Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το υπόβαθρο

Σε πρόσφατη μελέτη της, η «δεξαμενή σκέψης» «Bruegel» σημειώνει πως παρά τα «πυρά» που δέχεται η Γερμανία για την επιμονή της στα μηδενικά ελλείμματα και την άρνηση να εκδοθούν ευρωομόλογα, έχει ήδη προχωρήσει στην πιο γενναία «ένεση» για την «τόνωση» των επιχειρηματικών της ομίλων, με σχέδιο πολύ ισχυρότερο από αυτό των ΗΠΑ, αλλά και των υπόλοιπων κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Η ανάλυση σημειώνει μάλιστα ότι «τα υπερχρεωμένα κράτη δεν μπορούν να ακολουθήσουν με τόσο δυναμικά μέτρα στήριξης, με αποτέλεσμα η ψαλίδα ισχυρών και αδύναμων κρίκων να ανοίγει». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωνε ενόψει της χτεσινής Συνόδου Κορυφής ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει πίεση χρόνου» για τη σύσταση του λεγόμενου «ταμείου ανασυγκρότησης», αλλά σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία, «ως ένα μεγάλο εξαγωγικό έθνος, έχει συμφέρον να ανακάμψει και η υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί είναι στενά συνδεδεμένη με όλες τις χώρες». Αναλύσεις όπως αυτές φανερώνουν το πραγματικό υπόβαθρο των αντιθέσεων, αλλά και των αντιφάσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, μακριά από τις απλουστεύσεις «Βορράς - Νότος», που «στρογγυλεύουν» και κρύβουν την ουσία. Η οικονομική πολιτική της Γερμανίας και η στάση της στην ΕΕ είναι απόλυτα εναρμονισμένες σε έναν και μόνο στόχο: Να διατηρήσει το γερμανικό κεφάλαιο την ηγετική του θέση στην ΕΕ και να θωρακιστεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ειδικά μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση, που προμηνύει επιτάχυνση των ανακατατάξεων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Από εκεί ξεκινάει και εκεί τελειώνει η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» - που έχουν κάνει καραμέλα και στην Ελλάδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για το κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά.

Μοιρασιά

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, δημοσίευμα των «Financial Times» σημειώνει τις μεγαλύτερες δυνατότητες που έχει η Γερμανία να διαχειριστεί την επερχόμενη κρίση, έχοντας κατακτήσει «πρωτοπόρα» θέση σε προγράμματα διαχείρισης του εργατικού δυναμικού, για τη θωράκιση των επιχειρηματικών της ομίλων («Kurzarbeit» κ.ά.), σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ισπανία, που έχει μείνει σχετικά πίσω, εν μέρει εξαιτίας και των δημόσιων οικονομικών της, του πολύ μεγάλου ποσοστού ανεργίας κ.ο.κ. Οι διαπιστώσεις αυτές φωτίζουν καλύτερα και την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν για το πρόγραμμα «SURE», με το οποίο οι επιχειρηματικοί όμιλοι βοηθιούνται να θέσουν σε μερική «άδεια» τους εργαζόμενους, με το κράτος να αναλαμβάνει για ένα διάστημα τη μισθοδοσία τους. Το πρόγραμμα αυτό αθροίζεται στις αντίστοιχες κρατικές παρεμβάσεις που απαλλάσσουν το κεφάλαιο από το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, εξασφαλίζουν ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη στους ομίλους με γενίκευση της ευελιξίας και άθλιους όρους για νέους εργαζόμενους και μακροχρόνια ανέργους. Αθροίζεται επίσης στα «ζεστά» πακέτα των επιδοτήσεων και διευκολύνσεων που ετοιμάζει η ΕΕ και αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος. Γι' αυτό, άλλωστε, παρά τον «σκοτωμό» στο εσωτερικό της ΕΕ, το πρόγραμμα «SURE» χαιρετίστηκε «με ένα στόμα μια φωνή» από φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, «αριστερές» και λοιπές δυνάμεις, που διαγκωνίζονται τώρα για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η μοιρασιά των κονδυλίων σε κάθε χώρα.

Δυο γάιδαροι...

Μπορεί το «θέατρο σκιών» με την τηλεκατάρτιση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων να έλαβε (προσωρινά) τέλος με την αναστολή του προγράμματος, οι ευθύνες όμως της κυβέρνησης δεν παραγράφονται. Ούτε βέβαια η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει «παιχνίδια» στις πλάτες χιλιάδων επιστημόνων που βιοπορίζονται από τη δουλειά τους. Η επιλογή της κυβέρνησης να τους εξαιρέσει ακόμα και από το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, δίνοντάς τους να... φάνε κουπόνια τηλεκατάρτισης, εξυπηρετούσε επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν πληθύνει και γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια με τη βούλα της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων. Τόσες μέρες που βοούσε ο τόπος για τα μαργαριτάρια της τηλεκατάρτισης, η κυβέρνηση αγνοούσε επιδεικτικά τις Επιτροπές Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που ζητούσαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και επέλεγε να απαντήσει στη «βολική» κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντάς του πως τα ίδια προγράμματα εφάρμοζε και ο ίδιος ως κυβέρνηση. Ακόμα και τώρα, όμως, που ανακάλεσε την τηλεκοροϊδία, αρνείται να εντάξει τους επιστήμονες στο επίδομα των 800 ευρώ και απλά τους ...επιτρέπει να επιβιώσουν με το 600άρι που προβλεπόταν από τα voucher.

... μαλώνανε

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, δεν «αρίστευσε» ως κυβέρνηση μόνο στα εν λόγω προγράμματα, αλλά και στις αντιασφαλιστικές ανατροπές σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Γι' αυτό είναι προκλητική η προσπάθεια που κάνει τώρα να φανεί δικαιωμένος από την αντιπολίτευση στα voucher της ΝΔ και ως «προστάτης» τάχα των επιστημόνων από «την αδιαφορία της κυβέρνησης και τον εξευτελισμό». Οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες διαθέτουν πλέον πείρα απ' όσους έχουν κάνει «επιστήμη» τον εμπαιγμό και πολλούς ακόμα λόγους για να συμπορευτούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, για άμεσα μέτρα ανακούφισης και για να μην πληρώσουν πάλι τα σπασμένα και της κρίσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ