Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξωστρέφεια

Ετοιμο να λειτουργήσει είναι το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, που διαφημίζεται από τις πρυτανικές αρχές ως ένα γενναίο βήμα προς την «εξωστρέφεια» του Πανεπιστημίου. Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα επόμενα χρόνια, 60 φοιτητές του εξωτερικού θα καταβάλουν περίπου 12.000 ευρώ το χρόνο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, με το Πανεπιστήμιο να προϋπολογίζει ετήσια έσοδα της τάξης των 4,32 εκατ. ευρώ, όταν το πρόγραμμα θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με φοιτητές και στα έξι έτη. Είναι αυτονόητο ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας επιχειρηματικής δραστηριότητας στο ΑΠΘ και μάλιστα σε προπτυχιακό επίπεδο, στο πλαίσιο Οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τις οποίες στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, θα επηρεάσει αργά ή γρήγορα τη συνολικότερη λειτουργία του Ιδρύματος. Είναι επίσης δεδομένο ότι στο πλαίσιο αυτής της κερδοφόρας «εξωστρέφειας», σε συνδυασμό με την αναβαθμισμένη εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων στην Ερευνα και στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ, από την οποία θα εξαρτάται εν πολλοίς ακόμα και η λειτουργία τους, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η οργανωμένη δράση των φοιτητών για τα μορφωτικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Εδώ ακριβώς κολλάει και η ένταση της καταστολής, που πάει χέρι - χέρι με το «τυράκι στη φάκα», ότι με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα υπάρξουν τάχα αναβάθμιση των σπουδών και περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι φοιτητές όμως δεν δείχνουν να «μασάνε» ούτε από την καταστολή ούτε από τις ιλουστρασιόν υποσχέσεις της κυβέρνησης, και απόδειξη είναι οι κινητοποιήσεις τους, που συνεχίζονται με δυναμισμό και αποφασιστικότητα.

Το ξύλο...

«Κάποια μέλη του ΝΑΤΟ επιχειρούν να παίξουν συγκεκριμένους ρόλους ασφαλείας στη λεγόμενη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (...) η Κίνα μπορεί να απαντήσει, συμμετέχοντας σε ζητήματα ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη και να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να κατανοήσει περισσότερα για την Κίνα ως παγκόσμιο παράγοντα ασφαλείας». Αυτά γράφονταν στον ξενόγλωσσο Τύπο της Κίνας, στον απόηχο της επίσκεψης του Κινέζου υπουργού Αμυνας στα Βαλκάνια, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αν εκείνοι μπορούν να έρθουν στην Κινεζική Θάλασσα, μπορούμε κι εμείς να έρθουμε στη Μεσόγειο». Τις ίδιες μέρες, αποτιμώντας το πέρασμα του Κινέζου υπουργού από τη χώρα μας, τα αστικά επιτελεία σημείωναν με «νόημα» σε άρθρα και αναλύσεις πως «το πράγμα έχει αγριέψει» και ότι «ο κόσμος αλλάζει ραγδαία». «Το αδιανόητο, όπως π.χ. ο κινεζικός στόλος να έχει αισθητή παρουσία στην περιοχή μας, μπορεί να γίνει ρουτίνα τα επόμενα χρόνια», σημείωναν και κατέληγαν: «Αν το δίλημμα γίνει "ή μαζί μας ή απέναντι", οι αποφάσεις και οι απαντήσεις δεν θα είναι εύκολες ή αυτονόητες».

... έχει δυο μεριές

Ολα αυτά δίνουν μια καλή «γεύση» για το τι σημαίνει να είσαι «μπροστάρης» στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όπως διεκδικεί για τη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη όλων των άλλων αστικών κομμάτων, σε συνθήκες που οι ανταγωνισμοί «αγριεύουν», με την Κίνα να απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ. Δίνουν ταυτόχρονα μια «γεύση» για το τι σημαίνουν οι «συμμαχίες» και τα σχήματα που στήνουν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την «ομπρέλα» των ΗΠΑ, από την Ανατ. Μεσόγειο έως τον Περσικό και τον Ειρηνικό, έχοντας το θράσος να τις βαφτίζουν συμφωνίες «σταθερότητας», ενώ μπλέκουν τη χώρα βαθύτερα σε ανταγωνισμούς, που καθιστούν στόχο το λαό! Στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς «το ξύλο έχει δυο μεριές», όπως λέει η παροιμία. Και το μόνο σίγουρο είναι πως ο λαός θα βγαίνει ζημιωμένος, έως ότου αποφασίσει να πάρει το «ξύλο» στα χέρια του.

Δεν τους ξεπλένει

Τα τελευταία 30 χρόνια έχει διπλασιαστεί ο όγκος του βρόχινου νερού που δέχεται η πρωτεύουσα, σημειώνει μια μελέτη επιστημόνων, που αξιοποιείται ως απόδειξη της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ως δικαιολόγηση των τραγικών καταστάσεων που ζουν εκατομμύρια κάτοικοι στο Λεκανοπέδιο όταν ξεσπάσει μια δυνατή νεροποντή, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και υποδομών. Οση βροχή και να πέσει, όμως, δεν πρόκειται να ξεπλύνει το κράτος και όλες τις κυβερνήσεις από τις ευθύνες τους για την ταλαιπωρία, τις καταστροφές, ακόμα και τους νεκρούς που θρηνούμε συχνά πυκνά από τις πλημμύρες. Και μόνο το γεγονός ότι η ένταση των πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας και των αλλαγών στο κλίμα δεν προέκυψε χτες, αλλά παρακολουθείται και μελετάται επιστημονικά πολλές δεκαετίες τώρα, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος φταίει που πνιγόμαστε κάθε που βρέχει. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε ημερίδα του ΤΕΕ πριν από 20 σχεδόν χρόνια προβλεπόταν η σημερινή εξέλιξη, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της έλλειψης κρατικού σχεδιασμού για αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και ως συνέπεια της άναρχης επέκτασης του αστικού και βιομηχανικού ιστού. Σημειωνόταν μάλιστα από τότε ότι εξαιτίας αυτής της επέκτασης, αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν τη δεκαετία του '70, με προοπτική πεντηκονταετίας, είχαν ήδη ξεπεραστεί 15 χρόνια μετά την κατασκευή τους και δεν πρόσφεραν καμία ουσιαστική προστασία. Επιβεβαιώνεται δηλαδή, απ' όπου και να το δει κανείς, ότι στο σύστημα όπου όλα μετριούνται στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, η προστασία της υγείας, της περιουσίας, ακόμα και της ζωής του λαού, δεν είναι καθόλου δεδομένη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ