Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα πάντα για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση

Από την πρώτη στιγμή, οι φίλοι, τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος πρωτοστατήσαμε στη συγκρότηση ομάδων παρατήρησης παίρνοντας μέρος στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, βρεθήκαμε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, βοηθώντας όπου ήταν αναγκαίο στην μετακίνησή τους, στο καθάρισμα των κατοικιών από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας κ.α. Πήρε σάρκα και οστά το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ύστερα από πρωτοβουλία εκλεγμένων κομμουνιστών συνδικαλιστών της περιοχής, πήραμε την πρωτοβουλία και καλέσαμε τους κατοίκους της περιοχής σε συνέλευση για την οργάνωση του αγώνα, διεκδικώντας αποζημιώσεις στο 100%. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων, όπου καθένας μας από τον κάθε οικισμό έθεσε τα δικά του αιτήματα και προβλήματα που υπήρχαν και συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να υπάρχουν έως και σήμερα.

Αποτέλεσμα αυτής της γόνιμης μαζικής διαδικασίας ήταν η συγκρότηση Επιτροπής κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, η οποία χωρίς να χάσει χρόνο και παίρνοντας υπόψη τα αιτήματα κατάρτισε πλαίσιο πάλης διεκδικώντας άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στο 100% τόσο για τις κατοικίες όσο και τις πληγείσες επιχειρήσεις, εξασφάλιση διαμονής και διατροφής όλων των πληγέντων, παραχώρηση των αδιάθετων κατοικιών που υπάρχουν στο Ολυμπιακό Χωριό κ.ά.

Με τα παραπάνω αιτήματα προχωρήσαμε σε μαζική κινητοποίηση με κατοίκους στο δημαρχείο Αχαρνών την ώρα που υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του δημάρχου με τους βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, όπου τα κάναμε γνωστά. Συμμετείχαμε ως Επιτροπή στη συγκρότηση Πανελλαδικής Επιτροπής πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές και προχωρήσαμε με κοινό πλαίσιο αιτημάτων σε μεγάλη κινητοποίηση στις 6 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας με συμμετοχή πληγέντων από την περιοχή μας αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, αναδείξαμε το θέμα ως Κόμμα και μέσα στη Βουλή καταθέτοντας Ερώτηση με θέμα «Λήψη μέτρων για την προστασία και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων».

Εναν χρόνο μετά οι αποζημιώσεις για τις κατοικίες ακόμα εκκρεμούν, ενώ για τους επαγγελματικούς χώρους, κύρια της εστίασης, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς τα ασφυκτικά κριτήρια κρατάνε τις αποζημιώσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε τα πρώτα έξοδα για τις αναγκαίες μελέτες από τους μηχανικούς. Την ίδια στιγμή, πάνε και έρχονται τα σενάρια για επιχειρηματική αξιοποίηση του Τατοΐου στο όνομα της αποκατάστασης από την καταστροφή της πυρκαγιάς, κάνοντας δηλαδή μπίζνες πάνω στα καμένα.

Παρά τις μεγάλες περσινές καταστροφές, το Δασαρχείο της Πάρνηθας παραμένει υποστελεχωμένο με μηδέν δασεργάτες και ανήμπορο να κάνει τις όποιες εργασίες μέσα στο δάσος, οι οποίες ανατίθενται σε εργολάβους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη από ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς επαρκή μέσα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Εχουμε πολλές φορές αναδείξει ως Κόμμα αυτά τα ζητήματα, κυρίως όμως παλεύουμε για να δυναμώσει η διεκδίκηση του λαού για ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας της ζωής του και της περιουσίας του, ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ που θεωρούν κόστος την προστασία του λαού.


Πέτρος ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
Μέλος του Τομεακού Γραφείου Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ