως γράφεται. Ενώ ο ΔΕΣΦΑ δρομολογεί τις μέρες αυτές την ανάπτυξη ενός αγωγού που θα διασχίζει τη Δυτική Μακεδονία, με προοπτική να διακλαδώνεται στο εξωτερικό. Ολα αυτά με «καύσιμο» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα πακέτα δηλαδή που θα πληρώσουν οι λαοί για τις «μασέλες» των ομίλων, με βάση το κοινό σχέδιο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για Ελλάδα - «κόμβο Ενέργειας». Με τέτοια ...«κάβα» για τα μονοπώλια, εύκολα εξηγείται η επιμονή τους να απορρίπτουν από κοινού τις τροπολογίες του ΚΚΕ για κατάργηση των ειδικών φόρων σε Ενέργεια και καύσιμα, κοροϊδεύοντας κι από πάνω τον λαό, με την «επιδοματομαχία» τους στα όρια των «αντοχών της ΕΕ» και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ