Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνεδρίασαν εκτάκτως τα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που προέβλεπε η μετεωρολογική υπηρεσία. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα, μια φράση του εκπροσώπου της Περιφερειακής Διοίκησης, αναφερόμενος στη Μάνδρα στο ΣΟΠΠ της Δυτικής Αττικής, έδειξε την πραγματικότητα. Οτι σε περίπτωση που ο όγκος της βροχόπτωσης είναι πολύ μεγάλος, τότε «η Αγία Αικατερίνη να βάλει το χέρι της». Στην ίδια συνεδρίαση, η κατανομή των σακιών άμμου στους δήμους της περιοχής κατέληξε να γίνει με παζάρια μεταξύ των δήμων, μιας κι ο αριθμός τους ήταν περιορισμένος.

Θα ρωτούσαμε τον εκπρόσωπο της περιφερειακής αρχής, σχετικά με τις καταστροφές στην Κινέτα, να μας πει για ποιο λόγο η Αγία Αικατερίνη δεν προστάτεψε τους κατοίκους της. Οταν όμως πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την προστασία της περιουσίας λαϊκών οικογενειών, τέτοιου είδους φαιδρότητες δεν έχουν θέση. Η απόγνωση των κατοίκων της Κινέτας είναι μεγάλη. Το ίδιο και η οργή τους. Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν ολοκληρωτικής καταστροφής. Τραυματίες, εγκλωβισμένοι, κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένες περιουσίες λαϊκών οικογενειών. Ζουν και ξαναζούν τον ίδιο εφιάλτη. Από την καταστροφική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2018, μέχρι το τραγικό βράδυ της Κυριακής και το ξημέρωμα της Δευτέρας, η περιοχή έχει πληγεί κι άλλες φορές από πλημμύρες.

Το νέο έγκλημα ήταν προμελετημένο. Τα αποσπασματικά έργα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προηγήθηκαν, η ανυπαρξία διευθέτησης των ρεμάτων, τα πρόχειρα έργα στον ορεινό όγκο για την ανάσχεση των υδάτων, που όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά το μεγάλωσαν, φέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους κάθε φορά που συννεφιάζει.

Τα απαραίτητα έργα βέβαια δεν θα τα κάνουν οι Αγίες, όσα χέρια κι αν βάλουν. Θα τα κάνουν εργάτες. Εχουν θράσος τα στελέχη της κυβέρνησης όταν περιδιαβαίνουν στις πληγείσες περιοχές και υπόσχονται στους κατοίκους ότι θα πάρουν κάθε μέτρο για να τους προστατεύσουν. Γιατί την ίδια στιγμή που μοιράζουν έωλες υποσχέσεις, απολύουν 5.066 εργαζόμενους. Απολύουν δασεργάτες, δασολόγους, δασοπόνους, ειδικούς δασοπροστασίας και διοικητικούς που εργάζονται στις δασικές υπηρεσίες όλης της χώρας.

Απολύουν δηλαδή εργαζόμενους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε όλα τα επίπεδα των δασικών εργασιών (μελέτες, κατασκευή δασικών δρόμων και ανασχετικών φραγμάτων, κατασκευή κορμοδεμάτων κ.ά.). Εργασίες που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αλήθεια, τι είδους πολιτική προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των απλών εργαζομένων από αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον είναι αυτή που δεν περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, που απολύει το προσωπικό στα δασαρχεία το οποίο παρέχει έργο δασικής προστασίας μετά από πυρκαγιές;

Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι η δουλειά για την προστασία των δασών δεν γίνεται μόνο στην αντιπυρική περίοδο (1/5 - 31/10) αλλά όλο το χρόνο. Αυτοί που απολύουν σήμερα τους δασεργάτες είναι οι δημιουργοί των εικόνων καταστροφής. Χτες ήταν η Μάνδρα, σήμερα η Κινέτα, η Χαλκιδική, η Ρόδος, αύριο κάποια άλλη περιοχή ή ακόμα και οι ίδιες που αφήνονται «στο έλεος του Θεού».

Κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος με αυτές τις εξελίξεις. Στα βάσανα των πληγέντων καθρεφτίζεται η αγωνία όλων των εργαζομένων για να προστατεύσουν τις ζωές των δικών τους οικογενειών. Αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να είναι τα αυριανά θύματα μιας πολιτικής που δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου. Μιας πολιτικής που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση και υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες.

Σε εκδήλωση πριν από δυο βδομάδες στο Ιλιον, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε παρουσιάσει τις θέσεις του Κόμματός μας για την πρόληψη και την πολιτική προστασία του λαού. Αυτές οι θέσεις αποτελούν παρακαταθήκη στην πάλη των οργανώσεων της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την κατασκευή έργων με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, για την υλοποίηση ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού με κριτήρια την ασφάλεια, την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος.


Γιώργος ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ