Κυριακή 4 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξεσαλώνουν

Μετά την αποχώρηση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Μ' αυτή τη λογική η κυβέρνηση, αφού πήρε την ψήφο υποσχόμενη ότι θα αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του 3ου μνημονίου με «ισοδύναμα» που θα ελαφρύνουν τις επιπτώσεις, τώρα περνά στο ψαχνό. Δύο από αυτά που έγιναν γνωστά προχτές: Καταργείται η έκπτωση 2% στις εφάπαξ πληρωμές φόρων. Αυξάνονται δραματικά ως και το διπλάσιο οι προκαταβολές φόρων από τους αγρότες και μάλιστα αναδρομικά. Μετά τους αγρότες ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν την γλιτώνουν ούτε τα φυσικά πρόσωπα. Η σχετική εγκύκλιος αναφέρει ότι για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου. Η κυβέρνηση ποντάρει στην κυριαρχία του κυβερνητικού συνδικαλισμού για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Αυτό διαβάζεται κι αλλιώς: Ταξικές - λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις να μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα που όλα δείχνουν πως θα πρέπει να είναι καθημερινός καθώς δε θα περνά μέρα που να μην αποφασίζεται σειρά μέτρων για το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος. Να μη δοθεί καμιά ευκαιρία στην κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι έχει λαϊκή έγκριση για τη σφαγή.

Το άγχος τους

Πολλή κουβέντα έγινε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών για τη διαμόρφωση από το Γιούρογκρουπ των προαπαιτούμενων που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση για να γίνει η αξιολόγηση και να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του δανείου, αλλά και να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πού εστίασαν; Στην επερχόμενη φορολογία. Θα 'λεγε κανείς ότι νοιάστηκαν για το λαό, αλλά το αντίθετο συνέβη. Κάποια κανάλια (π.χ. «Μέγκα» - Πρετεντέρης), εστίασαν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν φέρνει φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, άρα τα φορολογικά μέτρα αποτρέπουν τις επενδύσεις. Αυτός είναι ο καημός, το άγχος τους. Το πώς θα δυναμώσει το κεφάλαιο, πώς θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις διευρυμένης αναπαραγωγής της κερδοφορίας του, πώς θα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό. Που σημαίνει ολοένα και μεγαλύτερη φοροληστεία του λαού και αντεργατικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που του κάνουν τη ζωή κόλαση. Αυτά φέρνουν τα πάνω από 40 προαπαιτούμενα που διαμόρφωσε το Γιούρογκρουπ και όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, θα τα περάσει όλα με ένα νομοσχέδιο - σκούπα για να ξεμπερδεύει και να ανοίξει ο νέος δρόμος ενίσχυσης των τραπεζών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Καυχιέται για το χρέος

Εναν μικρό απολογισμό από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ εξέδωσε την Παρασκευή το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό δεσπόζει το ζήτημα του χρέους, για το οποίο η κυβέρνηση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι κατάφερε «να διεθνοποιήσει το ζήτημα του χρέους ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την απομείωσή του» και το χαρακτηρίζει «στρατηγικής σημασίας για τη χώρα». Πραγματικά, η κυβέρνηση, που καυχιέται τόσο πολύ για την προσπάθεια να μειωθεί το χρέος, έκανε δουλειά σημαντική. Μόνο που αυτή δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων αλλά, αντίθετα, τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, για την όποια ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν το χρέος θα προηγηθεί η υλοποίηση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2016 - 2019, που θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι που καθορίζουν το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Πάντως, το θέμα του χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία και την Ιταλία. Η ελληνική κυβέρνηση και σ' αυτό το θέμα παίζει το ρόλο του λαγού για λογαριασμό μεγάλων καπιταλιστικών κρατών.

Χαράς ευαγγέλια

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού, το ίδιο σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται και στο θέμα των επενδύσεων. Λέει λοιπόν: «Η προσέλκυση επενδύσεων, που θα παράγουν όφελος τόσο για τους επενδυτές, όσο και για την χώρα, είχε σημαντική θέση στην ατζέντα του ταξιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήθηκαν οι επαφές με τον κόσμο της ομογένειας (κυρίως το Hellinic Initiative) αλλά και οι διμερείς επαφές με τις αντιπροσωπείες άλλων χωρών». Είναι σαφές το για ποιον δούλεψε η κυβέρνηση. Οπως και προηγούμενοι πρωθυπουργοί, προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, έτσι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έταξε νέα πεδία κερδοφορίας για καπιταλιστικές επενδύσεις και μάλιστα σε συνθήκες μέσα στις οποίες περνά το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο. Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, για το κεφάλαιο και μάλιστα με τη διαμεσολάβηση ομογενών επιχειρηματιών, που είναι γνωστό ότι διαχρονικά έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κερδοφόρες μπίζνες στη χώρα μας. Τώρα, τα περί «επενδύσεων που θα παράγουν όφελος για τους επενδυτές και για τη χώρα», είναι σαφές ότι δεν αφορούν το λαό μας, που φτύνει αίμα για να κερδίζει η πλουτοκρατία της χώρας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ