Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Θετική ατζέντα»

«Βελτίωση κλίματος και θετική ατζέντα». Ετσι περιγραφόταν από την κυβέρνηση η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν πριν από σχεδόν ένα μήνα στις ΗΠΑ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Μάλιστα, από την κυβέρνηση διαρρεόταν ότι το κλίμα ήταν πολύ βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή τους, τον Ιούλη. Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας και η ...«θετική ατζέντα» έγινε νέα κλιμάκωση των προκλήσεων του τουρκικού κράτους με επίκεντρο τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα μπορεί να «κουμπώνει» με το αφήγημά της περί «σταθερότητας» και «ασφάλειας» που δήθεν εξασφαλίζονται στην περιοχή όταν αλωνίζει το ΝΑΤΟ και η ίδια γίνεται το καλύτερο βαποράκι του. Δεν «κουμπώνει» όμως με την πεισματάρα πραγματικότητα, που αποκαλύπτεται και από την αντίδραση των ΗΠΑ στις τουρκικές προκλήσεις, αφού για μια ακόμα φορά αναγνώρισαν τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης στη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή, συνδέοντάς τες με τη «συνολική διευθέτηση» του Κυπριακού και με την προώθηση των ιμπεριαλιστικών διχοτομικών σχεδίων στο νησί. Αυτό δείχνει στην πράξη τι σημαίνει «προτιμώμενοι εταίροι» για τους ιμπεριαλιστές, μια ιδιότητα που απέκτησε η κυβέρνηση από τις ΗΠΑ και για την οποία κοκορεύεται. Σημαίνει αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, εμπλοκή σε σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι και ένας λαός διαρκώς εκτεθειμένος στην καταλήστευση του πλούτου του και σε κινδύνους πολεμικής σύρραξης.

Ευθιξία

Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται για τα «μυστικά κονδύλια» των υπουργείων, με τα στελέχη των αστικών κομμάτων να κάνουν τους ανήξερους τάχα για το πώς και πού χρησιμοποιούνται, ο λαός δεν πρέπει να τους ακολουθήσει σ' αυτόν τον αποπροσανατολιστικό καβγά. Τα «μυστικά κονδύλια», ιδιαίτερα σε υπουργεία όπως το Εξωτερικών, υπήρχαν και επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνέχισαν να υπάρχουν και επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι χρήματα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στην «αθέατη» πλευρά της διπλωματίας, με τον μανδύα της εξυπηρέτησης του λεγόμενου «εθνικού συμφέροντος». Ας μας πουν, όμως, όλοι αυτοί που τώρα διαμαρτύρονται και σηκώνουν κουρνιαχτό: Τι διαφορετικό επιδιώκουν με τα «φανερά» κονδύλια οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που κατευθύνουν αυτές τις μέρες εκατομμύρια των εκατομμυρίων για να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ υπέρ του «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, είτε αυτό αφορά το δημοψήφισμα είτε την ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή; Εχει βουίξει κυριολεκτικά ο τόπος για τα «πακέτα» που πάνε κι έρχονται σε φορείς, προσωπικότητες, πολιτικούς και γενικά «ό,τι κινείται εκτελείται», προκειμένου να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» ανεμπόδιστα, με την έγκριση της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Τίποτα δεν λένε για όλα αυτά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, δείχνοντας ότι έχουν επιλεκτική «ευθιξία» σε πρακτικές της φανερής και μυστικής διπλωματίας...

Σχέδια στήριξης...

Στον επικείμενο νέο κύκλο της «ενισχυμένης εποπτείας», ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της κυβέρνησης με τους αξιωματούχους και τεχνοκράτες της ΕΕ είναι και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και με το (κρατικό) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (μεγαλομέτοχος των τραπεζών μετά τα προηγούμενα πακέτα κρατικών διασώσεων), έχει ήδη βάλει στο τραπέζι ένα νέο πακέτο κρατικών ενισχύσεων και «εγγυήσεων», με στόχο να ξεφορτώσει τις τράπεζες από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων για να τα μεταφέρει σε λεγόμενες «κακές τράπεζες» (bad bank), ή εταιρικά σχήματα «ειδικού σκοπού», που θα συγκροτήσουν η καθεμιά από αυτές με τη συμβολή νέων «επενδυτών» και «παικτών». Από την όλη διεργασία δεν λείπουν, βέβαια, οι επιχειρηματικοί και άλλοι σχεδιασμοί για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, όσο και συνολικά για τα «πόστα» στην καπιταλιστική οικονομία.

... με το λαό στην «πρέσα»

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» «Moody's» έδωσε τις προάλλες νέα τροπή στο ζήτημα της κατάστασης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, κάνοντας ανοιχτά λόγο για τους γενικότερους «κινδύνους» αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, διαπιστώνοντας «χαμηλή ποιότητα ενεργητικού (στις τράπεζες), χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων». Θυμίζουμε ότι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στα «τραντάγματα» των τραπεζικών μετοχών πριν από λίγες μέρες ήταν ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες» και ότι «φταίνε οι κερδοσκόποι», την ώρα που η ΝΔ τής χρέωνε ...«λάθος χειρισμούς» και «αντιφατικά μηνύματα» στις αγορές. Σιγά σιγά επιβεβαιώνεται ότι μόνο έτσι δεν έχουν τα πράγματα και ότι στο παρασκήνιο «δουλεύεται» σχέδιο εκ νέου στήριξης των τραπεζών, μετά τα δισ. ευρώ που κόστισαν τα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης. Ούτε να το σκεφτούν να φορτώσουν ξανά στο λαό τα σπασμένα των τραπεζών, της οικονομίας, των επιχειρηματικών ομίλων! Κι απ' αυτήν την κατηγορηματική προειδοποίηση δεν πρέπει να κάνει βήμα πίσω ο λαός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ