Κυριακή 4 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξεσαλώνουν

Μετά την αποχώρηση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Μ' αυτή τη λογική η κυβέρνηση, αφού πήρε την ψήφο υποσχόμενη ότι θα αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του 3ου μνημονίου με «ισοδύναμα» που θα ελαφρύνουν τις επιπτώσεις, τώρα περνά στο ψαχνό. Δύο από αυτά που έγιναν γνωστά προχτές: Καταργείται η έκπτωση 2% στις εφάπαξ πληρωμές φόρων. Αυξάνονται δραματικά ως και το διπλάσιο οι προκαταβολές φόρων από τους αγρότες και μάλιστα αναδρομικά. Μετά τους αγρότες ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν την γλιτώνουν ούτε τα φυσικά πρόσωπα. Η σχετική εγκύκλιος αναφέρει ότι για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου. Η κυβέρνηση ποντάρει στην κυριαρχία του κυβερνητικού συνδικαλισμού για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Αυτό διαβάζεται κι αλλιώς: Ταξικές - λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις να μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα που όλα δείχνουν πως θα πρέπει να είναι καθημερινός καθώς δε θα περνά μέρα που να μην αποφασίζεται σειρά μέτρων για το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος. Να μη δοθεί καμιά ευκαιρία στην κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι έχει λαϊκή έγκριση για τη σφαγή.

Το άγχος τους

Πολλή κουβέντα έγινε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών για τη διαμόρφωση από το Γιούρογκρουπ των προαπαιτούμενων που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση για να γίνει η αξιολόγηση και να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του δανείου, αλλά και να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πού εστίασαν; Στην επερχόμενη φορολογία. Θα 'λεγε κανείς ότι νοιάστηκαν για το λαό, αλλά το αντίθετο συνέβη. Κάποια κανάλια (π.χ. «Μέγκα» - Πρετεντέρης), εστίασαν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν φέρνει φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, άρα τα φορολογικά μέτρα αποτρέπουν τις επενδύσεις. Αυτός είναι ο καημός, το άγχος τους. Το πώς θα δυναμώσει το κεφάλαιο, πώς θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις διευρυμένης αναπαραγωγής της κερδοφορίας του, πώς θα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό. Που σημαίνει ολοένα και μεγαλύτερη φοροληστεία του λαού και αντεργατικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που του κάνουν τη ζωή κόλαση. Αυτά φέρνουν τα πάνω από 40 προαπαιτούμενα που διαμόρφωσε το Γιούρογκρουπ και όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, θα τα περάσει όλα με ένα νομοσχέδιο - σκούπα για να ξεμπερδεύει και να ανοίξει ο νέος δρόμος ενίσχυσης των τραπεζών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Καυχιέται για το χρέος

Εναν μικρό απολογισμό από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ εξέδωσε την Παρασκευή το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό δεσπόζει το ζήτημα του χρέους, για το οποίο η κυβέρνηση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι κατάφερε «να διεθνοποιήσει το ζήτημα του χρέους ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την απομείωσή του» και το χαρακτηρίζει «στρατηγικής σημασίας για τη χώρα». Πραγματικά, η κυβέρνηση, που καυχιέται τόσο πολύ για την προσπάθεια να μειωθεί το χρέος, έκανε δουλειά σημαντική. Μόνο που αυτή δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων αλλά, αντίθετα, τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, για την όποια ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν το χρέος θα προηγηθεί η υλοποίηση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2016 - 2019, που θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι που καθορίζουν το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Πάντως, το θέμα του χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία και την Ιταλία. Η ελληνική κυβέρνηση και σ' αυτό το θέμα παίζει το ρόλο του λαγού για λογαριασμό μεγάλων καπιταλιστικών κρατών.

Χαράς ευαγγέλια

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού, το ίδιο σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται και στο θέμα των επενδύσεων. Λέει λοιπόν: «Η προσέλκυση επενδύσεων, που θα παράγουν όφελος τόσο για τους επενδυτές, όσο και για την χώρα, είχε σημαντική θέση στην ατζέντα του ταξιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήθηκαν οι επαφές με τον κόσμο της ομογένειας (κυρίως το Hellinic Initiative) αλλά και οι διμερείς επαφές με τις αντιπροσωπείες άλλων χωρών». Είναι σαφές το για ποιον δούλεψε η κυβέρνηση. Οπως και προηγούμενοι πρωθυπουργοί, προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, έτσι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έταξε νέα πεδία κερδοφορίας για καπιταλιστικές επενδύσεις και μάλιστα σε συνθήκες μέσα στις οποίες περνά το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο. Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, για το κεφάλαιο και μάλιστα με τη διαμεσολάβηση ομογενών επιχειρηματιών, που είναι γνωστό ότι διαχρονικά έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κερδοφόρες μπίζνες στη χώρα μας. Τώρα, τα περί «επενδύσεων που θα παράγουν όφελος για τους επενδυτές και για τη χώρα», είναι σαφές ότι δεν αφορούν το λαό μας, που φτύνει αίμα για να κερδίζει η πλουτοκρατία της χώρας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1853 Ξεκινά ο Κριμαϊκός Πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ο πόλεμος έληξε το Φλεβάρη του 1856 με ήττα της Ρωσίας.

1910 Στην Πορτογαλία ξεσπά αστικοδημοκρατική εξέγερση, η οποία ανατρέπει τη μοναρχία.

1917 Γεννιέται η Χιλιανή κομμουνίστρια μουσικός Βιολέτα Πάρα.

1918 Εν μέσω επαναστατικών ζυμώσεων και αναβρασμού συγκροτείται η κυβέρνηση του Πρίγκιπα Μαξ στη Γερμανία, στην οποία μετείχε για πρώτη φορά με δύο στελέχη του και το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Φ. Σάιντεμαν και Γκ. Μπάουερ). Οι κυρίαρχες τάξεις δεν μπορούσαν πια να κυβερνούν τη χώρα χωρίς να υποστηρίζονται ανοιχτά από τους ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας. Με τη σειρά τους, οι ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος συνασπίστηκαν πρόθυμα με τα αστικά κόμματα, δηλώνοντας πως αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον της «εθνικής ενότητας». Το στέλεχος του κόμματος Ε. Νόσκε θα γράψει αργότερα: «Το παλαιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν ήθελε την επανάσταση. Οταν η στρατιωτική συντριβή έγινε αναπόφευκτη, το κόμμα αυτό έστειλε τους ηγέτες του στην κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ του Μπάντεν για να προσπαθήσουν να σώσουν την κατάσταση».

1927 Αρχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Καταπολέμησης του Κομμουνισμού που συγκρότησε η κυβέρνηση στην Ελλάδα. Ως πρώτο μέτρο αποφασίζεται «η εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τα κομμουνιστικά στοιχεία». Μελετάται, επίσης, «η διάλυση των κομμουνιστικών σωματείων».

1934 Ο μετέπειτα δικτάτορας Ι. Μεταξάς δηλώνει ανοιχτά από το βήμα της Βουλής: «Απεκτήσαμεν την πεποίθησιν... ότι η λύσις του πολυπλόκου πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος, ουδόλως δύναται να επιτευχθεί διά της συνεχίσεως των κοινοβουλευτικών μεθόδων».

1934 Στην Ισπανία κηρύσσεται γενική πολιτική απεργία, στην οποία παίρνουν μέρος ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι. Στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνονται σχεδόν 3.000 εργάτες, ενώ συλλαμβάνονται πάνω από 30.000.

1943 Σε ομιλία του στο Πόζναν της Πολωνίας ο Χάινριχ Χίμλερ εκτυλίσσει το σχέδιο μαζικής εξόντωσης των Εβραίων.

1947 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ (Μαξ Πλανκ), ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των κβάντα (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1918).

1955 Πεθαίνει ο στρατάρχης και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος.

1957 Συνέρχεται το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συνδικάτων στη Λιψία.

1957 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον πρώτο στον κόσμο τεχνητό δορυφόρο της Γης («Σπούτνικ-1»).

1970 Πεθαίνει η Αμερικανίδα μουσικός Τζάνις Τζόπλιν.

1974 Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας προειδοποιούν ότι το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το 1990 και κατά 40% μέχρι το 2014, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ