Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρό είχε...

«Εχω τη συνήθεια να διαβάζω κάθε μέρα τον "Ριζοσπάστη". Με τον καιρό, άρχισα να το διασκεδάζω. Οι ομοιότητες του κόσμου που προβάλλει μέσα από τον "Ριζοσπάστη" και της θρησκείας είναι εμφανείς. Κατ' αρχάς, κάθε μέρα η εφημερίδα γράφει τα ίδια και με τον ίδιο τρόπο πάντα. Πρόκειται για έναν κόσμο από τον οποίο έχει αποκλεισθεί τελείως το στοιχείο της έκπληξης: ξέρεις κάθε μέρα τι θα ακούσεις από το ΚΚΕ, όπως ακριβώς ξέρεις τι θα ακούσεις στην εκκλησία. Διανθίζεται δε από περίεργες ή ασυνήθιστες εκφράσεις (π.χ., "λυκοσυμμαχία", "μπούσουλας", "λιανίζω", "η λαϊκή οικογένεια" κ.ά.), οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον, ίσως επειδή κατά την πεποίθηση του ΚΚΕ ανταποκρίνονται στο γλωσσικό ήθος του εργάτη. Τέλος, είναι οι απερίγραπτες φάτσες: όλες ίδιες! Δεν έχει σημασία αν ο ένας έχει μουστάκι και ο άλλος φαλάκρα. Κάτι συμβαίνει στα έγκατα αυτού του κόσμου, με αποτέλεσμα οι φυσιογνωμίες να γίνονται ίδιες. Οπως, δηλαδή, με τις αγιογραφίες της ορθόδοξης παράδοσης». Αυτά γράφει ο Στ. Κασιμάτης στην «Καθημερινή». Καιρό είχε... γιατί αυτά τα έχει ξαναγράψει. Το μίσος του απέναντι στο ΚΚΕ γνωστό. Φαίνεται ότι περιοδικά χρειάζεται να το επιβεβαιώνει στα αφεντικά του.

Ανησυχίες!

Ανησυχεί η «Iskra» μήπως η επιλογή του ΚΚΕ να μην ενταχθούν οι ευρωβουλευτές του σε καμία Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου σημάνει «δυσμενείς επιπτώσεις στη δυνατότητά του για ομιλίες και παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή».

Ας μην ανησυχούν τόσο και ας αφήσουν αυτά που ξέρουν! Η επιλογή αυτή δεν αλλάζει σε τίποτα τις δυνατότητες που είχε και πριν το Κόμμα μας να παρεμβαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο, βέβαια, των αντιδραστικών και πολύ περιοριστικών κανονισμών λειτουργίας του, δηλαδή σε παρεμβάσεις, ομιλίες, συμμετοχή σε επιτροπές κ.λπ. Δεν θα αλλάξει τίποτα ως προς τα κύρια καθήκοντα των ευρωβουλευτών του, να ενημερώνονται για τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, να τις αποκαλύπτουν, να αξιοποιούν το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου για να τις καταγγέλλουν, να προβάλλουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και σε συνεργασία με άλλα κομμουνιστικά κόμματα να αναδεικνύουν τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης, με όλα τα ΚΚ που είναι σε γραμμή ρήξης με την ΕΕ, τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό.

Οποιος και να είναι

«Θα ήταν παράλειψη αν δε σημειώναμε μια απουσία αθόρυβη, αλλά σημαντική που αποτελεί μείον (...) Ο Ν. Χουντής είχε έργο, δεν είχε "λαμπερή παρουσία" (στα κανάλια)! Αλλά τι κόμμα είναι αυτό που δεν καταφέρνει να εκλέξει τα βασικά του ατού στην Ευρωβουλή ή οπουδήποτε αλλού; Θυμάμαι σε παλαιότερες ευρωεκλογές τις γιγαντοαφίσες με τα πρόσωπα των Αλαβάνου - Παπαγιαννάκη σαν το ισχυρό επιχείρημα για ψήφο στον ΣΥΝ. Τότε με τα χαμηλά ποσοστά, φροντίζαμε να αξιοποιούμε όλο το στελεχικό δυναμικό μας ανεξαρτήτως απόψεων. Τώρα μας περισσεύει ένας Χουντής;» («Αυγή», 5/6/2014). Ετσι όμως συμβαίνει σε όλα αστικά κόμματα, ίντριγκες, κόντρες, «ατομικές καμπάνιες», επιλεκτικές στηρίξεις από αστικά ΜΜΕ κλπ. Τέτοιο κόμμα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ουσία της πολιτικής, όποιος και να ήταν ευρωβουλευτής την πολιτική υπέρ της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα στήριζε.

Εχθρικά για τους λαούς

«Η δουλειά των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο και του ενισχυμένου Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) θα είναι πολύτιμη και για τα εθνικά συμφέροντα και για τους λαούς, ιδιαίτερα του Νότου» («Αυγή», 5/6/2014). Ωστε, λοιπόν, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα δρουν στο πλαίσιο του ΚΕΑ και της GUE/NGL; Προφανώς υπονοείται η ταύτισή τους. Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι τα κόμματα του ΚΕΑ που πλειοψηφούσαν στην ευρωομάδα GUE/NGL, συστηματικά και μεθοδικά αλλοίωσαν το συνομόσπονδο χαρακτήρα της. Δεν αμφιβάλλουμε ότι η δράση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύτιμη για τα «εθνικά συμφέροντα» του κεφαλαίου. Αλλωστε μετά τις εξετάσεις στον ΣΕΒ σήμερα δίνουν εξετάσεις και στα ευρωενωσιακά μονοπώλια, μέσω των πρωτοβουλιών τους για τον πρόεδρο της Κομισιόν και τη στήριξη του μερκελιστή Γιούνκερ(!) στο όνομα της σωτηρίας της ΕΕ από τους ευρωσκεπτικιστές!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ